Bartosz.B Napisano 5 Października 2019 Share Napisano 5 Października 2019 Tez mam już swój zestaw. Jak by ktoś się zastanawiał jeszcze nad blaszkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 5 Października 2019 Share Napisano 5 Października 2019 (edytowane) Edytowane 5 Października 2019 przez Bartosz.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 5 Października 2019 Share Napisano 5 Października 2019 Godzinę temu, M.A.V. napisał: Chłopaki - siadam kibicować chudyhunter - fajny temat wybrałeś, bo niespotykane nazewnictwo no i przede wszystkim ciekawa konstrukcja. To chyba jedyne znane mi niszczyciele co miały wyrzutnie stalowych rybek przed mostkiem Gwoli ścisłości to cała linia japońskich międzywojennych niszczycieli tak miała, czyli jeszcze typy Momi, Minekaze, Kamikaze i Wakatake Właśnie, Hasegawa zrobiła kiedyś model Momi, to byłby dopiero kozacki temat na projekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 5 Października 2019 Share Napisano 5 Października 2019 (edytowane) 2 godziny temu, filipsg napisał: Gwoli ścisłości to cała linia japońskich międzywojennych niszczycieli tak miała, czyli jeszcze typy Momi, Minekaze, Kamikaze i Wakatake Właśnie, Hasegawa zrobiła kiedyś model Momi, to byłby dopiero kozacki temat na projekt! Momi: http://www.fstarmodel.com/pd.jsp?id=161#pfc={"groupIds"%3A[2]%2C"mul"%3Atrue%2C"lid"%3A1%2C"sc"%3A{"key"%3A"addedTime"%2C"desc"%3Atrue}}&_pp=0_304_2_-1 Wakatake: http://www.fstarmodel.com/pd.jsp?id=355#pfc={"groupIds"%3A[2]%2C"mul"%3Atrue%2C"lid"%3A1%2C"sc"%3A{"key"%3A"addedTime"%2C"desc"%3Atrue}}&_pp=0_304_2_-1 A wracając do tematu Fajnie że wrzuciłeś fotki naszego Bartek, nie będę musiał sam Poza tym do wszystkich którzy chcą robić wczesne, tak jak my: będę robił kalki z krzakowymi nazwami na burty i rufę oraz numery flotylli, kto chce, niech daje mi znać którego będzie robił. Edytowane 5 Października 2019 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 Gała , tel linki do blaszek Momi i Wakatake to oficjalne wprowadzenie nowych typów do projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 Filip mówił o nich to wkleiłem, bo nie wiedziałem czy jest świadom istnienia tych zestawów. Ten projekt dotyczy TYLKO Mutsuków. Oczywiście nie oznacza to że nie można ich sobie lepić normalnie bezprojektowo. Nic nie stoi też na przeszkodzie w założeniu osobnego projektu jeżeli będziecie mieli ochotników. KMSA ma modele wybrane na dwa projekty do przodu, także na nas en masse nie licz, choć uczestnictwa pojedynczych owieczek wykluczyć nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 Wszystko jasne.Mutsuki rules. Równolegle dwa projekty grupowe na 5/6 chłopa to bezsensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 6 Października 2019 Autor Share Napisano 6 Października 2019 18 minut temu, zloty napisał: Wszystko jasne.Mutsuki rules. Równolegle dwa projekty grupowe na 5/6 chłopa to bezsensowne. Zgadza się i w sumie na ma co liczyć na to że będzie więcej osób. W dodatku każdy z nas, który przystępuje do projektu ma przynajmniej jeden model już zaczęty, a robić kilka na raz wydaje mi się bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 Krótko mówiąc nie wymyślać, nie kręcić nosem, tylko zaopatrywać się w Mutsuka i do roboty One z tych staruszków są największe i najfajniejsze. No i są do nich najfajniejsze blachy, nie będzie trzeba jak przy huntach rzeźbić w erzacu i marnować czasu narysowanie blaszek. To właśnie czekanie na te blaszki spowodowało opóźnienie całego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 (edytowane) W dniu 6.10.2019 o 01:02, Szydercza Gała napisał: ... do wszystkich którzy chcą robić wczesne, tak jak my: będę robił kalki z krzakowymi nazwami na burty i rufę oraz numery flotylli ... Mogę zapytać o te nazwy na burtach? Z dostępnych informacji ("Japońskie niszczyciele 1920-1944") wynika, że stosowano je przed wojną ale na pudełku Pit-Roada z Minazuki jest pokazane malowanie na 1944 właśnie z tymi napisami (chyba, że coś błędnie czytam)? Pytam bo zastanawiam się nad spróbowaniem swoich sił w temacie a szczególnie interesuje mnie okres "Tokyo Express". Wydaje mi się, że właśnie ten zestaw (W70) byłby najodpowiedniejszy, tylko jeśli nie stosowano w tym okresie tych nazw to co wyróżniało poszczególne okręty bo jeśli wszystkie były szare to właściwie każdy zestaw będzie dobry? Kolejny problem to czy okręty uczestniczące w Tokyo Express jako transportowce czymś się różniły od reszty? W 1943 na czterech z nich (jeśli Wiki dobrze podaje) usunięto tylną wyrzutnię torpedową żeby zrobić miejsce na cargo i taki okręt (Yuzuki) jest widoczny jako sample na blachach Rainbowa ale na '44 - a Tokyo Express pływał do jesieni '43 - czy już w takiej konfiguracji? Edytowane 7 Października 2019 przez wolfik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volsebix Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 Dodatkowo Hasegawa wypuściła Momi i Wakatake w Hyper Detail'u i w dodatku w jednym zestawie. https://www.mojehobby.pl/products/Japanese-Navy-Destroyer-Momi-Wakatake-Hyper-Detail.html Pzdr Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 (edytowane) To nie jest projekt o Momi i Wakatake Wolfik, z tymi napisami to tak jak mówisz teoretycznie do wojny, ale jak z praktyką to by trzeba fotek poszukać. W przypadku Tokio Express to szczerze wątpię żeby te białe nazwy zostawili, wielkie białe krzaki nie sprzyjają skrytemu przemykaniu nocą.... Edytowane 7 Października 2019 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volsebix Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 Sorki za Off'a, pytanie było - wtrąciłem. Wg wszystkich znanych mi źródeł napisów, na burtach oraz oznaczeń na kominach nie było w czasie wojny, choć praktyka, jak to różnie bywa mogła być inna. A tak z innych beczek. MIałem już pytać wcześniej, co to za projekt KMSA ? i drugie, może zdradźcie chociaż nazwy projektów, to się człowiek przygotuje bardziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 13 minut temu, volsebix napisał: co to za projekt KMSA A tak żeśmy się kiedyś dla jaj dogadali że będą to pierwsze litery drugich imion naszych żon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 Nie zdradzą ,żony in nie pozwOLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 Trzy miesiące to kupa czasu na przygotowania, a o tym że będzie gadamy od Czerwca.... Jakaś niespodziajka być musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 14 Października 2019 Share Napisano 14 Października 2019 (edytowane) No dobrze chwilę poświeciłem tym niszczycielom, i niejakiemu Uzukiemu została przebudowana rufa (42/43) dla barek desantowch i tak powstał niszczyciel transportowy - Macie jakiś pomysł gdzie szukać dokumentacji na razie znalazłem jedno zdjęcie Uzukiego i to przedwojenne wiec ... może nie wystarczyć Edytowane 14 Października 2019 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 14 Października 2019 Share Napisano 14 Października 2019 (edytowane) To temat raczej dla HopkaUF, oni robią późne. Jest do nich Gakken, nie wiem tylko czy wart jest grzechu... ostatecznie można zrobić zrzutkę i go poskanować dla partycypujących.... tak se tylko głośno myślę.... Edytowane 14 Października 2019 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 14 Października 2019 Share Napisano 14 Października 2019 Hallo, czy jest na pokładzie tłumacz ja się mogę zrzucić - to zrozumiałem ale na co ... to już nie do konca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 14 Października 2019 Share Napisano 14 Października 2019 Takie cÓś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 14 Października 2019 Share Napisano 14 Października 2019 czyli jednak moje pytanie o tłumacza nie było pozbawione sensu no dobra fajowo gdzie to to mozna nabyć hm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 25 Października 2019 Share Napisano 25 Października 2019 (edytowane) puk puk.... czy można? Jak by ktoś miał ochotę - jako pokutę za chwilową nieobecność na forum - chętnie podeślę wyrzutnie torpedowe. O ile się nie mylę typ Mutsuki miał montowane : Type 12 Nendo Triple Unit Open lub Type 90 Model 1 Triple Covered, czyli takie: lub takie czyli takie Zainteresowanych i uczestniczących z projekcie poproszę o adresy wysyłki na prv. W styczniu roześlę wyrzutnie. Zestaw Yamashity już do mnie płynie. Mustuki jest na '41 i coś tam z blaszek dorysuję.... Edytowane 25 Października 2019 przez blacman 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 25 Października 2019 Share Napisano 25 Października 2019 W dniu 14.10.2019 o 22:33, Szydercza Gała napisał: To temat raczej dla HopkaUF, oni robią późne. Jest do nich Gakken, nie wiem tylko czy wart jest grzechu... ostatecznie można zrobić zrzutkę i go poskanować dla partycypujących.... tak se tylko głośno myślę.... chyba nie ma potrzeb kupować - cuś tam się znajdzie w biblioteczce... Poradzimy sobie.... reszta na prv. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 25 Października 2019 Share Napisano 25 Października 2019 Uff... Nareszcie oficjalnie! Bo ptaszki coś tam ćwierkały a myśmy palce zagryzali w niepewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Października 2019 Share Napisano 25 Października 2019 Ło rany. Ón żyje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi