limerick Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 witam. Koledzy doradźcie który z aerografów jest lepszy, lub który kupić? http://www.allegro.pl/item805953935_profesionalny_aerograf_ew_770.html http://www.allegro.pl/item807177754_nowy_aerograf_sl190_0_3mm_z_regulacja_cisnienia.html pozdrawiam limerick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 witam. Koledzy doradźcie który z aerografów jest lepszy, lub który kupić? http://www.allegro.pl/item805953935_profesionalny_aerograf_ew_770.html http://www.allegro.pl/item807177754_nowy_aerograf_sl190_0_3mm_z_regulacja_cisnienia.html Posiadam ten pierwszy i powiem tak nie jest jakiś rewelacyjny ma kilka minusów. Jak dla mnie to ten drugi przynajmniej łatwiej będzie przy czyszczeni bo pod względem budowy i parametrów praktycznie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
west Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 Proponuję żebyś kładł szpachlę w małych ilościach. Zawsze lepiej dołożyć niż dać jej za dużo i później szlifować co często kończy się np. zeszlifowaniem linii podziału blach i koniecznością ich odtworzenia - co wcale nie jest takie łatwe. Szpachlę osobiście nakładam wykałaczką, małymi ilościami, starając się upychać ją w ubytek tak aby później nie okazało się, że pod szpachlą masz puste miejsce i przy próbie szlifowania pęknie i opadnie w dół. Szlifowanie szpachlówki mi najlepiej wychodzi przy użyciu papieru wodnego - gradację dobierzesz sobie sam - idź do sklepu i wybierz parę arkuszy które Twoim zdaniem będą najodpowiedniejsze. I szlifujesz od najmniejszej gradacji do największej czyli np. zaczynasz papierem 1800 poprzez 2000 a na 2500 kończysz. Szlifuj małymi kawałkami papieru ściernego, tym sposobem jeden arkusz starczy na bardzo długo - i oczywiście pamiętaj o wodzie Pamiętaj również, że dopiero podkład pokaże efekt. Wielokrotnie po wyszlifowaniu wydawało mi się, że jest gładko a podkład odkrył parę baboli. Szpachlowanie z początku może wydawać się pracochłonne i strasznie monotonne ale w efekcie konieczne przy większości modeli. Powodzenia i cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Kobiela Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 Da się jakoś miniaturkę wstawić z Photobucketa? EDIT: Już znalazłem. Nie było pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t310 Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Witam Szukałem ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. No wiec szyby do modelu "zaginęły w akcji" pomyślałem, że można zastąpić je czymś w rodzaju folii a mianowicie chodzi mi o to, że jak w samochodach (1:1) zostaną powybijane szyby np. w skutek wypadku te miejsca są zabezpieczane folią ale tylko na czas oczekiwania na nowe szyby w warsztacie. I chodzi mi jak zrobić takie "osłonki " szyb do modeli w skali 1:24 albo może macie inny pomysł jak poradzić sobie z brakiem szyb. Uprzedzam, iż wykonanie nowych szyb "moimi rekami" nie wchodzi w grę gdyż nie potrafię tego zrobić. Mój model to pewnie mało znany wam (znalazłem go na allegro i kupiłem bo bardzo mi się spodobał ) Mercury cougar xr 7 1992r Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 Czy to prawda że można ją lać bezpośrednio do aerografu i nie rozcieńczać? po jakim czasie można nakładać następną warstwę? Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 Szpachlę osobiście nakładam wykałaczką, małymi ilościami Hej. Dorzuciłbym jeszcze dwie rady. Jeżeli jest możliwość - naklej dookoła szczeliny paski taśmy maskującej (chociażby takiej z hipermarketu budowlanego). Nakładanie szpachli jest wtedy mniej stresujące Zainwestuj w zmywacz do paznokci ale BEZACETONOWY. Po nałożeniu szpachli umocz w zmywaczu patyczek do czyszczenia uszu i po prostu "zmyj" nadmiar szpachlówki. Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 Dwa pytania : Kabina ma byc pomalowana na blue green - co to za kolor ? Moze byc cos podobnego , niech mi ktos napisze jakim kolorem mozna pomalowac wnetrze kokpitu Su-47 F-15 Silnik odrzutowy z zew srebny w srodku iron burn - a to jaki kolor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 Witam, mam problem z przeliczeniem farby revella na pactre badz model mastera. Nr. farby revella to: 36 Carmine Red, Mat RAL 3002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarek37 Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 Hej Zauważyłem, że w modelach myśliwców niemieckich z II WW nie ma w kalomaniach dołączanych do zestawów swastyk na "ogon" samolotów. Czy mozna takowe jakoś zdobyć ? jeśli tak to gdzie ? z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 Witam Po jakis 16 latach przerwy w budowie samolotow (przerzut na pojazdy)zabralem sie znowu za letadla i mam problem. Jako ze kiedys robilem I WS teraz zaczalem od lat 50-tych. I z tym mam problem. Po przelakierowaniu Gunze i polerce bylem mile zaskoczony osiagnietym efektem polerowanego alu. Jednak po nalozeniu kalek i bezbarwnym efekt znikl. Wyjsciem byloby nie lakierowac, ale po latach modelarstwa wiem, ze kalki lubia zolknac. Moje pytanie: czy jest jakis inny sposob ? Inny lakier aluminiowy lub bezbarwny? Przy tej okazji juz zwalilem jednego F-84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prochemik Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 Co sądzicie o kompresorku MA-6000 I gdzie mogę go kupić bo nigdzie znaleść nie mogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajdak83 Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Co sądzicie o kompresorku MA-6000 I gdzie mogę go kupić bo nigdzie znaleść nie mogę? http://www.gamahobby.com/x_C_I__P_5515446;5510006.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Cześć Mam pytanko dotyczące płynów do kalek Gunze setter - smaruje powierzchnie modelu,to jest ten niebieski softer - smaruje kalke, ten zielony teraz zaczynają się schody, płyny zbijają się w krople, i przy wysychaniu zostawiają paskudne ślady na kalkach. Jak temu przeciwdziałać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Trzeba regularnie w czasie wysychania rozsmarowywać je po kalce przy użyciu patyczka do uszu. Przy okazji można podociskać kalkę (ostrożnie żeby nie przesunąć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 A ja mam pytanie o wash. Czy fabryczny MIG czy home made? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Zdecydowanie MIG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Jak masz ograniczone fundusze, to zdecydowanie home made. Więcej kolorów kupisz za tą samą kasę, farby zostaną do biedronki, mieszasz jak chcesz, starczy na znacznie dłużej, koszty tyle co na początek farby i co jakiś czas butelka white spiritu za parę zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Witam zakupiłem model Italeri (przepak kinetic) F-16 DG/DJ mam kalki SP Decal z f-16d barak , podobają mi się strasznie kamo tych izraelskich f-16, pytanie się tyczy, czy jestem w stanie z tego zestawu zrobić właśnie takiego Izraelczyka ? W zestawie nie ma zbiorników konformenych i grzbietu, mam go w zestawie polskiego f-16 kinetica Malowanie w sp decal jest dla 110 sqn, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid xd Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 Czy możecie mi pomóc? Lepiej kupić pastele suche czy coś takiego? : http://www.mojehobby.pl/s...6&przedm=718286 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_K Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 Chciałem zapytać o podkład w sprayu. Mianowicie zastanawiam się nad Vallejo i Tamiya, bo vallejo cenowo wychodzi lepiej ale nie wiem jak z jakością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Witam. Właśnie zacząłem budowę mojego kompresora z agregatu. Mam już prawie wszystko skompletowane tylko brakuje mi wyłącznika ciśnieniowego.I mam pytanie czy ten wyłącznik ciśnieniowy się nada????http://www.allegro.pl/item819090709_wylacznik_cisnieniowy_presostat_hydrofor_230v.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf3374 Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Koledzy pdpowiedzcie jak się robi lin ie podziału blach jakie farby do tego sa potrzebne i jaka jest kolejnośc. Próbowałem olejna na model pomalowany najpierw matem potem bezbarwną ale kiepsko to idzie.... Czy preshading jest właśnie po to i jak zrobi aerkiem żeby linie nie zostały zamalowane!? Za info z góry dziękuje. : A i jeszcze coś na temat washa by się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Przydałoby się poczytać, a nie pytać od razu bez przeglądnięcia (tematy) nawet forum. http://modelwork.pl/viewforum.php?f=104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowakwik Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Jak ładnie skleić gąsienice staram się ale mi nie wychodzi ma ktoś jakiś sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi