Baas ArK Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Mam TT. Mieliśmy z Młodym budować makietę. Kilka lat gromadzenia torów sygnalizacji, sterowników i... wszystko wylądowało w pudle, razem z gotową matą. Coś w tym stylu: Nie moja, zdjęcie z netu, ale taka. Gelandemate TT-Start czy jakoś tak się nazywała. Młody dorósł poszedł "na swoje", a to wszystko zostało. Razem z trafem (też takim jak na zdjęciu) i mostami samoróbkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 W latach dziecinnych kolejka była dla mnie szczytem marzeń . Nigdy nie osiągniętym . Nie do dostania w normalnej sprzedaży w Polsce w małym mieście , musiała by być sprowadzona z NRD ,ale wtedy stamtąd się inne rzeczy sprowadzało. Problemem w Polsce były też małe mieszkania . Skutecznie ograniczały hobby . Dla mnie już model samolotu w 1/33 z MM był dużo za duży. O okrętach nie wspominam . Model na żyłce to nie tyle dobry sposób ekspozycji co sposób na zagospodarowanie powierzchni w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 25.01.2022 o 10:33, PiterATS napisał: Ktoś może kojarzy do kiedy produkowano Modelaki i czy robiła to ta sama firma przez cały czas? Jakoś około roku 1998-2002 kupiłem przypadkowo w sklepie modelarskich kilka teoretycznie "nowych" Modelaków i no cóż... gorszych emalii nigdy nie używałem. Może farby były już zepsute z powodu ich wieku i właśnie dlatego zastanawiam się, czy wtedy firma jeszcze istniała czy po prostu sklep trafił na jakieś stare zapasy i dał do sprzedaży. Potem chyba schedę po Modelakach objęła nazwa Aster.Mam kilka sztuk.Fajne i dobre farby.Zniknęły na początku lat 2000cznych.Pamiętam jak Tomasz Bilkiewicz- Bilmodelmakers-dzwonił do ich firmy i pytał się dlaczego są takie tanie? Edytowane 26 Stycznia 2022 przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 W dniu 25.01.2022 o 20:28, Artek82 napisał: Z racji wyroku aresztu domowego robię porządki na dysku, a kilka rzeczy się znalazło pasujących tutaj. Coś dla fanów knedli Moja kolekcja starych KP z lat 2014-16. Z całej Twojej kolekcji KaPeciaków to tylko Skody D.1 nie miałem (za to teraz jeżdzę Śkodą ) Fajne to były modele. Wtedy, bo teraz jednak pomimo nowych form to szczególnej sympatii modele KP nie wzbudzają wśród modelarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Cytat ja tez mam dworzec w H0 Ale numer!!! To obecnie dworzec PKP w Cieplicach (k. Jeleniej Góry). Nawet bardzo dobry model! Edytowane 26 Stycznia 2022 przez Merten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 1 godzinę temu, push-up78 napisał: Potem chyba schedę po Modelakach objęła nazwa Aster.Mam kilka sztuk.Fajne i dobre farby. Miałem je w sklepie jeszcze około roku 2005. I olejne i akryle. Resztek akryli używam do dzisiaj po pędzel, specyficzne ale fajne farbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 41 minut temu, Merten napisał: Ale numer!!! To obecnie dworzec PKP w Cieplicach (k. Jeleniej Góry). Nawet bardzo dobry model! Masz racje - moje prawie rodzinne miasto Rok budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Znalazło sie więcej tanków 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2022 Prawie jak obecny FTF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 W dniu 25.01.2022 o 20:28, Artek82 napisał: Moja kolekcja starych KP z lat 2014-16. Świetna Co prawda brakuje kilku rodzynków ale chylę czoło że ci się chciało to uzbierać w dzisiejszych czasach. Aż mi się łezka w oku zakręciła. I te grafiki Velca - piękne. Z tego "stadka" to tylko czterech sztuk nie miałem sklejonych - Pogo, Pipera, Skody i pasażerskiego Siebla. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 4 godziny temu, abtb napisał: Co prawda brakuje kilku rodzynków Obecnie są już wszystkie 4 godziny temu, abtb napisał: I te grafiki Velca - piękne Tak działała i działa magia tych pudełeczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 W dniu 25.01.2022 o 10:33, PiterATS napisał: Ktoś może kojarzy do kiedy produkowano Modelaki i czy robiła to ta sama firma przez cały czas? Jakoś około roku 1998-2002 kupiłem przypadkowo w sklepie modelarskich kilka teoretycznie "nowych" Modelaków i no cóż... gorszych emalii nigdy nie używałem. Może farby były już zepsute z powodu ich wieku i właśnie dlatego zastanawiam się, czy wtedy firma jeszcze istniała czy po prostu sklep trafił na jakieś stare zapasy i dał do sprzedaży. Chcesz je reklamować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 (edytowane) A ja odnalazłem kolejne fajne rzeczy z epoki. Na początek wspominana już kolekcja z opakowań czekolad Zakładów 22 Lipca dawniej E. Wedel. Tutaj wydanie całościowe, wszystkie obrazki wydrukowane na arkuszach, wystarczyło tylko wyciąć i wkleić do odpowiednich albumów. Jak widzicie nie wszystko jeszcze wklejone: W wydawnictwie załączono cztery osobne albumy: Tak wyglądały owe czekolady, były nadziewane i bardzo dobre: I dwa przykładowe zdjęcia z albumu samoloty, jak będziecie chcieli całość piszcie: Edytowane 11 Sierpnia 2024 przez barszczo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 @BRAVO112 Cytat Masz racje - moje prawie rodzinne miasto Rok budowy A to w ogóle Twoja własna produkcja? Bo byłem przekonany, że to model np. Fallera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 8 godzin temu, Merten napisał: @BRAVO112 A to w ogóle Twoja własna produkcja? Bo byłem przekonany, że to model np. Fallera. ok 60 % wlasna. Reszta przebudowana z istniejacych zestawow ( Budynek glowny z Z zrobiny X ), Zbiornik gazu oryginalny, warsztaty przerobione wieza i budynki " boczne " budowane od podstaw. Z wykorzystaniem oczywiscie gotowych ram do okien i drzwi. A lokomotywa prawie oryginalna, co wtedy jezdzila do Szklarskiej. Pojazdy oryginalne z naklejkami oryginalnej reklamy z gazety z 41 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 Rzemieślniczy poczwar z Aleksandrowa. Kopia Plasticarta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 W dniu 27.01.2022 o 14:02, barszczo napisał: A ja odnalazłem kolejne fajne rzeczy z epoki. Na początek wspominana już kolekcja z opakowań czekolad Zakładów 22 Lipca dawniej E. Wedel. Tutaj wydanie całościowe, wszystkie obrazki wydrukowane na arkuszach, wystarczyło tylko wyciąć i wkleić do odpowiednich albumów. Jak widzicie nie wszystko jeszcze wklejone: Panie kochany! Skąd takie piękne rzeczy? To Twoja zdobycz z epoki, czy kupione gdzieś później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 54 minuty temu, Grzes napisał: To Twoja zdobycz z epoki, czy kupione gdzieś później? Jeszcze z epoki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 2 godziny temu, Artek82 napisał: Rzemieślniczy poczwar z Aleksandrowa. Kopia Plasticarta Kto stwierdził że to kopia Plasticarta? Tu na pudełku podano skalę 1/72 a wytwór z NRDówka był 1/100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 51 minut temu, jmx62 napisał: Kto stwierdził że to kopia Plasticarta? Tu na pudełku podano skalę 1/72 a wytwór z NRDówka był 1/100. Na pudełku jest błędna skala. Miałem to coś i wymiarowo to jest takie samo jak model z VEBu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 Godzinę temu, jmx62 napisał: Tu na pudełku podano skalę 1/72 Nie wierz nigdy temu co piszą producenci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 Mówi jeszcze ktoś prawdę na tym naszym małym świecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 18 minut temu, Hello napisał: Mówi jeszcze ktoś prawdę na tym naszym małym świecie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Lutego 2022 Super Moderator Share Napisano 1 Lutego 2022 113 i 114 żeby 13 pechowa nie była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 Co do czołgów składanych bez kleju - był jeszcze Sherman Calliope i T-34/85 (w wersji z trałem i bez). Przynajmniej tyle kojarzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi