jmx62 Napisano 16 Maja Share Napisano 16 Maja Pamiętam lato'99 byliśmy rodziną nad morzem w Mielnie, kupilem takiego mojemu synkowi Łukaszkowi w kiosku. Oczywiście sklejony tego samego dnia przy użyciu fachowych narzędzi typu przybornik do manicure Kalkomanie dostal dopiero po powrocie do domu. Radochy było co niemiara. Później jeszcze wielokrotnie sklejany ale już z malowaniem a jakże humbrolami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca Post pod postem może nie dostanę bana. Słuchajcie, dawno nic nie było. Aż tu dzisiaj na Y-T trafilem co? 80lecie firmy ZTS Plastyk!!!! To co? Powstali w 1945roku? Nie wiem o co tu chodzi? Może ktoś jest bardziej kumaty w te klocki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca Wikipedia tez tak pisze ale co wtedy robili, to trzeba by juz " miejscowych " zapytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca Co mogli robić? Przetwarzali tworzywa sztuczne. Pewnie robili guziki. Może klamerki do prania? Mydelniczki? Jakieś proste rzeczy pewnie na początku. Tworzywa sztuczne są też ważne w elektrotechnice jako izolatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca 2 godziny temu, jmx62 napisał: Aż tu dzisiaj na Y-T trafilem co? 80lecie firmy ZTS Plastyk!!!! To dawaj linka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca Co robili? Wszystko co było wtryskiwane z plastiku mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca 30 minut temu, Grzes napisał: To dawaj linka! Tutaj Akcję koordynuje duet namysłowski, czyli Bartek i Tomek z podcastu Prosto z Pudła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Czerwca Share Napisano 8 Czerwca O takie coś dziś widziałem na Babarybie: Ktoś kojarzy takie wydanie wysuwane jak pudełko zapałek? Bo ja przyznam szczerze - widziałem po raz pierwszy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca A nie będzie to czasem współczesny wydruk? Np do samochodów Matchbox-a można kupić nowo drukowane pudełka. Są tacy, którzy sprzedają modele w takich pudełkach udając, że mamy do czynienia z oryginałem w fabrycznym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 11 godzin temu, abtb napisał: Ktoś kojarzy takie wydanie wysuwane jak pudełko zapałek? Bo ja przyznam szczerze - widziałem po raz pierwszy Oczywiście, to najprawdopodobniej najpierwsze wydania. Mam takowego też 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca Był za dwie dychy. Trochę się zastanawiałem czy kupić, a jak już się zdecydowałem to już ktoś podstępnie go kupił przede mną - zabrakło dosłownie kilku minut 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 4 minuty temu, abtb napisał: Był za dwie dychy. To jak za darmo... a materiał o lata świetlne lepszy no i powietrze w woreczku najcenniejsze bo takim oddychał Gierek, JPII, Jaruzelski i Bo Lesław 5 minut temu, abtb napisał: Trochę się zastanawiałem czy kupić, a jak już się zdecydowałem to już ktoś podstępnie go kupił ... też tak miewam i potem żałuję że jeszcze nikt na to leku nie wymyślił... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 5 minut temu, Artek82 napisał: a materiał o lata świetlne lepszy Zwróciłem na to uwagę - wypraski były naprawdę bardzo wyraźne i delikatne w porównaniu ze "standardowym" wydaniem. 6 minut temu, Artek82 napisał: też tak miewam i potem żałuję Witaj w klubie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 12 godzin temu, abtb napisał: O takie coś dziś widziałem na Babarybie: Ktoś kojarzy takie wydanie wysuwane jak pudełko zapałek? Bo ja przyznam szczerze - widziałem po raz pierwszy Ja miałem takiego wysuwanego Łosia a kolega "uszczelił" Iła-2. Podobno to były wersje exportowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 38 minut temu, jmx62 napisał: wysuwanego Łosia a kolega "uszczelił" Iła-2. Ooo, a o takich to nie słyszałem 39 minut temu, jmx62 napisał: Podobno to były wersje exportowe. Niekoniecznie, eksportowe miały lepszą poligrafię: krajowe eksport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca Wówczas o tym się zbyt głośno nie mówiło ale export to był również kierunek na wschód a nie tylko zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 10 godzin temu, abtb napisał: Był za dwie dychy. Już przestań mi to przypominać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca (edytowane) Dziś do rodzinnego miasta sprowadziłem kolejnego "repatrianta" Edytowane 10 Czerwca przez Grzes 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano Środa o 15:10 Share Napisano Środa o 15:10 Nie modelarsko, ale też vintage: 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Piątek o 14:22 Share Napisano Piątek o 14:22 Znacie taki wypust? Warrior model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Piątek o 14:37 Share Napisano Piątek o 14:37 10 minut temu, Grzes napisał: Znacie taki wypust? Warrior model Było już x stron wstecz, ale dawno, to można zapomnieć. Warrior generalnie miał fajna kolekcję w 1:48 i 1:72. Zaczynali od vacu a potem była żywica. Ktoś pamięta jeszcze Blackburna Roc czy Bredę 65? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano Piątek o 19:46 Share Napisano Piątek o 19:46 W dniu 8.06.2025 o 21:51, abtb napisał: O takie coś dziś widziałem na Babarybie: Ktoś kojarzy takie wydanie wysuwane jak pudełko zapałek? Bo ja przyznam szczerze - widziałem po raz pierwszy Nawet mój but się załapał na zdjęcie. Model (pudełko ) w doskonałym stanie - kosztował - 20 zł , ktoś go kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Sobota o 09:30 Share Napisano Sobota o 09:30 a u mnie ciagle jeszcze w szafie lezy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano Sobota o 11:39 Super Moderator Share Napisano Sobota o 11:39 no mnie już mało co zostało do dostania w czarnej serii ale upolował się SeaKing biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Sobota o 12:40 Share Napisano Sobota o 12:40 59 minut temu, Greif napisał: upolował się No! Bo już się czułem osamotniony w tym polowaniu na zabytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi