Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 hours ago, Kamil K. said:

Ten akurat to po prostu goły transporter M-60P. Nie bądź dla niego taki surowy - po prostu balkańskie słońce mu nie służy. :D

No tak, widziałem że  jest goła wersja, ciekawił mnie tylko ten kamuflaż. Wcześniej byłem jakoś przekonany, że w Jugosławii wszyscy walczyli sprzętem malowanym na zielono albo w jakieś zieono-brązowe wzorki. 

Napisano

Cześć, 

Wciąż jeszcze toczę nierówną walkę z materią. Ostatni tydzień-dwa to było mozolne rzeźbienie armat bezodrzutowych M-60. Postanowiłem, że spróbuję problem rozwikłać samodzielnie. Udało mi się znaleźć na warsztacie jakieś pociski od nowoczesnych armat, chyba z zestawu Italerii. Akurat miały podobny kształt do końcowej części armaty M-60. Wystarczyło dociąć do odpowiedniego wymiaru, pogrubić paskami polistyrenu 0,2mm i podrzeźbić Magic Sculptem tą rozszerzającą się część... brzmi prosto? W istocie nie było to trudne, tylko zajęło cholernie dużo czasu. Potem wystarczyło zrobić pogrubienie w miejscu połączenia działa z mocowaniem i w powstały w ten sposób otwór wpasować armatę F-34 od T-34/76 - nieco skróconą oczywiście. Dyszę wylotową przeszczepiłem z żywicy, bo taki kształt nicholery nie wychodził mi ładnie z żadnego materiału i już po prostu nie chciało mi się kombinować chałupniczymi sposobami jak to odpowiednio rozrysować, wyciąć i złożyć... 

m2dfazP.jpg 

OVhgFNT.jpg

eiJZdaw.jpg

Umówmy się - efekt nie jest powalający, ale cały ten model powalający nie będzie... Na moje potrzeby i własne "widzimisie" jest okej. Ale jak już jakoś wyszły te działa i stanowisko pod nie, to z rozpędu zrobiłem też nowe mocowania. A potem brakującą poręcz na stropie pojazdu i dodatkowe podpórki pod armaty. 

R0zmTz8.jpg

cO6jNSn.jpg

Tak naprawdę została już tylko drobnica - mechanizmy spustowe i celownik dział, może jeszcze kilka zapomnianych detali tu i tam... i model będzie gotowy do malowania. 

Pozdrowienia! 

Napisano

Cyt:"Umówmy się - efekt nie jest powalający, ale cały ten model powalający nie będzie"- umówmy się, że ja się tak nie umawiam... robi wrażenie.

Napisano

Detale robione od podstaw albo strugane tak jak strugam to ja, czyli amatorsko i koślawo nigdy nie będą tak dobre jak model z funkiel-nowych form suwakowych, no ale nie ma wyjścia, trzeba to skończyć. ?

• 4 weeks later...
Napisano

Witajcie, 

Masakrycznie zawalone miałem ostatnie 3 tygodnie, ale rzutem na taśmę udało ukończyć etap budowy modelu. 

Od ostatniej aktualizacji przybyło głównie detali wokół dział bezodrzutowych i spawy. Poza tym zadbałem o parę bambetli na błotniki. Tak to wszystko wygląda - oczywiście na razie polepione tylko na blutack i słowo honoru. ? 

3itx2wA.jpg

15UMNM0.jpg

LLzG3xf.jpg

zHOG6RV.jpg

Można by jeszcze naprawdę dłuuugo siedzieć i wymyślać kolejne śrubki i detale do dorobienia, ale... to bez sensu. Poza tym, czas mi się skończył. :lol: Może do końca tego roku uda mi się go wymalować. 

MMH0Pcx.jpg

8qCdLfp.jpg

cTawhB5.jpg

A skoro model ma przedstawiać wóz z okresu walk o Srebrenicę no to coś tam spróbowałem go upodobnić. 

jIlJN4t.jpg

Pozdrowienia! 

• Like 2
  • 1 month later...
Napisano

Cześć, 

Po miesięcznej przerwie wracam do pracy. :D 

Model wziął i się umył, a potem pomalował podkładem. Zrobiłem troszkę maziajów a'la preshading, zobaczymy czy coś mi z tego zostanie po distressingu, który i tym razem chcę zastosować. Dawno nic nie malowałem. :roll: 

Jm9CKZr.jpg 

QtqPCWQ.jpg

Pozdrowienia! 

• Like 3
Napisano
W dniu 19.06.2020 o 07:34, martinello napisał:

14028_1-e025-03.jpgProszę dodaj na model taką torbę

Jakoś mi się kojarzy również z Jugosławią...

Mi się kojarzą z dzieciństwem. Z takich toreb kupowałem kardridże do Pegasusa :banan:

W dniu 23.07.2020 o 13:42, Kamil K. napisał:

Zrobiłem troszkę maziajów a'la preshading, zobaczymy czy coś mi z tego zostanie po distressingu, który i tym razem chcę zastosować.

Przeglądałem niedawno Twój warsztat "Wiedźmy" właśnie pod kątem distressingu, który chciałbym kiedyś zastosować. I mam takie pytanie czy żeby nie stracić poprzednich efektów "podskórnych" czy rozjaśnień to można by do tej techniki zastosować farby clear np od Tamiya? Teoretycznie zmienią odcień powierzchni, a że są transparentne to byłoby widać wszystko pod spodem.

Napisano

Nie mam pojęcia jakby to wyszło, bo nie próbowałem. Ale wiem, że niektórzy z clearow robią sobie filtry i to raczej dałoby efekt w tym kierunku. 

Przy disstressingu jednak chodzi o to, żeby trochę z tych maziajek odrapanych lakierem do włosów było widocznych i odcinających się od tego pod spodem. 

W sumie to sam nie wiem jak to wyjdzie ostatecznie i ile z tego będzie widać. Ale może coś zostanie ?

Napisano

Kolorek bazowy jest. XF-71 Cockpit Green + XF-21 Sky w proporcji 1:1 i następnie rozjaśniany i różnicowany dodatkiem białego, XF-78 Wooden Deck Tan i XF-53 Neutral Grey.

4GhBZED.jpg

qgCWXZz.jpg

mRvJRKO.jpg

Pozdrowienia! 

• Like 2
Napisano

Cześć, 

Model się wziął i zestresował. W kilku miejscach tak bardzo, że aż farbę zgubił do gołej blachy, ale cóż poradzić. ? Teraz wszystko jest zabezpieczone półmatem i czeka na kolejną warstwę farb - trzeba będzie wymalować w fikuśny wzór przednią płytę i dodać dziwne maziaje na boku. Mój stary aparat już troszkę nie ogarnia, ale coś tam widać - efekt jest w moim odczuciu nawet fajniejszy niż na Hellcatcie - niby subtelnie, ale cośtam widać. No i kolorystycznie teraz jest bardziej prawdziwie niż na poprzednich zdjęciach. Zobaczymy jak pójdzie mi dalej. 

bO0hVhV.jpg

Xe3yp04.jpg

Pozdrowienia! 

• Like 1
Napisano

Witajcie, 

Dziś zająłem się dodatkowymi maziajkami. Pojazd w oryginale zdobiła wesoła twórczość załogi w postaci przedziwnych plam, esów-floresów i wymalowanej w kamuflażu przedniej płyty. Rozgryźć, co było czym i jakie konkretnie kolory położyć w danym miejscu było niemożliwe, ale na szczęście na stopklatkach ze Srebrenicy widać, że jakiekolwiek kolory to nie są, to po dwóch latach walk zdążyły się obedrzeć i wytrzeć. Na razie jest pstrokacizna, ale myślę, że na koniec może to dać fajny efekt. Jeszcze sporo wokół tych powierzchni się zmieni. ?

7N2wCix.jpg 

gTgWFop.jpg 

Pozdrowienia! 

Napisano

Fotki, które mam dowodzą, że tylko przednia płyta, plus takie dwa przedziwne maziaje na boku. Ale po co i czemu tak - nie mam pojęcia. :wink: Niewiadomą pozostaje tylko drugi bok, no ale tu niestety nie ma żadnego kwitu. 

Napisano

Te litery to cyrylica, VRS - vojska republike srpske. Domaluję je w kolejnym kroku.

Nie wiem co masz na myśli pisząc, że uzbrojenie było nieruchome, jeśli chodzi Ci o browninga to on chyba był na obrotnicy ale tak czy siak logika każe sądzić, że po prostu farb starczyło tylko na newralgiczny punkt pojazdu czyli przód. ?

Co do bocznych łat, to właśnie one są nowym malowaniem, poprzednie to ta zwykła wypłowiała zieleń. Tylko co poeta miał na myśli robiąc taki maziaj? :D tego się już raczej nie dowiemy. 

Napisano

Uzbrojenie było ruchome, nie jestem pewien czy 360stopni, ale na pewno w sporym zakresie. Są na to dowody ?

DHPy9HnW0AA_acA.jpg

A co do łaty to ta teoria mnie nie przekonuje. Ta brązowo - niebieska lata jest nachlapana byle jak, gdyby to zielony był nanoszony w pośpiechu na nią, to to on wyglądałby jak malowany wałkiem. 

W JNA nie było przed 91 rokiem żadnego wielobarwnego kamuflażu używanego regulaminowo na szeroką skalę, w sumie nie kojarzę, żeby w ogóle jakikolwiek byl, także to też nie pasuje do tej teorii, że tam wcześniej mógł być jakiś brąz.