abtb Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 7 minut temu, Moses napisał: To co, trzeba szukać Bilka czy rzezbić w KPie? Bilek to chyba przepak Italeri a to chyba przepak Zvezdy Więc teoretycznie szukaj Zvezdy. MLD Zvezdy ma niestety wypukłe linie podziałowe. Chyba, ze coś się zmieniło po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Linie podziałowe wypukłe, stery- klapy wklęsłe. Taka hybryda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Jak wieść gminna niesie, centropłat 23ki to integralny zbiornik paliwa i tam w rzeczywistości linie podzialu (spawy/zgrzewy) są wypukłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Najlepszym modelem MiGa-23 jest Zvezda. Choć tez ma swoje grzechy. Academy to totalna porażka, jedyny plus tego modelu to to, że się dobrze składa. KP ma ładny detal ale poskładać to do kupy to nie lada wyzwanie. Mocowanie skrzydeł to jeden z najsłabszych elementów tego modelu. Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Academy- klon Hasegawy zaś RV/KP toż to Zvezda podziurawiona. Także wybór jest....:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Tak mnie zaciekawiła ta zębatka, że wyciągnąłem swoją 23 - u mnie też nie ma. Na pewno mówimy o tym samym modelu ? Do @Tomek K.: ten żywiczny kokpit to jakiej firmy? Nie wygląda "Airesowo" że tak powiem Karaya. Tak się zastanawiam, czy opadające skrzydła to największy problem ?Czy Design to jest Academy ? Strasznie dużo informacji, pogubiłem się. KP przynajmniej trzyma ogólny wymiar. Detal z tego co widzę jest zgodny też z planami, przynajmniej rzut kadłuba z góry, boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Skrzydła po rozłożeniu wyglądają mniej więcej tak: Także nie wygląda to najlepiej. Po złożeniu w miarę zaczynają trzymać poziom więc u mnie na półce stoi ze złożonymi. Ale montaż tylnej części kadłuba i statecznika pionowego to nie lada wyzwanie. Detal też w wielu miejscach wymaga wspomagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Zaglądać sobie tutaj będę i cierpliwe poczekam na model od Clear Prop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Zrobiłem miejsce na kabinę od Karaya. Dość sporo trzeba pocienić kadłub, oraz zeszlifować samą kabinę. Teraz wygląda że zmieści się nawet na luzie. Na razie na sucho przymierzamy. Z Z ciekawości sprawdzałem mocowanie statecznika pionowego z którym piszecie że są problemy w montażu, to poza tym, że potrzeba lekko skorygować kształt pod zasobnikiem spadochronu to nie widzę większych problemów. Co do osi skrzydeł to trzeba będzie dodać krążki w górnej części kadłuba i "ślizgi" które usztywnią ruch skrzydeł. W kadłubie nie podoba mi się jego spłaszczony kształt w tylnej części, trzeba będzie spróbować skorygować. Poniżej zdjęcia przymiarki kabiny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 18 Kwietnia 2021 Share Napisano 18 Kwietnia 2021 To teraz doradzcie, który kupić?? Czy kupić dwa albo trzy żeby zrobić jeden??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 6 godzin temu, Apek napisał: Czy kupić dwa albo trzy żeby zrobić jeden??? Do zrobienia wystarczy jedna sztuka. Cały problem to możliwość zrobienia ruchomych skrzydeł oraz ich zwis po rozłożeniu. Wczoraj trochę się pobawiłem swoją sztuką. Przymierzyłem min. skrzydła z wersji MLD Zvezdy - pasują i działają. W związku z tym, spróbuję skopiować system składania zvezdy i przylepić go do skrzydeł KP. Co prawda nie wiem na ile to pomoże w zlikwidowaniu "zwisu" skrzydeł, bo powiem szczerze, ten nadmierny zwis, jest raczej jakimś problemem nie zależnym od systemu składania. W wolnej chwili postaram się zrobić fotki "zwisu" w modelu Kp i Zvezdy i wtedy będzie wiadomo co i jak. Bo jak widać po zamieszczonym rysunku zwis jako taki jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Mnie najbardziej dobiło to: a. skrzydła niezależnie się składały - nie są połączone b. mało sztywne osadzenie na osiach - latały jak chciały c. brak ograniczenia wychyłu przez co je wyłamywało i nie wiadomo jak je trzeba ustawić d. zwichrowane/krzywe/miękkie - część stała osadzenia skrzydeł e. szpary w łączeniu połówek. Wisienka na torcie to kalki: malowane ławkowcem? Grubości ceraty, z zalanymi napisami eksploatacyjnymi pod postacią plamek kolorowego tuszu. I to w modelu za prawie 9 dych...marnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) Smakowicie to wszystko wygląda. Po powrocie do domu i ja odgrzebie swojego miga 23 z RV Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez Focus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 8 minut temu, Focus napisał: Smakowicie to wszystko wygląda. Oj tak. Gorzej ze spożyciem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 56 minut temu, myszaty napisał: Mnie najbardziej dobiło to: a. skrzydła niezależnie się składały - nie są połączone b. mało sztywne osadzenie na osiach - latały jak chciały c. brak ograniczenia wychyłu przez co je wyłamywało i nie wiadomo jak je trzeba ustawić d. zwichrowane/krzywe/miękkie - część stała osadzenia skrzydeł e. szpary w łączeniu połówek. Wisienka na torcie to kalki: malowane ławkowcem? Grubości ceraty, z zalanymi napisami eksploatacyjnymi pod postacią plamek kolorowego tuszu. I to w modelu za prawie 9 dych...marnie. Na szczęście u mnie modele w gablocie są i żadnego gmerania przy skrzydłach nie będzie, więc jak będzie bardzo kryzysowo, to wkleimy je na stałe. Co do kalek to kupiłem komplet z Techmod. Tak więc reszta pójdzie gładko, jeżeli to były jedyne problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) 10 godzin temu, Apek napisał: To teraz doradzcie, który kupić?? Czy kupić dwa albo trzy żeby zrobić jeden??? Z racji tego, ze MIG-23, co jakis czas chodzi i za mna, to z checia podgladam ta relacje. I z dyskusji ktora tutaj widze, wysowa sie wniosek, ze najlepszy zestaw w 1:72 to: Zvezda(ale glownie linie wypukle), lub KP (ale trzeba troche sie mordowac z pasowaniem elementow). Jesli chodzi o mechanizacje skrzydel to polecam zabawic sie z wykonaniem ich z arkusza polisterynowego (jesli ktos byl modelarzem kartonowym to podejrzewam dla niego to bedzie pestka) Czyli reasumujac szkoda kasy na 2-3 zestawy, lepiej jeden plus ewentualnie zywice. pps. a co myslicie o MIGu w wersji UB wydanym przez Art Model? Pzdr. Jaro Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez pepociufakers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, pepociufakers napisał: co myslicie o MIGu w wersji UB wydanym przez Art Model? Problem ze skrzydłami może być podobny jak powyżej, bo też są mocowane niezależnie od siebie i tylko na kołkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 W dniu 15.04.2021 o 21:37, tomekk napisał: Jeżeli ktoś ma jakieś wskazówki, uwagi to zapraszam. Pamiętaj, że oba pociski R-27 muszą być takie same. albo w wersji R albo w wersji T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 6 minut temu, Grzes napisał: Pamiętaj, że oba pociski R-27 muszą być takie same. albo w wersji R albo w wersji T. Chyba raczej R-23 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) Czytałem jeden z wątków i były tam opisane pociski, kupiłem R-60/AA8 i do tego R-23R. Pamiętam jeszcze ze zdjęcia że samolot miał te R23R - czyli kierowane radarem oba, oraz 4 R-60. Tak, tak, skuchy nie może być. Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez tomekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 36 minut temu, Grzes napisał: Problem ze skrzydłami może być podobny jak powyżej, bo też są mocowane niezależnie od siebie i tylko na kołkach. Miałem Su 25 z Art model, i to był taki gniot, że szok. Jak w tym kawale: jak nie składaj, i tak wychodzi parowóz. Jedyne co to fajne kalki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 54 minuty temu, Matys napisał: Chyba raczej R-23 Tak, oczywiście nasz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 21 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2021 Trochę podłubałem, popatrzyłem, o ile sama wanna kabiny i tablica przyrządów jest w porządku, o tyle fotel, drążek i panel pod przednią szybą nadają się do kosza. Z tego co czytałem to do MiG-23 jest fotel taki jak do MiG-21 - KM-1, więc zrodził się pomysł zakupu fotela z Eduarda. Drążek obrobi się, natomiast panel pod przednią szybą do zrobienia od zera. Mam jeszcze zamysł zakupić skrzydła żywiczne z elementami które można pootwierać. Czy ktoś miał do czynienia z tym zestawem Karaya ? Wanna kabiny, wstępnie wycięty kadłub pod panel pod przednią szybą. Fotel Karaya Fotel Eduard MiG-MF Skrzydła Karaya Panel z MiG-23 w większej skali. Panel Karaya Tablica przyrządów Karaya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 Fotel i panel Karayi to zupełna glina, szkoda kasy. Natomiast skrzydła to może być ciekawy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 21 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2021 Reszta z kompletu jest w porządku, tak więc strat dużych nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi