Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
13 minut temu, mandrivecs napisał:

Uff... Już myślałem, że się sKODowałeś :)

Chłopie, takie polityczne przytulanki z solo to może na priva sobie wysyłajcie? Bo tu modelarze zaglądają powspominać a nie oglądac po raz kolejny kilku głupków w uniformach ss z waszymi komentarzami. 

• Like 1
Napisano (edytowane)
5 minut temu, Super_Hans napisał:

Chłopie, takie polityczne przytulanki z solo to może na priva sobie wysyłajcie? Bo tu modelarze zaglądają powspominać a nie oglądac po raz kolejny kilku głupków w uniformach ss z waszymi komentarzami. 

Napisałem wyżej, że koniec off-topu... A kolegi nick to po Klosie czy Kochu?

Edytowane przez mandrivecs
Napisano

Przypomnę o czymś co było nieodłącznym elementem zestawów : PODSTAWKA. Najfajniejsze  robił Matchbox. Były jakby 3-D.

PK-018-1-05.jpg

match model.jpg

matchbox pods instru.jpg

Napisano

Po latach podstawki wracają do łask. Dziś wiele firm wypuszcza same podstawki jako zestawy .

airfix podstawki pud.jpg

icm.jpg

zwezda pods.jpg

Napisano

Dzięki Kopernik, chodziło mi właśnie o „perski”, „na Spójni” rzadziej się używało, najprędzej warszawiaki tak mówiły.

A wracając do Novo to pamiętam, że w Skrzydlatej Polsce, gdzieś tak w połowie lat 80-tych (niestety nie pamiętam numeru ani rocznika, jeszcze stare wydanie tzw. gazetowe, tygodnik) w dziale modelarskim został zamieszczony wykaz modeli Novo, prawdopodobnie jednak niepełny, za to miał tę zaletę, że wymieniono wszystkie miejscowości w ZSRR w których te modele wtryskano, było ich chyba kilkanaście. Przy każdym modelu była literka z lokalizacją np. M to Moskwa itp.

Niestety gdzieś „diabeł nakrył ogonem” ten wycinek z SP, który miałem.

WujekAlice

Były. D520 z różową owiewką i Barracuda z żółtą

Widziałem modele Barracudy z owiewkami w pełnej tęczy, żółtawe, niebieskawe, zielonkawe a nawet czerwonym. Chyba radzieccy producenci modeli Novo ubiegli o kilka lat amerykański wynalazek przydymianych szyb np. w F-16 hahaha.

Na fotce niżej rzadki okaz Barracudy z w miarę przejrzystym oszkleniem bez przebarwień(no prawie…)

IMG_8754barracuda.JPG

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, kopernik napisał:

Po latach podstawki wracają do łask. Dziś wiele firm wypuszcza same podstawki jako zestawy .

airfix podstawki pud.jpg

icm.jpg

zwezda pods.jpg

Kilka zestawów obok siebie w gablocie na podstawkach wygląda trochę "nie ten teges". Ale pojedyńcze luźno stojące perełki całkiem fajnie można zaprezentować. 

Edytowane przez mandrivecs
Napisano (edytowane)

Dzień dobry!

Jeszcze wspominając modele Novo i ich klony... Dawno temu (koniec lat osiemdziesiątych) mama przywiozła mi z Moskwy coś w tym stylu (Morskoj szturmowik):

162478-17841-92-720.jpg

Z tego co pamiętam nie miało to już pudełka tylko było zapakowane w foliowy woreczek z instrukcja i bez kalkomanii. Po sklejeniu pomalowałem wtedy mój model srebrną farba w sprayu (która właśnie się pojawiła w sklepie!) i nakleiłem kalkomanie które mi zostały od Walrusa z Matchboxa. Dobrze, że nie widzieliście jak to potem przez wiele lat wyglądało - a wyrzucić było mi żal. Ale po przeprowadzce w końcu trzeba było podjąć decyzję - poprawić albo do kosza... Padło na poprawić. Lista prac była by długa - nowe linie podziału, nowe kabiny tłoczone na gorąco, inne silniki z modelu Revella, anteny radaru wykonane we własnym zakresie z drutu i kalkomanie bodajże z Techmodu. Efekt był taki (to też już sześć lat!):

beau01.jpg

beau02.jpg

A takich wraków do remontu to bym jeszcze ze dwa-trzy znalazł...

Pozdrawiam

Paweł

Edytowane przez pmroczko
  • Like 3
Napisano (edytowane)

Nie wiem jak u Was ale w moim świecie modelarskim około lat 80 i 90 Humbrole były najważniejsze. Na spotkaniach modelarskich nie mówiło się "pomaluj od spodu jasnoniebieskim", tylko "czymś co wygląda jak 65" :)

Edytowane przez martinello
  • Like 2
Napisano

To jeszcze taka trochę inna ciekawostka wspomnieniowa. W drugiej połowie lat 1980-tych istniała możliwość zostania członkiem IPMS UK. Członkostwo było atrakcyjne, bo... zyskiwało się możliwość otrzymywania biuletynu IPMS UK, który w czasach przedinternetowych był bardzo cennym źródłem informacji o zachodnich nowościach  rynku zestawów i zawierał także artykuły z materiałami do dokumentacji modelarskich. Ale istota  ciekawostki polega na tym, że zamiast opłacenia rocznej składki członkowskiej w funtach, można było wysłać paczkę 10 modeli polskich lub czechosłowackich na adres ówczesnego prezesa IPMS UK. Do adresata w Anglii na ogół paczka docierała. Gorzej było z gazetą, bo w Polsce czasami „znikała” przed dotarciem do adresata. Ale udało się znaleźć rozwiązanie. Za dodatkowy model (jedenasty) przesyłka była wysyłana jako coś w rodzaju „polecony” i takiej już nie kradli. Jak widać z powyższego, pudełka z modelami przez jakiś czas funkcjonowały jako rodzaj „waluty wymienialnej”. ?

• Like 4
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, podciech napisał:

Godzinę temu, podciech napisał:

A moje pierwsze poważne malowania odbywały sie za pomocą farb MOLAK. Kupowałem je w pewexe to były chyba Włoskie podruby Humbroli .

Żadne podróbki! To były oryginalne włoskie farby pod wieloma względami lepsze od Humbroli. Np przechowywały się dłużej bez zasychania. Co było bolączką angielskich farb. Miałem kilka z nich i malowało mi się lepiej niż Humbrolami.

I nadal można je kupić! Co prawda tylko we Włoszech, ale od czego eBay.

Edytowane przez HKK
Napisano (edytowane)

Moje pierwsze prawdziwe  farby to. Xtracolory..wcześniej  Humbrole..i Pactra w  kwadratowych buteleczkach..i   hmmm chyba precisiony(coś mi sie tak kołacze) 

Co do Humbroli...one  bardzo długo  trzymały jakość i używalność... musiałbym podpytać kolegę jak jego 30  w dużej puszce teraz się zachowuje.

Edytowane przez dedrey
Napisano (edytowane)
23 godziny temu, jmx62 napisał:

A wracając do Novo to pamiętam, że w Skrzydlatej Polsce, gdzieś tak w połowie lat 80-tych (niestety nie pamiętam numeru ani rocznika, jeszcze stare wydanie tzw. gazetowe, tygodnik) w dziale modelarskim został zamieszczony wykaz modeli Novo, prawdopodobnie jednak niepełny, za to miał tę zaletę, że wymieniono wszystkie miejscowości w ZSRR w których te modele wtryskano, było ich chyba kilkanaście. Przy każdym modelu była literka z lokalizacją np. M to Moskwa itp.

Pamiętam jak przeczytałem tą listę, szlak mnie trafił ! Jak to ! Ruskie robią tyle fajnych modeli ? A co do samych modeli, rozrzucenie form po wielu zakładach nie wyszło im na dobre. Przede wszystkim utraciły tożsamość, a wraz z nią znak firmowy "NOVO". Jakość wtrysków spadła, poligrafia - całkowita porażka. Wiele form wkrótce utracono bezpowrotnie.  Oto próbka opakowań z różnych zakładów  w porównaniu do ekskluzywnego NOVO.

406 novo.jpg

ogoniok.jpg

thunderbolt novo.jpg

thunderbolt jakiś.jpg

mustang novo.jpg

196 ogonyok Mustang ba.jpg

thunderbolt n.jpg

krugozor.jpg

Edytowane przez kopernik
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, kopernik napisał:

Pamiętam jak przeczytałem tą listę, szlak mnie trafił ! Jak to ! Ruskie robią tyle fajnych modeli ? A co do samych modeli, rozrzucenie form po wielu zakładach nie wyszło im na dobre. Przede wszystkim utraciły tożsamość, a wraz z nią znak firmowy "NOVO". Jakość wtrysków spadła, poligrafia - całkowita porażka. Wiele form wkrótce utracono bezpowrotnie.  Oto próbka opakowań z różnych zakładów  w porównaniu do ekskluzywnego NOVO.

196 ogonyok Mustang ba.jpg

No ten moskiewski Mustang jest zarąbisty, wygląda jak niezła wyścigówka, kosmiczna aerodynamika,  podejrzewam że dociągał prawie do 1Ma hahaha.

A ja jeszcze wygrzebałem kilka P-40tek z tamtego okresu

No i klasyka NOVO:  UWAGA!!!UWAGA!!!!! UWAGA!!!  "ucziobnyj bipłan" w wersji na bogato czyli z pudełkiem i na bidno czyli prawie coś jak obecnie overtrees z Edka, same części, a no i  instrukcja.

Jakby ktoś nie rozpoznał ze zdjęć to chodzi tym razem o DH-60 Gipsy Moth

IMG_8571.JPG

IMG_8603.JPG

IMG_8608.JPG

Edytowane przez jmx62
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, jmx62 napisał:

No i klasyka NOVO:  UWAGA!!!UWAGA!!!!! UWAGA!!!  "ucziobnyj bipłan" w wersji na bogato czyli z pudełkiem i na bidno czyli prawie coś jak obecnie overtrees z Edka, same części, a no i  instrukcja.

O ! Aż wstyd, że nie wspomniałem tego modelu. Kupowałem je od ruskich pod Pałacem Kultury i na Stadionie X-lecia na potęgę. Nie żeby model mnie użekł, chodziło o figurkę stojącego pilota, dawała się obrabiać i modyfikować. Robiłem z niej POLSKICH SPADOCHRONIARZY ! Wyglądało jak wyglądało, ale z Fokkerem F VII M3 i RWD-8 ( oba po przeróbkach zatrudniłem do wywozu skoczków) wyglądały nieźle. Dwie figurki z drugiego zdjęcia nie pochodzą z zestawu ale mają  fajne pozy, wie ktoś z czego pochodzą ?

pilot.jpg

rwd skoki.jpg

Spadochroniarze-WOS.jpg

pilot 2.jpg

Edytowane przez kopernik
Napisano

Jak już wspomniałem model Fokkera F Vii M3 wypada dodać, że to nieodżałowany FROG. Ja kupiłem go dopiero na początku lat 90-tych, w tych samych okolicznościach co DH-60. Skleiłem ich kilka, przerabiając na różne wersje. Model Model z roku 1966 chyba ostatni raz przepakowała Zvezda w 2010r.  Po drodze załapał się nawet na Hasegawę. Na zdjęciach kilka z tych z nich, ten z CBIT był moją bazą do wszystkich wariacji na temat. DYGRESJA. Niech potencjalni inwestorzy w produkcję modeli wezmą pod uwagę fakt, że modele zarabiają ( przynajmniej tak jest do dzisiaj) nawet przez 40 lat ! 

fokker frog.jpg

fokker has.jpg

fokker novo.jpg

fokker rus.jpg

fokkerpols.jpg

fokker pol .jpg

fokker rus zwe.jpg

Napisano
13 godzin temu, jmx62 napisał:

Ten DH 60 był ozdobą mojej kolekcji przez dłuuugie miesiące :)

Napisano
8 godzin temu, rhinoceros napisał:

Ten DH 60 był ozdobą mojej kolekcji przez dłuuugie miesiące :)

Ciekawe czy nie miałeś tego Moth-a z polskiej edycji ABC Modelfarb? To był chyba taki nasz przepak.

A jeszcze znalazłem takiego żbika 

s-l1600.jpg

F4F wildcat novo.jpg

Napisano

A propos Fokkera - to chyba nie za bardzo jest zrobić polskiego wojskowego Fokkera z zestawów, ktore są na rynku...