Skocz do zawartości

MiG-23MF 1/72 KP

tomekk

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Moses napisał:

To co, trzeba szukać Bilka czy rzezbić w KPie?

Bilek to chyba przepak Italeri a to chyba przepak Zvezdy :hmmm:  Więc teoretycznie szukaj Zvezdy. MLD Zvezdy ma niestety wypukłe linie podziałowe. Chyba, ze coś się zmieniło po drodze.

Najlepszym modelem MiGa-23 jest Zvezda. Choć tez ma swoje grzechy. Academy to totalna porażka, jedyny plus tego modelu to to, że się dobrze składa. KP ma ładny detal ale poskładać to do kupy to nie lada wyzwanie. Mocowanie skrzydeł to jeden z najsłabszych elementów tego modelu. Powodzenia w budowie.

Tak mnie zaciekawiła ta zębatka, że wyciągnąłem swoją 23 - u mnie też nie ma. Na pewno mówimy o tym samym modelu ?   Do @Tomek K.: ten żywiczny kokpit to jakiej firmy? Nie wygląda "Airesowo" że tak powiem

Karaya.  

Tak się zastanawiam, czy opadające skrzydła to największy problem ?

Czy Design to jest Academy ? Strasznie dużo informacji, pogubiłem się. KP przynajmniej trzyma ogólny wymiar. Detal z tego co widzę jest zgodny też z planami, przynajmniej rzut kadłuba z góry, boku.

Skrzydła po rozłożeniu wyglądają mniej więcej tak:

20210306_113959.thumb.jpg.e3fd437f93688ffbb942083cf1687b0e.jpg

Także nie wygląda to najlepiej.

Po złożeniu w miarę zaczynają trzymać poziom więc u mnie na półce stoi ze złożonymi.

Ale montaż tylnej części kadłuba i statecznika pionowego to nie lada wyzwanie.

Detal też w wielu miejscach wymaga wspomagania.

Zrobiłem miejsce na kabinę od Karaya. Dość sporo trzeba pocienić kadłub, oraz zeszlifować samą kabinę. Teraz wygląda że zmieści się nawet na luzie. Na razie na sucho przymierzamy. Z Z ciekawości sprawdzałem mocowanie statecznika pionowego z którym piszecie że są problemy w montażu, to poza tym, że potrzeba lekko skorygować kształt pod zasobnikiem spadochronu to nie widzę większych problemów.  Co do osi skrzydeł to trzeba będzie dodać krążki w górnej części kadłuba i "ślizgi" które usztywnią ruch skrzydeł. W kadłubie nie podoba mi się jego spłaszczony kształt w tylnej części, trzeba będzie spróbować skorygować. Poniżej zdjęcia przymiarki kabiny. 

IMG_20210416_212725586.jpg

IMG_20210416_212824417.jpg

IMG_20210416_212832978.jpg

• Like 1

6 godzin temu, Apek napisał:

Czy kupić dwa albo trzy żeby zrobić jeden???

Do zrobienia wystarczy jedna sztuka. Cały problem to możliwość zrobienia ruchomych skrzydeł oraz ich zwis po rozłożeniu.

mikoyan_gurevich_mig_23_mpd-28205.jpg.b2ed9b6a44beb353c894da78b61f72a4.jpg

Wczoraj trochę się pobawiłem swoją sztuką. Przymierzyłem min. skrzydła z wersji MLD Zvezdy - pasują i działają.  W związku z tym,  spróbuję skopiować system składania zvezdy i przylepić go do skrzydeł KP.  Co prawda nie wiem na ile to pomoże w zlikwidowaniu "zwisu" skrzydeł, bo powiem szczerze, ten nadmierny zwis, jest raczej jakimś problemem nie zależnym od systemu składania. W wolnej chwili postaram się zrobić fotki "zwisu" w modelu Kp i Zvezdy i wtedy będzie wiadomo co i jak. Bo jak widać po zamieszczonym rysunku zwis jako taki jest.

Mnie najbardziej dobiło to:

a. skrzydła niezależnie się składały - nie są połączone

b. mało sztywne osadzenie na osiach - latały jak chciały

c. brak ograniczenia wychyłu przez co je wyłamywało i nie wiadomo jak je trzeba ustawić

d. zwichrowane/krzywe/miękkie -  część stała osadzenia skrzydeł

e. szpary w łączeniu połówek.

Wisienka na torcie  to  kalki:

malowane ławkowcem?

Grubości  ceraty, z zalanymi napisami eksploatacyjnymi pod postacią plamek kolorowego tuszu.

I to w modelu za prawie 9 dych...marnie.

56 minut temu, myszaty napisał:

Mnie najbardziej dobiło to:

a. skrzydła niezależnie się składały - nie są połączone

b. mało sztywne osadzenie na osiach - latały jak chciały

c. brak ograniczenia wychyłu przez co je wyłamywało i nie wiadomo jak je trzeba ustawić

d. zwichrowane/krzywe/miękkie -  część stała osadzenia skrzydeł

e. szpary w łączeniu połówek.

Wisienka na torcie  to  kalki:

malowane ławkowcem?

Grubości  ceraty, z zalanymi napisami eksploatacyjnymi pod postacią plamek kolorowego tuszu.

I to w modelu za prawie 9 dych...marnie.

Na szczęście u mnie modele w gablocie są i żadnego gmerania przy skrzydłach nie będzie, więc jak będzie bardzo kryzysowo, to wkleimy je na stałe.  :)

Co do kalek to kupiłem komplet z Techmod. Tak więc reszta pójdzie gładko, jeżeli to były jedyne problemy 😉

10 godzin temu, Apek napisał:

To teraz doradzcie, który kupić?? Czy kupić dwa albo trzy żeby zrobić jeden???

Z racji tego, ze MIG-23, co jakis czas chodzi i za mna, to z checia podgladam ta relacje.

I z dyskusji ktora tutaj widze, wysowa sie wniosek, ze najlepszy zestaw w 1:72 to:

Zvezda(ale glownie linie wypukle), lub KP (ale trzeba troche sie mordowac z pasowaniem elementow).

Jesli chodzi o mechanizacje skrzydel to polecam zabawic sie z wykonaniem ich z arkusza polisterynowego (jesli ktos byl modelarzem kartonowym to podejrzewam dla niego to bedzie pestka)

Czyli reasumujac szkoda kasy na 2-3 zestawy, lepiej jeden plus ewentualnie zywice.

pps. a co myslicie o MIGu w wersji UB wydanym przez Art Model? 

Pzdr.

Jaro

Edytowane przez pepociufakers

1 godzinę temu, pepociufakers napisał:

co myslicie o MIGu w wersji UB wydanym przez Art Model? 

Problem ze skrzydłami może być podobny jak powyżej, bo też są mocowane niezależnie od siebie i tylko na kołkach.

W dniu 15.04.2021 o 21:37, tomekk napisał:

Jeżeli ktoś ma jakieś wskazówki, uwagi to zapraszam.

Pamiętaj, że oba pociski R-27 muszą być takie same.

albo w wersji R albo w wersji T.

Czytałem jeden z wątków i były tam opisane pociski, kupiłem R-60/AA8 i do tego R-23R. Pamiętam jeszcze ze zdjęcia że samolot miał te R23R - czyli kierowane radarem oba, oraz 4 R-60. Tak, tak, skuchy nie może być.

Edytowane przez tomekk

36 minut temu, Grzes napisał:

Problem ze skrzydłami może być podobny jak powyżej, bo też są mocowane niezależnie od siebie i tylko na kołkach.

Miałem Su 25 z Art model, i to był taki gniot, że szok. Jak w tym kawale: jak nie składaj, i tak wychodzi parowóz. Jedyne co to fajne kalki.

• Haha 1

Trochę podłubałem, popatrzyłem, o ile sama wanna kabiny i tablica przyrządów jest w porządku, o tyle fotel, drążek i panel pod przednią szybą nadają się do kosza. Z tego co czytałem to do MiG-23 jest fotel taki jak do MiG-21 - KM-1, więc zrodził się pomysł zakupu fotela z Eduarda. Drążek obrobi się, natomiast panel pod przednią szybą do zrobienia od zera. Mam jeszcze zamysł zakupić skrzydła żywiczne z elementami które można pootwierać. Czy ktoś miał do czynienia z tym zestawem Karaya ?

IMG_20210421_204547023.thumb.jpg.13ccdad1b45cc33f958569cb2ada9c64.jpg

Wanna kabiny, wstępnie wycięty kadłub pod panel pod przednią szybą.

IMG_20210421_204413646_HDR.thumb.jpg.68929a8d3dccb75fc795ac42e7997516.jpg

Fotel Karaya

IMG_20210421_205316372.thumb.jpg.afea6a33ad971745b15c595f391f68bd.jpg

Fotel Eduard MiG-MF

kabina_01.jpg.e0fd6d52a74ddc8439c08e409b24c376.jpg

Skrzydła Karaya

skrzydla_01.jpg.ed1fe18ffa16d5171ace2eabc98b5c93.jpg

Panel z MiG-23 w większej skali.

post-260-0-97631800-1469196348.jpg.6bd1652698aa8634a2b290bf1ffe1fa4.jpg

Panel Karaya

IMG_20210421_205323369.thumb.jpg.aad0822bcd2eab92e366ce77c8d2b12c.jpg

Tablica przyrządów Karaya