barszczo Napisano Piątek o 17:18 Napisano Piątek o 17:18 (edytowane) Już kiedyś były wrzucone no ale teraz oficjalnie, w drugiej połowie października: I na dokładkę kolejny Spitfire: Edytowane Piątek o 17:27 przez barszczo Cytuj
zatras Napisano Piątek o 19:12 Napisano Piątek o 19:12 1 godzinę temu, barszczo napisał: I na dokładkę kolejny Spitfire: Oczywiście malowania to wielka tajemnica ??? Cytuj
Xmen Napisano Piątek o 19:32 Napisano Piątek o 19:32 17 minut temu, zatras napisał: Oczywiście malowania to wielka tajemnica ??? Wielkiego wyboru nie ma. Jedynie zestawem liter kodowych będą się różnić. 1 Cytuj
barszczo Napisano Piątek o 19:48 Napisano Piątek o 19:48 15 minut temu, Xmen napisał: Wielkiego wyboru nie ma. Bagatela, 19 dywizjonów... Cytuj
Xmen Napisano Piątek o 19:53 Napisano Piątek o 19:53 1 minutę temu, barszczo napisał: Bagatela, 19 dywizjonów... I co z tego jak wszystkie pomalowane od szablonu w ten sam zestaw kolorów od góry. .Kamo A , kamo B.Ot i cały wybór. Nuda straszna. Cytuj
barszczo Napisano Piątek o 20:20 Napisano Piątek o 20:20 25 minut temu, Xmen napisał: Nuda straszna. Znając IBG, na pewno wynajdą jakieś smaczki . Cytuj
pmroczko Napisano Piątek o 20:32 Napisano Piątek o 20:32 Przypomina mi się ten dowcip jak dziennikarka spytała gościa, który stemplował znaczki na poczcie, czy ta praca nie jest nudna, a on mówi, ze nie, że jest fascynująca, bo każdego dnia jest inna data na stemplu... Tak samo tu - ktoś mógłby powiedzieć, że modelarstwo plastikowe to nuda - w każdym pudełku masz ramki, z których wycinasz części, łączysz je i malujesz - nuda! Na samym końcu to czy coś jest interesujące czy nudne to kwestia osobistej decyzji każdego człowieka... 1 1 Cytuj
letalin Napisano Piątek o 21:26 Napisano Piątek o 21:26 Godzinę temu, barszczo napisał: Znając IBG, na pewno wynajdą jakieś smaczki . Smaczkami w malowaniach RAF są nie tyle jakieś oryginalne godła, czy barwy, a historie i ludzie związani z tymi maszynami. Chociaż Spitfire ten z czerwonym kołpakiem wygląda na b.ekscentryczny:) 1 Cytuj
Tainan41 Napisano wczoraj o 08:16 Napisano wczoraj o 08:16 (edytowane) Może rodzaj kamuflażu monotonny, ale tu raczej chodzi o ludzi niż samo malowanie. Choć i w trakcie bitwy można było trafić na tzw. smaczki. Czerwony kołpak, fale na krawędzi natarcia skrzydeł... Mnie natomiast bardziej interesuje coś innego. Zapytam tutaj, ponieważ IBG nie odpowiedziało mi na FB.@MarCorp czy drukowane kokpity do Jedynek, które będą sprzedawane osobno, mają mniej podpórek do odcięcia niż w wersji załączonej do pierwszego Black Boxa? Kokpity do Piątek są pod tym względem bardziej "user friendly". I drugie pytanie dotyczące wydruków. Będą zestawy z pilotami do Spitów z podziałem na "epoki" i teatry działań? Przedwojenni (na przykład w kombinezonach), z okresu BoB, UK 1941-1945 czy Afryka i Malta... ewentualnie jeszcze Birma i Indie (to tak przyszłościowo). O Kangurach zapomniałem. Edytowane wczoraj o 08:17 przez Tainan41 Cytuj
India Napisano wczoraj o 09:16 Napisano wczoraj o 09:16 Wielkiego wyboru nie ma Szanowni Panowie, może tak pretensje do RAF-u, że dbali o swoje najnowsze myśliwce. Wy oczywiście, ławkowcem zamalowali byście kokardy, litery kodowe i walnęli napis " głupi Jasiu", a co! To były początki prawdziwej wojny w Anglii i jeszcze obowiązywały sztywne przedwojenne przepisy i reguły. Już napis fundacyjny był dużym odstępstwem... Ale Wy wiecie lepiej... Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano wczoraj o 09:58 Autor Napisano wczoraj o 09:58 W dniu 18.09.2026 o 19:18, barszczo napisał: Już kiedyś były wrzucone no ale teraz oficjalnie, w drugiej połowie października: I na dokładkę kolejny Spitfire: Wybrakowane Storchi. Nie ma swastyk na stateczniku. Cytuj
Cypis Napisano wczoraj o 10:06 Napisano wczoraj o 10:06 7 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Wybrakowane Storchi. Nie ma swastyk na stateczniku. bo to na szawbski rynek Cytuj
greatgonzo Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 2 godziny temu, India napisał: To były początki prawdziwej wojny w Anglii i jeszcze obowiązywały sztywne przedwojenne przepisy i reguły Przepisy i reguły to obowiązywały, ale BoB zbiega się w czasie z ich zmianami. A system nie był gotowy na przeprowadzanie ich w masie. Np w tym czasie, a przynajmniej tuż przed, stacja RAF dysponowała jednym zestawem do malowania natryskowego. Spitfire'y w czasie bitwy latały z kamuflażem A i B, plamy miały różny rysunek w zależności od wytwórni i czasu powstania (doszła tu też nowa wytwórnia CBAF). na spodach mieliśmy pomieszaną całą historię koncepcji malowania myśliwców RAF: srebrny, czarno biały, czarno srebrny, czarno biało srebrny, Sky type S (jak tu się uprzeć, to można jeszcze dodać zawirowania związane z wprowadzaniem tego koloru), a jak odpowiednio przyjąć ramy czasowe bitwy to i Sky - czarny. Plus wszystkie konsekwencje przemalowań - kolorowe lotki, wnęki i elementy podwozia i różnorodność podziałów kolorów. Spokojnie można zrobić dywizjon Spitów i każdy inny. Ale jeśli chodzi o gołe baby, to raczej posucha. Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu 5 godzin temu, Cypis napisał: bo to na szawbski rynek Uwielbiam wybielanie i zacieranie historii Cytuj
greatgonzo Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu W tym przypadku jest akurat odwrotnie. Cytuj
filipsg Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 7 godzin temu, India napisał: To były początki prawdziwej wojny w Anglii i jeszcze obowiązywały sztywne przedwojenne przepisy Brytyjscy marynarze, lotnicy i żołnierze BEF polegli przed wrześniem 1940 r. byliby bardzo zdziwieni, że zginęli na nieprawdziwej wojnie. Tym bardziej, że właściwie aż do 1945 RAF był wyjątkowo konserwatywną formacją w kontekście wyglądu samolotów (o FAA nie wspominając). I tak da się tam znaleźć mnóstwo smaczków modelarskich, chociaż głównie takich, jak wskazane przez @greatgonzo. Cytuj
Jostein Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu W dniu 18.09.2026 o 21:53, Xmen napisał: I co z tego jak wszystkie pomalowane od szablonu w ten sam zestaw kolorów od góry. .Kamo A , kamo B.Ot i cały wybór. Nuda straszna. No to proszę porównać kolejność barw "fin flash: na obu maszynach... 1 Cytuj
MarCorp Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu W dniu 18.09.2026 o 21:12, zatras napisał: Oczywiście malowania to wielka tajemnica ??? Malowania nie są żadną „wielką tajemnicą”. Są publikowane zgodnie z przyjętym harmonogramem, tak samo jak pozostałe materiały dotyczące kolejnych wydań. Rozumiem, że każdy chciałby zobaczyć interesujące go informacje jak najszybciej, ale plan publikacji nie będzie zmieniany pod wpływem kolejnych ponagleń. Wszystko pojawi się w swoim czasie. Cytuj
MarCorp Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 10 godzin temu, Tainan41 napisał: Zapytam tutaj, ponieważ IBG nie odpowiedziało mi na FB.@MarCorp czy drukowane kokpity do Jedynek, które będą sprzedawane osobno, mają mniej podpórek do odcięcia niż w wersji załączonej do pierwszego Black Boxa? Kokpity do Piątek są pod tym względem bardziej "user friendly". Dominik, jeśli pytanie na FB zostało zadane w weekend i dodatkowo jako komentarz pod grafiką, to nie zakładałbym, że odpowiedź pojawi się od razu. W weekend pracownicy firmy po prostu nie pracują, a komentarze pod poszczególnymi postami znacznie łatwiej przeoczyć niż pytania zadawane w głównym wątku. Co do podpór w drukowanych kokpitach – tutaj niestety Ci nie pomogę. Nie zajmuję się ich produkcją ani przygotowaniem do druku, więc zwyczajnie nie wiem, czy w nowej wersji kokpitu ich układ został zmieniony. Nie chcę zgadywać. To samo tyczy figurek - nie wiem czy IBG je rozważa. Cytuj
Xmen Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 8 minut temu, Jostein napisał: No to proszę porównać kolejność barw "fin flash: na obu maszynach... No naprawdę różnica że klękajcie narody. Cytuj
MarCorp Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Uwielbiam wybielanie i zacieranie historii Juz Gonzo wyjaśnił, ale rozszerzę. Tu przyczyna jest prozaiczna. Jeżeli produkt ma być oferowany również na rynku niemieckim, producent musi uwzględniać bardzo restrykcyjne przepisy dotyczące publicznego używania symboli organizacji nazistowskich. W Niemczech za sprzedaż, dystrybucję, produkcję czy publiczne pokazywanie produktów z symbolem swastyki grozi kara pozbawienia wolności do lat 3, a towar ulega konfiskacie i zniszczeniu. Oczwiście mozna się spierać czy model samolotu na pewno podlega pod § 86a niemieckiego kodeksu karnego - ale to by było ciężkie zadanie nawet dla niemieckich prawników i raczej żaden producent nie będzie się spierał. Ja tym bardziej nie zamierzam. Dlatego swastyki nie ma na opakowaniu. Natomiast zaciekawiło mnie stwierdzenie o „wybielaniu i zacieraniu historii”. Mógłbyś rozwinąć, w jaki sposób niepublikowanie symbolu nazistowskiego miałoby tę historię wybielać? Pytam zupełnie serio, bo nie bardzo rozumiem tę zależność. Sam nie mam problemu z przedstawianiem takich oznaczeń na modelach – traktuję je jako odtworzenie wyglądu konkretnego samolotu, a nie pochwałę ideologii, której symbolem była swastyka. Natomiast ograniczanie publicznego eksponowania symboliki nazistowskiej wynika z dążenia do tego, aby nie służyła ona propagowaniu tej ideologii. Ciekawi mnie, jak łączysz brak takiego symbolu na pudełku z „wybielaniem historii”, bo na pierwszy rzut oka widzę tu raczej dwie przeciwstawne rzeczy (podobnie jak Gonzo). Edytowane 17 godzin temu przez MarCorp literówka 2 Cytuj
Jostein Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 4 minuty temu, Xmen napisał: No naprawdę różnica że klękajcie narody. Ano, różnica jest. Odcienie szarości wskazują, że na maszynie z kodem DW-O fin flash wymalowano odwrotnie. To właśnie taki "smaczek". 1 Cytuj
Xmen Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 3 minuty temu, Jostein napisał: Ano, różnica jest. Odcienie szarości wskazują, że na maszynie z kodem DW-O fin flash wymalowano odwrotnie. To właśnie taki "smaczek". I kto to zauważy? Dla większości w tym dla mnie bez znaczenia. Cytuj
Jostein Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 10 minut temu, Xmen napisał: I kto to zauważy? Dla większości w tym dla mnie bez znaczenia. Myślę, że ma znaczenie dla kogoś, kto chce wiernie oddać wygląd tego konkretnego Spitfire'a. Cytuj
greatgonzo Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 2 godziny temu, MarCorp napisał: bo na pierwszy rzut oka widzę tu raczej dwie przeciwstawne rzeczy Nie chcę czepiać się słówek, ale wg mnie to właśnie na pierwszy rzut oka można powiedzieć, że to zacieranie historii, zwłaszcza, jeśli twierdzenie to dotyczyło niemieckiego kraju, a nie producenta zestawu. Dopiero wniknięcie w tę historię odkrywa okoliczności pojawienia się takich przepisów. Bo jeśli chodzi o producenta, to kompletnie nie rozumiem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi