DarkWing Posted September 12, 2020 Share Posted September 12, 2020 (edited) Prezentuję mojego trzeciego śmiglaka... Tym razem skala nieco mniejsza bo 1:35 ale model gabarytowo większy w stosunku do medyków. Jest też zdecydowanie bardziej szczegółowy, lepiej wykonany (lepszej jakości części) i w efekcie końcowym bardziej widowiskowy. Tak jak wspomniałem jakość wykonania części bardzo dobra, również spasowanie poszczególnych elementów jest na wysokim poziomie. Jeśli miałbym się czegoś czepić to kalek - producent wykonał je w technologii matowej, co nie ułatwia ich nakładania oraz bardzo utrudnia pozbycia się srebrzenia. Na szczęście z pomocą przyszła chemia, a po końcowym lakierowaniu jakoś to wygląda. Osobnym tematem jest instrukcja montażu, na tym polu Kitty Hawk zawsze miał i również teraz ma kłopoty. Nierzadko zdarza się, że jest pomijana jakaś cześć, czasami źle są opisane numery części - standard. Malowanie Black Hawka jest dość trudne - w końcu całość ma być w czerni. Ale jak się okazuje czerń nie jest równa czerni - dorobiłem sobie kilka odcieni, a na koniec lekki wash. Efekt końcowy jest dla mnie więcej niż zadowalający chociaż na pewno zawsze można zrobić inaczej... lepiej lub gorzej ;). Ponieważ po zbudowaniu modelu nie jest łatwo pokazać tego co w środku dla przypomnienie klika zdjęć wyposażenia z okresu budowy Kokpit Kabina pilotów i przedział załogowy Napęd A tak prezentuje się gotowy model Przy wirniku ogonowym dorobiłem przewody sterowania łopatkami Również wirnik główny dostał przewody starowania kontem nachylenia łopat Ostatnie zdjęcie - fotka z Somalii - gość zgodził się popilnować z 5 $ Edited September 12, 2020 by DarkWing 18 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tap-chan Posted September 12, 2020 Share Posted September 12, 2020 (edited) Dla mnie bomba! A jak otworzysz sobie same linki to jest zdjęcie w pełnej rozdzielczości bez możliwości skalowania. Edited September 12, 2020 by Tap-chan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarkWing Posted September 12, 2020 Author Share Posted September 12, 2020 Coś się rozsypały linki BBcode , poprawiłem na Direct Link, powinno teraz trzymać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tap-chan Posted September 12, 2020 Share Posted September 12, 2020 No i fajny, zdjęcia na czarnym tle super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted September 12, 2020 Share Posted September 12, 2020 Tak jak napisałeś... efektowny gratuluje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted September 12, 2020 Share Posted September 12, 2020 Bardzo ładny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rymulus Posted September 12, 2020 Share Posted September 12, 2020 Model wygląda rewelacyjnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted September 12, 2020 Share Posted September 12, 2020 Pięknie zrobiony model. Gratki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted September 12, 2020 Share Posted September 12, 2020 Piękny! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikolaj75 Posted September 12, 2020 Share Posted September 12, 2020 Wizualnie bardzo atrakcyjny model. Widać też, że zestaw daje duże możliwości chętnym detalistom. Czy napis US ARMY i inne kalki to feler producenta czy tak ma być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemc Posted September 13, 2020 Share Posted September 13, 2020 Fajnie wyszło. Gratulacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Billo Bill Posted September 13, 2020 Share Posted September 13, 2020 Fajnie wykonany model BH,naprawdę cieszący oczy model Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robertas Posted September 13, 2020 Share Posted September 13, 2020 15 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Wizualnie bardzo atrakcyjny model. Widać też, że zestaw daje duże możliwości chętnym detalistom. Czy napis US ARMY i inne kalki to feler producenta czy tak ma być? Wszystkie napisi powinne byc w kolorze Olive Drab. Ale modelarz zrobyl, tak jak mu wyglondalo liepiej. Niestety. Normalnie pszed budowa tszeba poszukac troche materialu, zeby nie robyc takich blendow. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemc Posted September 13, 2020 Share Posted September 13, 2020 21 minut temu, Robertas napisał: zeby nie robyc takich blendow. Ale modelarz napisze, tak jak mu wygodniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted September 13, 2020 Share Posted September 13, 2020 Szkoda tych skopanych kolorów oznaczeń, bo sam model jest naprawdę pięknie zrobiony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robertas Posted September 13, 2020 Share Posted September 13, 2020 1 godzinę temu, mikemc napisał: Ale modelarz napisze, tak jak mu wygodniej. Jasne ze napisze. Tylko co z tego. pszeciesz roby konkretni, historiczni smiglowiec. So zdjecia, informacja, ksiazki. A w koncu mami jakasz mieszanine, 3 in 1. UH-60L, MH-60L i MH-60L DAP w jednim modelu. Wszystko pofarbowane na ciemno, zadnego wydzielenia szczegolow. Po co taki pospiech, konkurs na szybkosc? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarkWing Posted September 13, 2020 Author Share Posted September 13, 2020 20 godzin temu, Mikolaj75 napisał: ...Czy napis US ARMY i inne kalki to feler producenta czy tak ma być? Takie kalki były w zestawie. Przed nałożeniem nie sposób było dostrzec tej białej apli pod napisami... niestety. Kolorystyka napisów też odbiega od oryginału - o czym pisałem w warsztacie. Zresztą same kalki to po instrukcji najsłabszy element modelu, jedyny ich plus to szczegółowość i czytelność. 2 godziny temu, Robertas napisał: Jasne ze napisze. Tylko co z tego. pszeciesz roby konkretni, historiczni smiglowiec. So zdjecia, informacja, ksiazki. A w koncu mami jakasz mieszanine, 3 in 1. UH-60L, MH-60L i MH-60L DAP w jednim modelu. Wszystko pofarbowane na ciemno, zadnego wydzielenia szczegolow. Po co taki pospiech, konkurs na szybkosc? Nie, nie żaden konkurs na szybkość. Model robiłem spokojnie w swoim tempie. To, że wyszło jak piszesz 3 in 1 też mi nie przeszkadza - nigdy nie pisałem, że będzie to wierne odwzorowanie - jak każdy z moich modeli. Wykonanie tego modelu dał mi dużo frajdy i teraz cieszy oko - i tylko o to chodzi dla mnie w tym hobby. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemc Posted September 13, 2020 Share Posted September 13, 2020 9 godzin temu, Robertas napisał: Jasne ze napisze. Tylko co z tego. pszeciesz roby konkretni, historiczni smiglowiec. So zdjecia, informacja, ksiazki. A w koncu mami jakasz mieszanine, 3 in 1. UH-60L, MH-60L i MH-60L DAP w jednim modelu. Wszystko pofarbowane na ciemno, zadnego wydzielenia szczegolow. Po co taki pospiech, konkurs na szybkosc? Chodziło mi raczej o to że jest raczej zabawne wypominanie błędów, samemu robiąc podstawowe błędy w pisowni. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robertas Posted September 13, 2020 Share Posted September 13, 2020 6 minut temu, mikemc napisał: Chodziło mi raczej o to że jest raczej zabawne wypominanie błędów, samemu robiąc podstawowe błędy w pisowni. Odpowiedz bardzo prosta, nie jestem poliakem, nygdi nie uczylem polskiego. 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted September 13, 2020 Share Posted September 13, 2020 43 minuty temu, mikemc napisał: Chodziło mi raczej o to że jest raczej zabawne wypominanie błędów, samemu robiąc podstawowe błędy w pisowni. Słabe to było raczej, ale tak się kończą prywatne wycieczki... Ciekawy jestem czy kolegę stać na słowo przepraszam 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemc Posted September 14, 2020 Share Posted September 14, 2020 Nie widzę problemu w dbaniu o prawidłowe używanie języka polskiego, szczególnie pisanego. Teraz tym łatwiejsze jest że komputer/telefon sam podpowiada prawidłową forma słowa. Fajnie że kolega stara się używać języka Polskiego, ale chyba nie ma nic złego w doskonaleniu go. Ja nie robię problemów jak ktoś poprawi mój angielski. Człowiek uczy się całe życie. Ale skoro kogoś uraziłem to przepraszam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robertas Posted September 14, 2020 Share Posted September 14, 2020 16 minut temu, mikemc napisał: Nie widzę problemu w dbaniu o prawidłowe używanie języka polskiego, szczególnie pisanego. Teraz tym łatwiejsze jest że komputer/telefon sam podpowiada prawidłową forma słowa. Fajnie że kolega stara się używać języka Polskiego, ale chyba nie ma nic złego w doskonaleniu go. Ja nie robię problemów jak ktoś poprawi mój angielski. Człowiek uczy się całe życie. Ale skoro kogoś uraziłem to przepraszam. Wszystko jest OK. Niema problemu. Niewiem czemu na forum komputer nie podpowiada prawidlowa forma slowa. Korzystam z tego jak pisze w Gmail. Bardzo pomaga. Ale tu tego niema. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted September 15, 2020 Share Posted September 15, 2020 Bardzo ładnie wyszedł ten napis "Razor's Edge" prawie jak z płyty AC/DC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted September 15, 2020 Share Posted September 15, 2020 Bardzo fajnie pomalowany !! Robi wrażenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamkijak Posted June 18, 2021 Share Posted June 18, 2021 (edited) Fajnie wyszedl, zastanwiam się właśnie nad budowa trochę bardziej skomplikowanej wersji MH-60M i zastanawiałem się czy lepiej wydać więcej kasy na kitty hawka czy starego Academy jako ze będzie dużo dorabiania samemu żeby dojść do tego co bym chciał. Po twoim warsztacie i galerii chyba jednak się skuszę na Kitty Hawka. Taki mi chodzi po głowie: Edited June 18, 2021 by adamkijak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts