jmx62 Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 AirShow, Fanatyk plastiku, to oczywiście klasyka tamtych lat. Miałem wszystkie lub prawie wszystkie. Model fan to już po komunie(pierwszy numer to chyba 1998 r.) to nie łapie się na temat wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Fanatyka mam wszystkie ( no prawie, pierwszy to tylko xero, ale jak Komuś zbywa chętnie przygarnę) Pierwsze 4 były wydawane chyba na powielaczu. Zdjęcia/ odbitki naklejane (np. numer 2, niebieski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 A tu jeszcze inne cykle z Żołnierza Polskiego. Fajne były też rysunki W.Fuglewicza. Ten na zdjęciu pokolorowany przez piszącego daawno temu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 W "Fanatyku plastyku" były próbki kolorów wklejane w okienko, podobno malowane były oryginalnymi farbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 nazywało się to ,, Orginalny wzorzec kolorów " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Jeszcze jeden cykl z ŻP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 W PRLu była jeszcze codziennna gazeta ,,Sztandar młodych". Pisał tam o modelach i militariach obecnie występujący w TV jak expert militarny Wojciech Łuczak. Zamiszczany był co tydzień A oto zdobycz ze szkolnej biblioteki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Z kolei Extraplan wydał 2 zestawy ( o tylu wiem i tyle mam) planów. Załącznikiem były czarnobiałe tablice przyrządów do przedstawionych maszyn. W drugim zestawie był Fokker DXXI i AH-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 W dniu 25.02.2021 o 23:19, Artek82 napisał: No to znalazłem. Można oglądać Te wycinanki z Żołnierza Polskiego to było moje pierwsze konkretne źródło opisów techniki wojskowej, pamiętam jeszcze były podobne opis broni pancernej. Kolekcje takich wycinanek miałem w spadku po braciaku, a później już sam wycinałem i wkleiłem do zeszytu, i gdzieś ten zeszyt nawet mam, jak znajdę to zrobię kilka zdjęć. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 27 Lutego 2021 Autor Share Napisano 27 Lutego 2021 7 godzin temu, hamp napisał: W PRLu była jeszcze codziennna gazeta ,,Sztandar młodych". Pisał tam o modelach i militariach obecnie występujący w TV jak expert militarny Wojciech Łuczak. Zamiszczany był co tydzień O, Sztandar Młodych nie należał do moich ulubionych i nawet nie wiedziałem o takich artykułach . Zapewne to lata 80, ja w tym czasie poza SP i ŻP kupowałem Non Stop i Razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Cześć! Ja miałem "Fanatyka plastiku" tylko jeden numer... To może od razu poproszę o pomoc Was, wiernych fanów - mój numer który miałem, miał w sobie wklejoną próbke kolory "sky" (swoją drogą, kolor prawie taki sam jak papier na którym to było dukowane/kserowane) . Był tam też opisany jeden niemiecki as lotniczy - kto to był? Wiem, jest to wszystko skomplikowane - ale moze dacie radę? Z góry dziękuję i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 27 Lutego 2021 Autor Share Napisano 27 Lutego 2021 (edytowane) Broplan powstał już po upadku komuny, ale wątek czasem wkracza w obecne czasy. PWS 15 w 1:72 kto by się spodziewał ? Z początkiem lat 90 Broplan zaczął produkować modele vacu polskich samolotów z przed 1939r. wyglądało mniej więcej tak. Oszklenia kabin dziś są już nieprzezroczyste ( zrobiły się żółte), W ubiegłym roku na Allegro nie sprzedał się za 30zł. Edytowane 27 Lutego 2021 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Coś mi świta, że któreś z czasopism z lat 90-tych było kontynuacją Techniki Lotniczej i Astronautycznej, tylko nie pamiętam, czy to było Aero Technika Lotnicza czy Aeroplan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Ja pamiętam... To było Aero-Technika Lotnicza. Mam wszystkie egzemplarze... To było super czasopismo, byłem załamany, jak je zamknęli Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Lutego 2021 Super Moderator Share Napisano 28 Lutego 2021 ad pożłókłego plastiku, ponoć kąpiel w perhydrolu + UV przywraca przeźroczystość i biały kolor, ale nie testowałem jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Lutego 2021 Autor Share Napisano 28 Lutego 2021 Były takie czasopisma, kiedyś, dawno ... Niekoniecznie to to samo ale były OK ! A upadły ze względu na malejący nakład. Kto był grupą docelową ? Modelarze i entuzjaści lotnictwa. Zawiedli, a może , było ich za mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Lutego 2021 Autor Share Napisano 28 Lutego 2021 4 minuty temu, Greif napisał: ad pożłókłego plastiku, ponoć kąpiel w perhydrolu + UV przywraca przeźroczystość i biały kolor, ale nie testowałem jeszcze... W sumie mogę potestować, w obecnej formie wyglądają beznadziejnie. Tylko szkoda mojej kasy, czasu i pracy dla wykonania tych niewątpliwie słabych modeli. Gdybym wiedział, że tak będą się starzały, pewnie bym ich nie robił. Matchbox jakoś nie żółknie ... Nie robię już Broplanu i modeli z oszkleniem vacuform. A jest kilka nęcących ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robmario Napisano 28 Lutego 2021 Share Napisano 28 Lutego 2021 4 godziny temu, kopernik napisał: Były takie czasopisma, kiedyś, dawno ... Niekoniecznie to to samo ale były OK ! A upadły ze względu na malejący nakład. Kto był grupą docelową ? Modelarze i entuzjaści lotnictwa. Zawiedli, a może , było ich za mało ? Ten pierwszy tytuł, czyli TLiA może już całkiem niedługo wrócić do życia. Na pewno pod inną egidą wydawniczą ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 28 Lutego 2021 Share Napisano 28 Lutego 2021 11 godzin temu, pmroczko napisał: Cześć! Ja miałem "Fanatyka plastiku" tylko jeden numer... To może od razu poproszę o pomoc Was, wiernych fanów - mój numer który miałem, miał w sobie wklejoną próbke kolory "sky" (swoją drogą, kolor prawie taki sam jak papier na którym to było dukowane/kserowane) . Był tam też opisany jeden niemiecki as lotniczy - kto to był? Wiem, jest to wszystko skomplikowane - ale moze dacie radę? Z góry dziękuję i pozdrawiam Paweł To był numer 4/91 Asem który jest opisany w tym numerze jest Joachim Müncheberg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Lutego 2021 Share Napisano 28 Lutego 2021 Wiadomość dla Greifa: na pewnym All-portalu jest dostępny P-47 i Blenheim IV w czarnym Airfixie, może zainteresuje. Nadmieniam że to nie są moje oferty, ot tak, z czystej życzliwości. Zresztą nie wiem co tam masz w swoich zapasach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 28 Lutego 2021 Share Napisano 28 Lutego 2021 (edytowane) 13 minut temu, jmx62 napisał: pewnym All-portalu Allegro. To słowo nie gryzie, nie jest zakazane, obraźliwe ani wulgarne. Edytowane 28 Lutego 2021 przez kubisz 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Lutego 2021 Super Moderator Share Napisano 28 Lutego 2021 @jmx62dzięki za czujność ale już obydwa mam na stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Lutego 2021 Share Napisano 28 Lutego 2021 4 godziny temu, hamp napisał: To był numer 4/91 Asem który jest opisany w tym numerze jest Joachim Müncheberg hamp - wielkie dzięki za info! Ile to już lat... Nie wiem, czy znalazłbym jeszcze ten numer... Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Lutego 2021 Share Napisano 28 Lutego 2021 8 godzin temu, kubisz napisał: Allegro. To słowo nie gryzie, nie jest zakazane, obraźliwe ani wulgarne. Gryzie, gryzie. Na innych forach za to ganiają, banują itp. Wolę nie ryzykować a i tak wszyscy wiedzą o co chodzi. No ale to nie jest temat tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Marca 2021 Share Napisano 5 Marca 2021 (edytowane) Znalazłem kilka dni temu zdjęcia o których myślałem że już przepadły. Robiłem je dokładnie późną wiosną 1990 roku testując nowo zakupionego Zenitha 12XP. Na zdjęciach są moje modele budowane w latach 1987-90 pod dużym wpływem książki pana Wagnera. To był czas kiedy pozbyłem się całej kolekcji drugowojennej ze starymi Hellerami, Matchboxami i całą dostępną wtedy resztą i przeszedłem na budowę maszyn współczesnych. Trzy ostatnie to już zaczątek kolekcji 1:48. Wspomnienia wróciły, pamiętam każdy model, zakres przeróbek i nawet to czym był malowany. Zdjęcia kompletnie nieprofesjonalne, z ręki, z lampą i tylko tło jakieś było: Harrier GR.3, hybryda Novo i Marfixa, malowany polskimi farbkami w szklanych buteleczkach sprzedawanymi w komplecie po 6 sztuk: F-16A Esci. Kupiony był w sklepie w Katowicach na ulicy Plebiscytowej razem z kompletem Humbroli. Dużo zabawy było z otwarciem owiewki ale się udało. Źle wklejona przegroda we wlocie. Do zdjęcia zdjąłem zbiorniki dodatkowe żeby było widać podwozie, dość ładne w tym modelu: Kolejne Esci, F-104G w edycji Tiger Meet, też kupiony w Katowicach na Plebiscytowej. Malowany żółtym Humbrolem i jakimś czarnym. Ciąłem owiewkę żeby była otwarta: Chyba najstarszy w tej kolekcji Mig-19S z KP. Model kupiony i zbudowany jeszcze na początku lat osiemdziesiątych. Potem przemalowany, rozcięta owiewka i nawiercone działka. Malowany czym było. Wilbra, Humbrol inne wynalazki: Kolejne KP czyli Mig-17PF. Tutaj oprócz rozcięcia owiewki zbudowałem cały przedział radiowy przed kabiną. Malowanie Humbrol i polskie w szklanych buteleczkach: I jeszcze jeden KP Mig-15. Chyba najlepszy model w kolekcji 1:72. Kokpit robiony ze zdjęć ze Skrzydlatej Polski, fotel zrobiony od podstaw i nawet pasy były. Strasznie żałuję że nie zrobiłem zdjęcia wnętrza. Tylko dlatego czechosłowacki bo nie miałem polskich szachownic. Malowany srebrną farbą z polskich buteleczek. Świetna farba była, mimo pędzla zero maz: Pierwszy model 1:48, Lublinek ze Spójni. Większy model, większe problemy z malowaniem co widać. Wtedy jeszcze pędzel. Farby polskie buteleczki: Tiger Moth ze Smeru. Cała konstrukcja wewnątrz kabin zrobiona. Pierwsze naciągi w życiu. Malowany Revellami: No i pierwszy OEZ, Mig-21MF. Dużo poprawek i przeróbek. Malowany srebrnym z polskich buteleczek, jeszcze pędzlem: Edytowane 11 Maja przez barszczo 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi