Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A jaka tu agresja?

Poprostu wyrazam swoje opinie i tyle. Mam prawo. 

Lubię ruskie konstrukcje, podobają mi się.

Nie jestem żadnym ...fobem czy ...filem.

A ci koledzy co to na potęgę kleją Messerschmitty to kim są? Promują przecież nazistowskie idee. A ja się ich nie czepiam.

Pogadajmy lepiej o modelach MisterCrafta bo jest o czym.

• Like 1
Napisano
41 minut temu, jmx62 napisał:

Nie jestem żadnym ...fobem czy ...filem.

A ci koledzy co to na potęgę kleją Messerschmitty to kim są?

Ale nie dorabiają do tego niepotrzebnych komentarzy.

• Like 1
Napisano
2 godziny temu, kowal76 napisał:

Może się podejmę  :)

Właśnie miałem Cię wołać na robotę :mrgreen:

• Haha 1
Napisano
W dniu 21.01.2025 o 15:04, Grzes napisał:

To znaczy ile konkretnie zestawów sprawdziłeś i w ilu były braki?

Ja tylko odpowiem na podstawie około 10 modeli UH-1 kupionych i obejrzanych ramek - żaden nie ma kompletnych drążków sterowniczych.

• 1 year later...
  • 3 weeks later...
Napisano
W dniu 12.09.2026 o 19:48, tomcatos114 napisał:

image.png.4ebb7864c102f49f4b2663de0030e2f6.png

KPM Koszalin twierdzi że Italieri. Sporo malowań. Ktoś ma doświadczenia co do kalek do modeli tego producenta?

Starsze kalki na białym papierze miały tendencje do auto destrukcji po zerknięciu z wodą, ale kropla płynu do mycia naczyń dawała radę zmniejszyć napięcie powierzchniowe. Nowe kalki na niebieskim papierze są nawet znośne. 

Skleiłem 29 modeli Mistercrafta i w zasadzie problemów nie było. Czasem kalki jedynie problem sprawiały 

• Like 1
Napisano (edytowane)
21 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

Skleiłem 29 modeli Mistercrafta

Miszcz!!! :brawo:

Edytowane przez Grzes
  • Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał:

Skleiłem 29 modeli Mistercrafta 

Pokutnik jakis?

• Like 2
  • Haha 3
Napisano
17 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał:

Skleiłem 29 modeli Mistercrafta i w zasadzie problemów nie było. Czasem kalki jedynie problem sprawiały 

W zasadzie nie skleiłeś żadnego modelu Mistercrafta, bo oni nie mają swoich modeli, tylko konfekcjonują cudze wypraski.  😉   

Napisano
14 minut temu, letalin napisał:

W zasadzie nie skleiłeś żadnego modelu Mistercrafta, bo oni nie mają swoich modeli, tylko konfekcjonują cudze wypraski.  😉   

jezeli uznamy ze Mistercraft i Mastercraft to ta sama firma, to ich modelem jest Iskra.

• Like 1
Napisano (edytowane)

Idąc tym tropem, to Iskra też nie jest ich tylko PZW Siedlce, chyba, że w czasach Mastercrafta pakowali model Ruchu.

Edytowane przez djack
Napisano
8 minut temu, djack napisał:

Idąc tym tropem, to Iskra też nie jest ich tylko PZW Siedlce, chyba, że w czasach Mastercrafta pakowali model Ruchu.

Nie masz na myśli ZTS Plastyk?

Napisano

Faktycznie. Mój błąd. W pudełku z Siedlec był model Ruchu. Ten drugi to faktycznie ZTS. Co nie zmienia faktu, że to nie jest oryginalny model MC.

Napisano

Iskra jest oryginalnym modelem Mastercraftu a nie ZTSu

• Like 1
Napisano

OK, Scalemates pokazuje, że MS był pierwszy, ale moim zdaniem coś jest na rzeczy, bo instrukcja do Iskry BR Mastercrafta stylem bardzo przypomina instrukcje do modeli ZTS z lat 80-tych. Może współpracowali wtedy.

Napisano
13 minut temu, djack napisał:

OK, Scalemates pokazuje, że MS był pierwszy, ale moim zdaniem coś jest na rzeczy, bo instrukcja do Iskry BR Mastercrafta stylem bardzo przypomina instrukcje do modeli ZTS z lat 80-tych. Może współpracowali wtedy.

Żeby nie było, że to tylko Scalemates załączam anons z czasopisma z okresu. Czy projekt był pierwotnie ZTS-u, czy tylko autor instrukcji ten sam? To już było dyskutowane bez ostatecznych wniosków chyba.1878376677_ResizeofLAI6_91.thumb.jpg.d875c5ecf61384dd4d682c4550dcd9c6.jpg

• Like 3