JJ62 Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 No, ale Dacia się rozwija... Zobaczco się stało z Skodą? Realna konkurencja do VW. Może się doczekamy: MC realna konkurencja dla Italeri, Tamyi, Hasegawy, Academy (niepotrzebne skreślić) Taki żarcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Listopada 2020 Autor Share Napisano 18 Listopada 2020 Dacia się rozwija - trochę musi, bo rynek goni (tylko jeśli idzie o materiały wnętrza) . Ale nie za dużo, żeby nie poszalała to kupując ją masz do wyboru jeden motor w dieslu i jeden w benzynie, obydwa coś koło 100 KM, normalnie szaleństwo... A kombi Logan z pokaźnym bagażnikiem ma 1,0 MPI. To na pusto ledwo jedzie. Dlatego zapewne Italeri odsprzedaje ramki MC (w sprzedaż form nie wierzę) okrojonej do minimum i MC sprzedaje tylko jako polski, to jedyny produkt gdzie nie klepią miliona wersji w różnych pudełkach. A VW popełnił błąd w przypadku skody, w pewnym czasie udostępniając zbyt szeroko technologię i teraz nie wie jak to odkręcić. Pośrednio wymógł zmianę (wzrost) polityki cenowej. Kiedyś to była różnica ok 25% aut tej samej klasy. Teraz to ok 10%. Octavia prawie dogoniła Passata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Co do MC masz 100% racji, tylko dlaczego piszą, że F-16C polskiego lotnictwa, skoro pozbawili możliwości takiego wykonania? Naprawdę chciałbym napisać o nich coś innego niż małe oszustwo. Dlatego nie polecałbym ich modeli młodym adeptom modelarstwa. Co do Skody: Passat to raczej vs Superb, a Octavia segment niżej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Listopada 2020 Autor Share Napisano 18 Listopada 2020 Co do skody: klasowo tak. A obecnie cenowo to w cenie Octavii 3 poziomu wyposażenia (klasa C) masz Passata w podstawowej wersji z dodatkami (klasa D). Sam sobie odpowiedź co byś kupił. Vw cenami zabije popyt na skodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Pisałem że nie będę się odzywał (i chyba miałem rację, bo wciąż w pętli lecą te same głupie argumenty) ale otworzyłem dziś pudełko z nowiutkim R35 First to Fight i pomyślałem sobie o jednej kwestii. Czy MC kiedykolwiek wydał SWÓJ model? Czy to w ogóle jest firma modelarska, czy dystrybutor modeli, jak Hobby2000? First to Fight jest polską firmą o niesamowicie szerokiej dystrybucji (są chyba w każdym empiku), która utrzymując się na poziomie 25 złotych za model wydała ich już około 70, systematycznie podnosząc poprzeczkę w dziedzinie jakości. Osiągnęli więcej w 7 lat niż MC w 30. Inne polskie firmy też w jakiś sposób szły lub idą do przodu - oczywistymi przykładami są IBG i Arma, ale taki Mirage przez lata też całkiem ładnie rozwinął ofertę, ba - nawet RPM zdążył wydać parę fajnych modeli. A MC wciąż woli siedzieć w epoce modelu łupanego, nawet nie swojego. Dlatego to właśnie MC najbardziej z całego grona zasługuje na krytykę. I nie szkalujcie mi tu Dacii takimi porównaniami, to wspaniałe auta, Duster na zawsze w moim sercu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Zaraz z już raz wydzielonego tematu o MC trzeba będzie wydzielić temat o grupach VAG i Renault 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Masz rację: ale firmy Automotive nie oszukują: nie mówią, że kupujesz S-klasę, a wchodzisz do środka i widzisz Citigo lub VW up, a MC tak właśnie robi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 11 minut temu, JJ62 napisał: Masz rację: ale firmy Automotive nie oszukują: nie mówią, że kupujesz S-klasę, a wchodzisz do środka i widzisz Citigo lub VW up, a MC tak właśnie robi A w jaki sposob "oszukuje" MC ? I czym sie rozni od "oszukiwania" innych firm sprzedajacych towar z nizszej półki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Listopada 2020 Autor Share Napisano 18 Listopada 2020 Oszukują. Zobacz na wyposażenie "samochodu" Duster za 39 999 w mega ofercie. Bez radia! I bez dywaników! Bez niczego! Ciesz się, że koła się kręcą i jest kierownica. Poza tym plastyk skrzypi, od siedzenia po 50 km boli żydź i plecy, pow. 90 na godzinę nie słyszysz własnych myśli itd. Jak chcesz, żeby to miało ręce i nogi zaczynasz od 58 000. Ta super cena 39 999 to oszustwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 23 minuty temu, filipsg napisał: Czy MC kiedykolwiek wydał SWÓJ model? Czy to w ogóle jest firma modelarska, czy dystrybutor modeli, jak Hobby2000? Czy przypadkiem Iskra nie jest ich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Listopada 2020 Autor Share Napisano 18 Listopada 2020 Iskra była wcześniej z ZTS. Czy jeszcze wcześniej to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 5 minut temu, Smokepsv napisał: A w jaki sposob "oszukuje" MC ? I czym sie rozni od "oszukiwania" innych firm sprzedajacych towar z nizszej półki Ja nie mam pretensji o towar z niższej półki, tylko o inną zapowiedź na pudełku a inną zawartość w środku. Trudno przypuszczać, że zrobili to przypadkowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 1 minutę temu, JJ62 napisał: Ja nie mam pretensji o towar z niższej półki, tylko o inną zapowiedź na pudełku a inną zawartość w środku. Trudno przypuszczać, że zrobili to przypadkowo... A czy jakis producent/sprzedawca aut czy czegokolwiek zachwala swoj towar piszac ze to jest szmelc? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Może być szmelc, zawodny sprzęt, kiepski model, ale niech będzie napisane na pudle że jak jest F-16C Block 52+ to niech po otwarciu nie okaże się, że mamy w środku tylko F-16A, To samo opisano powyżej o Harrierze To właśnie definiuje oszustwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Hmmm... tak se czytam... Sugerujecie, że z wieloma modelami MC jest tak? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Teraz, JJ62 napisał: Może być szmelc, zawodny sprzęt, kiepski model, ale niech będzie napisane na pudle że jak jest F-16C Block 52+ to niech po otwarciu nie okaże się, że mamy w środku tylko F-16A, To samo opisano powyżej o Harrierze To właśnie definiuje oszustwo! Wykrzykniki tutaj sa niepotrzebne A widzac reklame w telewizji. VW Polo za 29999 czujesz sie mniej oszukany ze za ta cene masz 4 kola i kierownice i zeby auto jako tako spelnialo Twoje wymogi to musisz dokupic 3 rozne pakiety bo najpotrzebniejsze rzeczy sa tak rozbite? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Nowe Polo to teraz z 50000 najmniej Zawsze są pakiety, jeżdzę VW od ponad 10 lat i zawsze dobieram sobie co mi pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 1 minutę temu, JJ62 napisał: Nowe Polo to teraz z 50000 najmniej Zawsze są pakiety, jeżdzę VW od ponad 10 lat i zawsze dobieram sobie co mi pasuje I w calym poscie tylko roznice w cenie wyczytales? No to wstaw tam 50 kola i czytaj jeszcze raz i odpowiedz. Bo przeciez nie pytalem czy cena jest prawidlowa, czy tez jakim samochodem i ile lat jezdzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 2 minuty temu, Smokepsv napisał: I w calym poscie tylko roznice w cenie wyczytales? No to wstaw tam 50 kola i czytaj jeszcze raz i odpowiedz. Bo przeciez nie pytalem czy cena jest prawidlowa, czy tez jakim samochodem i ile lat jezdzisz. I kto tu się denerwuje? W przeciwieństwie do polityki MC, rynek Automotive wymusza coraz lepsze wyposażenie nawet w wersjach podstawowych. Może to kwestia wielkości zysków - nieporównywalne rynki. Tak, że Twój post i komentarz był trochę z kosmosu, sorry A gdzie u MC mogę sobie polepszyć zestaw F-16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Ale MC nie kieruje swoich modeli do osob ktore rozpoznaja polskie jaszczebie po brudzie na laczeniu blach tylko do osob rozpoznajacych polskie jaszczebie po szachownicy w ktorej sa dwa kolory bialy i czerwony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Czyli aby mieć jaszczombka w 1/72 tylko turek + kalki...150 leeeci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 9 minut temu, JJ62 napisał: I kto tu się denerwuje? W przeciwieństwie do polityki MC, rynek Automotive wymusza coraz lepsze wyposażenie nawet w wersjach podstawowych. Może to kwestia wielkości zysków - nieporównywalne rynki. Tak, że Twój post i komentarz był trochę z kosmosu, sorry A gdzie u MC mogę sobie polepszyć zestaw F-16? Czy gdzies napisalem ze sie denerwujesz, ze zarzucasz mi zdenerwowanie? Rynek modelarski nie wymusza coraz lepszych modeli nawet prosto z pudla? Takze nadal nie odpowiedziales na moje pytanie i cale Twoje posty sa troche z kosmosu, sorry Kupic sobie innego jaszczebia z MC i przeszczepic czesc, kupic wiadro szpachli, kupic nowe nalepki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 46 minut temu, mandrivecs napisał: Oszukują. Zobacz na wyposażenie "samochodu" Duster za 39 999 w mega ofercie. Bez radia! I bez dywaników! Bez niczego! Ciesz się, że koła się kręcą i jest kierownica. Poza tym plastyk skrzypi, od siedzenia po 50 km boli żydź i plecy, pow. 90 na godzinę nie słyszysz własnych myśli itd. Jak chcesz, żeby to miało ręce i nogi zaczynasz od 58 000. Ta super cena 39 999 to oszustwo. A czy ten pakiet bez radia nazywa się np. AUDIOPHILE, SUPER SOUND, albo SUPER RADIO? Jeśli nie, to nie widzę problemu - takie nazwy pakietów to byłoby już zachowanie godne MC Za te 39.999 dostajesz proste do bólu, bezawaryjne i niezawodne autko do przemieszczania się z punktu A do punktu B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Ja to tylko nadmienie, ze o ile faktycznie w hipermarkietach mamy kupców którzy chcą skleić i czesto nakleic kalkomanie bez malowania, albo pomalują co najwyżej pactrą, jednakl na forach i grupach modelarskich jest wielo Mistercraftoentuzjastów, twierdzących ze są to super modele, z których się robi super modele, a osoby sklejające hasegawe czy Tamiye to są sklejacze nie zasługujące na miano modelarzy. Nie rozumiem tego fenomenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 15 minut temu, Smokepsv napisał: Czy gdzies napisalem ze sie denerwujesz, ze zarzucasz mi zdenerwowanie? Rynek modelarski nie wymusza coraz lepszych modeli nawet prosto z pudla? Takze nadal nie odpowiedziales na moje pytanie i cale Twoje posty sa troche z kosmosu, sorry Kupic sobie innego jaszczebia z MC i przeszczepic czesc, kupic wiadro szpachli, kupic nowe nalepki. A jednak nerwy są widoczne gołym okiem... MC nie jest tego warta, naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi