Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Majstersztyk modelarski!!! Niesamowita robota. 

Trzymam kciuki za dalsze prace, wygląda to wszystko spektakularnie. 

A tu taki psikus nad moją głową w pracy w ubiegłym tygodniu 😁

IMG_20220317_170513.jpg

IMG_20220317_170447.jpg

20221116_140940.jpg

20221116_140943.jpg

Edytowane przez Bikernytzu
  • Like 1
Napisano

Ze się tak spytam, czyzbys pracował w okolicach Manhattan Dustribution Center?

Napisano (edytowane)

Raczej lotniska Chopina w Warszawie 😁🤣

Mam nad głową jedna ze ścieżek zejścia.... ostatnio często tu bywają, to trzeci jaki widziałem w ubiegłym tygodniu, Hercules ów, Casa czy an-28 nie ma co nawet liczyć 🤷‍♂️

Spory ruch się zrobił jeśli chodzi o wojskowych 

Przepraszam, sprostowanie polskie to chyba M28 są te małe bździągwy 🙄

Edytowane przez Bikernytzu
  • 4 years later...
Napisano

Witajcie!🙂
Minęło ponad 6 lat od mojego ostatniego wpisu w tym wątku. Pewnie niewiele osób już go pamięta, ale nadszedł czas, żeby w końcu dokończyć moją C-17-tkę.
O dziwo, po otwarciu pudełek, w których model leżakował, okazało się, że ma się on całkiem dobrze. Nic się nie porozklejało, klej CA się nie utlenił, a szpachla się nie zapadła – a jak wiecie, było jej sporo, na zmianę z polistyrenem. No i najważniejsze: oświetlenie nadal świeci!🙂
Na rynku modelarskim w tym temacie wciąż panuje cisza. W 2017 roku Kinetic zapowiedział wydanie tego modelu, ale do tej pory nic się nie pojawiło. Jako ciekawostkę mogę  powiedzieć, że w 2019 roku odezwał się do mnie dział projektowy firmy Kinetic z pytaniem, czy nie pomógłbym im w pracach nad ich C-17. Wtedy nie miałem czasu na takie historie i odmówiłem.
Przez te lata rynek mocno się zmienił i firma zapewne zweryfikowała swoje priorytety wydawnicze. W efekcie do dziś nie doczekaliśmy się dobrego modelu C-17 w skali 1/72. Pozostaje więc tylko "mydełko" od Anigranda, bo model Vacu firmy Combat Models chyba nie jest już nawet produkowany.
Zdjęcia, które wrzucam, to na razie tylko przymiarki do dalszej pracy. Zamknąłem w końcu kadłub, choć wszystkie przewody i rurki przechodzące od dźwigara skrzydła do tyłu są jeszcze w powijakach. Zabrałem się również za rekonesans wnęk podwozia oraz samych goleni. Trwają przymiarki i analizy, co i jak dorobić lub poprawić. Na pewno do zmiany idzie średnica kół głównych – fabryczne są za duże. Powinny mieć średnicę 50 cali, co w skali 1/72 daje 17,6 mm. Przednie koła na szczęście są okej.
Plan na najbliższy czas wygląda następująco: podwozie, rycie linii na kadłubie, dokończenie rampy, złożenie wszystkiego w całość i przygotowanie podstawki. Na początek to tyle. Będę wrzucał postępy z prac – może nie tak intensywnie jak kiedyś, ale ten model w końcu doczeka się galerii końcowej!

Pozdrawiam serdecznie.🙂

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

5a.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

• Like 7
Napisano

Dopiero teraz natknąłem się na ten wątek i trzy razy musiałem upewnić się, że to nie jest dział 1:1. Najwyższe uznanie dla takiej pracy :szok:

Napisano

Człowieniu, zdjecia wnetrza powalają!

Napisano

Gratuluje powrotu do modelu. Rzeczywiście bardzo dobrze że szpachlówka się nie pozapadała. A na koncu trzeba będzie ją ryć i nitować .  I jeszcze pamiętać by ogon usterzenie pasowały i trzymały symetrię.  A przy okazji wróciłem te pare stron wstecz i widze że tylu nicków juz nie widac na forum.  Powymierali?