Jonak Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 "Od listopada 1944 roku jako kolor bazowy stosowano RAL 6003 zaś kolor RAL 7028 był barwą uzupełniającą." Jakby było tak prosto to nie byłoby tylu dyskusji o malowaniu :> Zdjęcia są praktycznie w każdej publikacji o Hetzerach (Militaria, Osprey itd.) - ale na moje oko pojazd ma standardowy kamuflaż miniowo-zielono-żółty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claoodiush Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Zgaduję, że chodzi ci o zdjęcia pokazowe prototypu... Tych rzeczywiście jest wszędzie pełno... Chodzi mi o zdjęcie konkretnego pojazdu z rysunku, jest to ponoć bergehetzer o nr 322519 wyprodukowany w zakładach BMM w lutym 45'. Na jego podstawie firma "New Connections" stworzyła konwersje do hetzera Dragona. Podejrzewam,że zjej instrukcji jest to malowanie. Jakieś zdjęcia więc muszą być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Widzisz, Hetzery produkowano w Czechach, i uzywano z braku laku miejscowych farb o kolorach podobnych to standardowych. Malowanie tez sie roznilo od regulaminow niemieckich - plamy byly bardziej podobne to w/w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 Chodzi mi o zdjęcie konkretnego pojazdu z rysunku, jest to ponoć bergehetzer o nr 322519 wyprodukowany w zakładach BMM w lutym 45'. Coś mi to nie gra - pierwszy późny pojazd z takimi modyfikacjami ("prototyp") miał Fgst. Nr. 322678. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 (edytowane) Witam Mam pytanie, czy ktoś wie z czego były produkowane niemieckie noktowizory do czołgów Panther? Chodzi mi o standardowy typ Fg-1250. Do tej pory byłem pewien, że obudowy reflektora podczerwieni i przetwornika były stalowe, ale ostatnio dostałem informację, że mogły być aluminiowe. Czy ktoś orientuje się w tym temacie, niekoniecznie niemieckich noktowizorów, ale noktowizji w ogóle i mógłby się podzielić swoją wiedzą? Pozdrawiam Edytowane 8 Września 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 Ja Ci mogę tylko powiedzieć że optyka dla podczerwieni była robiona z germanu, nie jestem pewien czy Niemcy tak robili, ale pewnie tak (germanu na pewno używali też w elektronice bo widziałem części z niemieckiego radia z II WŚ i były tam diody półprzewodnikowe z germanu). Kamera na podczerwień ma takie soczewki (są czarne i nie przezroczyste dla światła z pasma widzialnego). PS Mam nadzieje że nie napisałem bzdur ale optykę i fotonikę dopiero studiuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 Dzięki za szybką odpowiedź, ale chyba się nie zrozumieliśmy Mi nie chodzi o to co jest w środku, ale o zewnętrzne obudowy reflektora i przetwornika, czyli to co zaznaczyłem na czerwono: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 Oj, tego to już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 A może ktoś miał styczność w wojsku z montowanymi na Kałasznikowach radzieckimi noktowizorami, zwłaszcza tych pierwszych generacji, bo jak wiadomo był to żywcem skopiowany sprzęt niemiecki. Być może były więc zbudowane z tych samych materiałów co niemieckie pierwowzory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 Znalazłem takie coś może pomoże http://www.missing-lynx.com/articles/dio/rwpanth/rwpanth.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek123 Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 wybrałem sobie scenkę którą bym chciał zrobić. http://beute.narod.ru/Beutepanzer/su/t-34/t-34early/t-34_early_149.jpg tylko nie wiem dokładnie co to są za pojazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 Odpowiedź na swoje pytanie masz w linku;-) Czołg to wczesny T 34, a ciężarówka to prawdopodobnie Opel Blitz z działkiem plot 20mm Flak 38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 Czołg to wczesny T 34 T-34 Mod.1941, pod dodaniu niemieckiej kopółki dowódczej. Opel Blitz z działkiem plot 20mm Flak 38. Opel Maultier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Witajcie. Robię ostatnio Tigera I Medium z zimmeritem i chiałbym wykorzystać kalki przeznaczone do malowania pojazdu z 3/s.Pz.Abt.505, czyli zółty pasek na jarzmie, na nim czarny numer i taki konik z boku, a w instrukcji pokazane jest aby pomalować model tylko na piaskowy. Moje pytanie to czy mógłbym wykorzystać te kalki i pomalować czołg w zielono-piaskowym kamo tak jak tutaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Podejrzewam, że chodzi Ci o Tygrysa z nr 300 ? Jeżeli tak to był pomalowany jednolicie kolorem WO, oprócz lufy, która w ogóle nie była pomalowana. Jeżeli masz kalki z nr "334" to jak najbardziej możesz tak pomalować swojego Tygrysa jak na fotkach. Ale mnie zastanawia co innego, jaki Ty masz model Tygrysa, jeżeli środkową wersję (co wskazuje Twój opis) to sobie te malowania podaruj. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Tak mam wersję środkową z zimmeritem a kalki mają numer "311", więc zgodnie z Twoją poradą zrobię tylko na piaskowy. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Tak mam wersję środkową z zimmeritem a kalki mają numer "311", więc zgodnie z Twoją poradą zrobię tylko na piaskowy.Dzięki Lipa, zarówno "334" jak i "311" to późne Tygrysy ze stalowymi kołami. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Aj, wychodzi na to, że instrukcja kłamie Edit: Oto instrukcja: Chciałbym zrobić czołg w drugim albo trzecim malowaniu, czy któreś z nich jest wiarygodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Schematy malowań w instrukcjach mają to do siebie, że czasami mają mało wspólnego z prawdą. Drugie malowanie jest skopane, ale trzecie jest jak najbardziej ok. "217" to czołg asa niemieckiej pancerki Otto Cariusa. Charakterystyczną cechą jego Tygrysa był brak pierwszego zewnętrznego koła jezdnego po obu stronach, miało to zapobiegać gromadzeniu się błota które blokowało koło napędowe. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 O Otto Cariusie słyszałem i tej charakterystyczej cesze jego czołgu też, ale nie skojarzyłem, że to takurat Tiger I mid :P. Z tą 217 też może byc problem, ponieważ koła w tym modelu są odlane w dwóch częściach i wycięcie pierwszego koła tak, żeby podwozie wyglądało dobrze jest nieco problematyczne. Ogólnie to dzięki za pomoc Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Witam, szukam jakiś zdjęć s.W.S. z 3,7cm Flak 43. Oprócz kilku niewyraźnych fotek i zdjęć z muzeum nic nie znalazłem na googlach (nie liczę modeli) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Czy ma ktoś fotki lub schematy malowania z tygrysami I (LATE) z 505 batalionu czołgów ciężkich SS?? Najbardziej interesują mnie tygrysy malowane w dunkelgelb i schokoladenbraun, ale pozostałe też . Jeżeli macie jakieś fotki dotyczące tego tematu to bardzo proszę o wklejenie ich tutaj. Jeżeli ktoś coś zna np. numery taktyczne i kamo to niech napisze co i jak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Też z chęcią poznam malowania 505 batalionu czołgów ciężkich SS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 mówisz masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 skala72 koledze chodziło o tigera late czyli na stalowych kolach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi