India Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu A może czas wydzielić wątek dla Panów z firm? MarCop, letalin, Skawiński się określili jako zaangażowani i niech się produkują w znanych sobie tematach. Na pewno wyjdą ciekawostki, ale w wątkach amatorskich to wychodzi kopanina... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 17 godzin temu Share Napisano 17 godzin temu 8 godzin temu, MarCorp napisał: ...i bardzo dokładnie pomijasz fakt ze to wypowiedź sprzed sześciu lat, a od tego czasu dużo się zmieniło - a Eduard ma większe mozliwości i świadomość tematu. No i pojawia się lepszy model, tylko że nie ta wersja co u Eduarda. Jestem przekonany, że przez następne sześć z tych późnych Merlinów nadal nic lepszego niz Eduard nie dostaniesz bo ani im się nie opłaca robić nowego modelu, ani IBG nie będzie im wchodziło w ogródek. To zacznę od końca (o późnych "Merlinach"). Zgadzam się, nie ma na rynku nic lepszego. Ale nie oznacza to, że nie można lepiej zrobić. Eduard już wtedy miał możliwości lepszego jakościowo wykonania modelu, o czym świadczy fakt, że wcześniejsze modele w 1/72 i 1/48 nie były tak słabo wykonane. I chodzi mi tu tylko o jakość wykonania elementów. A teraz wracamy do obserwacji głównego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, India napisał: A może czas wydzielić wątek dla Panów z firm? MarCop, letalin, Skawiński się określili jako zaangażowani i niech się produkują w znanych sobie tematach. Na pewno wyjdą ciekawostki, ale w wątkach amatorskich to wychodzi kopanina... Nie czuję, aby mnie ktoś kopał. Poza tym wyrażam tylko swoje prywatne opinie. Nigdy nic nie pisałem tu, czy gdziekolwiek indziej w imieniu innych osób, czy przedsiębiorstw. Niewątpliwie mogę wyrażać się w sposób, który świadczy o mojej sympatii do ludzi z AH. Ludzi z IBG nie znam, ale pewnie gdybym poznał, to też bym tak samo traktował. Z Michałem Skawińskim, który nie jest formalnie pracownikiem IBG, a tak jak ja wolontariuszem i amatorem, miałem kontakt via PW i b.szanuję jego pracę. Jest genialna. IBG ma szczęście, że wykonuje dla nich pracę dającą światową jakość ich produktom. Jeśli będzie też opracowywał oznakowanie do Spitfire, to jestem pewny, że nie będzie się do czegokolwiek przyczepić. Edytowane 15 godzin temu przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu Patrząc na te zapowiedzi Spita wydaje mi się, że da się z nich zrobić bardzo ciekawego, pomijanego w modelach, polskiego Spitfire Vb, c trop z 318 Dywizjony Gdańskiego. Tylko luki aparatów są do płatowca "a" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu I choćby trzy ostatnie posty można traktować jako przykład odpowiedzi w różnych zakresach. Na pewno doceniam merytoryczną wiedzę Panów, stąd moja propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu 31 minut temu, India napisał: I choćby trzy ostatnie posty można traktować jako przykład odpowiedzi w różnych zakresach. Na pewno doceniam merytoryczną wiedzę Panów, stąd moja propozycja. Nie widzę takiej potrzeby, współpraca z jakąkolwiek firmą nie powinna dyskryminować. Każdy może, jeśli ma coś do zaoferowania taką współpracę nawiązać. Kłopotem jest dla samych współpracowników, że są postrzegani jako przedstawiciele prezentujący oficjalne poglądy firmy. Jak pisałem, w moim przypadku tak nie jest. Byłem na tym forum zanim powstała AH i firma nie odpowiada za bzdury wypisywane tu czasem przeze mnie. I nie czuję też potrzeby "panowania" na forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu 13 godzin temu, PrzemekW napisał: Czyli IBG, Lublina i Czaplę, do kompletu wrześniowych samolotów, bez obawy o los swoich szefów, może wydać . Myślę, że Czaplę w 1/72 to raczej Lukgraph wyda. Temat Lublina to raczej temat na oficjalne stanowisko firmy 12 godzin temu, letalin napisał: A boczne panele silnika razem z brodą, czy górną pokrywą? Z bokami kadłuba. Dla łatwiejszego zachowania geometrii. 4 godziny temu, India napisał: A może czas wydzielić wątek dla Panów z firm? 40 minut temu, letalin napisał: Kłopotem jest dla samych współpracowników, że są postrzegani jako przedstawiciele prezentujący oficjalne poglądy firmy. Jak pisałem, w moim przypadku tak nie jest. Dokładnie! Taki wątek miałby sens, gdyby było przedstawiane w nim oficjalne stanowisko firmy, a ja nie mam prawa się wypowiadać w imieniu IBG. Takich rzeczy to trzeba szukać na fejsbukowym profilu IBG. Odpowiadają tam na pytania, choć chyba niekoniecznie za każdym razem na te zadawane po raz tysięczny. Ja deklarowałem, że chętnie poodpowiadam na pytania dotyczące Spitfire, szczególnie o uwzględnienie kwestii historycznych w modelu, gdyż miałem swój (niemały) udział w researchu wykonanym (i nadal prowadzonym) w tym temacie. 2 godziny temu, letalin napisał: Z Michałem Skawińskim, który nie jest formalnie pracownikiem IBG, a tak jak ja wolontariuszem i amatorem, miałem kontakt via PW i b.szanuję jego pracę. Bardzo dziękuję i wzajemnie! Mam kilkanaście Hurricane'ów i podobną ilość Mustangów z AH. Bardzo lubię też Twoje artykuły, a już szczególne wrażenie zrobił na mnie ten: https://armahobbynews.pl/blog/2024/07/05/eksperymentalne-kamuflaze-hurricane-70045/ Gorąco wszystkim polecam! Reszty nie cytuję, bo uważam, że zdecydowanie nie zasłużyłem 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu To ja taki przerywnik od Złośnicy, dwa zdjęcia Gothy z IPMS Deutschland: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu 20 godzin temu, KFS-miniatures napisał: ..co nie znaczy, ze nie nastąpi przechadzka w przeciwnym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu 7 minut temu, KFS-miniatures napisał: ..co nie znaczy, ze nie nastąpi przechadzka w przeciwnym kierunku Prorok czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu To jeszcze tylko czekać na AH. Boh trojcu ljubit! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu 52 minuty temu, slawbo napisał: Prorok czy co? Nie trzeba być prorokiem żeby poznać złośliwy charakter Kniazia. A właściwie to złośliwie desperacki bo IBG wyda model niedługo, a Kniaź wydobył jakieś rendery z czeluści archiwum tylko dlatego, że go szlag trafił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu 8 minut temu, TM48 napisał: Nie trzeba być prorokiem żeby poznać złośliwy charakter Kniazia. A właściwie to złośliwie desperacki bo IBG wyda model niedługo, a Kniaź wydobył jakieś rendery z czeluści archiwum tylko dlatego, że go szlag trafił. Podług info jakie słyszałem, to zaczęli na początku tego roku robić projekt...ale dostali teraz kopa na rozpęd. Będzie się działy ciekawe rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu (edytowane) Ależ skąd, przecież oni nie konkurują ze sobą. Pan kniaź tak napisał na fejsie a ja mu wierzę IBG robi mk.I a Edek zacznie od drugiego końca Mk.V. W ten sposób każdy zrobi swoje. No to chlopaki z IBG mam nadzieję, ze narzędziownia zrobi od razu komplet, żeby kniazia wdeptać w glebę? Żeby nie fikał za bardzo? Bo na razie to pewnie będzie chórek na modelforum, że " IBG to nie kvalita budeme cekat na Eduardovy kvalitni Spitfire" także CZ przynajmniej deklaratywnie nie weźmie Edytowane 3 godziny temu przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu 6 minut temu, Tainan41 napisał: Podług info jakie słyszałem, to zaczęli na początku tego roku robić projekt...ale dostali teraz kopa na rozpęd. Będzie się działy ciekawe rzeczy... Co najwyżej zlecą to znowu na zewnątrz i będzie kabaret jak z Mk.IX w 72. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu 21 minut temu, Qz9 napisał: Bo na razie to pewnie będzie chórek na modelforum, że " IBG to nie kvalita budeme cekat na Eduardovy kvalitni Spitfire" Eeee, może znajdzie się tam jakiś czeski arhtus który napisze "Opravdu, při vší úctě, nechápu tuto nenávistnou kampaň proti IBG." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu (edytowane) 12 minut temu, TM48 napisał: Eeee, może znajdzie się tam jakiś czeski arhtus który napisze "Opravdu, při vší úctě, nechápu tuto nenávistnou kampaň proti IBG." Weź ty człowieku sie odczep.. Jak spit od IBG będzie dobry i nie przesadzą z ceną to sam się obroni, jak będzie kiszka, to żaden ambasador firmy na forum, zakłamujący rzeczywistość nie pomoże.. Naprawdę nie rozumiem czemu ja mam mieć pretensje do Eduarda, oceniam to co mi proponuje, nie siedzę jak wy na czeskich forach przepychając się tam z tambylcami Edytowane 3 godziny temu przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu 10 minut temu, arhtus napisał: Jak spit od IBG będzie dobry i nie przesadzą z ceną to sam się obroni, Jesli zrobia to w jakości IARa to spokojnie 99% modelarzy wystraczy, tym bardziej, że od razu zaczynają szeroko łacznie z wersjami jakie kniaż od 15 lat konsekwetnie pomija ( nie ma żadnych PR co o tyle ciekawe, że w Kucykach zrobił F6) Ale to się oczywiście może gwałtownie zmienić. Ciekaw też jestem dlaczego nie wypuścili PR.XI - naprawdę z ich narzędziownią i możliwościami to niewiele roboty - jedna dodatkowa ramka + szkiełko a cisza całkowita. Rynek na pierwszy run jest na pewno, w końcu to amerykanin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu (edytowane) Jakby był w jakości IARa (nity) to właśnie by była porażka, przy takiej liczbie linii nitów. Patrząc na dostępne zdjęcia można mieć jednak nadzieję, że nie będzie tak źle, ale zobaczymy. PS Tylko żeby nie było, bo to nitowanie na IARze wygląda niesamowicie pod względem gęstości, chyba żaden producent czegoś takiego nie osiągnął, tylko tak gęsto upakowane nity plus ich wielkość sprawiają, że tworzywo nie wyrabia i powstaje jakby linia wklęsła z nitami. Przy takiej gęstości trzeba by chyba jeszcze zmniejszyć samą wielkość pojedynczego nita, tylko czy to we wtrysku jest możliwe? Chyba trzeba niestety zaakceptować jakiś kompromis.. Edytowane 2 godziny temu przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu Konkurencja w tym wypadku wyjdzie tylko na plus modelarzom. Będzie ciekawy wybór między dwoma zestawami z górnej półki. Choć mi się wydaje, że ten pośpiech Eduarda na dobre mu nie wyjdzie i merytorycznie przegrają z IBG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 3 godziny temu, letalin napisał: To jeszcze tylko czekać na AH. Boh trojcu ljubit! No to klasykiem tego forum : "biorę popcorn i siadam w pierwszym rzędzie." Wolałbym jednak, żeby któraś firma ruszyła też temat spitfire z griffonem, a Eduard uzupełnił to co może (VII, X, XI) Edytowane 1 godzinę temu przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi