kopernik Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2023 5 godzin temu, Wojtek59 napisał: Zefir to tak jak Yeti, albo SZD Foka z Dujin'a. Zefir jest dostępny w 72 jako wtryskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 Ja miałem na myśli Zefira w ~1/75. Wydanego w tym czasie co Jaskółka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Stycznia 2023 Share Napisano 9 Stycznia 2023 (edytowane) A takiego snapa z PRL-u to znacie? Zdjęcie zapożyczone ze znanego portalu aukcyjnego(nie jest moją własnością) Edytowane 9 Stycznia 2023 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 9 Stycznia 2023 Share Napisano 9 Stycznia 2023 mialem, mialem tylko " plastik " byl taki gumopodobny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 9 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2023 Prawie jak FTF. Mam złożonego Shermana. Dzielnie walczył w niejednej bitwie wspierając moją armię "małych żołnierzyków". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 9 Stycznia 2023 Share Napisano 9 Stycznia 2023 I Shermana i Teciaka . Ale "gołe", były jeszcze z dodatkami: trał i wyrzutnie rakietowe. Tylko nie pamiętam które do którego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 13 godzin temu, kopernik napisał: armię "małych żołnierzyków" No tego tematu to jeszcze nie poruszaliśmy, a zapewne niejeden z nas (o ile nie wszyscy) miał swoją armię... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 (edytowane) E no, było już nie raz o rzounieżah(tak w 3 klasie podstawówki koleś napisał na dyktandzie - zrywaliśmy boki, cała klasa. Było już tylko nie pamiętam w którym momencie a nie chce mi się szukać po wszystkich stronach. Edytowane 10 Stycznia 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 Godzinę temu, jmx62 napisał: nie chce mi się szukać po wszystkich stronach Ty, emerytowany, a co masz do roboty... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 Jaaaa? A takie tam... Jak Ty pójdziesz na emeryturę to zobaczysz ile będziesz miał wolnego czasu Ja myślałem że na emeryturze to tak: ryby(w sensie wędkowanie) grzyby, Karaiby, piwko i przeeeeeede wszystkim modelarstwo. Z tych jasnych wizji to tylko modelarstwo (wirtualne). Nie wiem jaki dziabeł mnie zaciągnął do tego Modelworka i w tym worku już tak zostałem. Ni ma na nic czasu, tylko latanie po doktorach, aptekach i stynkanie, auuuua jak boli oj jak boli. To kiedy mam szukać tych pieruńskich żołnierzyków w wątku ktory ma ponad 150 stron? 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 7 godzin temu, jmx62 napisał: Ni ma na nic czasu, tylko latanie po doktorach, aptekach i stynkanie, auuuua jak boli oj jak boli. Jak mówi stare przysłowie pszczół: "Jeśli w pewnym wieku człowiek budzi się i nic go nie boli to należy sprawdzić czy żyje." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 11 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2023 W dniu 16.02.2020 o 03:11, kopernik napisał: Może dołączą do nas nieloty ! Zapraszamy ! "małe żołnierzyki" odgrywały kluczowa rolę w bitwach. Obsługa lotniska to było coś ! O żołnierzykach trochę było ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 11 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2023 W dniu 17.04.2020 o 23:29, kopernik napisał: Czym byłoby lotnisko bez obsługi ? Moją pierwszą obsługą nie był Airfix ale coś takiego. Kupowałem te figurki przede wszystkim dlatego, że były tanie i można je było kupić ( choć szybko znikały z zabawkowych sklepów ). Nie pamiętam dokładnie, ale zdaje się, że one w ogóle szybo znikły z rynku. Były to kopie zestawów o których marzyłem. W necie znalazłem nazwy zestawów : AKCESORIA AMERYKANSKI DESANT MORSKI - IWO DZIMA ARABOWIE ARMIA AUSTRALIJSKA ARMIA BRYTYJSKA ARMIA USA ARNHEM AUSTERLIZ - WATERLOO - PIECHOTA FRANCUSKA BEDUINI BERLIN 1945 CZESC 1 BERLIN 1945 CZESC 2 BITWA O ARDENY BITWA O KOLOBRZEG BITWA O KOLONIE W AFRYCE 1 BITWA O KOLONIE W AFRYCE 2 BITWA O KRYM BITWA O NORMANDIE BITWA O OKINAWE CZESC 1 BITWA O OKINAWE CZESC 2 BITWA O RZYM - LEGIONY RZYMSKIE BITWA O RZYM - RZYMIANIE BITWA O STALINGRAD CZESC 1 BITWA O STALINGRAD CZESC 2 BITWA O TUNIS 1943 BRYGADA HINDUSKA CZOLGI EL-ALAMAIN FRANCUSKA LEGIA CUDZOZIEMSKA GURKHOWIE INDIANIE INDIANIE I KOWBOJE KAWALERIA POLSKA - WATERLOO 1815 KAWALERIA SZKOCKA - WATERLOO 1815 KOMANDOSI BRYTYJSCY 1 - MALA KOMANDOSI BRYTYJSCY 2 - MALA KOMANDOSI BRYTYJSCY CZESC 1 KOMANDOSI BRYTYJSCY CZESC 2 KOMANDOSI WLOSCY KORPUS AFRYKANSKI KOSMONAUCI LOTNISKOWIEC MONTE CASSINO OBSLUGA LOTNISKA DUZA OBSLUGA LOTNISKA MALA OKINAWA OSADNICY AMERYKI POLNOCNEJ CZESC 1 OSADNICY AMERYKI POLNOCNEJ CZESC 2 PIECHOTA ROSYJSKA PLETWONURKOWIE BRYTYJSCY ROBIN HOOD RYCERZE SREDNOWIECZNI SAIGON SALERNO SPADACHRONIARZE BRYTJSCY STAROZYTNI BRYTYJCZYCY STRZELCY ALPEJSCY TARZAN TOBRUK CZESC 1 TOBRUK CZESC 2 TORPEDY WATERLOO WLOSKIE ODDZIALY GORSKIE WLOSKIE WSPOLCZESNE ODDZIALY ARTYLERII P.PANCERNEJ WLOSKIE WSPOLCZESNE ODDZIALY GORSKIE WLOSKIE WSPOLCZESNE ODDZIALY KARABINOW MASZYNOWYCH I MOZDZIEZY WLOSKIE WSPOLCZESNE ODDZIALY SZTURMOWE WOJNA DOMOWA AMERYKI - POLNOC WOJNA DOMOWA AMERYKI - POLUDNIE WOJNA KRYMSKA - KAWALERIA BRYTJSKA WOJNA SECESYJNA 1861 - 1865 - WOJSKA POLNOCY WOJNA SECESYJNA 1861 - 1865 - WOJSKA POLUDNIA WOJNA WIETNAMSKA WOJNA WIETNAMSKA - AMERYKANIE WOJNA WIETNAMSKA - WIETNAMCZYCY WOJNY NAPOLEONSKIE WOJNY RZYMSKIE - GOCI WOJOWNICY STAROZYTNI - SPARTANIE WOJSKO AMERYKANSKIE 1 - MALA WOJSKO AMERYKANSKIE 2 - MALA WOJSKO BRYTYJSKIE 1 WOJSKO BRYTYJSKIE 2 WOJSKO FRANCUSKIE WOJSKO JAPONSKIE 1 - MALA WOJSKO JAPONSKIE 2 - MALA WOJSKO NOWOZELANDZKIE WOJSKO NOWOZELANDZKIE DUZA WOJSKO NOWOZELANDZKIE MALA WOJSKO RADZIECKIE WSPOLCZESNA PIECHOTA USA WSPOLCZESNA PIECHOTA WLOSKA CZESC 1 WSPOLCZESNA PIECHOTA WLOSKA CZESC 2 WSPOLCZESNE WLOSKIE ODDZIALY ZMOTORYZOWANE WSPOLCZESNY WLOSKI SZPITAL POLOWY 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 12 Stycznia 2023 Share Napisano 12 Stycznia 2023 To byli dopiero czasy! Mały zestaw za 75, duży za 150... W Poznaniu w mojej dzielnicy tylko w jednym sklepie u prywaciarza dało się to dostać (przynajmniej tak mi się wtedy wydawało, jak na zakupy chodziłem z babcią). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 12 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2023 Te kopie żołnierzyków nie były takie złe. Ciekawe, w jakiej technologii były zrobione formy i co się z nimi stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Stycznia 2023 Share Napisano 12 Stycznia 2023 Najpewniej formy galwaniczne. Ta technologia była w PRL znana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 14 Stycznia 2023 Share Napisano 14 Stycznia 2023 Zainspirowany tym watkiem zaczalem przegladac ebay i sie okazalo ze w UK mozna kupic PRL-owskie wyroby. Moj skromny kacik nostalgii: Brakuje mi jeszcze Losia do serii, a takze Miga-15, Jaka-28 ale pamietam tez jakas rure, chyba z rodziny Su-7? Ja swoich modeli nigdy nie malowalem, bylem za maly zeby samemu to ogarnac a nie mialem nikogo wokol zeby mi pomogl. Troche pozniej wielkim odkryciem dla mnie okazaly sie modele kartonowe i tych calkiem sporo skleilem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Stycznia 2023 Share Napisano 14 Stycznia 2023 11 minut temu, dante napisał: Moj skromny kacik nostalgii: Skromny, ale treściwy Czuj się tu jak u siebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 14 Stycznia 2023 Share Napisano 14 Stycznia 2023 W dniu 9.01.2023 o 17:48, jmx62 napisał: A takiego snapa z PRL-u to znacie? Zdjęcie zapożyczone ze znanego portalu aukcyjnego(nie jest moją własnością) Doskonale pamietam te modele czołgów do składania na sucho. Podejrzewam, że były to kopie jakiś zagraniczncych modeli. Posiadalem Shermana i widocznego na zdjeciu T-34. Mimo, że tworzywo było bardzo miękkie to skladało się je całkiem przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 W dniu 14.01.2023 o 14:18, dante napisał: Moj skromny kacik nostalgii: Najlepsze jest to że te starsze wypusty są o wiele bardziej sklejalne, niż to co wychodzi z tych dojechanych form dzisiaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 18 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2023 W 1973r nie mieli problemy z dojechanymi formami. Brak gotowych zestawów miały zastąpić takie broszurki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 W dniu 14.01.2023 o 14:18, dante napisał: Zainspirowany tym watkiem zaczalem przegladac ebay i sie okazalo ze w UK mozna kupic PRL-owskie wyroby. Moj skromny kacik nostalgii: Brakuje mi jeszcze Losia do serii, a takze Miga-15, Jaka-28 ale pamietam tez jakas rure, chyba z rodziny Su-7? Ja swoich modeli nigdy nie malowalem, bylem za maly zeby samemu to ogarnac a nie mialem nikogo wokol zeby mi pomogl. Troche pozniej wielkim odkryciem dla mnie okazaly sie modele kartonowe i tych calkiem sporo skleilem. W Anglii można je spokojnie kupić nawet w sklepach modelarskich z działem z modelami używanymi. Gdy w 2018 byłem w Muzeum RAF w Londynie, to wstąpiłem do sklepu Hannants, który znajduje się zaraz obok i kupiłem sobie Iła-2 i repatriowałem go do polski . Chciałem kupić Matchboxa, a wyszedłem z ZTS-em i ESCI. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Stycznia 2023 Share Napisano 19 Stycznia 2023 7 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: do polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 19 Stycznia 2023 Share Napisano 19 Stycznia 2023 "polska jezyka to trudna jezyka" jak mawiał student z Mali na I roku studiów w Polsce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Stycznia 2023 Share Napisano 19 Stycznia 2023 To nie czas na zdziwienie 1 godzinę temu, abtb napisał: 9 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: do polski To czas na działanie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi