Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
38 minut temu, WujekAlice napisał:

A propos Fokkera - to chyba nie za bardzo jest zrobić polskiego wojskowego Fokkera z zestawów, ktore są na rynku...

Jak widać Intech tym się za bardzo nie przejął i jednak zrobił. Swoją drogą chętnie bym zobaczył finał walki z tym modelem, czy komuś się to udało?

fokkerpols.jpg..jpg

Napisano (edytowane)

1:144 - AZ-Model 14402 Fokker F.VIIB 3m Military

1:72 - Valom 72037 Fokker F.VIIb/3m - pasażer do poprawki.

1:72 MS-14 Broplan Fokker F.VII/3m - wersja bombowa ( dla porządku).

Edytowane przez Jarekk
Napisano (edytowane)

A takie włoskie modele Koledzy pamiętają?

polist.jpg

Pamiętam jak Spita z Polistilu mój kolega z kółka modelarskiego LOK-u chciał wyrzucić bo go skatował Wilbrą, zeżarła mu praktycznie  pół modelu, no mało co z niego zostało. Dał mi go żebym spróbował reanimacji, niestety pacjent zmarł, znaczy się jednak zaliczył kosz.

Edytowane przez jmx62
Napisano
25 minut temu, jmx62 napisał:

Pamiętam jak Spita z Polistilu mój kolega z kółka modelarskiego LOK-u chciał wyrzucić bo go skatował Wilbrą, zeżarła mu praktycznie  pół modelu, no mało co z niego zostało. Dał mi go żebym spróbował reanimacji, niestety pacjent zmarł, znaczy się jednak zaliczył kosz.

Z wilbrą jak już wspominałem było tak, że trzeba było zrobić próbę. Niektóre świetnie rozpuszczały plastik. A z pacjenta  było zrobić inwalidę albo pobrać jakieś organy, uśmiercać to ostateczna ostateczność   ?

samolot.jpg

silnik.jpg

Napisano
Godzinę temu, jmx62 napisał:

Jak widać Intech tym się za bardzo nie przejął i jednak zrobił. Swoją drogą chętnie bym zobaczył finał walki z tym modelem, czy komuś się to udało?

fokkerpols.jpg..jpg

Oto model, wypraski te same z Frogowskich form . Zestaw spokojnie dawał się konwertować. 

F-VIIB3m_3.jpg

F-VIIB3m_4.jpg

F-VIIB3m_6.jpg

F-VIIA_2.jpg

Napisano

Z Polistilu pamietam , P-40 i Spita cos tam jeszcze było w dniach chwały LOK .No i jeszcze Kadet revela to jest hit do dzisiaj

Napisano
18 godzin temu, jmx62 napisał:

Ciekawe czy nie miałeś tego Moth-a z polskiej edycji ABC Modelfarb? To był chyba taki nasz przepak.

To było na długo przed powstaniem tej firmy...

"Oryginalny" model Novo...

W zastępczym tekturowe pudełku kupiony u "ruskich" na bazarku...

Takie to były zdobycze. :)

Do tej pory mam dwa woreczki Swordfishów zadołowane :) i jakiegoś Siskina z Matchboxa... 

Napisano

Jak już mowa o włoskich modelach z Polistilu to jeszcze takie mi się przypomniały"

ESCI i Supermodel, część modeli z Supermodelu przejęła później Italeri a raczej Italaerei, na pewno serię Reggiane Re-2000,-2001,-2002.

ESCI.JPG

SUPERMODEL, POLISTIL.JPG

• Like 1
Napisano

Włoskie modele ESCI znajdjące się w moim magazynku

F-16.jpg

MiG-27.jpg

Napisano (edytowane)

Najbardziej zapadł mi w pamięci model Tornada z ESCI, pamiętam, że miał pod kadłubem podwieszany zasobnik "Pandora" z bombami przeciwpiechotnymi (chyba). Wydaje mi się, ze żaden inny model Tornada tego czegoś nie miał nie licząc późniejszych klonów Italerki i czeskiego Bilka.. Zresztą nie jestem pewny czy ten zasobnik był używany w seryjnych Tornadach? W modelu występuje w barwach  Aeronautica Militare czyli Włoskich Sił Powietrznych.

pandora.jpg

Edytowane przez jmx62
Napisano
21 minut temu, Fixer napisał:

@jmx62 Hasegawa też robiła niemieckie Tornado z tym zasobnikiem w 72

Być może, nie neguję bo nie widziałem, nie wiedziałem, nie miałem.

Masz może jakiś numer katalogowy tego modelu?

Napisano
4 minuty temu, jmx62 napisał:

Być może, nie neguję bo nie widziałem, nie wiedziałem, nie miałem.

Masz może jakiś numer katalogowy tego modelu?

Tornado IDS - nr kat. 04029 (Również jako K29) skala 1:72 wypust z 1989 r

Napisano

Wrócę jeszcze do tematu podstawek. Nasze modele z Ruchu i DDR-owskie miały fabryczną sporą dziurę do montażu podstawki. Jak nie wmontowało się podstawki zostawała owo dziursko bo o szpachlówce jeszcze mi się nie śniło. W zachodnich modelach owo dziursko było zasłonięte cienką błonką którą można było łatwo wyciąć. 

m 15.1.jpg

m 15.jpg

podstawka.1jpg.jpg

podstawka.jpg

Napisano

Plasticardowe postawki to było to! Stabilne i można na nich zamocować nawet spore maszyny.

Modele już dawno trafiły na śmietnik, ale podstawki czasem kanibalizuję pod nowsze wypusty:

14349133003_71588d6f86_b.jpg

• Like 2
Napisano

No takie cudeńko tylko z szachownicami stało na telewizorze Rubin u mnie w domu :mrgreen:

34 minuty temu, kopernik napisał:

podstawka.1jpg.jpg

• Like 1
Napisano
5 minut temu, Grzes napisał:

No takie cudeńko tylko z szachownicami stało na telewizorze Rubin u mnie w domu :mrgreen:

Też miałem takie cudeńko z szachownicami, ale nie stało na Rubinie (bo takiego nie posiadaliśmy, był jakiś inny "TV-color"), moje cudeńko stało w biblioteczce na półce za szybką przed książkami :)

Napisano

Dzięki Czechom skleiłem swój pierwszy DWUSILNIKOWY model samolotu ( nie liczę DDR-owskich  ). AERO C-3A, jak go sklejałem to nie miałem pojęcia, że można go zrobić z szachownicami. 

aero c 3op.jpg

aero c 3 inbox.jpg

Napisano
40 minut temu, kopernik napisał:

Dzięki Czechom skleiłem swój pierwszy DWUSILNIKOWY model samolotu ( nie liczę DDR-owskich  ). AERO C-3A, jak go sklejałem to nie miałem pojęcia, że można go zrobić z szachownicami.

Ja również go skleiłem, w wersji Siebel Si-204D

Aero C-3a.jpg

Napisano
10 minut temu, Slawek_26869 napisał:

Ja również go skleiłem, w wersji Siebel Si-204D

Aero C-3a.jpg

O tym, że można zrobić z niego Niemca też nie wiedziałem ... mój był Czechem.

Napisano

Nie pamiętam w tej chwili kto wydał te kalki, ale będąc w latach bodajże 80-tych na jakiś zawodach o MP lub LOK-u wpadły mi w oko u jednego ze sprzedawców na giełdzie i zrodził się na szybko plan zrobienia jakiegoś "nietypowego niemioszka".
Cały plan jednak przeleżał bezczynnie trochę czasu i powróciłem do niego podczas mojej "drugiej przygody" z modelarstwem gdzieś w połowie lat 90-tych.

Napisano
W dniu 16.03.2020 o 22:14, Fixer napisał:

Plasticardowe postawki to było to! Stabilne i można na nich zamocować nawet spore maszyny.

Modele już dawno trafiły na śmietnik, ale podstawki czasem kanibalizuję pod nowsze wypusty:

14349133003_71588d6f86_b.jpg

Zvezda ma w ofercie takie podstawki, że i T-34 na nich stanie ?

zvezda model.jpg

Napisano

No to ja w temacie nie lotniczym a żaglowcowym. Wygrzebałem stare zdjęcia (przepraszam za jakość, ale tylko takie mam) dwóch radzieckich modeli żaglowców, barków "Tawariszcz" i "Pourquoi-pas". Pierwszy nie malowany, wanty z jakiejś strasznie grubej nitki robione. Drugi kupiony w sklepie z zabawkami około 1992 roku, skończony kilka lat później. O tyle ważny dla mnie że był to pierwszy model "częściowo malowany" - nie podjąłem się malowania pędzlem podwodnej części kadłuba, ale pokład i maszty już pomalowałem, bo wykonane były z plastiku we wszystkich możliwych kolorach tęczy, z oczojebnym różem również. "Tawariszcza" straciłem przy kolejnych przeprowadzkach, "Pourquoi-pas" czeka na remont na szafie. Miałem jeszcze "Cutty Sark" czeskiej produkcji, też straciłem przy przeprowadzkach. Jakoś po zakupie "Pourquoi-pas" miałem kilkuletnią przerwę w zakupach modelarskich, około 1997-8 roku wpadam do niedawno otwartego sklepu "Pancerka" (niestety już nie istniejącego) przy Anieli Krzywoń (tak, tej z pod Lenino!) i oczy mi wyłażą - to są inne farby z importu niż Humbrole? To można przebierać wybierać a nie brać co tylko jest? W kilka lat sytuacja na rynku uległą diametralnej zmianie.

Towariszcz.jpg

pp.jpg

Napisano
W dniu 16.03.2020 o 21:49, kopernik napisał:

Wrócę jeszcze do tematu podstawek. Nasze modele z Ruchu i DDR-owskie miały fabryczną sporą dziurę do montażu podstawki. Jak nie wmontowało się podstawki zostawała owo dziursko bo o szpachlówce jeszcze mi się nie śniło. W zachodnich modelach owo dziursko było zasłonięte cienką błonką którą można było łatwo wyciąć. 

m 15.jpg

Wszystko cacy, tylko dlaczego ten MiG/Limek wraca już na lotnisko na zapasowych zbiornikach? ?

Wklejone przód do tyłu. 

A na poważnie to się nie czepiam, bo jak ten model wszedł do produkcji to Lim-y jeszcze stanowiły tajemnicę wojskową  i było mało zdjęć w prasie a o  AirShow jeszcze nikt nie słyszał, żeby można było z bliska obejrzeć. No to skąd taki młody modelarz/sklejacz mógł wiedziec w która stronę czubek zbiornika miał być, do przodu czy do tyłu?