Gerd Napisano 10 Lipca 2020 Share Napisano 10 Lipca 2020 Aby ustalić jakiś porządek w procesie powrotu z niebytu moich dawno sklejonych, opatrzonych, uznanych za marne, spaprane i niechciane, ostatecznie porzuconych, zapakowanych do pudła i wciśniętych w ciemność modeli, w których jednak tli się nadzieja... bo w końcu uniknęły ognia, buta lub śmietnika, postanowiłem założyć osobny temat. Jedna taka próba doczekała się prezentacji w wątku Henschel He-126. Prosektorium jest jednak spore, żeby zatem nie zakładać kolejnych mini-temacików jeden, który mi wystarczy na długo. Robota daje możliwości eksperymentowania, w końcu nawet jak coś nie wyjdzie szkoda niewielka, a frajda jest. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 10 Lipca 2020 Autor Share Napisano 10 Lipca 2020 (edytowane) Grumman F6F-5 Hellcat 1:72 z zestawu Matchbox 40018 wybór pał na zwłoki Hellcat'a: po filmie "Midway" i znalezieniu arcyciekawego zdjęcia oraz niezwykłej jego historii , SPA w krecie: z założenia do "nieboszczyków" nie dokładam blach, żywić itp jednak tu.... żywiczny silnik Quick Boost (72405) był konieczny po otwarciu wnętrzności - metryczka jedyny sposób na figurkę... Magic Sculp "ozdrowieniec" synteza: Edytowane 10 Lipca 2020 przez Gerd 39 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 10 Lipca 2020 Share Napisano 10 Lipca 2020 Jest MOC! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 No, niezła robota. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinezol Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 swietne "zmartwychwstanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 Bardzo fajny pomysł i wykonanie. Podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 Udany powrot Mam pytanko czy kapiel w krecie tez rozpuszcza polakierowana powloke modelu plastykowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 Jestem pod dużym wrażeniem. Znakomita praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 11 Lipca 2020 Autor Share Napisano 11 Lipca 2020 Dziękuję Koleżeństwu za zainteresowanie i dobre słowo 5 godzin temu, Adamo722 napisał: czy kapiel w krecie tez rozpuszcza polakierowana powloke modelu plastykowego? Przydatny modelarski preparat "Kret" łatwo i bez szkody dla samego modelu rozpuszcza tak farby jak i lakiery emulsyjne typu Humbrol, Revell, Modelak itp. Nie jest przydatny do usuwania farb wodnych - akrylowych. Jednak jeśli model jest pomalowany farbą emulsyjną, a na nią położony jest lakier akrylowy to... trzeba będzie trochę bardziej nad nim popracować szczoteczką do zębów (najlepiej nie swoją). W końcu akryl trzyma się emulsji która schodzi. Mam nadzieję, że odpowiedziałem na pytanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
persyMG Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 Bardzo fajna robota... w sumie dobry pomysł - po co kupować nowy, drogi zestaw, który ma być wrakiem jeśli ma się już wrak modelu "w magazynie" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 1 godzinę temu, Gerd napisał: Dziękuję Koleżeństwu za zainteresowanie i dobre słowo Przydatny modelarski preparat "Kret" łatwo i bez szkody dla samego modelu rozpuszcza tak farby jak i lakiery emulsyjne typu Humbrol, Revell, Modelak itp. Nie jest przydatny do usuwania farb wodnych - akrylowych. Jednak jeśli model jest pomalowany farbą emulsyjną, a na nią położony jest lakier akrylowy to... trzeba będzie trochę bardziej nad nim popracować szczoteczką do zębów (najlepiej nie swoją). W końcu akryl trzyma się emulsji która schodzi. Mam nadzieję, że odpowiedziałem na pytanie. Pytalem bo wyrzucilem pomalowany i polakierowany akrylami nowy model bo mi splynal lakier i teraz zastanawiam sie czy moglem go uratowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 Bardzo ładne wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 12 Lipca 2020 Autor Share Napisano 12 Lipca 2020 20 godzin temu, Adamo722 napisał: Pytalem bo wyrzucilem pomalowany i polakierowany akrylami nowy model bo mi splynal lakier i teraz zastanawiam sie czy moglem go uratowac. Jeśli tylko akrylami moim zdaniem są trzy sposoby na uratowanie. 1. przetrzeć miejsca awarii papierem wodnym 1000, położyć podkład na całość i malować od nowa, 2. zostawić na noc w misce z wodą potem przetrzeć szczoteczką do zębów żeby usunąć niefortunny efekt i w zależności jak się zachowa farba dalsze decyzje 3. zmyć całość zmywaczem do farb akrylowych (np. Wamod) i malować wszystko od zera. Sam musisz zdecydować w zależności od tego co oznacza " spłynął lakier". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 No coz wiem co zrobilem zle tylko szkoda modelu. Nauczka na przyszlosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 26 Lipca 2020 Share Napisano 26 Lipca 2020 Zostałem zainspirowany chyba wezmę się za reanimację swoich starych samolocików. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 26 Lipca 2020 Share Napisano 26 Lipca 2020 Nekromanta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 29 Lipca 2020 Share Napisano 29 Lipca 2020 Fajnie, że odnawiasz stare modele zamiast je wyrzucać jak robi to młode pokolenie niedoceniające historii modelarstwa. Efekt końcowy fajny ale... właśnie razi mnie zastosowanie żywicznego silnika w modelu vintage. Sam odbudowałem kilka modeli zabytkowych i nadal odbudowuję ale w żadnym wypadku bym się nie posunął do wkładania w taki zabytek jakiegokolwiek fototrawionego żelastwa albo żywic. Vintage powinien być vintage i jakakolwiek waloryzacja uważam, że powinna być przeprowadzana samodzielnie czyli sckratchem tak jak robiono to w latach np 80. Jestem tu dość konserwatywny ale doceniam fakt, że w ogóle chcesz nadać takim staruszkom nowe życie. Chcialbym, żeby inni młodzi modelarze również w ten sposób podchodzili do sprawy zamiast gonić za kolejnymi nowościami modelarskich potentatów. Na zdjęciu moje odnowione zabytki z Matchboxa czyli dwa Starfightery zbudowane jako Vintage Freestyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 29 Lipca 2020 Share Napisano 29 Lipca 2020 W dniu 12.07.2020 o 17:44, Adamo722 napisał: No coz wiem co zrobilem zle tylko szkoda modelu. Nauczka na przyszlosc Trzeba bylomużyc Cleanluxu czyli zmywacza do Sidoluxu. Usuwa wszystkie farby akrylowe oparte o wodę i alkohol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 29 Lipca 2020 Share Napisano 29 Lipca 2020 W dniu 26.07.2020 o 22:19, filipsg napisał: Zostałem zainspirowany chyba wezmę się za reanimację swoich starych samolocików. Popieram. Całkiem fajna zabawa jest z takim odnawianiem zabytkowych modeli jak i naprawianiem modeli, które nam nie wyszły jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 29 Lipca 2020 Share Napisano 29 Lipca 2020 W dniu 12.07.2020 o 16:08, Gerd napisał: Jeśli tylko akrylami moim zdaniem są trzy sposoby na uratowanie. 1. przetrzeć miejsca awarii papierem wodnym 1000, położyć podkład na całość i malować od nowa, 2. zostawić na noc w misce z wodą potem przetrzeć szczoteczką do zębów żeby usunąć niefortunny efekt i w zależności jak się zachowa farba dalsze decyzje 3. zmyć całość zmywaczem do farb akrylowych (np. Wamod) i malować wszystko od zera. Sam musisz zdecydować w zależności od tego co oznacza " spłynął lakier". Ja do usuwania kiepsko nałożonych akryli wodnych i alkoholowych z powodzeniem używam Cleanluxu, który usuwa takie formy do plastiku nie wyrządzając jakichkolwiek szkód. Polecam Cleanlux do zmywania Sidoluxu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 Masz jeszcze gdzieś galerie i warsztaty takich odnawianych modeli ? Jeśli tak to gdzie je można obejrzeć ? Chętnie je zobaczę :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 W dniu 10.07.2020 o 22:49, Gerd napisał: Aby ustalić jakiś porządek w procesie powrotu z niebytu moich dawno sklejonych, opatrzonych, uznanych za marne, spaprane i niechciane, ostatecznie porzuconych, zapakowanych do pudła i wciśniętych w ciemność modeli, w których jednak tli się nadzieja... bo w końcu uniknęły ognia, buta lub śmietnika, postanowiłem założyć osobny temat. Jedna taka próba doczekała się prezentacji w wątku Henschel He-126. Prosektorium jest jednak spore, żeby zatem nie zakładać kolejnych mini-temacików jeden, który mi wystarczy na długo. Robota daje możliwości eksperymentowania, w końcu nawet jak coś nie wyjdzie szkoda niewielka, a frajda jest. Hs-126 fajnie wyszedł i widziałem go na żywo ma festiwalu modelarskim w Krakowie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 14 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2020 AVIA S.199 1:72 z zestawu Kovozavody Prostejov nr kat. 10. o wyborze nieboszczyka z prosektorium zadecydował za mnie kolega barszczo swoim warsztatem oraz arcyciekawa pracowania badania wypadków lotniczych oraz wypadki Mułów w służbie. gdzie znalazłem zdjęcie Tradycyjna kąpiel w Krecie: potem to już, zwyczajnie. Na kawałki i budowa od nowa. Bracia Czesi pokusili się też o wizualizację, na potrzeby jakiejś gry chyba. Ja też, na własne potrzeby 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Sierpnia 2020 Share Napisano 14 Sierpnia 2020 Bardzo ciekawa koncepcja i praca. Gratki. Super wyszło. Brawo Ty Nieśmiało zapytam: a będzie dioramka z najdroższym wypadkiem w historii czechosłowackiego lotnictwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 14 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2020 z Czechów... w pudle z umarlakami mam jeszcze tylko jedna taką samą Avie, którą próbowałem DAWNO przerobić na 109 - poniosę niebawem konsekwencję tamtej decyzji. Na dziś planuję ją jako katastrofa EV-9. A co to takie drogie tam popsuło się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi