kopernik Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Napisano 8 Stycznia 2023 5 godzin temu, Wojtek59 napisał: Zefir to tak jak Yeti, albo SZD Foka z Dujin'a. Zefir jest dostępny w 72 jako wtryskowy Cytuj
Wojtek59 Napisano 8 Stycznia 2023 Napisano 8 Stycznia 2023 Ja miałem na myśli Zefira w ~1/75. Wydanego w tym czasie co Jaskółka. 1 Cytuj
jmx62 Napisano 9 Stycznia 2023 Napisano 9 Stycznia 2023 (edytowane) A takiego snapa z PRL-u to znacie? Zdjęcie zapożyczone ze znanego portalu aukcyjnego(nie jest moją własnością) Edytowane 9 Stycznia 2023 przez jmx62 1 Cytuj
BRAVO112 Napisano 9 Stycznia 2023 Napisano 9 Stycznia 2023 mialem, mialem tylko " plastik " byl taki gumopodobny.. Cytuj
kopernik Napisano 9 Stycznia 2023 Autor Napisano 9 Stycznia 2023 Prawie jak FTF. Mam złożonego Shermana. Dzielnie walczył w niejednej bitwie wspierając moją armię "małych żołnierzyków". 1 Cytuj
Baas ArK Napisano 9 Stycznia 2023 Napisano 9 Stycznia 2023 I Shermana i Teciaka . Ale "gołe", były jeszcze z dodatkami: trał i wyrzutnie rakietowe. Tylko nie pamiętam które do którego. Cytuj
Grzes Napisano 10 Stycznia 2023 Napisano 10 Stycznia 2023 13 godzin temu, kopernik napisał: armię "małych żołnierzyków" No tego tematu to jeszcze nie poruszaliśmy, a zapewne niejeden z nas (o ile nie wszyscy) miał swoją armię... 1 Cytuj
jmx62 Napisano 10 Stycznia 2023 Napisano 10 Stycznia 2023 (edytowane) E no, było już nie raz o rzounieżah(tak w 3 klasie podstawówki koleś napisał na dyktandzie - zrywaliśmy boki, cała klasa. Było już tylko nie pamiętam w którym momencie a nie chce mi się szukać po wszystkich stronach. Edytowane 10 Stycznia 2023 przez jmx62 Cytuj
Grzes Napisano 10 Stycznia 2023 Napisano 10 Stycznia 2023 Godzinę temu, jmx62 napisał: nie chce mi się szukać po wszystkich stronach Ty, emerytowany, a co masz do roboty... 1 Cytuj
jmx62 Napisano 10 Stycznia 2023 Napisano 10 Stycznia 2023 Jaaaa? A takie tam... Jak Ty pójdziesz na emeryturę to zobaczysz ile będziesz miał wolnego czasu Ja myślałem że na emeryturze to tak: ryby(w sensie wędkowanie) grzyby, Karaiby, piwko i przeeeeeede wszystkim modelarstwo. Z tych jasnych wizji to tylko modelarstwo (wirtualne). Nie wiem jaki dziabeł mnie zaciągnął do tego Modelworka i w tym worku już tak zostałem. Ni ma na nic czasu, tylko latanie po doktorach, aptekach i stynkanie, auuuua jak boli oj jak boli. To kiedy mam szukać tych pieruńskich żołnierzyków w wątku ktory ma ponad 150 stron? 2 2 Cytuj
Baas ArK Napisano 10 Stycznia 2023 Napisano 10 Stycznia 2023 7 godzin temu, jmx62 napisał: Ni ma na nic czasu, tylko latanie po doktorach, aptekach i stynkanie, auuuua jak boli oj jak boli. Jak mówi stare przysłowie pszczół: "Jeśli w pewnym wieku człowiek budzi się i nic go nie boli to należy sprawdzić czy żyje." Cytuj
kopernik Napisano 11 Stycznia 2023 Autor Napisano 11 Stycznia 2023 W dniu 16.02.2020 o 03:11, kopernik napisał: Może dołączą do nas nieloty ! Zapraszamy ! "małe żołnierzyki" odgrywały kluczowa rolę w bitwach. Obsługa lotniska to było coś ! O żołnierzykach trochę było ... Cytuj
kopernik Napisano 11 Stycznia 2023 Autor Napisano 11 Stycznia 2023 W dniu 17.04.2020 o 23:29, kopernik napisał: Czym byłoby lotnisko bez obsługi ? Moją pierwszą obsługą nie był Airfix ale coś takiego. Kupowałem te figurki przede wszystkim dlatego, że były tanie i można je było kupić ( choć szybko znikały z zabawkowych sklepów ). Nie pamiętam dokładnie, ale zdaje się, że one w ogóle szybo znikły z rynku. Były to kopie zestawów o których marzyłem. W necie znalazłem nazwy zestawów : AKCESORIA AMERYKANSKI DESANT MORSKI - IWO DZIMA ARABOWIE ARMIA AUSTRALIJSKA ARMIA BRYTYJSKA ARMIA USA ARNHEM AUSTERLIZ - WATERLOO - PIECHOTA FRANCUSKA BEDUINI BERLIN 1945 CZESC 1 BERLIN 1945 CZESC 2 BITWA O ARDENY BITWA O KOLOBRZEG BITWA O KOLONIE W AFRYCE 1 BITWA O KOLONIE W AFRYCE 2 BITWA O KRYM BITWA O NORMANDIE BITWA O OKINAWE CZESC 1 BITWA O OKINAWE CZESC 2 BITWA O RZYM - LEGIONY RZYMSKIE BITWA O RZYM - RZYMIANIE BITWA O STALINGRAD CZESC 1 BITWA O STALINGRAD CZESC 2 BITWA O TUNIS 1943 BRYGADA HINDUSKA CZOLGI EL-ALAMAIN FRANCUSKA LEGIA CUDZOZIEMSKA GURKHOWIE INDIANIE INDIANIE I KOWBOJE KAWALERIA POLSKA - WATERLOO 1815 KAWALERIA SZKOCKA - WATERLOO 1815 KOMANDOSI BRYTYJSCY 1 - MALA KOMANDOSI BRYTYJSCY 2 - MALA KOMANDOSI BRYTYJSCY CZESC 1 KOMANDOSI BRYTYJSCY CZESC 2 KOMANDOSI WLOSCY KORPUS AFRYKANSKI KOSMONAUCI LOTNISKOWIEC MONTE CASSINO OBSLUGA LOTNISKA DUZA OBSLUGA LOTNISKA MALA OKINAWA OSADNICY AMERYKI POLNOCNEJ CZESC 1 OSADNICY AMERYKI POLNOCNEJ CZESC 2 PIECHOTA ROSYJSKA PLETWONURKOWIE BRYTYJSCY ROBIN HOOD RYCERZE SREDNOWIECZNI SAIGON SALERNO SPADACHRONIARZE BRYTJSCY STAROZYTNI BRYTYJCZYCY STRZELCY ALPEJSCY TARZAN TOBRUK CZESC 1 TOBRUK CZESC 2 TORPEDY WATERLOO WLOSKIE ODDZIALY GORSKIE WLOSKIE WSPOLCZESNE ODDZIALY ARTYLERII P.PANCERNEJ WLOSKIE WSPOLCZESNE ODDZIALY GORSKIE WLOSKIE WSPOLCZESNE ODDZIALY KARABINOW MASZYNOWYCH I MOZDZIEZY WLOSKIE WSPOLCZESNE ODDZIALY SZTURMOWE WOJNA DOMOWA AMERYKI - POLNOC WOJNA DOMOWA AMERYKI - POLUDNIE WOJNA KRYMSKA - KAWALERIA BRYTJSKA WOJNA SECESYJNA 1861 - 1865 - WOJSKA POLNOCY WOJNA SECESYJNA 1861 - 1865 - WOJSKA POLUDNIA WOJNA WIETNAMSKA WOJNA WIETNAMSKA - AMERYKANIE WOJNA WIETNAMSKA - WIETNAMCZYCY WOJNY NAPOLEONSKIE WOJNY RZYMSKIE - GOCI WOJOWNICY STAROZYTNI - SPARTANIE WOJSKO AMERYKANSKIE 1 - MALA WOJSKO AMERYKANSKIE 2 - MALA WOJSKO BRYTYJSKIE 1 WOJSKO BRYTYJSKIE 2 WOJSKO FRANCUSKIE WOJSKO JAPONSKIE 1 - MALA WOJSKO JAPONSKIE 2 - MALA WOJSKO NOWOZELANDZKIE WOJSKO NOWOZELANDZKIE DUZA WOJSKO NOWOZELANDZKIE MALA WOJSKO RADZIECKIE WSPOLCZESNA PIECHOTA USA WSPOLCZESNA PIECHOTA WLOSKA CZESC 1 WSPOLCZESNA PIECHOTA WLOSKA CZESC 2 WSPOLCZESNE WLOSKIE ODDZIALY ZMOTORYZOWANE WSPOLCZESNY WLOSKI SZPITAL POLOWY 2 Cytuj
pmroczko Napisano 12 Stycznia 2023 Napisano 12 Stycznia 2023 To byli dopiero czasy! Mały zestaw za 75, duży za 150... W Poznaniu w mojej dzielnicy tylko w jednym sklepie u prywaciarza dało się to dostać (przynajmniej tak mi się wtedy wydawało, jak na zakupy chodziłem z babcią). Cytuj
kopernik Napisano 12 Stycznia 2023 Autor Napisano 12 Stycznia 2023 Te kopie żołnierzyków nie były takie złe. Ciekawe, w jakiej technologii były zrobione formy i co się z nimi stało Cytuj
letalin Napisano 12 Stycznia 2023 Napisano 12 Stycznia 2023 Najpewniej formy galwaniczne. Ta technologia była w PRL znana. Cytuj
dante Napisano 14 Stycznia 2023 Napisano 14 Stycznia 2023 Zainspirowany tym watkiem zaczalem przegladac ebay i sie okazalo ze w UK mozna kupic PRL-owskie wyroby. Moj skromny kacik nostalgii: Brakuje mi jeszcze Losia do serii, a takze Miga-15, Jaka-28 ale pamietam tez jakas rure, chyba z rodziny Su-7? Ja swoich modeli nigdy nie malowalem, bylem za maly zeby samemu to ogarnac a nie mialem nikogo wokol zeby mi pomogl. Troche pozniej wielkim odkryciem dla mnie okazaly sie modele kartonowe i tych calkiem sporo skleilem. 4 Cytuj
Grzes Napisano 14 Stycznia 2023 Napisano 14 Stycznia 2023 11 minut temu, dante napisał: Moj skromny kacik nostalgii: Skromny, ale treściwy Czuj się tu jak u siebie. 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 14 Stycznia 2023 Napisano 14 Stycznia 2023 W dniu 9.01.2023 o 17:48, jmx62 napisał: A takiego snapa z PRL-u to znacie? Zdjęcie zapożyczone ze znanego portalu aukcyjnego(nie jest moją własnością) Doskonale pamietam te modele czołgów do składania na sucho. Podejrzewam, że były to kopie jakiś zagraniczncych modeli. Posiadalem Shermana i widocznego na zdjeciu T-34. Mimo, że tworzywo było bardzo miękkie to skladało się je całkiem przyjemnie. Cytuj
myszaty Napisano 16 Stycznia 2023 Napisano 16 Stycznia 2023 W dniu 14.01.2023 o 14:18, dante napisał: Moj skromny kacik nostalgii: Najlepsze jest to że te starsze wypusty są o wiele bardziej sklejalne, niż to co wychodzi z tych dojechanych form dzisiaj... Cytuj
kopernik Napisano 18 Stycznia 2023 Autor Napisano 18 Stycznia 2023 W 1973r nie mieli problemy z dojechanymi formami. Brak gotowych zestawów miały zastąpić takie broszurki. 1 Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 18 Stycznia 2023 Napisano 18 Stycznia 2023 W dniu 14.01.2023 o 14:18, dante napisał: Zainspirowany tym watkiem zaczalem przegladac ebay i sie okazalo ze w UK mozna kupic PRL-owskie wyroby. Moj skromny kacik nostalgii: Brakuje mi jeszcze Losia do serii, a takze Miga-15, Jaka-28 ale pamietam tez jakas rure, chyba z rodziny Su-7? Ja swoich modeli nigdy nie malowalem, bylem za maly zeby samemu to ogarnac a nie mialem nikogo wokol zeby mi pomogl. Troche pozniej wielkim odkryciem dla mnie okazaly sie modele kartonowe i tych calkiem sporo skleilem. W Anglii można je spokojnie kupić nawet w sklepach modelarskich z działem z modelami używanymi. Gdy w 2018 byłem w Muzeum RAF w Londynie, to wstąpiłem do sklepu Hannants, który znajduje się zaraz obok i kupiłem sobie Iła-2 i repatriowałem go do polski . Chciałem kupić Matchboxa, a wyszedłem z ZTS-em i ESCI. 1 Cytuj
abtb Napisano 19 Stycznia 2023 Napisano 19 Stycznia 2023 7 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: do polski Cytuj
merlin_70 Napisano 19 Stycznia 2023 Napisano 19 Stycznia 2023 "polska jezyka to trudna jezyka" jak mawiał student z Mali na I roku studiów w Polsce 1 Cytuj
Grzes Napisano 19 Stycznia 2023 Napisano 19 Stycznia 2023 To nie czas na zdziwienie 1 godzinę temu, abtb napisał: 9 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: do polski To czas na działanie! 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi