Super Moderator jawkers Napisano 28 Listopada 2020 Super Moderator Napisano 28 Listopada 2020 Witam. Do udziału w projekcie, zapraszamy wszystkich chętnych. Możecie dołączyć z nowym oraz już zaczętym modelem z firmy Mistercraft. Dopuszcza się wszelkiego rodzaju waloryzacje (scratch, blachy fototrawione, odlewy żywiczne) jak i wykonane prosto z pudełka. Relacje warsztatowe z budowy modeli zamieszczamy w tym temacie. Gotowe modele, prezentujemy w galeriach w dziale: Galerie Termin projektu: 28.11.2020 - dokąd będą chętni na sklejanie Życzymy miłej zabawy 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 1 Grudnia 2020 Napisano 1 Grudnia 2020 Małe pytanie czy można zgłosić model aktualnie sprzedawany przez Mister Ctraft ale z oryginalnej edycji Aeroplastu? Chodzi mi o Sabba J-35 Draken lub YAV-8B Harrier sprzedawanego jako AV-8B Harrier II? Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 2 Grudnia 2020 Napisano 2 Grudnia 2020 Ja się zastanawiam nad wyborem modelu bo rozważam trzy Gloster Javelin, Saab J-35 Draken oraz Dassault Mirage III. Przystąpię do projektu najpewniej po nowy, roku. Cytuj
pepociufakers Napisano 2 Grudnia 2020 Napisano 2 Grudnia 2020 Godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: Ja się zastanawiam nad wyborem modelu bo rozważam trzy Gloster Javelin, Saab J-35 Draken oraz Dassault Mirage III. Przystąpię do projektu najpewniej po nowy, roku. Z checia bym zobaczyl Mirage III i z tej trojki wydaje sie byc "w miare". 2 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 3 Grudnia 2020 Napisano 3 Grudnia 2020 7 godzin temu, pepociufakers napisał: Z checia bym zobaczyl Mirage III i z tej trojki wydaje sie byc "w miare". Poszukam tego Mirage gdzieś w annałach swoich kartonów i może coś z tego wyjdzie ;). Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 4 Grudnia 2020 Napisano 4 Grudnia 2020 Mój Mirage III w edycji Mister Crafta się odnalazł w jednym z pudeł zawoerających niesklejone modele samolotów. Niebawem zrobię jego inbox i zobaczę co da się z nim dalej zrobić. Póki co mogę powiedzieć iż wypraski są dobrej jakości, bez nadlewek czy niedolewek. Wyglądajà dobrze. Zastanawiam się czy robić go bezpośrednio z pudełka czy może nieco zwaloryzować ? Cytuj
mandrivecs Napisano 4 Grudnia 2020 Napisano 4 Grudnia 2020 Dawaj z pudła, te uproszczenia to urok zestawów vintage. 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 4 Grudnia 2020 Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, mandrivecs napisał: Dawaj z pudła, te uproszczenia to urok zestawów vintage. Owszem to model zaliczany do kategorii vintage (pierwsza edycja w roku 1976) ale mimo to moim zdaniem w modelu tym tkwi całkiem sporu potencjał i zastanawiam się czy nie wykorzystać tego potencjału i nieco nie zmodyfikować go. Masz rację modele prosto z pudła vintage mają sporo uroku ale nie wiem czy akurat w przypadku tego modelu jest to dobra droga? Szkoda zmarnować mi potencjał tego zestawu. Aktualnie przeszukuję zasoby internetu celem skompletowania jakiejś chociażby podstawowej dokumentacji przydatnej do budowy tego modelu. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez Staryfajter1954 Cytuj
myszaty Napisano 4 Grudnia 2020 Napisano 4 Grudnia 2020 Na pewno dołączę z Jakiem - 23 jak tylko skończę G IV. 1 Cytuj
kowal76 Napisano 6 Grudnia 2020 Napisano 6 Grudnia 2020 A czy wątki warsztatowe nie powinny być zakładane w oddzielnych pod tematach ?. Pytam bo tak, to się zrobi jeden wielki miszmasz :). Cytuj
tlb Napisano 6 Grudnia 2020 Napisano 6 Grudnia 2020 Godzinę temu, kowal76 napisał: A czy wątki warsztatowe nie powinny być zakładane w oddzielnych pod tematach ?. Pytam bo tak, to się zrobi jeden wielki miszmasz :). To jest praca grupowa, taka jakby modelarnia każdy robi co innego i widzi co robią inni 1 Cytuj
kowal76 Napisano 6 Grudnia 2020 Napisano 6 Grudnia 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, tlb napisał: To jest praca grupowa, taka jakby modelarnia każdy robi co innego i widzi co robią inni Aha rozumiem, ale jakby były pod tematy, to każdy też mógłby zobaczyć co robią inni. Myślałem że będzie to wyglądać tak jak w dziale "Projekty grupowe" np 1/144. W takim razie ja dołączę niebawem z takim modelem :). Edytowane 6 Grudnia 2020 przez kowal76 1 Cytuj
kowal76 Napisano 6 Grudnia 2020 Napisano 6 Grudnia 2020 1 minutę temu, Grzes napisał: A czyj to model w oryginale ten Se-210? Chyba Airfix "Vintyż", ale pewien nie jestem. Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 6 Grudnia 2020 Napisano 6 Grudnia 2020 28 minut temu, Grzes napisał: A czyj to model w oryginale ten Se-210? Sprawdziłem na Scalemates Se-210 Caravelle to modelz form RUCH z lat 60. Był pakowany przez RPM a obecnie przez Mister Craft. Jednym słowem rasowy vintage Cytuj
kowal76 Napisano 6 Grudnia 2020 Napisano 6 Grudnia 2020 1 minutę temu, Staryfajter1954 napisał: Sprawdziłem na Scalemates Se-210 Caravelle to modelz form RUCH z lat 60. Był pakowany przez RPM a obecnie przez Mister Craft. Jednym słowem rasowy vintage A widzisz, no to fajnie. Wypraski podobne do airfixa dlatego pomyślałem o nim. Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 6 Grudnia 2020 Napisano 6 Grudnia 2020 1 minutę temu, kowal76 napisał: A widzisz, no to fajnie. Wypraski podobne do airfixa dlatego pomyślałem o nim. Owszem ale jest to wynikiem tego, że firma Airfx współpracowała z firmą RUCH i wypożyczała jej swoje formy i być może ale nie mam co do tego pewności jest to kopia powstała na podstawie wyprasek /form Airfixa. Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 6 Grudnia 2020 Napisano 6 Grudnia 2020 2 minuty temu, mandrivecs napisał: Mirage. Zgadza się. Wypraski poza kilkoma drobnymi i łatwymi do usunięcia nadlewkami wyglądają dobrze. Tak samo bryła modelu co jest już plusem dla tego zestawu zachęcającym do dalszej pracy nad nim. Cytuj
Grzes Napisano 6 Grudnia 2020 Napisano 6 Grudnia 2020 49 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Sprawdziłem na Scalemates Dzięki za informację 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 6 Grudnia 2020 Napisano 6 Grudnia 2020 3 minuty temu, Grzes napisał: Dzięki za informację Nie ma sprawy :). Cytuj
DamianosPL Napisano 17 Lutego 2021 Napisano 17 Lutego 2021 Moze termin projektu bedzie bezterminowy? Fajnie by było gdyby wszytskie modele wydane tutaj były. Kazdy by sie dogadał i składał tego czego jeszce nie było? 3 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 17 Lutego 2021 Napisano 17 Lutego 2021 1 godzinę temu, DamianosPL napisał: Moze termin projektu bedzie bezterminowy? Fajnie by było gdyby wszytskie modele wydane tutaj były. Kazdy by sie dogadał i składał tego czego jeszce nie było? Popieram i przychylam się do tej propozycji. Zgadzam się z argumentami Kolegi. 1 Cytuj
myszaty Napisano 17 Lutego 2021 Napisano 17 Lutego 2021 To może powinienem tu wrzucić jeszcze Cutty Sarka ze Smeru... mam go rozgrzebanego, a pakuje go również MC...?? Cytuj
Slawek_26869 Napisano 17 Lutego 2021 Napisano 17 Lutego 2021 4 minuty temu, myszaty napisał: To może powinienem tu wrzucić jeszcze Cutty Sarka ze Smeru... mam go rozgrzebanego, a pakuje go również MC...?? No nie wiem, w/g mnie (nie wiem jak Inni) skoro Masz go z "orginalnego pudełka" Smera to nie powinien się kwalifikować, pomimo że jest pakowany przez MC Przy okazji pozwoliłbym sobie na zarezerwowanie nr kat. D-8 (4 series) P-37B Łoś II, bo w przypadku braku terminu to jest szansa że się doczekam na odzew reklamacji na "przednia szklarnię" i uda mi się go "ulinić" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi