barszczo Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja Albacore od SH powoli się rodzi. Testowa ramka C z drobiazgami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja W dniu 17.05.2026 o 11:24, Xmen napisał: Zluzuj majty bo cię cisną. Widzę, że na rzeczowe i kulturalne argumenty cię nie stać więc wstawiasz takie gówniarskie teksty. Mam prośbę, nie wcinaj się w moje wątki, zwłaszcza jak nie masz nic mądrego do powiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja Godzinę temu, RogerM napisał: Widzę, że na rzeczowe i kulturalne argumenty cię nie stać więc wstawiasz takie gówniarskie teksty. Mam prośbę, nie wcinaj się w moje wątki, zwłaszcza jak nie masz nic mądrego do powiedzenia. Nie wiedziałem że wątek o nowościach jest twój ale ok i vice versa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja Kurcze, dobrze że forum odżyło. Tęskno mi było chłopaki do tych naszych czułości... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 21 Maja Share Napisano 21 Maja 9 godzin temu, socjo1 napisał: Kurcze, dobrze że forum odżyło. 4-5 dni nikomu nie napisać o jego gaciach, to prawie odwyk. Jakaś grupa wsparcia wsparcia by się przydała na takie sytuacje. Mam na imię Paweł i od pięciu dni nikomu nie napisałem jakie ma niewygodne bokserki. Cześć Paweł! Cześć Paweł! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 21 Maja Share Napisano 21 Maja 16 godzin temu, barszczo napisał: Albacore od SH powoli się rodzi. dlaczego " sie rodzi" Przeciez jednego mam w pudle.... kto przejal MPM? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano Sobota o 16:14 Share Napisano Sobota o 16:14 Kovozávody Prostějov zapowiada Piper Cherokee 140/160/180 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Sobota o 16:37 Share Napisano Sobota o 16:37 W dniu 21.05.2026 o 10:36, BRAVO112 napisał: dlaczego " sie rodzi" Przeciez jednego mam w pudle.... Tak, ale to model sprzed ćwierć wieku. SH wydaje całkiem nową edycję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Niedziela o 06:06 Share Napisano Niedziela o 06:06 Nie pamiętam czy to było, ale fajny dodatek dla miłośników MiGów-21 z eduarda Uszczelki osłony kabiny MiG-21 PFM / MF / R / bis 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Niedziela o 07:26 Share Napisano Niedziela o 07:26 Godzinę temu, Grzes napisał: Nie pamiętam czy to było, ale fajny dodatek dla miłośników MiGów-21 z eduarda Uszczelki osłony kabiny MiG-21 PFM / MF / R / bis A gdzie czarne ? Ja się pytam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu RS Models wydaje model szybowca DFS-230A z nowymi kalkami i dodatkowymi częściami w wersji : German Glider DFS-230A "Festung Breslau 1945" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 godzin temu Share Napisano 17 godzin temu niestety nigdzie w niemieckojezycznych zrodlach nie znalazlem polaczenia dfs-a z Festung Breslau.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 17 godzin temu Share Napisano 17 godzin temu 5 minut temu, BRAVO112 napisał: niestety nigdzie w niemieckojezycznych zrodlach nie znalazlem polaczenia dfs-a z Festung Breslau.... a na polskojęzycznej wikipedii znalazłem: "Ostatnie loty na DFS 230 wykonywano wiosną 1945 do oblężonego ówczesnego Breslau, m.in. 23 marca doleciało tam kilka szybowców z dwoma działami 150 mm, które wylądowały na wewnętrznym lotnisku w okolicy dzisiejszego placu Grunwaldzkiego" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu Niemcy wykorzystywali szybowce do dostarczania amunicji, broni oraz żołnierzy w ramach zorganizowanego mostu powietrznego. Ich lądowania odbywały się w dwóch głównych fazach: Lotnisko Gądów Mały (Breslau-Flughafen Gandau): W pierwszej fazie oblężenia (od połowy marca 1945 roku) maszyny lądowały regularnie na tym oficjalnym lotnisku. Prowizoryczny pas na placu Grunwaldzkim (Kaiserstraße): Po zdobyciu lotniska Gądów przez Armię Czerwoną w kwietniu, piloci zmuszeni byli lądować wewnątrz miasta. Wykorzystywali do tego specjalnie wybudowany, prowizoryczny pas startowy, który powstał po wyburzeniu całej dzielnicy mieszkalnej w rejonie dzisiejszego placu Grunwaldzkiego. Ostatni lot szybowcowy II wojny światowej Wrocław zapisał się w historii jako miejsce ostatniego bojowego użycia szybowców transportowych w Europie podczas II wojny światowej. Wyprawa ta miała miejsce w noc z 29 na 30 kwietnia 1945 roku. Szybowiec DFS-230 pilotowany przez podoficera Thiesa, załadowany m.in. pancerfaustami, został odczepiony z holu nad płonącym miastem i skutecznie wylądował na pasie przy dzisiejszym placu Grunwaldzkim. Obok mniejszych maszyn typu DFS-230 w operacjach tych brały udział także większe szybowce Gotha Go 242. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu A&A Models wydaje model amerykańskiego experymentalnego samolotu XB-1 "Baby Boom" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi