jmx62 Napisano 16 Maja Share Napisano 16 Maja Pamiętam lato'99 byliśmy rodziną nad morzem w Mielnie, kupilem takiego mojemu synkowi Łukaszkowi w kiosku. Oczywiście sklejony tego samego dnia przy użyciu fachowych narzędzi typu przybornik do manicure Kalkomanie dostal dopiero po powrocie do domu. Radochy było co niemiara. Później jeszcze wielokrotnie sklejany ale już z malowaniem a jakże humbrolami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca Post pod postem może nie dostanę bana. Słuchajcie, dawno nic nie było. Aż tu dzisiaj na Y-T trafilem co? 80lecie firmy ZTS Plastyk!!!! To co? Powstali w 1945roku? Nie wiem o co tu chodzi? Może ktoś jest bardziej kumaty w te klocki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca Wikipedia tez tak pisze ale co wtedy robili, to trzeba by juz " miejscowych " zapytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca Co mogli robić? Przetwarzali tworzywa sztuczne. Pewnie robili guziki. Może klamerki do prania? Mydelniczki? Jakieś proste rzeczy pewnie na początku. Tworzywa sztuczne są też ważne w elektrotechnice jako izolatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca 2 godziny temu, jmx62 napisał: Aż tu dzisiaj na Y-T trafilem co? 80lecie firmy ZTS Plastyk!!!! To dawaj linka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca Co robili? Wszystko co było wtryskiwane z plastiku mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca 30 minut temu, Grzes napisał: To dawaj linka! Tutaj Akcję koordynuje duet namysłowski, czyli Bartek i Tomek z podcastu Prosto z Pudła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Czerwca Share Napisano 8 Czerwca O takie coś dziś widziałem na Babarybie: Ktoś kojarzy takie wydanie wysuwane jak pudełko zapałek? Bo ja przyznam szczerze - widziałem po raz pierwszy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca A nie będzie to czasem współczesny wydruk? Np do samochodów Matchbox-a można kupić nowo drukowane pudełka. Są tacy, którzy sprzedają modele w takich pudełkach udając, że mamy do czynienia z oryginałem w fabrycznym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 11 godzin temu, abtb napisał: Ktoś kojarzy takie wydanie wysuwane jak pudełko zapałek? Bo ja przyznam szczerze - widziałem po raz pierwszy Oczywiście, to najprawdopodobniej najpierwsze wydania. Mam takowego też 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca Był za dwie dychy. Trochę się zastanawiałem czy kupić, a jak już się zdecydowałem to już ktoś podstępnie go kupił przede mną - zabrakło dosłownie kilku minut 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 4 minuty temu, abtb napisał: Był za dwie dychy. To jak za darmo... a materiał o lata świetlne lepszy no i powietrze w woreczku najcenniejsze bo takim oddychał Gierek, JPII, Jaruzelski i Bo Lesław 5 minut temu, abtb napisał: Trochę się zastanawiałem czy kupić, a jak już się zdecydowałem to już ktoś podstępnie go kupił ... też tak miewam i potem żałuję że jeszcze nikt na to leku nie wymyślił... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 5 minut temu, Artek82 napisał: a materiał o lata świetlne lepszy Zwróciłem na to uwagę - wypraski były naprawdę bardzo wyraźne i delikatne w porównaniu ze "standardowym" wydaniem. 6 minut temu, Artek82 napisał: też tak miewam i potem żałuję Witaj w klubie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 12 godzin temu, abtb napisał: O takie coś dziś widziałem na Babarybie: Ktoś kojarzy takie wydanie wysuwane jak pudełko zapałek? Bo ja przyznam szczerze - widziałem po raz pierwszy Ja miałem takiego wysuwanego Łosia a kolega "uszczelił" Iła-2. Podobno to były wersje exportowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 38 minut temu, jmx62 napisał: wysuwanego Łosia a kolega "uszczelił" Iła-2. Ooo, a o takich to nie słyszałem 39 minut temu, jmx62 napisał: Podobno to były wersje exportowe. Niekoniecznie, eksportowe miały lepszą poligrafię: krajowe eksport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca Wówczas o tym się zbyt głośno nie mówiło ale export to był również kierunek na wschód a nie tylko zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 10 godzin temu, abtb napisał: Był za dwie dychy. Już przestań mi to przypominać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Wtorek o 20:40 Share Napisano Wtorek o 20:40 (edytowane) Dziś do rodzinnego miasta sprowadziłem kolejnego "repatrianta" Edytowane Wtorek o 20:41 przez Grzes 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano Środa o 15:10 Share Napisano Środa o 15:10 Nie modelarsko, ale też vintage: 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Piątek o 14:22 Share Napisano Piątek o 14:22 Znacie taki wypust? Warrior model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Piątek o 14:37 Share Napisano Piątek o 14:37 10 minut temu, Grzes napisał: Znacie taki wypust? Warrior model Było już x stron wstecz, ale dawno, to można zapomnieć. Warrior generalnie miał fajna kolekcję w 1:48 i 1:72. Zaczynali od vacu a potem była żywica. Ktoś pamięta jeszcze Blackburna Roc czy Bredę 65? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano Piątek o 19:46 Share Napisano Piątek o 19:46 W dniu 8.06.2025 o 21:51, abtb napisał: O takie coś dziś widziałem na Babarybie: Ktoś kojarzy takie wydanie wysuwane jak pudełko zapałek? Bo ja przyznam szczerze - widziałem po raz pierwszy Nawet mój but się załapał na zdjęcie. Model (pudełko ) w doskonałym stanie - kosztował - 20 zł , ktoś go kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano wczoraj o 09:30 Share Napisano wczoraj o 09:30 a u mnie ciagle jeszcze w szafie lezy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano wczoraj o 11:39 Super Moderator Share Napisano wczoraj o 11:39 no mnie już mało co zostało do dostania w czarnej serii ale upolował się SeaKing biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano wczoraj o 12:40 Share Napisano wczoraj o 12:40 59 minut temu, Greif napisał: upolował się No! Bo już się czułem osamotniony w tym polowaniu na zabytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi