Skocz do zawartości

Zadajemy pytania, dostajemy odpowiedź

DeX

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator

Dzięki Enten, już lepsze cenowo niż te z AK.

22 minuty temu, Tap-chan napisał:

Polecam buteleczki Hataki. Od Vallejo/AK/MIG odróżnia je to, że zakraplacz jest dociskany do zakrętki, więc farba nie rozlewa się wewnątrz podczas mieszania.

A gdzie można je kupić?

Znalazłem taką butelkę, ale w sklepie Mr.Paint. Najgorsze jest to, że cena to 90 centów ZA SZTUKĘ. Czyli 4zł za jedną buteleczkę.

Sam się nad tym nie zastanawiałem głębiej, kupiłem na próbę 3 małe lakiery Hataki więc są i buteleczki, poza tym mam inne ich farby więc będzie więcej. Przyjemne było to, że farba nie zalewała całego dozownika po wstrząsaniu tylko wszystko było czysto, używam ich więc do mieszania np. lakieru, dobrze się dozuje odpowiednie ilości.

Edytowane przez Tap-chan

Jak dla mnie , to najlepiej wzdłuż krawędzi . Czyli nie do taśmy lub nie od taśmy , jak pytałeś . 

Maluje olejami i tylko wzdłuż krawędzi nic się wtedy nie "odłupie". To najlepiej mi wychodzi w ten sposób . 

Pozdrawiam Hello

• 2 weeks later...
W dniu 17.08.2019 o 18:55, Hello napisał:

Jak dla mnie , to najlepiej wzdłuż krawędzi . Czyli nie do taśmy lub nie od taśmy , jak pytałeś .

Jakiej gradacji papieru używa się do takiego ścierania? Tylko ja maluję akrylami i nie wiem czy to znacząca różnica.

7 godzin temu, kolan napisał:

Jakiej gradacji papieru używa się do takiego ścierania? Tylko ja maluję akrylami i nie wiem czy to znacząca różnica.

Od zawsze używałem zwykłych papierów ściernych , tego nie idzie dużo i mam jeszcze od "het , het ... czasu". Konkretnie 400 , zwykły papier i używam zawsze na mokro . Prawda jest , że najpierw go zetrę na deseczce . Do olejnych farb i szpachli typu Revell , Humbrol jest wystarczający . Natomiast do szpachli Tamiya jest za słaby i wtedy kupiłem takie , nie wiem jak to się nazywało , kwadraciki gdzieś 5*5 cm , też Tamiyi . I tam numeracja się zaczyna chyba od 3200 .  I lepiej szlifuje niż te moje wiekowe papierki o gradacji 400 .

Tak więc numeracja raczej jest nieistotna , co najmniej nie idzie porównać papierów , czy patyczków szlifierskich różnych producentów . 

Na pewno w ciemno polecam materiały czy narzędzia do szlifowania z Tamiyi . Sa wytrzymałe i wykonane w sam raz do modelarzy . Rozumiem , że mówimy o delikatnym szlifowaniu np. tzw "schodków" . 

Pozdrawiam Hello

• Like 2

• 2 weeks later...

Czółko,

pytanie do tych, co sklejali „Pumę” od Tamki: czy tak jak w lotnictwie, Tamiya dołącza do takich pojazdów KOLOROWE plansze ze schematami malowania? Nie chodzi o instrukcje sklejania, które, nb. mogę znaleźć na Scalmates, ale o osobne arkusze...

• 2 weeks later...

Siema!

Gdzie zamawiacie grawerowane tabliczki, np. do dioram na podstawkę?

Macie sprawdzone miejsce/człowieka i jakiś namiar?

Chodzi oczywiście o kilka sztuk, żadną masówkę. :)

Z góry dzięki. ? 

marmurkowanie ? gdzie znajdę jakieś  warsztaty, poradniki w sieci , Na YT ? ktoś? kiedyś ? pisał , że Czesi takowe warsztaty publikowali ? Ale jakby bardziej konkretnnie ktosby z Kolegów  mógł pomóc i wskazać linki??

I jeszcze jedna rzecz:

czy do marmurkowania używa się szablonów? Kolega mbrnnr pokazywał w  wątku

taki szablon . Nie  mogę  go znaleźć . Bo to nie są chyba te www.uschivdr.com/shopping-categories/shop-photo-etch/?

Czy  może  oprócz ushi zetknęliście się  z takiego  rodzaju szablonami?

• Super Moderator
10 godzin temu, Matthew napisał:

Siema!

Gdzie zamawiacie grawerowane tabliczki, np. do dioram na podstawkę?

Macie sprawdzone miejsce/człowieka i jakiś namiar?

Chodzi oczywiście o kilka sztuk, żadną masówkę. :)

Z góry dzięki. ? 

Ja taką tabliczkę zamawiałem na allegro. Ofert jest mnóstwo, tak że jest w czym wybierać.

Robiłem sobie projekt i wysyłałem gościowi, a on robił mi tabliczkę.

• Like 1

8 godzin temu, golf czarny napisał:

marmurkowanie ? gdzie znajdę jakieś  warsztaty, poradniki w sieci , Na YT ? ktoś? kiedyś ? pisał , że Czesi takowe warsztaty publikowali ? Ale jakby bardziej konkretnnie ktosby z Kolegów  mógł pomóc i wskazać linki??

I jeszcze jedna rzecz:

czy do marmurkowania używa się szablonów? Kolega mbrnnr pokazywał w  wątku

taki szablon . Nie  mogę  go znaleźć . Bo to nie są chyba te www.uschivdr.com/shopping-categories/shop-photo-etch/?

Czy  może  oprócz ushi zetknęliście się  z takiego  rodzaju szablonami?

Marmurkowanie robi się zazwyczaj bez szablonu.

Jak, znajdziesz tutaj:

Szablon, który pokazałem służy właśnie do tego (i do innych efektów). Nie jest konieczny, ale znacznie ułatwia pracę. 

22 godziny temu, golf czarny napisał:

marmurkowanie ? gdzie znajdę jakieś  warsztaty, poradniki w sieci , Na YT ?

Marmurek to po prostu drobniutkie esyfloresy nakładane przed położeniem kamuflażu, albo po położeniu. Przed to po prostu specyficzna wersja preshadingu, po - to postshading.
Tutaj nie potrzeba żadnych szablonów, tylko aerograf, cieniutka kreseczka i jedziemy, kilka godzin zabawy, aż ręka rozboli, ale na koniec masz fajne zróżnicowanie powierzchni. Albo nie, jeśli Ci nie wyjdzie. :) Można marmurkować na ciemnym, albo po prostu kontrastowym tle kolorem bazowym, albo też i innymi kolorami, możliwości jest bez liku.

a8Opg04.jpg

Co do filmów, to w bardzo wielu filmach na YT można znaleźć tę technikę:

https://www.youtube.com/watch?v=86R5RyxXBXk&t=8m13s

• 3 weeks later...

Czym najlepiej zmyć kilka warstw akryli Tamiya, nałożonych aerografem? Będąc wczoraj na ostatniej prostej, przed pierwszą warstwą sido i montując elementy podwozia/oszklenia w moim małym samolociku (1:72), nieopatrznie wsadziłem go w farbę. Śliczną rdzawą, matową pomarańczę, utytłałem czarną jak noc smołą.

Plan jest taki, żeby zmyć do żywego, pozostawiając tylko zamaskowaną kabinę. Rozumiem, że podkład Liquid Surface Primer również zejdzie razem z myciem?

Cleanlux?

@edit

Znalazłem informacje, żeby wymaczać w cleanluxie przez kilka dni. Jakieś inne, nieco szybsze metody? I czemu nie mogę pomóc cleanluxowi przecierając szmatką?

Edytowane przez PanByku

• 4 weeks later...