enten Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 takie? https://allegro.pl/oferta/buteleczka-z-kulka-17ml-6szt-ak505-ak-interactive-7553601562 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Sierpnia 2019 Super Moderator Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Buteleczki AK są drogie, bo płacimy za opakowanie AK. W rzeczywistości taka buteleczka kosztuje groszowe sprawy. Koś kiedyś podawał linka, ale nie mogę go znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 hehe... kolejne z allegro https://allegro.pl/oferta/buteleczka-10-ml-zakraplacz-i-nakretka-1-szt-7903761412 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Polecam buteleczki Hataki. Od Vallejo/AK/MIG odróżnia je to, że zakraplacz jest dociskany do zakrętki, więc farba nie rozlewa się wewnątrz podczas mieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Sierpnia 2019 Super Moderator Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Dzięki Enten, już lepsze cenowo niż te z AK. 22 minuty temu, Tap-chan napisał: Polecam buteleczki Hataki. Od Vallejo/AK/MIG odróżnia je to, że zakraplacz jest dociskany do zakrętki, więc farba nie rozlewa się wewnątrz podczas mieszania. A gdzie można je kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Nic więcej nie znalazłem. Też jestem ciekawy ile kosztują Hataki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Znalazłem taką butelkę, ale w sklepie Mr.Paint. Najgorsze jest to, że cena to 90 centów ZA SZTUKĘ. Czyli 4zł za jedną buteleczkę. Sam się nad tym nie zastanawiałem głębiej, kupiłem na próbę 3 małe lakiery Hataki więc są i buteleczki, poza tym mam inne ich farby więc będzie więcej. Przyjemne było to, że farba nie zalewała całego dozownika po wstrząsaniu tylko wszystko było czysto, używam ich więc do mieszania np. lakieru, dobrze się dozuje odpowiednie ilości. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 17 Sierpnia 2019 Share Napisano 17 Sierpnia 2019 Cześć, Jaka jest najlepsza technika usuwania "rantów" z farby powstałych wzdłuż taśmy malarskiej? Lepiej ścierać papierem ściernym w kierunku warstwy farby, czy od niej, w kierunku zamaskowanej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 17 Sierpnia 2019 Share Napisano 17 Sierpnia 2019 Jak dla mnie , to najlepiej wzdłuż krawędzi . Czyli nie do taśmy lub nie od taśmy , jak pytałeś . Maluje olejami i tylko wzdłuż krawędzi nic się wtedy nie "odłupie". To najlepiej mi wychodzi w ten sposób . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolan Napisano 28 Sierpnia 2019 Share Napisano 28 Sierpnia 2019 W dniu 17.08.2019 o 18:55, Hello napisał: Jak dla mnie , to najlepiej wzdłuż krawędzi . Czyli nie do taśmy lub nie od taśmy , jak pytałeś . Jakiej gradacji papieru używa się do takiego ścierania? Tylko ja maluję akrylami i nie wiem czy to znacząca różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 28 Sierpnia 2019 Share Napisano 28 Sierpnia 2019 7 godzin temu, kolan napisał: Jakiej gradacji papieru używa się do takiego ścierania? Tylko ja maluję akrylami i nie wiem czy to znacząca różnica. Od zawsze używałem zwykłych papierów ściernych , tego nie idzie dużo i mam jeszcze od "het , het ... czasu". Konkretnie 400 , zwykły papier i używam zawsze na mokro . Prawda jest , że najpierw go zetrę na deseczce . Do olejnych farb i szpachli typu Revell , Humbrol jest wystarczający . Natomiast do szpachli Tamiya jest za słaby i wtedy kupiłem takie , nie wiem jak to się nazywało , kwadraciki gdzieś 5*5 cm , też Tamiyi . I tam numeracja się zaczyna chyba od 3200 . I lepiej szlifuje niż te moje wiekowe papierki o gradacji 400 . Tak więc numeracja raczej jest nieistotna , co najmniej nie idzie porównać papierów , czy patyczków szlifierskich różnych producentów . Na pewno w ciemno polecam materiały czy narzędzia do szlifowania z Tamiyi . Sa wytrzymałe i wykonane w sam raz do modelarzy . Rozumiem , że mówimy o delikatnym szlifowaniu np. tzw "schodków" . Pozdrawiam Hello 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 6 Września 2019 Share Napisano 6 Września 2019 Czółko, pytanie do tych, co sklejali „Pumę” od Tamki: czy tak jak w lotnictwie, Tamiya dołącza do takich pojazdów KOLOROWE plansze ze schematami malowania? Nie chodzi o instrukcje sklejania, które, nb. mogę znaleźć na Scalmates, ale o osobne arkusze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafau Napisano 11 Września 2019 Share Napisano 11 Września 2019 ktos mi poleci jakies "oczobne" / "zarówiaste" akryle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 23 Września 2019 Share Napisano 23 Września 2019 Siema! Gdzie zamawiacie grawerowane tabliczki, np. do dioram na podstawkę? Macie sprawdzone miejsce/człowieka i jakiś namiar? Chodzi oczywiście o kilka sztuk, żadną masówkę. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 23 Września 2019 Share Napisano 23 Września 2019 marmurkowanie ? gdzie znajdę jakieś warsztaty, poradniki w sieci , Na YT ? ktoś? kiedyś ? pisał , że Czesi takowe warsztaty publikowali ? Ale jakby bardziej konkretnnie ktosby z Kolegów mógł pomóc i wskazać linki?? I jeszcze jedna rzecz: czy do marmurkowania używa się szablonów? Kolega mbrnnr pokazywał w wątku taki szablon . Nie mogę go znaleźć . Bo to nie są chyba te www.uschivdr.com/shopping-categories/shop-photo-etch/? Czy może oprócz ushi zetknęliście się z takiego rodzaju szablonami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 23 Września 2019 Super Moderator Share Napisano 23 Września 2019 10 godzin temu, Matthew napisał: Siema! Gdzie zamawiacie grawerowane tabliczki, np. do dioram na podstawkę? Macie sprawdzone miejsce/człowieka i jakiś namiar? Chodzi oczywiście o kilka sztuk, żadną masówkę. Z góry dzięki. Ja taką tabliczkę zamawiałem na allegro. Ofert jest mnóstwo, tak że jest w czym wybierać. Robiłem sobie projekt i wysyłałem gościowi, a on robił mi tabliczkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 24 Września 2019 Share Napisano 24 Września 2019 8 godzin temu, golf czarny napisał: marmurkowanie ? gdzie znajdę jakieś warsztaty, poradniki w sieci , Na YT ? ktoś? kiedyś ? pisał , że Czesi takowe warsztaty publikowali ? Ale jakby bardziej konkretnnie ktosby z Kolegów mógł pomóc i wskazać linki?? I jeszcze jedna rzecz: czy do marmurkowania używa się szablonów? Kolega mbrnnr pokazywał w wątku taki szablon . Nie mogę go znaleźć . Bo to nie są chyba te www.uschivdr.com/shopping-categories/shop-photo-etch/? Czy może oprócz ushi zetknęliście się z takiego rodzaju szablonami? Marmurkowanie robi się zazwyczaj bez szablonu. Jak, znajdziesz tutaj: Szablon, który pokazałem służy właśnie do tego (i do innych efektów). Nie jest konieczny, ale znacznie ułatwia pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 24 Września 2019 Share Napisano 24 Września 2019 Blackbasing jednak . To akurat już widziałem ale i tak dziękuję. A mógłbyś podać namiary na ten szablon ? bo to nie jest ta blaszka gdzie są trzy szablony "trinity spllater" prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 24 Września 2019 Share Napisano 24 Września 2019 Tak, właśnie ta blaszka Uschi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 24 Września 2019 Share Napisano 24 Września 2019 Dzięki. Znalazłem coś odrobinę tańszego. Ale w laminowanym kartonie. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 24 Września 2019 Share Napisano 24 Września 2019 Pewnie Jarka Rydzyńskiego. Papier się niszczy, robiły już inne firmy. PE jest imho warte swojej ceny ze względu na trwałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Września 2019 Share Napisano 24 Września 2019 22 godziny temu, golf czarny napisał: marmurkowanie ? gdzie znajdę jakieś warsztaty, poradniki w sieci , Na YT ? Marmurek to po prostu drobniutkie esyfloresy nakładane przed położeniem kamuflażu, albo po położeniu. Przed to po prostu specyficzna wersja preshadingu, po - to postshading. Tutaj nie potrzeba żadnych szablonów, tylko aerograf, cieniutka kreseczka i jedziemy, kilka godzin zabawy, aż ręka rozboli, ale na koniec masz fajne zróżnicowanie powierzchni. Albo nie, jeśli Ci nie wyjdzie. Można marmurkować na ciemnym, albo po prostu kontrastowym tle kolorem bazowym, albo też i innymi kolorami, możliwości jest bez liku. Co do filmów, to w bardzo wielu filmach na YT można znaleźć tę technikę: https://www.youtube.com/watch?v=86R5RyxXBXk&t=8m13s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 25 Września 2019 Share Napisano 25 Września 2019 może i... fanaberia ale co tam. Mam nadzieję że przyśpieszy prace. A poza tym jak się przyglądałem to wygląda to trochę inaczej niż na tych filmach. Zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanByku Napisano 15 Października 2019 Share Napisano 15 Października 2019 (edytowane) Czym najlepiej zmyć kilka warstw akryli Tamiya, nałożonych aerografem? Będąc wczoraj na ostatniej prostej, przed pierwszą warstwą sido i montując elementy podwozia/oszklenia w moim małym samolociku (1:72), nieopatrznie wsadziłem go w farbę. Śliczną rdzawą, matową pomarańczę, utytłałem czarną jak noc smołą. Plan jest taki, żeby zmyć do żywego, pozostawiając tylko zamaskowaną kabinę. Rozumiem, że podkład Liquid Surface Primer również zejdzie razem z myciem? Cleanlux? @edit Znalazłem informacje, żeby wymaczać w cleanluxie przez kilka dni. Jakieś inne, nieco szybsze metody? I czemu nie mogę pomóc cleanluxowi przecierając szmatką? Edytowane 15 Października 2019 przez PanByku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 12 Listopada 2019 Share Napisano 12 Listopada 2019 Czesc, mam pytanie czy sprayem tamiya do lexanu z seri PS można malować normalne plastikowe modele? Potrzebuje biały połysk a nigdzie nie moge znalezc tego akrylowego, są tylko dostępne te do lexanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi