Mario Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) Witam, model nr 4 czas zacząć,kolekcja zaczyna się rozrastać, do dwóch MiGów 29 i Spitfirera dołączy kolejny samolot w skali 1:48, Su-22. Po waszych radach wybrałem model Hobby Boss. Do tego dokupiłem dodatki Eduarda do wewnątrz i na zewnątrz (BigEd). Model wykonam w malowaniu który obowiązywał po 97 roku jeśli dobrze napisali na zestawie farb Hataki, samolot z nr 3713, kalki są na etapie wyszukiwania bo akurat w tej chwili są niedostępne. Edytowane 30 Czerwca 2020 przez Mario 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) Masz we mnie wiernego kibica! Nie znam się na samolotach ale chętnie będę podpatrywał... Widzę, że dodatków sporo ale nie widzę żebyś koła wymieniał - zostaną gumiaki? Edytowane 30 Czerwca 2020 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 Też będę zaglądał - powodzenia w budowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2020 31 minut temu, enten napisał: Masz we mnie wiernego kibica! Nie znam się na samolotach ale chętnie będę podpatrywał... Widzę, że dodatków sporo ale nie widzę żebyś koła wymieniał - zostaną gumiaki? Akurat o kołach nie myślałem, te gumy to takie złe czy po prostu są lepsze, nie spotkałem się jeszcze z gumowymi kołami w zestawach. Jak masz coś do polecenia to wezmę pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 Tak tylko jako pancerniak mam instynkt żeby gumowe gąsienice wymienić na zywiczne/metalowe tak i tu spojrzałem na koła z gumy. Nie raz czytamy na forum o problemach z oponami gumowymi z modeli np. italeri które "zjadają" plastik albo pękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Lipca 2020 Share Napisano 1 Lipca 2020 Też bym zmienił te koła i kupił jeszcze żywiczny fotel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 1 Lipca 2020 Share Napisano 1 Lipca 2020 Będę zaglądać i kibicuję. Wszelkie Suczki to moje ulubione maszyny. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Lipca 2020 Share Napisano 1 Lipca 2020 Też będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 2 Lipca 2020 Autor Share Napisano 2 Lipca 2020 No to zapraszam do podglądania, doradzania. Chyba jak w większości modeli budowę zacząłem od kokpitu, użyłem kilku dodatków,do wanienki na boki poszła blaszka, na podłogę pod pedały też pójdzie blaszką ale jeszcze nie wkleiłem bo będę bawił się w niszczenie podłogi pod pedałami więc na razie pomalowałem na stal, jutro przychodzi mi ten specyfik pod drapanie, psiukne nim, a później czarnym i trochę wytre tam gdzie buty niszczą. Fotel też trochę ztuningowałem za pomocą blaszek. Skleiłem wnękę podwozia przedniego i przymierzylem kokpit. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 3 Lipca 2020 Share Napisano 3 Lipca 2020 Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 3 Lipca 2020 Autor Share Napisano 3 Lipca 2020 (edytowane) Dziś dokończyłem kokpit, wkleiłem panele boczne, na fotel wkleiłem ze trzy blaszki z napisami (zostały mi z 29-tki)na wcześniej pomalowaną blaszkę podłogową pod pedały położyłem ten płyn chiping,następnie pomalowałem czarna i po pewnym czasie zrobiłem te zdrapki niby po butach. Nie wiem ale płyn nie za bardzo coś dał, chyba dlatego, że to blaszka i farba zawsze mi szybko odpryskuje, zapewne na plastiku wykorzystanie tego płynu coś daje. W każdym razie zdrapki mimo, że farba czarna zeszła razem z aluminium to odsłoniła kolor blaszki i też wygląda całkiem nieźle. Zapewne w samolocie tego nie będzie widać,więc nie wiem w sumie po co tak się na to zawziąłem. Dalej podoklejałem kilka dodatków jak przepustnica(część jest z blaszki a czarny uchwyt dorobiłem) dźwignie, zegary za fotel, i inne mniejsze części, wkleiłem drążek i fotel. Edytowane 3 Lipca 2020 przez Mario 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 4 Lipca 2020 Share Napisano 4 Lipca 2020 Wygląda bardzo obiecująco 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floggerFAN Napisano 4 Lipca 2020 Share Napisano 4 Lipca 2020 (edytowane) Jak możesz to popracuj trochę nad tą płaskorzeźbą. To będzie widać. praca niewielka a efekt znaczący. Imitacje przewodów spiłuj i wklej druty z mocowaniami. Elementy na czerwono, najlepiej zobacz jak jest w oryginale (fotek mogę poszukać jutro). Fajnie się zapowiada. Może jednak być fajniej. Edytowane 4 Lipca 2020 przez floggerFAN korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 5 Lipca 2020 Autor Share Napisano 5 Lipca 2020 23 godziny temu, floggerFAN napisał: Jak możesz to popracuj trochę nad tą płaskorzeźbą. To będzie widać. praca niewielka a efekt znaczący. Niestety kokpit zamknąłem,te elementy co zaznaczyłeś na czerwono nie mogłem znaleźć nigdzie samolotu bez fotela, więc zrobiłem to tak wg uznania, nie będzie tego widać, poprawię jedynie ten mały zbiorniczek co w zielone z przewodem na górze po prawej zaznaczyłeś, bo on jest srebrny a nie czarny. Tak naprawdę to nie wiem z czego te przewody dorabiać, bo ja dopiero tego uczę, zaraz zamieszczę post niżej z wnęka podwozia, gdzie dorabiałem właśnie przewody. ale dzięki za rady. Te przewody wytłoczone są dość wypukłe i w rzeczywistości wyglądają lepiej jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 5 Lipca 2020 Autor Share Napisano 5 Lipca 2020 To wnęka podwozia którą trochę z tuningowałem. Nie będę używał fachowych nazw bo sam nie wiem co dorabiałem i jak się nazywają poszczególne elementy. Na długiej ścianie dwa czarne prostokąty, przewody pod akumulatorem, chyba hydrauliczne, i przewód na goleni. Zrobiłem je z drucików które są przy torebkach śniadaniowych. Potrzebuję też wykonać taki grubszy przewód w oplocie zielonym, zaznaczyłem na ostatnim zdjęciu i proszę o radę z czego go zrobić. Starałem się zrobić zdjęcia ostre, ale ciężko pokazać te małe rzeczy w wyraźnie. Na późniejszym etapie budowy dorobię też podnośniki klap podwozia,chyba że są w zestawie bo nawet nie patrzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 5 Lipca 2020 Share Napisano 5 Lipca 2020 Najlepszym materiałem na takie rzeczy są druciki z ołowiu lub miedziane. Dostępne są w średnicach co 0,1mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly1904 Napisano 5 Lipca 2020 Share Napisano 5 Lipca 2020 Rozciągnij ramkę nad ogniem, a potem oklej pogniecioną folią aluminiową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 7 Lipca 2020 Share Napisano 7 Lipca 2020 Jeśli chodzi o dokumentację, to pytaj jak nie znajdziesz czegoś w poście na temat Su-22: Mały jak kolega się dopiero uczy to raczej nie dawał bym póki co zadania z rozciąganiem. Załatw sobie druciki miedziane, cynowe itp. w różnych grubościach. Co do otuliny na przewodach, oprócz folii można zastosować też taśmę teflonową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 7 Lipca 2020 Autor Share Napisano 7 Lipca 2020 Dzięki za podpowiedzi i link, napewno skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 7 Lipca 2020 Share Napisano 7 Lipca 2020 Jakbyś czegoś nie znalazł pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 8 Lipca 2020 Autor Share Napisano 8 Lipca 2020 Może mi ktoś wytłumaczyć po co waloryzować ten element skoro będzie kompletnie niewidoczny. Jak połówki skrzydeł skleję ze sobą tego elementu w ogóle nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 8 Lipca 2020 Share Napisano 8 Lipca 2020 Mario, patrząc na Twoje screeny wyczytałem: - usuń elementy zaznaczone na czerwono po zewnętrznej stronie płata - a w miejscach wskazanych strzałkami wywierć otwory fi 0,3 mm (bo w te miejsca wejdą bolce / piny ustalające dla elementów fototrawionych, które umieścisz zamiast tych usuniętych) Jeśli na następnych stronach instrukcji masz pokazane, że w miejsce usuniętych elementów (czerwone) masz zamontować elementy PE, to moje czytanie jest w miarę poprawne. Ale jeśli nie, to jestem w mylnym błędzie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 8 Lipca 2020 Autor Share Napisano 8 Lipca 2020 @slawbo obtych elementach co piszesz to ja wiem, mi chodzi o element zaznaczony na zdjęciu, tam trzeba pocienic,później wkleić blaszkę ,i skleić połówki, więc trochę bez sensu bo tego wtedy nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 8 Lipca 2020 Share Napisano 8 Lipca 2020 (edytowane) Edziowi chyba chodziło o to, żeby wyciąć część skrzydła pod tą listwą na górnej części skrzydła, na której jest osadzona brzechwa ustateczniająca, ale na instrukcji zaznaczył to w taki sposób jakoby najpierw trzeba było element metalowy przykleić do dolnej połówki skrzydła od wewnątrz, a potem skleić je razem. W skrócie ten element ma na celu pokazanie charakterystycznego nitowania skrzydła w tym miejscu widoczne np. na tym zdjęciu.. Ja tak rozumiem instrukcję Edka, choć moim zdaniem to karkołomne przedsięwzięcie i jeśli komuś zależy na tych nitach to chyba są łatwiejsze sposoby Edytowane 8 Lipca 2020 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 8 Lipca 2020 Share Napisano 8 Lipca 2020 Aa! sorry, myślałem, że piszesz o tych 3 elementach zaznaczonych na czerwono. Przepraszam za zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi