Seb Napisano 10 Października 2020 Share Napisano 10 Października 2020 2 godziny temu, produdi napisał: Mogę Ci DS-y wysłać. Ja mam zapas Friul A może za dużo Friuli masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 11 Października 2020 Share Napisano 11 Października 2020 4 godziny temu, Seb napisał: A może za dużo Friuli masz? To moze kup Masterclub? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 11 Października 2020 Share Napisano 11 Października 2020 6 godzin temu, kzugaj napisał: To moze kup Masterclub? Niestety Masterkluby do Tygrysa I to niewypał, są za wąskie. Dzisiaj kumpel napisał, że wczoraj na śląskiej giełdzie modelarskiej zdobył dla mnie Friule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 Października 2020 Autor Share Napisano 11 Października 2020 Poczytałem wczoraj o tych DSach na różnych zagranicznych forach i straszne historie... Jednym siedzą jak siedziały a innym potrafią pęknąć po niecałym roku na nieruszanym modelu mimo, że olejami po nich nie robili. Wynika z tego, że z DS nie znacie dnia ani godziny... Z resztą na Leopardzie też mi się zestawowe plastikowe rozwaliły, więc nie będę ryzykował tego produktu Dragona żeby potem demontować koło napędowe z gotowego modelu. Wieczorem zamówię taki zestaw AFV Club. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 11 Października 2020 Share Napisano 11 Października 2020 Tę gęsi mają jedną wadę... Środkowy łącznik jest odlany z ogniwem pod kątem 90 stopni. Zewnętrzne łączniki ładnie układają się na łukach - ale środkowy niestety wygląda jak piła tarczowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 Października 2020 Autor Share Napisano 11 Października 2020 2 godziny temu, martinello napisał: Tę gęsi mają jedną wadę... Środkowy łącznik jest odlany z ogniwem pod kątem 90 stopni. Zewnętrzne łączniki ładnie układają się na łukach - ale środkowy niestety wygląda jak piła tarczowa. No niestety będę musiał z tym żyć, ale taki kompromis między niepewnością z DSami a rozdrobnionymi Bronkami. Paul Budzik zastosował je u siebie i szczerze mówiąc nawet tego nie zauważyłem, wiec mam tylko nadzieje, że na żywo też nie będą razić po oczach. Najważniejsze, że będę miał luz psychiczny bo będę mógł malować i brudzić czym chcę i czym mam. http://paulbudzik.com/tools-techniques/M48/m48-construction-page3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 OK - ja tylko ostrzegam AFV mógłby unowocześnić te zestawy (gąsienice T97 i T142) do Pattonów z wykorzystaniem środkowego łącznika jako osbobnej części. Przy okazji - w tych gąsienicach są ślady po wpychaczach x2 na każdym ogniwie a po złożeniu lubią się "rozłączać" tak więc ostrożnie z nimi ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Października 2020 Autor Share Napisano 12 Października 2020 Błotniki na miejscu i pierwsza porcja blaszek już czeka. Więc kształt ogólny już jest, została jeszcze waloryzacja i spawy w paru miejscach. A potem pasjonujące składanie kół i gąsek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 Poskładałeś rączki z blaszki - "jak tyś mnie zaimponował" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Października 2020 Autor Share Napisano 12 Października 2020 Nie wszystkie idealnie takie same ale nie było tak źle jak myślałem, że będzie Jak na moje lewe ręce to nawet sprawnie poszło a po malowaniu stopi się z tłumem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 Fajna biżuteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 Października 2020 Share Napisano 19 Października 2020 (edytowane) Mała uwaga do modelu - Dragonowi "się zapomniało" umieścić w modelu dość charakterystyczną rzecz - osłony błotników z przodu. Na box-arcie jest, w modelu - nie ma. Łatwe do dorobienia przy Twoich umiejętnościach "blacharskich" - załączam fotki detalu ze strony http://www.slingshotmodels.com Edytowane 19 Października 2020 przez martinello 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 19 Października 2020 Autor Share Napisano 19 Października 2020 @martinello Bardzo konkretna uwaga - spróbuje coś wyrzeźbić. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Października 2020 Share Napisano 20 Października 2020 Kurcze - sam wyciągnąłem mój model M48A3 z szafy i zacząłem oglądać Na razie dokupiłem figurki ( Master Box 35105 "Charlie on the left" (Vietnam War Series) ) i będę próbował malować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 20 Października 2020 Autor Share Napisano 20 Października 2020 7 godzin temu, martinello napisał: Kurcze - sam wyciągnąłem mój model M48A3 z szafy i zacząłem oglądać El Polaco już prawie zbudowany i na malowanie czeka a Pan się za innymi Pattonami oglądasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 22 Października 2020 Autor Share Napisano 22 Października 2020 (edytowane) Wszystkie blaszki osadzone i dorobione błotniki. Jeszcze trochę szpachli i spawy w paru miejscach i parę ostatnich szlifów. Edytowane 22 Października 2020 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 24 Października 2020 Autor Share Napisano 24 Października 2020 Zostawię to co jest - mógłbym użyć cieńszego materiału ale ostateczny kształt na pewno nie wyszedłby mi tak dobrze jak ten fabryczny. Nie czuję się zbyt mocny w dorabianiu takich elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Października 2020 Share Napisano 25 Października 2020 Jest dobrze - posklejać te błotniki to już jest wyczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 29 Października 2020 Autor Share Napisano 29 Października 2020 Cześć. Zakupiłem jeszcze zestaw pasów karabinowych Abera bo uznałem, że przydadzą się do zamocowania paru elementów do czołgu i poprawiłem też nimi wygląd szperacza (poprzednie pasy były za grube nie wspominając o sprzączkach). Obrobiłem bambetle pozyskane od kolegi @martinello+ trochę swoich i wstępnie przymierzyłem czy w takim układzie będą wyglądać naturalnie. Pewnie dojdą jeszcze gąsienice na wieży. Wykorzystałem drugowojenną skrzynię z żarciem. Czy w Wietnamie przejdzie skrzynia z takimi oznaczeniami bo wszędzie widziałem, że wtedy mieli już kartony? I jeszcze mam pytanie co to jest i jak powinno wyglądać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Października 2020 Share Napisano 29 Października 2020 (edytowane) Jeśli pytasz o tez żywiczny element, to jest to składane łóżko polowe. Nie masz lepszego dufflebag’a? Ten wyglada trochę jak worek z ziemniakami. Trochę szkoda psuć tak fajnie zrobione detale wieży. Edytowane 29 Października 2020 przez makinen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Października 2020 Share Napisano 29 Października 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, makinen napisał: ... Nie masz lepszego dufflebag’a? Ten wyglada trochę jak worek z ziemniakami... Oryginał legenda. Ten Typ tak ma... A skrzynki z tamiya jakoś mi nie pasują. Edytowane 29 Października 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 Na bogato - cała ta blacharka i toboły, aż się chce patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 Wyglada zacnie - czekam na malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 (edytowane) 6 godzin temu, Klapouch napisał: Wygląda zacnie Owszem wygląda zacnie, ale nie do końca! Przesadziłeś i to mocno z fakturą odlewu. Na wannie to jeszcze ujdzie, ale wieża skopana jest dokumentnie. Tak ospowato-kostropaty odlew nie przeszedł by odbioru technicznego... Co prawda to wersja A1, ale odlew to odlew... I tyle Mariusz Edytowane 30 Października 2020 przez marioba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Października 2020 Autor Share Napisano 30 Października 2020 21 godzin temu, makinen napisał: Jeśli pytasz o tez żywiczny element, to jest to składane łóżko polowe. Czyli rozumiem, że do malowania to elementy drewniane + materiał o kolorze dowolnym? 21 godzin temu, makinen napisał: Nie masz lepszego dufflebag’a? Ten wyglada trochę jak worek z ziemniakami. Żadnego innego nie mam. Nic nie jest na stałe zamocowane i w ogóle postaram się zamontować wszystkie bambetle żeby można było je zdjąć. Po malowaniu zobaczę jak będzie wyglądał i zapadną decyzje 19 godzin temu, martinello napisał: A skrzynki z tamiya jakoś mi nie pasują. Czyli nie były wtedy w użyciu? Czy masz pewność, że już nie powinny się tam znaleźć bo rozmiarowo pasują mi do koncepcji rozmieszczenia jak w mordę strzelił, ale też nie jestem przekonany co do merytoryki 5 godzin temu, marioba napisał: Przesadziłeś i to mocno z fakturą odlewu. Na wannie to jeszcze ujdzie, ale wieża skopana jest dokumentnie. Tak ospowato-kostropaty odlew nie przeszedł by odbioru technicznego... Mając na uwadze poprzednie modele z fabryczną fakturą, której nie widać po pomalowaniu to przede wszystkim chciałem żeby była widoczna i być może przesadziłem. Szczególnie porównując z Twoimi zdjęciami. Na tym Pattonie widać jakby pofalowaną powierzchnię - piasek na pustyni albo fale na wodzie i tylko w paru miejscach jakieś chropowatości. Ja wzorowałem się na pierwszym z tych zdjęć, gdzie powierzchnia wygląda bardziej na krajobraz księżycowy i wyszedł mi miks jednego i drugiego. *Zdjęcia zamieszczone jedynie w celu dyskusji. Jak widać odlewy bywały różne i może nie jest to skopane tak dokumentnie jak piszesz, choć pewnie miejscami przesadziłem. Ale dzięki za zwrócenie uwagi - w czasie podkładowania będę miał na uwadze, żeby nałożyć gdzie niegdzie więcej podkładu i może efekt się stłumi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi