panDespota Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 (edytowane) Przyszedł czas na pierwszego Ruska na półce. Arma mistrz, model super. No może przy podwoziu się dłużej zatrzymałem, ale poszło. Wzbogacony blachą Eduarda i kalkami Exito. Kalki też bomba. Przydało by się żeby ktoś zrobił owiewkę bo aż grzech nie otworzyć kabiny. Zaprasza do galerii i jeszcze strzał kabiny z warsztatu Edytowane 26 Marca 2020 przez panDespota 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 Ładnie zmalowany. Podoba mi się powierzchnia skrzydeł i delikatne brudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 Jakoś nie przepadam za Jakami ale nowy model Army i takie galerie sprawiają, że jestem coraz bliżej zakupu:) Fajnie wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 Rewelacja! u mnie też czeka na półce na swoją kolej.. Tylko gdzie jest warsztat ?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 (edytowane) Znaczy tak, gdyby się upierać, to ewentualnie do koloru wnętrza, ale to sowiecki samolot z czasów wojny - to tu upierać się przy kolorach dajcie spokój , bez jaj Fajny model, fajna robota, fajny brudzing (naprawdę fajny IMO bardzo adekwatny do warunków w jakich zwykle te samoloty działały) i fajne kalki, tylko, ze chyba od samego modelu droższe A lufy skąd wziąłeś? Jakiś zakup, czy igły lekarskie? Edytowane 25 Marca 2020 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 Pięknie wykonany model. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 Jak bardzo ładnie wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 25 Marca 2020 Autor Share Napisano 25 Marca 2020 Dziękuję za komentarze. 6 godzin temu, Usul napisał: Tylko gdzie jest warsztat ?:) No tym razem nie było... 6 godzin temu, WujekAlice napisał: Fajny model, fajna robota, fajny brudzing (naprawdę fajny IMO bardzo adekwatny do warunków w jakich zwykle te samoloty działały) i fajne kalki, tylko, ze chyba od samego modelu droższe A lufy skąd wziąłeś? Jakiś zakup, czy igły lekarskie? Model super opracowany. Z kalkami to bez przesady nie są znowu takie drogie, zwłaszcza że mamy zestawy na trzy egzemplarze Lufa zestawowa z kadłuba tylko rozwiercona i podebrana od spodu skalpelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) O ja cię! Mistrzostwo! Takie brudzenie mi się podoba! Edytowane 26 Marca 2020 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Jaki kontrowersyjny "Nose art" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Tu to chyba dup-art ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 W dniu 25.03.2020 o 11:05, WujekAlice napisał: ale to sowiecki samolot z czasów wojny - to tu upierać się przy kolorach dajcie spokój , bez jaj Dlaczego?Generalnie kolory były określone tylko w gospodarce planowanej i w warunkach wojennych było z tym różnie.Przyjmując Twój punkt widzenia można by wymalować "bele czym" a tak nie było.Polecam książkę "Soviet Air Force Fighter Colours 1941-1945" autor Erik Pilawskii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Piękny!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 10 godzin temu, Xmen napisał: Dlaczego?Generalnie kolory były określone tylko w gospodarce planowanej i w warunkach wojennych było z tym różnie.Przyjmując Twój punkt widzenia można by wymalować "bele czym" a tak nie było.Polecam książkę "Soviet Air Force Fighter Colours 1941-1945" autor Erik Pilawskii. No bo de facto one były malowane bele czym . Kolory to się pewnie zgadzały - co do zasady zielony tu - niebieski na spód - ale jaki to był zielony i niebieski? Zwykle takie "mniej więcej" żeby jako tako pasowało. Chyba nie myślisz, że sowiecki człowiek był w stanie utrzymać odpowiednie standardy produkcji do tego w czasie wojny? Oprócz tego ZSRR dostawało też farby w ramach dostaw wojennych z USA i Wlk. Brytanii. Ja widziałem wnętrza samolotów malowane na 3 albo 4 kolory - na pewno szary, ale przynajmniej 2 odcienie, srebrny i jasno zielony taki jak IG - może to nawet był IG. Jasne, że pewnych założeń się trzeba trzymać, ale co do samych odcieni nie byłbym specjalnie restrykcyjny. To był ZSRR, tam zupełnie inna logika obowiązywała. Zresztą myślenie sowieckie ma się dalej dobrze - do kotłów w Kuzniecowie (?) zamiast wody destylowanej wlali morską 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Nie będę się spierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Tak dla zainteresowanych polecam książkę Sołonina "Na uśpionych lotniskach" - ciekawa rzecz, można się dowiedzieć sporo fajnych rzeczy o WWS jak jest tam sporo rzeczy natury ogólnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Model elegancko wykonany. Malowanie i brudzenie robi duże wrażenie. Mi się bardzo podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 (edytowane) Ładny model, pobrudzony z wyczuciem, a kalki robią świetne wrażenie. Leży u mnie druga ramka z Jakiem i zaczynam się zastanawiać czy nie zainwestować w owe kalki choć mam ochotę na czarno-zielonego. Czepię się jedynie z angielszczonej nazwy "Jak" w tytule. Edytowane 28 Marca 2020 przez rymulus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 29 Marca 2020 Share Napisano 29 Marca 2020 10 godzin temu, rymulus napisał: Czepię się jedynie z angielszczonej nazwy "Jak" w tytule. Niby tak, ale dlatego nie myli się z tym Jakiem 1b też z Army w innym wątku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi