DarkWing Napisano 12 Września 2020 Share Napisano 12 Września 2020 (edytowane) Prezentuję mojego trzeciego śmiglaka... Tym razem skala nieco mniejsza bo 1:35 ale model gabarytowo większy w stosunku do medyków. Jest też zdecydowanie bardziej szczegółowy, lepiej wykonany (lepszej jakości części) i w efekcie końcowym bardziej widowiskowy. Tak jak wspomniałem jakość wykonania części bardzo dobra, również spasowanie poszczególnych elementów jest na wysokim poziomie. Jeśli miałbym się czegoś czepić to kalek - producent wykonał je w technologii matowej, co nie ułatwia ich nakładania oraz bardzo utrudnia pozbycia się srebrzenia. Na szczęście z pomocą przyszła chemia, a po końcowym lakierowaniu jakoś to wygląda. Osobnym tematem jest instrukcja montażu, na tym polu Kitty Hawk zawsze miał i również teraz ma kłopoty. Nierzadko zdarza się, że jest pomijana jakaś cześć, czasami źle są opisane numery części - standard. Malowanie Black Hawka jest dość trudne - w końcu całość ma być w czerni. Ale jak się okazuje czerń nie jest równa czerni - dorobiłem sobie kilka odcieni, a na koniec lekki wash. Efekt końcowy jest dla mnie więcej niż zadowalający chociaż na pewno zawsze można zrobić inaczej... lepiej lub gorzej ;). Ponieważ po zbudowaniu modelu nie jest łatwo pokazać tego co w środku dla przypomnienie klika zdjęć wyposażenia z okresu budowy Kokpit Kabina pilotów i przedział załogowy Napęd A tak prezentuje się gotowy model Przy wirniku ogonowym dorobiłem przewody sterowania łopatkami Również wirnik główny dostał przewody starowania kontem nachylenia łopat Ostatnie zdjęcie - fotka z Somalii - gość zgodził się popilnować z 5 $ Edytowane 12 Września 2020 przez DarkWing 18 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 12 Września 2020 Share Napisano 12 Września 2020 (edytowane) Dla mnie bomba! A jak otworzysz sobie same linki to jest zdjęcie w pełnej rozdzielczości bez możliwości skalowania. Edytowane 12 Września 2020 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 12 Września 2020 Autor Share Napisano 12 Września 2020 Coś się rozsypały linki BBcode , poprawiłem na Direct Link, powinno teraz trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 12 Września 2020 Share Napisano 12 Września 2020 No i fajny, zdjęcia na czarnym tle super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 12 Września 2020 Share Napisano 12 Września 2020 Tak jak napisałeś... efektowny gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Września 2020 Share Napisano 12 Września 2020 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 12 Września 2020 Share Napisano 12 Września 2020 Model wygląda rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Września 2020 Share Napisano 12 Września 2020 Pięknie zrobiony model. Gratki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 12 Września 2020 Share Napisano 12 Września 2020 Piękny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 12 Września 2020 Share Napisano 12 Września 2020 Wizualnie bardzo atrakcyjny model. Widać też, że zestaw daje duże możliwości chętnym detalistom. Czy napis US ARMY i inne kalki to feler producenta czy tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 Fajnie wyszło. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billo Bill Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 Fajnie wykonany model BH,naprawdę cieszący oczy model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 15 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Wizualnie bardzo atrakcyjny model. Widać też, że zestaw daje duże możliwości chętnym detalistom. Czy napis US ARMY i inne kalki to feler producenta czy tak ma być? Wszystkie napisi powinne byc w kolorze Olive Drab. Ale modelarz zrobyl, tak jak mu wyglondalo liepiej. Niestety. Normalnie pszed budowa tszeba poszukac troche materialu, zeby nie robyc takich blendow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 21 minut temu, Robertas napisał: zeby nie robyc takich blendow. Ale modelarz napisze, tak jak mu wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 Szkoda tych skopanych kolorów oznaczeń, bo sam model jest naprawdę pięknie zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 1 godzinę temu, mikemc napisał: Ale modelarz napisze, tak jak mu wygodniej. Jasne ze napisze. Tylko co z tego. pszeciesz roby konkretni, historiczni smiglowiec. So zdjecia, informacja, ksiazki. A w koncu mami jakasz mieszanine, 3 in 1. UH-60L, MH-60L i MH-60L DAP w jednim modelu. Wszystko pofarbowane na ciemno, zadnego wydzielenia szczegolow. Po co taki pospiech, konkurs na szybkosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 13 Września 2020 Autor Share Napisano 13 Września 2020 20 godzin temu, Mikolaj75 napisał: ...Czy napis US ARMY i inne kalki to feler producenta czy tak ma być? Takie kalki były w zestawie. Przed nałożeniem nie sposób było dostrzec tej białej apli pod napisami... niestety. Kolorystyka napisów też odbiega od oryginału - o czym pisałem w warsztacie. Zresztą same kalki to po instrukcji najsłabszy element modelu, jedyny ich plus to szczegółowość i czytelność. 2 godziny temu, Robertas napisał: Jasne ze napisze. Tylko co z tego. pszeciesz roby konkretni, historiczni smiglowiec. So zdjecia, informacja, ksiazki. A w koncu mami jakasz mieszanine, 3 in 1. UH-60L, MH-60L i MH-60L DAP w jednim modelu. Wszystko pofarbowane na ciemno, zadnego wydzielenia szczegolow. Po co taki pospiech, konkurs na szybkosc? Nie, nie żaden konkurs na szybkość. Model robiłem spokojnie w swoim tempie. To, że wyszło jak piszesz 3 in 1 też mi nie przeszkadza - nigdy nie pisałem, że będzie to wierne odwzorowanie - jak każdy z moich modeli. Wykonanie tego modelu dał mi dużo frajdy i teraz cieszy oko - i tylko o to chodzi dla mnie w tym hobby. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 9 godzin temu, Robertas napisał: Jasne ze napisze. Tylko co z tego. pszeciesz roby konkretni, historiczni smiglowiec. So zdjecia, informacja, ksiazki. A w koncu mami jakasz mieszanine, 3 in 1. UH-60L, MH-60L i MH-60L DAP w jednim modelu. Wszystko pofarbowane na ciemno, zadnego wydzielenia szczegolow. Po co taki pospiech, konkurs na szybkosc? Chodziło mi raczej o to że jest raczej zabawne wypominanie błędów, samemu robiąc podstawowe błędy w pisowni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 6 minut temu, mikemc napisał: Chodziło mi raczej o to że jest raczej zabawne wypominanie błędów, samemu robiąc podstawowe błędy w pisowni. Odpowiedz bardzo prosta, nie jestem poliakem, nygdi nie uczylem polskiego. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 43 minuty temu, mikemc napisał: Chodziło mi raczej o to że jest raczej zabawne wypominanie błędów, samemu robiąc podstawowe błędy w pisowni. Słabe to było raczej, ale tak się kończą prywatne wycieczki... Ciekawy jestem czy kolegę stać na słowo przepraszam 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 14 Września 2020 Share Napisano 14 Września 2020 Nie widzę problemu w dbaniu o prawidłowe używanie języka polskiego, szczególnie pisanego. Teraz tym łatwiejsze jest że komputer/telefon sam podpowiada prawidłową forma słowa. Fajnie że kolega stara się używać języka Polskiego, ale chyba nie ma nic złego w doskonaleniu go. Ja nie robię problemów jak ktoś poprawi mój angielski. Człowiek uczy się całe życie. Ale skoro kogoś uraziłem to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 14 Września 2020 Share Napisano 14 Września 2020 16 minut temu, mikemc napisał: Nie widzę problemu w dbaniu o prawidłowe używanie języka polskiego, szczególnie pisanego. Teraz tym łatwiejsze jest że komputer/telefon sam podpowiada prawidłową forma słowa. Fajnie że kolega stara się używać języka Polskiego, ale chyba nie ma nic złego w doskonaleniu go. Ja nie robię problemów jak ktoś poprawi mój angielski. Człowiek uczy się całe życie. Ale skoro kogoś uraziłem to przepraszam. Wszystko jest OK. Niema problemu. Niewiem czemu na forum komputer nie podpowiada prawidlowa forma slowa. Korzystam z tego jak pisze w Gmail. Bardzo pomaga. Ale tu tego niema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Września 2020 Share Napisano 15 Września 2020 Bardzo ładnie wyszedł ten napis "Razor's Edge" prawie jak z płyty AC/DC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Września 2020 Share Napisano 15 Września 2020 Bardzo fajnie pomalowany !! Robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 (edytowane) Fajnie wyszedl, zastanwiam się właśnie nad budowa trochę bardziej skomplikowanej wersji MH-60M i zastanawiałem się czy lepiej wydać więcej kasy na kitty hawka czy starego Academy jako ze będzie dużo dorabiania samemu żeby dojść do tego co bym chciał. Po twoim warsztacie i galerii chyba jednak się skuszę na Kitty Hawka. Taki mi chodzi po głowie: Edytowane 18 Czerwca 2021 przez adamkijak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi