Artek82 Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 A czy ktoś pamięta tego cosia Zdaje się że chyba go już tu kiedyś pokazywałem. Kiedyś w czasach końcowej podstawówki spotkałem to w sportowo-zabawkowym i pobudzony tym fajnym boxartem zapragnąłem mieć Jakież było moje rozczarowanie kiedy pani sklepowa podała do obejrzenia, a tam w środku Krugozor 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Miałem ten model Made in CCCP. Wtedy był calkiem do przyjęcia tylko ten taki kulfoniasty przód kadłuba trochę deformował sylwetkę, no i miał kalki Aerofłotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 46 minut temu, Artek82 napisał: A czy ktoś pamięta tego cosia Z tego zestawu to pamiętam tę wspaniałą linijeczkę, która był jednocześnie cyrklem. Zieloną miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Godzinę temu, Artek82 napisał: A czy ktoś pamięta tego cosia Zdaje się że chyba go już tu kiedyś pokazywałem. Kiedyś w czasach końcowej podstawówki spotkałem to w sportowo-zabawkowym i pobudzony tym fajnym boxartem zapragnąłem mieć Jakież było moje rozczarowanie kiedy pani sklepowa podała do obejrzenia, a tam w środku Krugozor Z tej serii były jeszcze An-24 i An-12. Modele opracowywane na podstawie fabrycznych modeli ekspozycyjnych biur Antonowa, Iliuszyna i Mila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 4 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Z tej serii były jeszcze An-24 i An-12. Modele opracowywane na podstawie fabrycznych modeli ekspozycyjnych biur Antonowa, Iliuszyna i Mila. An-24 owszem był w skali 1:157 produkowany przez wytwórnie Krugozor, Horyzont czy Junnyj Tiechnik i też przepakowany przez ZTS Plastyk w tamtym czasie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Antoniego to pamiętam jak kupiłem w CSH na Marszałkowskiej, myślałem, że skleję go w tramwaju zanim dojadę do domu W domu trochę emocje opadły ale i tak to był fajny model. Miałem jeszcze w podobnej konwencji Jak-40 też z taką podstawką. A jeszcze podobny do Ił-62 był Ił-18, też bez oszklenia i bardzo podobny kulfoniasty nochal jak w 62-gim. Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) 33 minuty temu, jmx62 napisał: Antoniego to pamiętam jak kupiłem w CSH na Marszałkowskiej, myślałem, że skleję go w tramwaju zanim dojadę do domu W domu trochę emocje opadły ale i tak to był fajny model. Miałem jeszcze w podobnej konwencji Jak-40 też z taką podstawką. A jeszcze podobny do Ił-62 był Ił-18, tez bez oszklenia i bardzo podobny kulfoniasty nochal ja w 62-gim. Iła-18 to miałem z podwoziem ale był z otworami okiennymi ale bez szybek. Miałem jeszcze modele śmigłowców Mi-10 i Mi-6a potem doszły jeszcze Mi-2 i Mi-8 ale one były już z pełnym oszkleniem. Jak czytałem na retromodel.ru to w porównaniu z modelami Plasticarta to modele Mi-6 i Mi-10 z początkowych serii miały prawidłowe i całkiem szczegółowe elementy wirników ale niestety w późniejszym okresie Rosjanie regenerowali formy i spartolili oba wirniki . Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Znalazłem w swoim archiwum taką składankę wpisującą się w ten klimat: Wszystkie te modele kupiłem w SH w latach siedemdziesiątych i skleiłem. Niestety żaden się nie uchował. Zdjęcia pudełek zapożyczone z internetu. Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Sierpnia 2021 Super Moderator Share Napisano 30 Sierpnia 2021 u mnie powoli przymiarka dekoracji i nabytki w drodze do mnie 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, Greif napisał: u mnie powoli przymiarka dekoracji i nabytki w drodze do mnie Wygląda jak modelarska choinka, życie trochę za krótkie żeby to wszystko pokleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 To nie choinka, ani nie do poklejenia; to początek prywatnego Muzeum Airfix'a Niektórych eksponatów pozazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Greif napisał: u mnie powoli przymiarka dekoracji i nabytki w drodze do mnie Fajna kolekcja ale brakuje mi tu jednego ważnego samolotu a mianowicie Starfightera :). Ja mam aż cztery jednego do całkowitego odnowienia a trzy do sklejenia w tym jeden zafoliowany nietknięty jak przysłowiowa dziewica orleańska :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Sierpnia 2021 Super Moderator Share Napisano 30 Sierpnia 2021 @Staryfajter1954mam kilka dubletów mogę się zamienić @Evildead modeli mam 30x wiecej niż kolekcja Airfixa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2021 5 godzin temu, Greif napisał: u mnie powoli przymiarka dekoracji i nabytki w drodze do mnie Greif, taka fajna kolekcja na takich tandetnych półeczkach ? Nie godzi się ! Nie idź tą drogą , pokombinuj, może coś takiego : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Sierpnia 2021 Super Moderator Share Napisano 30 Sierpnia 2021 no pisze że przymiarka xD docelowo biale laminowane a na szybko to na panelu będzie Pan zadowolony xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2021 A wracając do kolekcji Airfix, piękna. Ja swojego pierwszego Zero zaliczyłem w takiej edycji, zawartość ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 7 godzin temu, Greif napisał: u mnie powoli przymiarka dekoracji i nabytki w drodze do mnie Na zdjęciach dwa z mojej kolekcji Starfighterów z Airfixa. Zestaw z malowaną ilustracją na pudełku to jeden z najstarszych modeli w mojej kolekcji. Jest to edycja z lat 60 XX wieku (1964-65 ?) wg Scalemates i przeznaczona na rynek amerykański. Jak dla mnie perełka. Natomiast edycja w pudełku ze zdjęciem sklejonego modelu to edycja z roku 1986 (ostatnia była w roku 1990). Na trzecim zdjęciu wspomniany prze ze mnie model do całkowitego odnowienia kupiony na Allegro. Niestety nie mam zielonego pojęcia z jakiej edycji pochodzi ten model. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 31 Sierpnia 2021 Super Moderator Share Napisano 31 Sierpnia 2021 jakbyś się chciał pozbyć " czarnego pudełka" to wiesz gdzie pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, Greif napisał: jakbyś się chciał pozbyć " czarnego pudełka" to wiesz gdzie pisać Akurat nie chcę się pozbyć czarnego pudełka bo dość długo go szukałem i znalazłem na jakimś OLX czy Allegro. Więc takich smaczków się nie pozbywam bi to nie jest model jakiejś Arma Hibby czy IBG, który kupisz w byle sklepiku modelarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Września 2021 Share Napisano 10 Września 2021 W dniu 30.08.2021 o 14:35, jmx62 napisał: Znalazłem w swoim archiwum taką składankę wpisującą się w ten klimat: Wszystkie te modele kupiłem w SH w latach siedemdziesiątych i skleiłem. Niestety żaden się nie uchował. Zdjęcia pudełek zapożyczone z internetu. Spoglądając na tą składankę, przypomniała mi się czechosłowacka Dubena i jej małe pasażery. Na składance jest Tu104, DC-7 i F.27 z tej firmy. Pamiętam je w SH, w moje łapki wpadł jedynie Caravelle. Do dziś pozostały mi z niego jedynie szpilki z których trzeba było zrobić osie kół. Tutaj macie wspomniany model na zdjęciach zapożyczonych z sieci: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Września 2021 Share Napisano 10 Września 2021 Godzinę temu, barszczo napisał: Spoglądając na tą składankę, przypomniała mi się czechosłowacka Dubena i jej małe pasażery. Na składance jest Tu104, DC-7 i F.27 z tej firmy. Pamiętam je w SH, w moje łapki wpadł jedynie Caravelle. Do dziś pozostały mi z niego jedynie szpilki z których trzeba było zrobić osie kół. Tutaj macie wspomniany model na zdjęciach zapożyczonych z sieci: To była przeurocza seria mikro modeli w skali około 1/270 jak podaje w swojej książce Krzysztof Wagner. Te modeliki w porównaniu do modelików ZTS Plastyk w skali 1/144 prezentowały się zdecydowanie lepiej i ciekawiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 10 Września 2021 Autor Share Napisano 10 Września 2021 Początek lat 70, chyba wszyscy na moim podwórku są załogą "Rudego" i nagle w sklepie 1001 drobiazgów pojawia się Rudy 102. Oszaleliśmy ! Kosztowało to 35 zł, pączek 50gr. Mój, zdobyty dzięki dziadkom, był szary, wiec pomalowałem go plakatówką ! Tak to rodziło się moje modelarstwo. O , przepraszam, czytając ostatnie wpisy, weryfikuję swoje hobby do ulepiactwa ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 (edytowane) Teciaków zabawek było parę rodzajów. Tego twojego akurat nie pamiętam, kolega miał całkiem dużego z otwieranym włazem mechanika-kierowcy, a mój był trochę mniejszy z pojedynczym włazem na wieży. O taki właśnie (zdjęcia z sieci): Edytowane 19 Lipca przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 13 godzin temu, barszczo napisał: Qurde, ta Caravellka to mi niestety gdzieś umkła za to naszą w skali 144 to kleiłem 3 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 Znalazłem w sieci zdjęcia ciekawego polskiego modelu. To Dewoitine 520 w skali 1:72, firmy mi nie znanej, prawdopodobnie PD, numer katalogowy A-3. Model-hybryda tak jak wczesne MPMy, kadłub i ciekawostka, tylko dolna część skrzydeł vacu, reszta wtrysk. Kompletnie go nie kojarzę, jakoś nigdy nie wpadł mi w ręce. Ciekawe też były zapowiedzi na boku pudełka: P-39 i P-47. Ktoś pamięta tą firmę lub inne jej modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi