MaCHpoint75 Napisano 19 Września 2020 Share Napisano 19 Września 2020 Dzień dobry, Przedstawiam Wam mój pierwszy po ponad dwóch dekadach model - M-346 Master - wykonany przeze mnie jako Bielik w skali 1:48 z Kinetic Gold. Za czasów licealnych bawiłem się w budowanie modeli - wtedy zaczęły być dostępne na polskim rynku modele innych firm niż Plastyk czy Plasticart Modelle. Miałem 3 samoloty Monogramu: F-15 Eagle, AV-8B Harrier i F-117A Stealth - skala 1:48 przypadła mi do gustu. Malowałem wtedy farbami Humbrol początkowo pędzlami, a potem aerografem firmy Revell na gaz pędny z puszki. Model M-346 malowany aerografem w większości farbami Mr.Hobby zarówno serii C jak i H. Użyłem także XF-2 firmy Tamiya do elementów podwozia i wlotów do silników. Trudno mi się na tym etapie mojego doświadczenia wypowiedzieć, czy model trudny i czy spasowany dobrze. Tu i ówdzie trzeba było użyć szpachlówki i większej dawki cierpliwości (na przykład: przy wlotach do silników, czy przy łączeniu przedniej części kadłuba, w której znajduje się kokpit z resztą). Washa skomponowałem sam z farb olejnych i white spirita, poza tym ćwiczyłem z panel linerami i weathering setami z Tamiyi. Model z pudła bez dodatków, dorobione przeze mnie na podstawie dostępnych zdjęć Bielika "to cóś" pod ogonem plus pomalowany na czarno panel na grzbiecie po prawej stronie przed statecznikiem pionowym oraz kilka przewodów. Z błędów, o których wiem, że popełniłem to: zbyt wiele warstw lakieru bezbarwnego błyszczącego spowodowało zalanie linii podziału, przez to nie chciał się ich trzymać wash; czasem walka z kalkomanią - zbyt długie ustawianie jej w odpowiednim miejscu, przez co się deformowała; i pewnie niekiedy zbyt duży pośpiech. To ostatnie podyktowane w dużej mierze tym, że jak już mogę poświęcić czas na model, to chcę zrobić jak najwięcej. Jest to mój powrót do hobby i jestem całkiem zielony w kwestiach preshadingów, washy, weatheringów, chippingów i innych, nowych dla mnie technik, więc potraktowałem ten model jako swoisty poligon treningowy. Starałem się, jednak chyba nie będę należał do tych, którzy przysłowiowo liczą każdy nit. Mi efekt mojej pracy się podoba ale wiem też, że można lepiej. Mam nadzieję, że każdy następny będzie lepszy. Zapraszam do oglądania i oceniania. Pozdrawiam 15 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 19 Września 2020 Share Napisano 19 Września 2020 Nie znam się na Jetach, ogólnie podoba się Plus za szachownicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 19 Września 2020 Share Napisano 19 Września 2020 (edytowane) Nareszcie jakaś nowa galeria.Już myślałem że jakaś zaraza przeszła przez forum. Bardzo przyjemny w odbiorze.Choć na odrzutowcach się nie znam to ten jest fajny.Błędy .A kto ich nie popełnia? Chyba tylko ten co nic nie robi.Działaj dalej i czekamy na nowe prace. Edytowane 19 Września 2020 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Września 2020 Share Napisano 19 Września 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacW Napisano 20 Września 2020 Share Napisano 20 Września 2020 (edytowane) Bardzo dobra robota! Jak widać, podejścia do modelarstwa nie zapomina się, podobnie jak jazdy na rowerze. "Zieloność" Kolegi "w kwestiach preshadingów, washy, weatheringów, chippingów i innych, nowych dla mnie technik" nie ma tu znaczenia. Kiedyś mówiliśmy po polsku, a modele powstawały wspaniałe. Jedna sugestia przed rozpoczęciem prac przy następnym modelu: krawędzie spływu skrzydeł i stateczników warto pocienić, szlifując. Na zdjęciach 7. i 8. najlepiej widać, że warto. To drobiazg. Reasumując, po polsku: "Happy modelling!" Czekamy na kolejne polonica. Edytowane 20 Września 2020 przez MacW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Września 2020 Share Napisano 20 Września 2020 Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 20 Września 2020 Share Napisano 20 Września 2020 Świetny klimatyczny model. Bardzo przypadł mi do gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Września 2020 Share Napisano 20 Września 2020 Mnie również się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 20 Września 2020 Share Napisano 20 Września 2020 (edytowane) Dołączę się do Kolegów , gratulację przede wszystkim za wytrwałość i ukończenie modelu . Kinetic niestety nie zrobił miniatury tego sympatycznego samolotu na oczekiwanym poziomie . Nie pomogły napisy na pudełku , że to jest złota edycja . Bielik Kinetica jest modelem trudnym i ciężkim do wykończenia . Dlatego jeszcze raz gratulację za cierpliwość i pierwszy post na forum . Model będzie bardzo ładnie wyglądał na domowej półeczce po powrocie do modelarstwa . Hello Edytowane 20 Września 2020 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 20 Września 2020 Share Napisano 20 Września 2020 2 godziny temu, Spotter napisał: Jak na model wyokonany po 20’to letniej przerwie, wygląda rewelacyjnie. Latadła to nie moja dziedzina, ale jak na niego patrzę, to bardzo, ale to bardzo mi się podoba. Good job Podpisuję się obiema rękami pod tym komentarzem! Podoba się i to bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaCHpoint75 Napisano 21 Września 2020 Autor Share Napisano 21 Września 2020 (edytowane) 23 godziny temu, MacW napisał: Jedna sugestia przed rozpoczęciem prac przy następnym modelu: krawędzie spływu skrzydeł i stateczników warto pocienić, szlifując. Dziękuję za sugestię. Postaram się przetrenować w przyszłości. Dziękuję wszystkim za opinie. Cieszę się bardzo, że moja wersja Bielika w skali 1:48 się podoba. Edytowane 21 Września 2020 przez MaCHpoint75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 21 Września 2020 Share Napisano 21 Września 2020 Jestem pod wrażeniem. Pierwszy model po tak długiej przerwie, i od razu cacuszko. Naprawdę, masz prawo być z siebie dumny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 21 Września 2020 Share Napisano 21 Września 2020 Dla mnie git. Mój model po tak długiej przerwie nie wyglądał tak dobrze. Zdjęcie tygodnia - gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 23 Września 2020 Share Napisano 23 Września 2020 Fajny powrót, nie każdy wygląda tak dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormag Napisano 23 Września 2020 Share Napisano 23 Września 2020 Najbardziej podoba mi się malowanie głównej części kadłuba i skrzydeł z subtelnymi kolorami kamuflażu oraz bardzo delikatnymi przebarwieniami – dla mnie mistrzostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 23 Września 2020 Share Napisano 23 Września 2020 Jak na powrót do modelarstwa po dwóch dekadach wyszedł bardzo ładny Bielik. Widać, że jest talent i potencjał na kolejne modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi