kopernik Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 Już o tym pisałem. Za nastolatka miałem swój pokój, ale nie miałem takich możliwości dekorowania pokoju, dziś mam możliwości, tylko nie mam swojego pokoju ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 Test z SP 1988/2 farb modelarskich 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Godzinę temu, kopernik napisał: Test z SP 1988/2 farb modelarskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Mam jeszcze kilka sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Jak się nie mylę to tych zestawów było więcej, jakbym poszukał to pewno jeszcze coś z nich by się znalazło na dnie szuflady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 40 minut temu, KRYSTEK napisał: Mam jeszcze kilka sztuk W użyciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 23 Stycznia 2022 Super Moderator Share Napisano 23 Stycznia 2022 a do mnie w drodze taki "rodzynek" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 24 Stycznia 2022 Super Moderator Share Napisano 24 Stycznia 2022 no i będzie 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 24 Stycznia 2022 Share Napisano 24 Stycznia 2022 Hales trzymal kiedys z Hasegawa. To ma cos wspolnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 24 Stycznia 2022 Share Napisano 24 Stycznia 2022 O Jak się modelaki pojawiły to się czułem jakbym Pana Boga za nogi złapał . U mnie w CSH tylko ten pierwszy zestaw był dostępny . I wszystko gloss to znowu czlowiek z talkiem kombinował i rozcieńczaniem , ale w porównaniu do olejnych artystycznych postęp był. Te inne zestawy to dopiero gdzieś w 1990 w sklepach w Łodzi widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 24 Stycznia 2022 Share Napisano 24 Stycznia 2022 30 letnie Humbrole do robienia washy i filtrów w pancerce dalej używam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 24 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2022 Siedlce podsumowały produkcję modeli w 1989r i przedstawiły plany na przyszłość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Stycznia 2022 Share Napisano 24 Stycznia 2022 No, jak widać mieli fajne plany powiększenia serii szybowców i zrobienia 30 lat temu śmigłowca W-3 Sokół! A dzisiaj... w miejscu PZW postawili blokowisko i tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 23.01.2022 o 18:52, kopernik napisał: Test z SP 1988/2 farb modelarskich Ktoś może kojarzy do kiedy produkowano Modelaki i czy robiła to ta sama firma przez cały czas? Jakoś około roku 1998-2002 kupiłem przypadkowo w sklepie modelarskich kilka teoretycznie "nowych" Modelaków i no cóż... gorszych emalii nigdy nie używałem. Może farby były już zepsute z powodu ich wieku i właśnie dlatego zastanawiam się, czy wtedy firma jeszcze istniała czy po prostu sklep trafił na jakieś stare zapasy i dał do sprzedaży. Edytowane 25 Stycznia 2022 przez PiterATS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 Moje pierwsze narzędzie modelarskie. Podprowadziłem starszej siostrze. Używam do tej pory - bardzo dobrze otwiera się puszki z farbą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 Ha, ha. Też mam swój pierwszy pilniczek. I też służy do otwierania farbek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 Modelaki wg mnie zniknęły z rynku gdzieś w połowie lat dziewięćdziesiątych. Już byl humbrol szeroko dostepny. Zwróćcie uwagę na sposób testowania - ani słowa o tym jak się zachowywaly jak się nimi malowało, tylko jaki kolor jakiemu kolorowi odpowiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 Modelaków używałem krótko. W sumie nie potrafię powiedzieć jak się nimi malowało, bo miałem ich niewiele, chyba dwa zastawy i kilka dokupionych luzem. Pozatym wtedy byłem mocno początkujący i raczej zalewałem nimi model. Do rozcieńczania używałem terpentyny balsamicznej ze sklepu dla plastyków. Jedno co zapamiętałem to to, że zdarzyło mi się parę razy, że te same kolory miały różne odcienie i faktury. To mnie cokolwiek do nich zniechęciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 Z racji wyroku aresztu domowego robię porządki na dysku, a kilka rzeczy się znalazło pasujących tutaj. Coś dla fanów knedli Moja kolekcja starych KP z lat 2014-16. Coś dla miłośników komunikacji autobusowej z kiosku Ruchu Dla czołgistów I dla kolejarzy 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Stycznia 2022 Super Moderator Share Napisano 25 Stycznia 2022 mmmm stara Br 50 Piko troszkę ubytków z racji wieku widać ale taki urok moja stara Piko nadal w Pl kiedyś zawita do Szkocji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Zrobiło się odrobinę kolejowo to i ja się dorzucę. To jeszcze nie wszystko, część chyba w piwnicy ale jeszcze się nie dokopałem. Najważniejsze jest jednak to pierwsze, duże pudełko: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Prawdziwe skarby! Ja w którymś momencie dostałem w prezencie TT-kę... Na początku bardzo się cieszyłem, ale potem okazało się, że to pułapka, strasznie ciężko było to rozbudować, bo wszystko do kupienia było w skali HO. W końcu mój młodszy brat podjął męską decyzję - o TT zapomnieliśmy i zaczęliśmy (już w XXI wieku) od nowa budować makietę w HO, było o wiele łatwiej. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) No popatrz, kolega miał TT i w końcu doszedłem do tego, że mu zazdrościłem. HO robiła spory problem gabarytem. Ja swoją rozkładałem na podłodze z różnymi dodatkami luzem - domki, przejazdy, latarnie, auta itd. Ale inny kolega mieszkał w sporym metrażu i niby miał miejsce na stałą makietę. Byłą zgrubna, w zasadzie zupełnie bez terenu z poustawianymi na płycie gadżetami, tyle że z podłączoną elektryką - semafory odcinające prąd na odcinku dojazdowym - takie sprawy. Ale gabaryt wciąż był problemem. Plan torów był przeraźliwie prosty. Zabawy takie jak w Panu Samochodziku z tomiku o zamkach nad Loarą były o lata świetlne i nie dałoby się nawet udawać czegoś w ten deseń. TT dawała tu szanse na choćby namiastkę rozmachu. Ale o problemach z dostępnością nie wiedziałem. Choć pamiętam, że bywało, iż jakiś element występował do TT, a nie było go do HO. Co prawda co to znaczy, w czasach gdy 'dystrybucja' to było abstrakcyjne słowo, kompletnie wypaczone w praktyce ? :). No i kto tam wtedy słyszał o jakimś dwudziestym pierwszym wieku?! Edytowane 26 Stycznia 2022 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 A ja miałem dworzec kolejowy w skali TT, ale musiał służyć w HO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 ja tez mam dworzec w H0 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi