jmx62 Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) SR-53, plastyk w kolorze srebrnym, powierzchnię przypominające skórkę pomarańczy, która przeszła kilkakrotnie ospę, zero szczegółów, nie pamiętam ale chyba pilot zespawany z fotelem i obowiązkowo rakiety na końcach skrzydeł z plastyku w kolorze czerwonym, kalkomanie a raczej nalepki tylko rondle RAF-u i jakieś numery, ogólnie gniot do potęgi gniota ale się go kleiło i było git I taki boxart no chyba że jak chce mój przedmówca kolega pmroczko... okładka Niektórzy twierdzą, że to piracki wypust Airfixa chociaż fachowcy że Scalemates nie do końca się z tym zgadzają. Edytowane 29 Listopada 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Do nabycia drogą kupna na znanym portalu: https://www.olx.pl/oferta/model-samolotu-do-sklejania-z-prl-sr-53-saunders-roe-skala-172-CID767-IDtKmQh.html ogłoszenie nie moje, jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 @DTGa to nie były Plasticarty? https://www.scalemates.com/kits/veb-plasticart-15110-saab-j35--210132 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 6 minut temu, Fixer napisał: Do nabycia drogą kupna na znanym portalu: https://www.olx.pl/oferta/model-samolotu-do-sklejania-z-prl-sr-53-saunders-roe-skala-172-CID767-IDtKmQh.html ogłoszenie nie moje, jakby co Łoa z takiego czarnego plastyku to nie widziałem, no i pilot jednak nie miał przyspawanego fotela do...czterech liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Pamiętam jak we wczesnych latach 90 już kupiłem w sklepie z "zachodnimi" zabawkami Plasticartowego Miga-21. Po powrocie do domu okazało się, że w pudełku brakuje skrzydeł A VEB'owe podstawki mam do dziś, utrzymują modele w 1:72 bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Raczej na pewno to były te modele, w zależności od edycji mogły pudełka się trochę różnić, po okresie o którym mowa czyli PRL były przepakowywane przez różne firmy i w różnych pudełkach ale modele były zawsze ta same. W serii były jeszcze MiG-21 i śmiglaki Mi-1i Mi-4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 A Plasticartow u mnie kupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Szczęściarz, pozazdrościć. Ja co kupiłem to od razu poszło pod nóż, dosłownie, wtedy mało kto znał pojęcie skalpel lub nożyk modelarski, a potem na półkę. Nie kupowało się modeli na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 1 minutę temu, jmx62 napisał: Nie kupowało się modeli na zapas. Prawda. Jakie to były piękne czasy 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 34 minuty temu, jmx62 napisał: ... a potem na półkę. U mnie na żyłkę... Dopóki nie pękła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 3 godziny temu, DTG napisał: Nie jestem pewien, ale chyba to mogło być takie pudełko. A może po prostu zapomniałem. To co w środku to chyba właśnie to co wtedy kleiłem. Na pewno kojarzę tę podstawkę i chyba tę ramkę z drobnymi czesciami. Niedawno kupiłem ten model na Allegro ale z nowszego wydania ze zdjęciem dzieciaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 3 godziny temu, DTG napisał: A kojarzy ktoś takie malutkie Drakeny, to chyba była mniejsza skala niż 1:72? Pamiętam że w dzieciństwie je kleiłem i to były takie lepsze modele na rynku (chyba późne lata '70 albo wczesne '80), chyba były od razu ze srebrnego plastiku. Stąd zresztą został mi wielki sentyment do modeli tych maszyn. Model samolotu Saab J-35 Draken w skali 1/100 w swojej ofercie posiadała jeszcze Tamiya jednak model jest od dawna nie wznawiany i dostępny jedynie na eBay. Model Plasticarta przestawia prototyp oczym świadczy tylna część kadłuba . Model Tamiya już samolot seryjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Grudnia 2020 Share Napisano 1 Grudnia 2020 W dniu 29.11.2020 o 21:54, Baas ArK napisał: U mnie na żyłkę... Dopóki nie pękła Żyłki same nie pękają. Ktoś Ci ją przeciął:)))) Latem 1983 powiesiłem kartonowego Mosquito na żyłce i wisi do dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Grudnia 2020 Share Napisano 1 Grudnia 2020 (edytowane) Niestety nie mam fotki ale u mnie na pojedynczej żyłce wisiały modele kartonowe: MiG-23, Hurricane, Czajka, Ił-2, Pe-2, Żubr,Nieuport-17, MoranL, Fokker E-III, Jastrząb, Tu-144 i Halifax i wytrzymała, nie pękła Edytowane 1 Grudnia 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 1 Grudnia 2020 Share Napisano 1 Grudnia 2020 Niech no sobie przypomnę co tam wisiało... W końcu to było gdzieś w połowie '80-tych... A i żyłki były wtedy inne. DC-8, Comet, Mercury, Tu-134, Tu-???, któryś Mill, Be-6, Su-7, Ił-18, Boeing 707(?) i jeszcze jeden Tu chyba 104, ale nie Plasticarda tylko rosyjskiej (przepraszam wtedy radzieckiej) produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 Witam. mi sie trafilo ostatnio:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 Ło na bogato, dwa takie same Łosie. Jeden do sklejenia na szybko w dwa wieczory a drugi do schowka na dłuuuuugie lata żeby ktoś kiedyś na jakimś forum otworzył wątek pt. "Jak hartowała się stal....." i wtedy wrzucić fotkę Łosia super antyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 (edytowane) chodzi mi po głowie taki z blachami parta Edytowane 6 Grudnia 2020 przez hlystek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 Spit i Hurry Lotni - oj żesz... boli.... straszny szrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 50 minut temu, WujekAlice napisał: Spit i Hurry Lotni - oj żesz... boli.... straszny szrot. Bardzo delikatnie to ująłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 Ale jest Czapla, a z tego wydania jeszcze przypominała model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 Oj tam, oj tam. Czapla!!! Co się tak wszyscy jej czepiacie. Jest inna Czapla? No nie ma, no to znaczy że jest to NAJLEPSZA Czapla na świecie i już. Kto kleił Czaplę ten wie że można ją skleić. I postawić na półce z tyłu żeby nie kłuła w oczy I czekać kilka dekad aż Hasegawa czy Tamiya się zlituje.... A wtedy i tak będzie źle bo za mało nitów, bo kilka mikrometrów za duża rozpiętość, bo brak reflektora, bo Eduard wypuścił blaszki ale nie ma w niej pasów pilota i obserwatora, bo.... Eh, znowu ta Czapla. Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 9 minut temu, jmx62 napisał: Jest inna Czapla? No nie ma, no to znaczy że jest to NAJLEPSZA Czapla na świecie i już. No właśnie dlatego, że z tych starszych zestawów JEST najlepsza, była i będzie... Z nowych wypustów już się mnie da skleić czegoś sensownego... za bardzo zjechane formy, to się nawet na ersatz do scratchu nie nadaje. Wiem, bo podjarany czaplą na ,,luzaku" kupiłem w tamtym roku 4 nowe z zts-u.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 Ale F-14go cały świat produkował, produkuje i bedzie produkował, firmy japońskie, chińskie, angielskie, włoskie, amerykańskie, ruskie i nawet jakby na Grenlandii ktoś założył firmę produkującą modele to też będą tłuc tego Tomcata. A Czapla dalej będzie ta jedyna. I dla większości polskich modelarzy/sklejaczy będzie i pozostanie synonimem pierwszego w życiu sklejonego modelu plastykowego. Znam zagorzałych zwolenników gąsienic czy śrub okrętowych lub żagli którzy zaczynali od Czapli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 RAV, nie odpuszczasz. Ok jest kiepska...ale najlepsza. Niech będzie. Remis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi