Grie Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Nic źle nie wyjdzie jak nie będzie podkładu tylko kolor na kolor? (Ogólnie oraz przy późniejszym polerowaniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 31 Marca 2015 Share Napisano 31 Marca 2015 Nie jestem specem.. Ale wydaje mi się... ;] Podkład -> kolor bazowy -> zdobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 31 Marca 2015 Share Napisano 31 Marca 2015 Nic źle nie wyjdzie jak nie będzie podkładu tylko kolor na kolor? (Ogólnie oraz przy późniejszym polerowaniu) Nie, nic źle nie wyjdzie. Podkład jest m.in. po to, że farba źle trzyma do plastiku. Farba do farby trzyma dobrze. Bardziej martw się kolorem czerwonym. Na niedawnym festiwalu w Bytomiu jakieś 20% czerwonych modeli miało dobry kolor. Albo były ciemnowiśniowe (bo podkład był za ciemny), albo jaskrawo odblaskowe (bo podkład biały). Czerwony kiepsko kryje i o tym trzeba pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grie Napisano 31 Marca 2015 Share Napisano 31 Marca 2015 Nic źle nie wyjdzie jak nie będzie podkładu tylko kolor na kolor? (Ogólnie oraz przy późniejszym polerowaniu) Nie, nic źle nie wyjdzie. Podkład jest m.in. po to, że farba źle trzyma do plastiku. Farba do farby trzyma dobrze. Bardziej martw się kolorem czerwonym. Na niedawnym festiwalu w Bytomiu jakieś 20% czerwonych modeli miało dobry kolor. Albo były ciemnowiśniowe (bo podkład był za ciemny), albo jaskrawo odblaskowe (bo podkład biały). Czerwony kiepsko kryje i o tym trzeba pamiętać. Dziękuję bardzo za odpowiedź! Co do podkładu zaopatrzyłem się w biały po to by uzyskać właśnie jasną czerwień (ts-8 (myslałem nad ts-18 'metalicznym' ale za ciemny mi sie wydaje), czyżby najlepszy kolor podkładu pod czerwień byłby róż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 1 Kwietnia 2015 Share Napisano 1 Kwietnia 2015 Kiedy używacie i czy w ogóle ożywacie matowych lakierów? Kleje ten swój pierwszy model. A raczej się na nim uczę. I tak mnie to zastanawia. Czy zaraz po malowaniu. czy może już po wykonaniu wszelakich efektów... Chodzi mi o czołgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Kiedy używacie i czy w ogóle ożywacie matowych lakierów?Kleje ten swój pierwszy model. A raczej się na nim uczę. I tak mnie to zastanawia. Czy zaraz po malowaniu. czy może już po wykonaniu wszelakich efektów... Chodzi mi o czołgi Matowy na sam koniec, w celu zabezpieczenia tego wszystkiego co udalo sie namazac i uzyskania matowej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Na razie samo kamo. Besztać można bo to pierwsza zabawa z aerografem i pierwszy model od 20 lat. Nie ma co szukac tu oryginału itd. model raczej zrobiony dla przypomnienia. Rozumiem że po nałożeniu matującego lakieru, kolorki trochę przyblakną. Wydaja mi się trochę za jaskrawe i jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Na razie samo kamo.Besztać można bo to pierwsza zabawa z aerografem i pierwszy model od 20 lat. Nie ma co szukac tu oryginału itd. model raczej zrobiony dla przypomnienia. Rozumiem że po nałożeniu matującego lakieru, kolorki trochę przyblakną. Wydaja mi się trochę za jaskrawe i jasne. bardziej rozcieńcz i kładź w kilku warstwach do czasu aż będziesz zadowolony - rozcieńczenie farby to raz - ciśnienie malowania to twa - ustawienie i wyczucie spustu to trzy - nigdy nie maluj od razu całego koloru wal na 2-3 albo nawet 9 razy - mgiełka po parę razy do zadowolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vacat77 Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Szanowni forumowicze Jak radzicie sobie z likwidowaniem szpar pomiędzy skrzydłami samolotu a jego kadłubem? Po użyciu zwykłej szpachli bardzo trudno jest mi wyszlifować to miejsce papierem ściernym, tak by łączenie było w idealnym stanie i nie było widać żadnych szpar, ani grudek nieusuniętej szpachli. Możecie mi coś podpowiedzieć w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Szanowni forumowicze Jak radzicie sobie z likwidowaniem szpar pomiędzy skrzydłami samolotu a jego kadłubem? Po użyciu zwykłej szpachli bardzo trudno jest mi wyszlifować to miejsce papierem ściernym, tak by łączenie było w idealnym stanie i nie było widać żadnych szpar, ani grudek nieusuniętej szpachli. Możecie mi coś podpowiedzieć w tym temacie? Szpachla w płynie (Dissolved Putty) lub klej CA lub Mr.Surfacer 500 Ja jestem wprawdzie początkujący, ale Dissolved Putty + dedykowany zmywacz są dla mnie optymalne. "szpachlujech" szczeliny wykałaczką moczoną w płynnej szpachlówce i po chwili, gdy przyschnie patyczkiem kosmetycznym namoczonym w zmywaczy zmywasz nadmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vacat77 Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Dzięki za podpowiedź milczacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 …Ja jestem wprawdzie początkujący, ale Dissolved Putty + dedykowany zmywacz są dla mnie optymalne. "szpachlujech" szczeliny wykałaczką moczoną w płynnej szpachlówce i po chwili, gdy przyschnie patyczkiem kosmetycznym namoczonym w zmywaczy zmywasz nadmiar. ± to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vacat77 Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Ooo, to też było bardzo pomocne. Szczerze przyznam, że zrobiłem dopiero trzy modele i szpachlowanie/polerowanie to dla mnie jak na razie największe wyzwanie, a szczególnie wszelkiego rodzaju rowki, zagięcia i innego typu zakamarki. Po zajrzeniu do podanego przez Ciebie linka mam ochotę sam coś wrzucić na warsztat i sklejać z Waszymi uwagami i podpowiedziami, ale chyba zacznę od następnego samolotu, teraz sklejam P-47 i właśnie zaczynam go malować. Jak rozcieńczacie czarną farbę akrylową do wykonania preshadingu? Wydaje mi się, że gdzieś przeczytałem, że powinna być ona mocno rozcieńczona, zdecydowanie inaczej niż główna farba do malowania modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Farba do preshadingu powinna dobrze kryć więc nie powinna być za rzadka, natomiast farby główne powinny być mocno rozcieńczone tak aby preshading przez nie prześwitywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajoc123 Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam wszystkich. Wpadł mi w ręce zestaw starożytnych Galów Italieri, figurki ogólnie bardzo mi się spodobały, zamierzam kupić kolejny zestaw z okresu, tym razem Rzymian. Stwierdziłem jednak że mam bardzo ubogą paletę barw, same oleje humbrola, kupowane do czołgów, a starożytni byli raczej "pstrokaci". Do figurek mam zamiar kupić farby akrylowe, i znalazłem taki zestaw vallejo http://www.mojehobby.pl/products/Imperial-Roman-16-x-17-ml..html. I tu moje pytanie, opłaca się taki zakup? Jest tam kilka kolorów, które przydadzą się nie tylko do "Starożytnych", co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 ± to + moje dzisiejsze "odkrycie" -> Novol Bumper Fix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Farba do preshadingu powinna dobrze kryć więc nie powinna być za rzadka Mógłbyś pokazać efekt jak malujesz preszajding nie za rzadką farbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Kwietnia 2015 Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Farba do preshadingu powinna dobrze kryć więc nie powinna być za rzadka Mógłbyś pokazać efekt jak malujesz preszajding nie za rzadką farbą? Gdybym potrafił wstawiać zdjęcia to bym efekt pokazał - ale nie potrafię. "Nie za rzadka farba" nie należy tego stwierdzenia rozumieć dosłownie. Chodzi o to aby dobrać tak rozcieńczenie aby farba dobrze się rozprowadzała, żeby nie była za gęsta i nie za rzadka. Maluję pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hrabiaadam32 Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Witam wszystkich Mam na imię Adam i jestem bardzo początkującym modelarzem. Na swój pierwszy model wybrałem Ferrari 599 GTO Revella. Chciałbym zapytać, czy moj plan jest poprawny i czy dzięki niemu ociagne zamierzony efekt. 1. Całą karoserię oszlifuję papierem ściernym. 2. Na tak przygotowaną karoserię naniosę podkład firmy Revell. 3. Na podkład nałożę kilka wart farby Revell Email 4. Nałożę kalkomanię 5. Lakier bezbarwny Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 teoria jest ok ale: przed nałożeniem podkładu 'przepatrz' całą karoserię jak wiadomo że modele plastikowe miewają zagłębienia z powodów tzw naprężeń zwróć uwagę w miejscach gdzie od środka są ślady po wpychaczach, te otwory należy zaszpachlować po wyschnięciu i przeszlifowaniu kładziemy podkład i znowu robimy inspekcję - usuwamy wszystkie niedoskonałości i podkład należy przeszlifować na mokro bardzo drobnym papierem ściernym. Następnie umyć - ja używam płynu do mycia okien z alkoholem. i kładziemy lakier, niestety uważam że emalie Revela nie dadzą idealnj imitacji lakieru, ja akurat nie robię samochodów z tzw 'wysokim połyskiem' natomiast obserwowałem kilka wartaszatów np kolegi OPC który tego typu fury kryje lakierem samochodowym baza kolor i na to lakier bezbarwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hrabiaadam32 Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Ogromne dzięki za rady. Napewno się do nich zastosuję. Mam nadzieję, że znajdę chwilę czasu na dodanie fotorelacji na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rick1982 Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam wszystkich. Wpadł mi w ręce zestaw starożytnych Galów Italieri, figurki ogólnie bardzo mi się spodobały, zamierzam kupić kolejny zestaw z okresu, tym razem Rzymian. Stwierdziłem jednak że mam bardzo ubogą paletę barw, same oleje humbrola, kupowane do czołgów, a starożytni byli raczej "pstrokaci". Do figurek mam zamiar kupić farby akrylowe, i znalazłem taki zestaw vallejo http://www.mojehobby.pl/products/Imperial-Roman-16-x-17-ml..html. I tu moje pytanie, opłaca się taki zakup? Jest tam kilka kolorów, które przydadzą się nie tylko do "Starożytnych", co myślicie? a pojedynczo liczyłeś jakby wychodziło za każdy kolor. Moim zdaniem Valejo się opłaca brać jeśli się zastanawiasz cz Valejo wogóle - mam ich farbki jeszcze z przed 8 lat otwarte i nie dzieje się nic Pactry dawno mi powysychały. Jeśli chodzi o Twoje farbki to wszystkie kolory są tutaj w cenie 8,5 ( tylko musisz sprawdzić czy brutto). Jeśli brutto to ok 20 dychy zostają w kieszeni jak cena bez vat to wychodzi na to samo co Twój zestaw. http://www.gnom-sklep.pl/plik,33,szukaj.html Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rick1982 Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Mam problem z dwoma Fordami Minicrafta, mianowicie: 1) MINICRAFT 11221 - 1931 MODEL A Deluxe Roadster 2) MINICRAFT 11204 - 1931 MODEL A PICK-UP Jeśli chodzi o pierwszy to brakuje mi dokumentacji wersji takiej jak na pudełku - chce zrobić jak najwierniejszy egzemplarz. Z tym drugim (11204) jest jeszcze większy problem bo zaginęła mi instrukcja montażu i poszukuję do niego też silnika. Za pomoc z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 12 Kwietnia 2015 Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Powoli przymierzam się do kolejnej dioramy. I Pytanie: Czym wywożono złoto Hitlera ? Mercedes Benz L 3000 czy Opel Blitz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rick1982 Napisano 15 Kwietnia 2015 Share Napisano 15 Kwietnia 2015 Powoli przymierzam się do kolejnej dioramy. I Pytanie:Czym wywożono złoto Hitlera ? Mercedes Benz L 3000 czy Opel Blitz. Chodzi tobie o kopalnię Merkers ? Najlepiej przeczytaj i sprecyzuj o które złoto Hitlera Tobie chodzi ? https://e-numizmatyka.pl/portal/strona-glowna/zloto/lista-artykulow/Skarb-Hitlera-cz.-I.html https://e-numizmatyka.pl/portal/strona-glowna/zloto/lista-artykulow/Skarb-Hitlera-cz.-II.html https://e-numizmatyka.pl/portal/strona-glowna/zloto/lista-artykulow/Skarb-Hitlera-cz.III.html Dobrze jest też o tym wygooglać sobie na You Tube odcinki Wołoszańskiego "Sensacje XX wieku" z tego co pamiętam to tam nawet jakaś dość dokładna rekonstrukcja zdarzeń była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi