Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
9 minut temu, jmx62 napisał:

Wszystko cacy, tylko dlaczego ten MiG/Limek wraca już na lotnisko na zapasowych zbiornikach? ?

Wklejone przód do tyłu. 

A na poważnie to się nie czepiam, bo jak ten model wszedł do produkcji to Lim-y jeszcze stanowiły tajemnicę wojskową  i było mało zdjęć w prasie a o  AirShow jeszcze nikt nie słyszał, żeby można było z bliska obejrzeć. No to skąd taki młody modelarz/sklejacz mógł wiedziec w która stronę czubek zbiornika miał być, do przodu czy do tyłu?

A może to wojacy montowali je odwrotnie ?

Napisano

Na aukcji ktoś sprzedaje wspomnienia za bezcen. Jak bym otwierał muzeum modelarstwa to ten model byłby obowiązkowym eksponatem. Nie otwieram, nie kupię.

alleg.jpg

Napisano
W dniu 16.03.2020 o 21:49, kopernik napisał:

m 15.jpg

Że tak mi się nasunęła taka uwaga... Wredny żart... Gość który to kleił, potem w ministerstwie w połowie lat 90-tych pisał przepisy dotyczące szachownic...

Pozdrawiam

Paweł

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, jmx62 napisał:

o  AirShow jeszcze nikt nie słyszał,

O "air show" nie, ale o "pokazach lotniczych" pewnie kilku słyszało.
Za to na defiladach lotniczych to już były tłumy, a tfurcy współczesnych przelotów to mogli by buty czyścić tym sprzed lat...
unnamed.jpg.4a924211d172cf336f89287bcbc4e4cc.jpg

de22c8910d326a90.thumb.jpg.400deb0b056755d0a18b61cc6c9328c7.jpg

609968994_z12378337VSamoloty-nad-Warszawa.jpg.be5222a3e3c89086de7e33c15ed76c44.jpg

5 godzin temu, pmroczko napisał:

Gość który to kleił, potem w ministerstwie w połowie lat 90-tych pisał przepisy dotyczące szachownic...

Pewnie pomyślał - oryginalnych szachownic i tak nie zdobędę, co będę zmieniał model, dostosuję do niego przepisy! :mrgreen:

Edytowane przez Grzes
Napisano

Też właśnie tym tropem poszedłem...

Napisano (edytowane)
11 godzin temu, Grzes napisał:

O "air show" nie, ale o "pokazach lotniczych" pewnie kilku słyszało.
Za to na defiladach lotniczych to już były tłumy, a tfurcy współczesnych przelotów to mogli by buty czyścić tym sprzed lat...
unnamed.jpg.4a924211d172cf336f89287bcbc4e4cc.jpg

de22c8910d326a90.thumb.jpg.400deb0b056755d0a18b61cc6c9328c7.jpg

609968994_z12378337VSamoloty-nad-Warszawa.jpg.be5222a3e3c89086de7e33c15ed76c44.jpg

Pewnie pomyślał - oryginalnych szachownic i tak nie zdobędę, co będę zmieniał model, dostosuję do niego przepisy! :mrgreen:

Jakby ktoś chciał poczytać i popatrzeć na na nasze defilady i pokazy lotnicze to proszę:

http://www.olesnica.vot.pl/pokazy/

Grzes, myślę że z tym czyszczeniem butów to masz rację.

Edytowane przez jmx62
Napisano (edytowane)
44 minuty temu, jmx62 napisał:

Grzes, myślę że z tym czyszczeniem butów to masz rację.

Gdybyśmy chcieli dzisiaj mieć na defiladzie taką liczbę samolotów jak kiedyś to pewnie byłaby to defilada Военно-воздушных cил Российской Федерации.

Edytowane przez kjp_a_man
Format
Napisano (edytowane)

Nie potrafię znaleźć kto był wtedy dowódcą lotnictwa, ale to Freyowi-Bieleckiemu należą się spore zasługi jeżeli chodzi o modernizację i rozwój polskiego lotnictwa wojskowego na przełomie lat 50 i 60.

Sprawdziłem - następcą Freya-Bieleckiego był Jan Raczkowski

Edytowane przez WujekAlice
Napisano

Co nie zmienia faktu, ze obaj byli postaciami o niezbyt "przejrzystych" życiorysach - Frey był pułkownikiem bezpieki wyrzuconym z bezpieki do wojska, a Raczkowski sowieckim partyzantem czyli de facto obaj z przeszłością w NKWD.  Ale Freya wykopsali z armii za to że stawiał się sowieckim towarzyszom

Napisano (edytowane)

Niby znowu odchodzimy od głównego tematu tego wątku ale skoro jesteśmy przy czasach świetności naszego lotnictwa to za czasów PRL-u na terenie naszego państwa było max. 38 lotnisk wojskowych różnej maści, tj. stałych, tymczasowych i zapasowych, z pasem startowym betonowym, trawiastym, dla lotnictwa myśliwskiego, myśliwsko-bombowego, bombowego(a co, a mieliśmy takie), myśliwsko-rozpoznawczego, transportowego oraz dla śmigłowców i lotnictwa szkolnego. Oprócz tego było max. 18 DOL-i.

A wracając do wątku to przypomniały mi się jeszcze takie perełki:

fokker d.21_matchbox_1.jpg

20191019_132826.jpg

IMG_8724fokkerd21.JPG

Przy czym ten Matchbox to nie jest przepak Frog/Novo.

Edytowane przez jmx62
Napisano

Pokazy lotnicze, defilady- coś pięknego ! Uwielbiam ! ale nie zapominajmy że  w każdym samolocie był PILOT. Figurki lotników były nieodłączną częścią zestawów z lat które wspominamy. Na szybko zdjęcie z netu, Jak widać nie wszyscy producenci się przykładali... niezła galeria osobliwości. Oddzielnie dałem zdjęcie mojego faworyta, nawet w Gwiezdnych Wojnach i Star Treku takiego "ludzia" nie widziałem. Jak sięgnę pamięcią to Matchbox ( ! ) robił najfajniejszych lotników. 

DSCN1800.jpg

1.jpg

p.jpg

• Haha 1
Napisano
13 godzin temu, kopernik napisał:

Pokazy lotnicze, defilady- coś pięknego ! Uwielbiam ! ale nie zapominajmy że  w każdym samolocie był PILOT. Figurki lotników były nieodłączną częścią zestawów z lat które wspominamy. Na szybko zdjęcie z netu, Jak widać nie wszyscy producenci się przykładali... niezła galeria osobliwości. Oddzielnie dałem zdjęcie mojego faworyta, nawet w Gwiezdnych Wojnach i Star Treku takiego "ludzia" nie widziałem. Jak sięgnę pamięcią to Matchbox ( ! ) robił najfajniejszych lotników. 

DSCN1800.jpg

p.jpg

Najlepszy jest ten drugi z lewej na górze, gały mu wyszły ze zdziwienia?

A Matchboxy faktycznie dawały fajnych lotników.

Napisano
W dniu 18.03.2020 o 10:01, Michal_G napisał:

No to ja w temacie nie lotniczym a żaglowcowym. Wygrzebałem stare zdjęcia (przepraszam za jakość, ale tylko takie mam) dwóch radzieckich modeli żaglowców, barków "Tawariszcz" i "Pourquoi-pas". Pierwszy nie malowany, wanty z jakiejś strasznie grubej nitki robione. Drugi kupiony w sklepie z zabawkami około 1992 roku, skończony kilka lat później. O tyle ważny dla mnie że był to pierwszy model "częściowo malowany" - nie podjąłem się malowania pędzlem podwodnej części kadłuba, ale pokład i maszty już pomalowałem, bo wykonane były z plastiku we wszystkich możliwych kolorach tęczy, z oczojebnym różem również. "Tawariszcza" straciłem przy kolejnych przeprowadzkach, "Pourquoi-pas" czeka na remont na szafie. Miałem jeszcze "Cutty Sark" czeskiej produkcji, też straciłem przy przeprowadzkach. Jakoś po zakupie "Pourquoi-pas" miałem kilkuletnią przerwę w zakupach modelarskich, około 1997-8 roku wpadam do niedawno otwartego sklepu "Pancerka" (niestety już nie istniejącego) przy Anieli Krzywoń (tak, tej z pod Lenino!) i oczy mi wyłażą - to są inne farby z importu niż Humbrole? To można przebierać wybierać a nie brać co tylko jest? W kilka lat sytuacja na rynku uległą diametralnej zmianie.

Towariszcz.jpg

Ooo, ten model i ja miałem i ja sklejałem i ja te żagle wycinałem. I pamiętam, że do tego modelu była dodana ramka która w sprytny sposób pozwalała na stworzenie olinowania.

Pzdr.

Jaro

Napisano

Prezenty gwiazdkowe i urodzinowe, to były pewniaki ! że dostanie się jakiś fajny model. Czasem można było  przeliczyć się ...

gwiazdka preenty.jpg

prezenty1.jpg

Napisano
16 godzin temu, kopernik napisał:

Prezenty gwiazdkowe i urodzinowe, to były pewniaki ! że dostanie się jakiś fajny model. Czasem można było  przeliczyć się ...

........:hmmm:może jestem jakiś "inny", ale ja cieszyłem się z obydwu rodzajów prezentów

Napisano (edytowane)

Wg Scalemates model ten powstał w latach 50-tych ubiegłego wieku więc się łapie na temat. Ten mój port lotniczy to wypust z lat już 80-tych. Co ciekawe skala podana jest w metrum kolejkowym czyli H0/00 a więc po przeliczeniu cali na metry 1"87/76. Dziwne to trochę ale dawało radę jako skala 1:72?

20191211_113636.jpg

20191211_113710.jpg

20191211_113859.jpg

20191211_114040.jpg

Edytowane przez jmx62