sianko Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 Dzie艅doberek Ruszam z noworocznym warsztatem tego raczej rzadkiego modelu, z postanowieniem niezw艂ocznego uko艅czenia go聽w miar臋 w bie偶膮cym stuleciu. Przedstawionym modelem jest vacuforma Broplanu,聽 z kt贸r膮 po raz pierwszy mam do czynienia ( nie licz膮c m臋czarni z ch艂opi臋cych lat: Bf 109, Mustang, Harrier itp. z kt贸rych nic w zasadzie nie wysz艂o). Jak pewnie wiadomo niezbyt popularne vacu ma swoje zady i walety, kt贸re postaram si臋 zar贸wno wykorzysta膰 jak聽 i poskromi膰. In box tego modelu przedstawia si臋 pokr贸tce tak: 聽 聽 聽 聽 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 No, Panie kochany! Kolejny eRWuDziak!!! Bardzo jestem ciekaw jak si臋 b臋dzie sk艂ada艂. Mam nadziej臋, zechcesz pokaza膰 to i owo w miar臋 post臋pu prac. Malowanko wybrane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sianko Posted January 16, 2022 Author Share Posted January 16, 2022 2 minuty temu, Grzes napisa艂: No, Panie kochany! Kolejny eRWuDziak!!! Bardzo jestem ciekaw jak si臋 b臋dzie sk艂ada艂. Mam nadziej臋, zechcesz pokaza膰 to i owo w miar臋 post臋pu prac. Malowanko wybrane? 聽Tak, mo偶e i nudne, ale mam do niego nowe kalusie 聽 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 Ale zestawienie "RWD-13" i "nudne" si臋 wyklucza. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 (edited) Brawo za podj臋cie wyzwania. Podgl膮dam bezwzgl臋dnie. Sorry, ale nie mog艂em si臋 powstrzyma膰: 聽 聽 聽 聽 聽 Edited August 5, 2023 by barszczo 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 Dioramka z biskupem? Du偶a rzecz by by艂a 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 Oj @sianko... taki projekt! Szacunek ... ja wiem 偶e b臋dzie super, ale mi zaimponi艂es!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KayFranz Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 3 godziny temu, Andrzej_LK napisa艂: Dioramka z biskupem? Nie zapomnij o m艂odzie偶y. Biskup bez m艂odzie偶y jest niewa偶ny. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baas ArK Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 Vacu, b臋dzie ostro! Musz臋 to zobaczy膰! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozborn Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 4 godziny temu, Andrzej_LK napisa艂: Dioramka z biskupem? Du偶a rzecz by by艂a Z ust mi t臋 dioram臋 wyj膮艂e艣. Jestem za. Kropid艂o nie musi trzyma膰 skali. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 Wod臋 艣wi臋con膮 b臋dziesz z 偶ywicy robi艂? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KayFranz Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 Ojtam, ojtam - cichojta ludziska. Skupta si臋 na samolocie, a nie na pierdo艂ach. Robisz wg plan贸w w monografii Wo藕niaka? 聽 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 ambitny projekt - b臋d臋 zagl膮da艂 powodzenia w budowie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sianko Posted January 17, 2022 Author Share Posted January 17, 2022 20 godzin temu, barszczo napisa艂: Brawo za podj臋cie wyzwania. Podgl膮dam bezwzgl臋dnie. Sorry, ale nie mog艂em si臋 powstrzyma膰: 聽 聽 聽 19 godzin temu, Andrzej_LK napisa艂: Dioramka z biskupem? Du偶a rzecz by by艂a 聽 15 godzin temu, KayFranz napisa艂: Nie zapomnij o m艂odzie偶y. Biskup bez m艂odzie偶y jest niewa偶ny. 聽 14 godzin temu, kozborn napisa艂: Z ust mi t臋 dioram臋 wyj膮艂e艣. Jestem za. Kropid艂o nie musi trzyma膰 skali. 聽 59 minut temu, zaruk napisa艂: Wod臋 艣wi臋con膮 b臋dziesz z 偶ywicy robi艂? 聽 28 minut temu, KayFranz napisa艂: Ojtam, ojtam - cichojta ludziska. Skupta si臋 na samolocie, a nie na pierdo艂ach. Robisz wg plan贸w w monografii Wo藕niaka? 聽 I to jest g艂os rozs膮dku聽Panowie ju偶 si臋 ba艂em, 偶e mam jak膮艣 niemal epick膮 dioram臋 robi膰. Ja tylko chcia艂em sobie jaki艣 samolocik porze藕bi膰. Tak wg tej ksi膮偶eczki. Tymczasem pierwsze koty za p艂oty... 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 ja to sie cyndole aby wyci膮膰 os艂onk臋 z vacu, a tu takie rzeczy sie dziej膮 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 25 minut temu, sianko napisa艂: Tymczasem pierwsze koty za p艂oty... 聽Wycinasz cz臋艣ci z naddatkiem i potem to zeszlifowujesz? 聽 A swoj膮 drog膮 - samoloty RWD to do艣膰 proste konstrukcje o niewielkiej ilo艣ci cz臋艣ci, a do dzi艣 nikt si臋 nie skusi艂 na wypuszczenie serii tych samolot贸w... Wiem, wiem, tak jak z wi臋kszo艣ci膮 polskich konstrukcji. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 M贸j boszsze - vacu si臋 robi Ja zapomnia艂em ju偶 偶e taka technologia istnia艂a (a troch臋 si臋 tego nalepi艂em za m艂odu)聽 聽 A ster kierunku to nie za "t艂usty" w profilu?聽 Jako艣 tak "zdrowo" wygl膮da na fotce 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 9 minut temu, Moses napisa艂: ja to sie cyndole aby wyci膮膰 os艂onk臋 z vacu, Trzeba wi臋cej pi膰 - ust臋puje dr偶enie r膮k i ciachy s膮 zdecydowanie pewniejsze 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 Godzin臋 temu, abtb napisa艂: Trzeba wi臋cej pi膰 - ust臋puje dr偶enie r膮k i ciachy s膮 zdecydowanie pewniejsze 艁膮cznie z palcami . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KayFranz Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 (edited) HALT! 聽 Je艣li robisz wg plan贸w z ksi膮偶ki Wo藕niaka, to tam jest b艂膮d w usytuowaniu rozp贸rek w suficie kabiny. Powinny si臋 zbiega膰 przy tylnej wr臋dze, a s膮 narysowane odwrotnie. 聽 聽 聽 聽 i na koniec co prawda jugos艂owia艅skiej produkcji (Rogozarski), ale chyba nie grzebali w konstrukcji, a najlepiej to wida膰: Edited January 17, 2022 by KayFranz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolekcjoner WP Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 RWD-13 SP-BJR by艂 ufundowany przez Zgromadzenie Si贸str Urszulanek st膮d nazwa ,,Urszula" od partobki zakonu. A do chrztu samolotu u偶yto ciek艂ego azotu, co wida膰 na ostatnim zdj臋ciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 Jaaaa ciem proszem....艣liczno艣ci. Te rurki to allojzy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sianko Posted January 17, 2022 Author Share Posted January 17, 2022 4 godziny temu, Moses napisa艂: ja to sie cyndole aby wyci膮膰 os艂onk臋 z vacu, a tu takie rzeczy sie dziej膮 ja bym o "takich rzeczach" nie zapesza艂 , bo mo偶e by膰 r贸偶nie- kwadratowo i pod艂u偶nie 4 godziny temu, Grzes napisa艂: 聽Wycinasz cz臋艣ci z naddatkiem i potem to zeszlifowujesz? 聽 A swoj膮 drog膮 - samoloty RWD to do艣膰 proste konstrukcje o niewielkiej ilo艣ci cz臋艣ci, a do dzi艣 nikt si臋 nie skusi艂 na wypuszczenie serii tych samolot贸w... Wiem, wiem, tak jak z wi臋kszo艣ci膮 polskich konstrukcji. Raczej tn臋 po "linii". 聽 Wi臋c trzeba robi膰 to co jest i tak zach臋ca膰 rodzimych producent贸w do dzia艂ania. 4 godziny temu, abtb napisa艂: 聽 聽 A ster kierunku to nie za "t艂usty" w profilu?聽 Jako艣 tak "zdrowo" wygl膮da na fotce T艂usty, t艂usty nie ruszany, b臋dzie podwy偶szany ( je艣li plany s膮 ok) 3 godziny temu, KayFranz napisa艂: HALT! 聽 Je艣li robisz wg plan贸w z ksi膮偶ki Wo藕niaka, to tam jest b艂膮d w usytuowaniu rozp贸rek w suficie kabiny. Powinny si臋 zbiega膰 przy tylnej wr臋dze, a s膮 narysowane odwrotnie. 聽 聽 聽 聽 i na koniec co prawda jugos艂owia艅skiej produkcji (Rogozarski), ale chyba nie grzebali w konstrukcji, a najlepiej to wida膰: lelum polelum! To偶 to bym zawa艂u dosta艂, kolega tak ostro, ale dobrze bo nie zauwa偶y艂em ( przecie偶 g贸ra kabiny jak w Rwd 6).聽 Swoj膮 drog膮 co my艣lisz o tapicerce kabiny jakie mog艂a mie膰 kolory? 3 godziny temu, Kolekcjoner WP napisa艂: RWD-13 SP-BJR by艂 ufundowany przez Zgromadzenie Si贸str Urszulanek st膮d nazwa ,,Urszula" od partobki zakonu. A do chrztu samolotu u偶yto ciek艂ego azotu, co wida膰 na ostatnim zdj臋ciu. zgadza si臋, a zamiast azotu to nie by艂o kadzid艂o ? Tak troch臋 popoprawia艂em 聽 聽 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 Bardzo 艂adnie. Widz臋 偶e silnik te偶 b臋dziemy ogl膮da膰 . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted January 18, 2022 Share Posted January 18, 2022 Ciekawa maszyna, jakby do RWD 6 doczepiono silnik z 5 :-). Taki myk chyba by艂 w prototypie RWD 9? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts