x_bandit Napisano 3 Lutego 2021 Napisano 3 Lutego 2021 (edytowane) T-90M wersja poligonowa. Warsztat trochę trwa, więc w skrócie co zostało zmienione względem podstawki Zvezdy. Zmiany: - zmienione koła właściwe dla T-90M – zapas z zestawu Tiger Model - zrobiony prawidłowy lemiesz - powłoka antypoślizgowa na korpusie i wieży - kompletne okablowanie elektryczne na korpusie i wieży - prawidłowe osłony świateł wykonane z drutu - poprawione detale świateł obrysowych (przód/tył) - dodane brakujące śruby (zamknięcia kasetek ładunków) na pancerzu reaktywnym korpusa - poprawione błotniki. Geometria, płyty antypoślizgowe, klamry zapinające, śrubunek. - dodany wyższy niż w T-90MC pierścień wokół kosza wieży - dodane klamry zasobników na półkach nadgąsienicowych (Microdisign z zestawu dedykowanego do MC) - wymienione uchwyty baków (drut) - powiększony prawy tylny bak paliwa- zgodny z wersją T-90. Dodatkowo poprawione umiejscowienie wlewów paliwa oraz wyżłobień w bakach. - wymienione ośrubowanie fartuchów bocznych, dodane uchwyty z drutu, zmienona geometra przedniej części fartuchów bocznych (elementy pancerza reaktywnego oraz fartuchy gumowe) - zrobiony z metalu prawy tylny błotnik + śrubunek - siatki friltrów powietrza komory silnika (Microdisign z zestawu dedykowanego do MC) - detale tylnej części korpusa (Microdisign z zestawu dedykowanego do MC), slat (Microdisign z zestawu dedykowanego do T-72B3M mod. 2016) wymagał korekty niektórych elementów (długość, rozstawienie mocowań i ich rodzaju), ale ogólnie był ok. - APU wykonane od zera - wykonany właściwy dla T-90M, pojemnik oleju wraz pokrywą, wlewem i śrubunkiem - zrobiona kamera cofania z całą kabelkologią - wymieniona osłona złącza elektrycznego (prawy tył) - dodane spawy gdzie tylko to było możliwe - slat plus kosz wieży (Microdisign z zestawu dedykowanego do MC), szkielet z drutu - zmieniony klimatyzator na zgodny z wersją T-90M (Tiger Model/Zvezda), pokrywa filtra wykonałem z blachy, dodane klamry z Mikrodisign, - Pancerz reaktywny boczny wieży wykonany z polistyrenu i blachy, podobnie zasobniki wieży, osłony przednie wieży blaszane - siatka przeciwkumulacyjna wieży z zestawu Rosomak IBG – tutaj szczere podziękowania dla kolegi Chorążego za siatkę - wieża Korda wykonana od zera - blacha, Kord hybryda LiveResin/Zvezda - właz dowódcy wykonany od zera - poprawiony wierzchni pancerz reaktywny wieży- dodana spodnia warstwa (drut) pod każdym z elementów - poprawiona większość linii podziału elementów/detali. Niektóre z nich detale całkowicie rozdzielałem. - peryskopy DVD plus czyli płyta z dvd podmalowana z ramką białą - optyka działonowego i dowódcy (Microdisign z zestawu dedykowanego do MC). Zmienione drzwiczki optyki działonowego, wymieniony śrubunek. - wykonane pełne okablowanie elektryczne - wymieniony śrubunek wieży - wymienione rączki zasobnika amunicyjnego wieży - wymienione gniazdo mocowania anteny GPS/Glonass. Sama antena to zestaw Voyager - antena główna z igieł. Gniazdo anteny wykonane od zera. - poprawiony detal czujników opromieniowania wiązką laserową, wymieniony śrubunek - poprawiony detal czujnika wiatru, kabelkologia + śrubunek, dodane pokrywy ochronne kabli - lufa Voyager do T-90MC- wymagała kilku modyfikacji i poprawnego śrubunku - gąsienice Masterclub do T-14 Armata - liny holownicze Eureka Więcej grzechów nie pamiętam Malowanie, jak już pisałem, poligonowe. Chemia: - AmmoMig 0053 - farby olejne - pigmenty AK, Vallejo i Ammo - wash AK, AmmoMIG, Tamiya Miłego oglądania. Kuba Edytowane 16 Lutego 2021 przez x_bandit 20 Cytuj
MaciejW Napisano 3 Lutego 2021 Napisano 3 Lutego 2021 Co tu dużo pisać, 11/10. Czekam na kolejny warsztat 1 Cytuj
marioba Napisano 4 Lutego 2021 Napisano 4 Lutego 2021 Nie ma co komentować! Model rewelacja! I tyle.... Mariusz 1 Cytuj
mandrivecs Napisano 4 Lutego 2021 Napisano 4 Lutego 2021 26 minut temu, marioba napisał: Nie ma co komentować! Model rewelacja! I tyle.... Mariusz Podpisuję się obiema rękami. Mariusz 1 Cytuj
x_bandit Napisano 4 Lutego 2021 Autor Napisano 4 Lutego 2021 Panowie dzięki wielkie za opinie. Dobry odbiór zawsze cieszy 8 godzin temu, MaciejW napisał: Co tu dużo pisać, 11/10. Czekam na kolejny warsztat Nie wiem czy sobie przerwy jakiejś nie zafundować Cytuj
MaciejW Napisano 4 Lutego 2021 Napisano 4 Lutego 2021 20 minut temu, x_bandit napisał: Nie wiem czy sobie przerwy jakiejś nie zafundować Byle by nie była zbyt długa Cytuj
jarross Napisano 4 Lutego 2021 Napisano 4 Lutego 2021 Nawet nie wiem co napisać, wstyd wrzucać swoje wypociny... 1 Cytuj
FAHR Napisano 4 Lutego 2021 Napisano 4 Lutego 2021 Ty po prostu czujesz wschodnią technikę, widać to po różnych niuansach na modelu, nie będę pisał o co dokładnie chodzi ale jestem pewien, że wiesz 1 Cytuj
x_bandit Napisano 4 Lutego 2021 Autor Napisano 4 Lutego 2021 Dzięki 57 minut temu, FAHR napisał: Ty po prostu czujesz wschodnią technikę, widać to po różnych niuansach na modelu, nie będę pisał o co dokładnie chodzi ale jestem pewien, że wiesz Chyba tak po przejrzeniu tylu zdjęć rosyjskiej pancerki to nie mógłbym inaczej Cytuj
gajur Napisano 4 Lutego 2021 Napisano 4 Lutego 2021 No i wyszedł superasto. Nawet ta AP (co się jej czepiałem) prawie jak w oryginale. Wielkie brawa. Jedyny minus, to brak różowych akcentów . Swoją drogą jak tyle grzechów zawsze wymieniasz, to chyba nie masz czasu na pokutę. Pozdrawiam i dalej podziwiam efekt końcowy. 1 Cytuj
chorąży Napisano 4 Lutego 2021 Napisano 4 Lutego 2021 Model niesamowity !!!! Klasa światowa ! 1 Cytuj
x_bandit Napisano 4 Lutego 2021 Autor Napisano 4 Lutego 2021 3 godziny temu, gajur napisał: No i wyszedł superasto. Nawet ta AP (co się jej czepiałem) prawie jak w oryginale. Wielkie brawa. Jedyny minus, to brak różowych akcentów . Swoją drogą jak tyle grzechów zawsze wymieniasz, to chyba nie masz czasu na pokutę. Pozdrawiam i dalej podziwiam efekt końcowy. Proszę bardzo może nie różowy, ale czerwony akcent jakiś jest No i dzięki za komentarz 1 Cytuj
x_bandit Napisano 4 Lutego 2021 Autor Napisano 4 Lutego 2021 Godzinę temu, chorąży napisał: Model niesamowity !!!! Klasa światowa ! Dzięki, fajnie, że sie podoba W sumie efekt końcowy to też Twoja zasługa- dzięki jeszcze raz Cytuj
TAW Napisano 4 Lutego 2021 Napisano 4 Lutego 2021 Niesamowicie zdetalowany i na dodatek wszytko pięknie i czyściutko porobione na etapie budowy. Malowanie - co mi się niesamowicie podoba w Twoich modelach to, że prezentują się bardzo ale to bardzo realistycznie. Nie stosujesz chyba modulacji ani innych tricków lakierniczych a model wygląda jak żywy i sporo dzieje się na tych powierzchniach. Masz po prostu swój niepowtarzalny styl. 11 godzin temu, x_bandit napisał: Nie wiem czy sobie przerwy jakiejś nie zafundować Za doprowadzenie takiego projektu do końca to oczywiście, że się należy, wiec odpoczywaj i w poniedziałek kolejny warsztat 1 Cytuj
kryspacz Napisano 4 Lutego 2021 Napisano 4 Lutego 2021 Obłęd, tak w trakcie warsztatu, jak i w galerii. Chylę beretu... 1 Cytuj
copycat Napisano 4 Lutego 2021 Napisano 4 Lutego 2021 Niesamowita konsekwencja w odwzorowaniu detali. 1 Cytuj
x_bandit Napisano 4 Lutego 2021 Autor Napisano 4 Lutego 2021 1 godzinę temu, TAW napisał: Niesamowicie zdetalowany i na dodatek wszytko pięknie i czyściutko porobione na etapie budowy. Malowanie - co mi się niesamowicie podoba w Twoich modelach to, że prezentują się bardzo ale to bardzo realistycznie. Nie stosujesz chyba modulacji ani innych tricków lakierniczych a model wygląda jak żywy i sporo dzieje się na tych powierzchniach. Masz po prostu swój niepowtarzalny styl. Za doprowadzenie takiego projektu do końca to oczywiście, że się należy, wiec odpoczywaj i w poniedziałek kolejny warsztat Tak staram się by były mocno zbliżone do prawdziwych czołgów. Tak postrzegam moje modelarstwo Owszem stosuję również optyczne sztuczki, gry kolorów i rozjaśnień, ale zwracam uwagę by to było bardzo, że tak to określę, subtelne. No i cieszę się, że spodobał Ci się efekt końcowy. Może jak masz teraz Pattona to wrzucisz coś z tamtego okresu z przeciwnej strony np. T-64 jakieś? Cytuj
x_bandit Napisano 4 Lutego 2021 Autor Napisano 4 Lutego 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, kryspacz napisał: Obłęd, tak w trakcie warsztatu, jak i w galerii. Chylę beretu... 1 godzinę temu, copycat napisał: Niesamowita konsekwencja w odwzorowaniu detali. Dzięki panowie. Kurcze patrzę teraz na te zdjęcia na białym tle i chyba trochę za mało doświetliłem to tło.... Edytowane 4 Lutego 2021 przez x_bandit Cytuj
gajur Napisano 9 Lutego 2021 Napisano 9 Lutego 2021 Na Karopce też zbierasz same ochy i achy. Jeszcze raz gratuluję. Cytuj
x_bandit Napisano 9 Lutego 2021 Autor Napisano 9 Lutego 2021 Też mnie to bardzo cieszy bo oni przecież najlepiej wiedzą jak ich sprzęt powinien wygladać Poza tym w kilku modelach m.in. w T-80BV bardzo mi pomogli ze znalezieniem referencyjnego pojazdu. Cytuj
gajur Napisano 10 Lutego 2021 Napisano 10 Lutego 2021 Koledzy ze wschodu ogólnie są uczynni, a i ich poziom modelarstwa naprawdę wysoki. Nieuchronnie nadszedł czas założyć u nich konto i czasami skorzystać z ich pomocy. Zresztą polecam też ich forum panzer35.ru. Czasami jest na co spojrzeć Cytuj
x_bandit Napisano 10 Lutego 2021 Autor Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) 4 godziny temu, gajur napisał: Koledzy ze wschodu ogólnie są uczynni, a i ich poziom modelarstwa naprawdę wysoki. Nieuchronnie nadszedł czas założyć u nich konto i czasami skorzystać z ich pomocy. Zresztą polecam też ich forum panzer35.ru. Czasami jest na co spojrzeć Tam też pomocy czasem szukam jest tam spec od T-80B/BV trumpetera. Teraz składa T-80U też Trumpetera. Na warsztacie właśnie przerabiana jest wieża T-80U. Ogólnie lubi i zna trumpetera. Ja akurat wolę RPG pomimo swoich pewnych niedoskonałości da się, moim zdaniem, z zestawu prosto z pudła zbudować bardzo dobrze zdetalowany model nie mając wrażenia, że coś jest nie tak. Niestety przy budowie zestawów Trumpetera, szczególnie bazujących na T-80U, tak jest. http://panzer35.ru/forum/45-16740-66 Edytowane 10 Lutego 2021 przez x_bandit Cytuj
gajur Napisano 10 Lutego 2021 Napisano 10 Lutego 2021 A fakt, tam też jesteś. Z 10 lat temu podziwiałem tam gościa, który zrobił Barsa. Wtedy nie było wypustów Trumpka, tylko wykonał rzeźbę chyba ze starego Dragona . Naprawdę było to cudo okraszone dużą ilością biżuterii. Niestety nie doczekałem się malowania i nie mogę teraz odnaleźć tego warsztatu choćby w celu porównania z Twoim Barsem. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi