Skocz do zawartości

Jak hartowała się stal, czyli modelarskie lata PRL

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też, przez kilka lat wymiany z modelarzami zza wschodniej granicy nigdy nie miałem takich ładnych pudełek. Najczęściej  były  to tylko woreczki .

15 minut temu, hamp napisał:

Ja też, przez kilka lat wymiany z modelarzami zza wschodniej granicy nigdy nie miałem takich ładnych pudełek. Najczęściej  były  to tylko woreczki .

Te w ładnych pudełkach i z kalkomaniami szły na eksport. Dziś są głównie na brytyjskim Ebayu. 

22 godziny temu, Greif napisał:

s-l1600.thumb.jpg.4c95d71e69c6a6190bed4b9e407a7e1d.jpg

Też mam tego P-61. Tzn. smutne resztki bez podwozia i  anten. Robiłem jak miałem, nie wiem 12? 13? lat. Brak kalek, więc oznaczenia malowane "z ręki", a białe gwiazdy uzyskane przez odwrotne nałożenie czerwonych gwiazd z KP (były na białym podkładzie).

Edytowane przez Baas ArK
  • Like 1

1 godzinę temu, RAV napisał:

A tu moja:

Też robiona w nastoletnich czasach. Wieża i wyposażenie kabin dorobione od podstaw. Kalki robiłem sam przez malowanie po marginesach innych kalkomanii. Czerwone linie i napisy malowane ręcznie. Wzór: TBiU.

Ter to robiłem dawno temu. Też dorabiałem wieżę :)

Potem sprzedałem czy wymieniłem...

Info dla Super moderator a Gfeifa jest na allegro Pe-2 czarny Airfix😁

Aha, jeszcze Defiant i Blenheim

Edytowane przez jmx62

U nas w porównaniu z filmikiem to był inny świat.

Coś tam było w Składnicach Harcerskich,sklepach zabawkowych, kioskach , poza tym były bazary i giełdy przy okazji konkursów

8 godzin temu, barszczo napisał:

A podobno u nas było ciężko modelarzom w tamtych czasach 😂

I tak właśnie powstał pierwszy radziecki modelwork😁

Miałem tego Jaka40 i Aena24 zakupione na Marszałkowskiej w CSH, Tutkę2 też miałem no a A-2 mam do tej pory wypełni sprawną i oczywiście maluję nią cały czas, dla mnie jest to najlepszy aerek 👍

Edytowane przez jmx62

Ale z napompowanego koła? 🙂 Niestety do tego "rusek" się słabo nadaje, bo nie odcina powietrza... To czyni go idealnym do użytku z najprymitywniejszym lodówkowcem. Trzeba też powiedzieć, że w porównaniu z lepszymi aerografami jest dosyć wymagający w czyszczeniu i ma bardzo długi przewód doprowadzający farbę do dyszy. Wiem stąd, że latami używałem!

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Do tego aerka

tylko lodowkowiec(agregat z lodówki, gaśnica 2kg, jakiś zaworek z regulacją ciśnienia wyjściowego, manometr i gotowe), no chyba że ma się kumpla pakera to daje mu się pompkę i niech pompuje te opony😄

Biblioteczka Skrzydlatej Polski, jeden z niewielu tomików który można było kupić bez problemu. Ufo mnie jakoś nie kręciło, o modelach w tej tematyce nawet nie słyszałem. 

ufo3 skrzydlata.jpg

ufo.jpg

ufo 1.jpg

spodek.jpg

• Like 2

Model Monogramu to statek z serialu "The Invaders" u nas bardziej znanego jako "Najeźdźcy z kosmosu". Emitowany był w Studiu 2 po zakończeniu Kosmosu 1999. Przełom lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych.

O ! Przypomniałeś Kosmos 1999 😀 oglądało się, oglądało ... O modelu wtedy nawet nie śniłem, ba nie wiedziałem, że ktoś go robi. A tu proszę był ! Nawet z ulubionego Airfixa i do tego z szachownicami 😉

1999. 1.jpg

1999.inbox.jpg

• Like 4

16 godzin temu, M.A.V. napisał:

mi i tak ten pojazd będzie się zawsze kojarzył z tym Przybyszami z Matplanety      :haha:  (od 1:36)

W pierwszej chwili pomyślałem, że oni przybyli konewką !