sianko Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Dzieńdoberek Ruszam z noworocznym warsztatem tego raczej rzadkiego modelu, z postanowieniem niezwłocznego ukończenia go w miarę w bieżącym stuleciu. Przedstawionym modelem jest vacuforma Broplanu, z którą po raz pierwszy mam do czynienia ( nie licząc męczarni z chłopięcych lat: Bf 109, Mustang, Harrier itp. z których nic w zasadzie nie wyszło). Jak pewnie wiadomo niezbyt popularne vacu ma swoje zady i walety, które postaram się zarówno wykorzystać jak i poskromić. In box tego modelu przedstawia się pokrótce tak: 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 No, Panie kochany! Kolejny eRWuDziak!!! Bardzo jestem ciekaw jak się będzie składał. Mam nadzieję, zechcesz pokazać to i owo w miarę postępu prac. Malowanko wybrane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 2 minuty temu, Grzes napisał: No, Panie kochany! Kolejny eRWuDziak!!! Bardzo jestem ciekaw jak się będzie składał. Mam nadzieję, zechcesz pokazać to i owo w miarę postępu prac. Malowanko wybrane? Tak, może i nudne, ale mam do niego nowe kalusie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Ale zestawienie "RWD-13" i "nudne" się wyklucza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) Brawo za podjęcie wyzwania. Podglądam bezwzględnie. Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Dioramka z biskupem? Duża rzecz by była 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Oj @sianko... taki projekt! Szacunek ... ja wiem że będzie super, ale mi zaimponiłes!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 3 godziny temu, Andrzej_LK napisał: Dioramka z biskupem? Nie zapomnij o młodzieży. Biskup bez młodzieży jest nieważny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Vacu, będzie ostro! Muszę to zobaczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 4 godziny temu, Andrzej_LK napisał: Dioramka z biskupem? Duża rzecz by była Z ust mi tę dioramę wyjąłeś. Jestem za. Kropidło nie musi trzymać skali. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 Wodę święconą będziesz z żywicy robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 Ojtam, ojtam - cichojta ludziska. Skupta się na samolocie, a nie na pierdołach. Robisz wg planów w monografii Woźniaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 ambitny projekt - będę zaglądał powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 17 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2022 20 godzin temu, barszczo napisał: Brawo za podjęcie wyzwania. Podglądam bezwzględnie. Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać: 19 godzin temu, Andrzej_LK napisał: Dioramka z biskupem? Duża rzecz by była 15 godzin temu, KayFranz napisał: Nie zapomnij o młodzieży. Biskup bez młodzieży jest nieważny. 14 godzin temu, kozborn napisał: Z ust mi tę dioramę wyjąłeś. Jestem za. Kropidło nie musi trzymać skali. 59 minut temu, zaruk napisał: Wodę święconą będziesz z żywicy robił? 28 minut temu, KayFranz napisał: Ojtam, ojtam - cichojta ludziska. Skupta się na samolocie, a nie na pierdołach. Robisz wg planów w monografii Woźniaka? I to jest głos rozsądku Panowie już się bałem, że mam jakąś niemal epicką dioramę robić. Ja tylko chciałem sobie jakiś samolocik porzeźbić. Tak wg tej książeczki. Tymczasem pierwsze koty za płoty... 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 ja to sie cyndole aby wyciąć osłonkę z vacu, a tu takie rzeczy sie dzieją 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 25 minut temu, sianko napisał: Tymczasem pierwsze koty za płoty... Wycinasz części z naddatkiem i potem to zeszlifowujesz? A swoją drogą - samoloty RWD to dość proste konstrukcje o niewielkiej ilości części, a do dziś nikt się nie skusił na wypuszczenie serii tych samolotów... Wiem, wiem, tak jak z większością polskich konstrukcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 Mój boszsze - vacu się robi Ja zapomniałem już że taka technologia istniała (a trochę się tego nalepiłem za młodu) A ster kierunku to nie za "tłusty" w profilu? Jakoś tak "zdrowo" wygląda na fotce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 9 minut temu, Moses napisał: ja to sie cyndole aby wyciąć osłonkę z vacu, Trzeba więcej pić - ustępuje drżenie rąk i ciachy są zdecydowanie pewniejsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 Godzinę temu, abtb napisał: Trzeba więcej pić - ustępuje drżenie rąk i ciachy są zdecydowanie pewniejsze Łącznie z palcami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 (edytowane) HALT! Jeśli robisz wg planów z książki Woźniaka, to tam jest błąd w usytuowaniu rozpórek w suficie kabiny. Powinny się zbiegać przy tylnej wrędze, a są narysowane odwrotnie. i na koniec co prawda jugosłowiańskiej produkcji (Rogozarski), ale chyba nie grzebali w konstrukcji, a najlepiej to widać: Edytowane 17 Stycznia 2022 przez KayFranz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 RWD-13 SP-BJR był ufundowany przez Zgromadzenie Sióstr Urszulanek stąd nazwa ,,Urszula" od partobki zakonu. A do chrztu samolotu użyto ciekłego azotu, co widać na ostatnim zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 Jaaaa ciem proszem....śliczności. Te rurki to allojzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 17 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2022 4 godziny temu, Moses napisał: ja to sie cyndole aby wyciąć osłonkę z vacu, a tu takie rzeczy sie dzieją ja bym o "takich rzeczach" nie zapeszał , bo może być różnie- kwadratowo i podłużnie 4 godziny temu, Grzes napisał: Wycinasz części z naddatkiem i potem to zeszlifowujesz? A swoją drogą - samoloty RWD to dość proste konstrukcje o niewielkiej ilości części, a do dziś nikt się nie skusił na wypuszczenie serii tych samolotów... Wiem, wiem, tak jak z większością polskich konstrukcji. Raczej tnę po "linii". Więc trzeba robić to co jest i tak zachęcać rodzimych producentów do działania. 4 godziny temu, abtb napisał: A ster kierunku to nie za "tłusty" w profilu? Jakoś tak "zdrowo" wygląda na fotce Tłusty, tłusty nie ruszany, będzie podwyższany ( jeśli plany są ok) 3 godziny temu, KayFranz napisał: HALT! Jeśli robisz wg planów z książki Woźniaka, to tam jest błąd w usytuowaniu rozpórek w suficie kabiny. Powinny się zbiegać przy tylnej wrędze, a są narysowane odwrotnie. i na koniec co prawda jugosłowiańskiej produkcji (Rogozarski), ale chyba nie grzebali w konstrukcji, a najlepiej to widać: lelum polelum! Toż to bym zawału dostał, kolega tak ostro, ale dobrze bo nie zauważyłem ( przecież góra kabiny jak w Rwd 6). Swoją drogą co myślisz o tapicerce kabiny jakie mogła mieć kolory? 3 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: RWD-13 SP-BJR był ufundowany przez Zgromadzenie Sióstr Urszulanek stąd nazwa ,,Urszula" od partobki zakonu. A do chrztu samolotu użyto ciekłego azotu, co widać na ostatnim zdjęciu. zgadza się, a zamiast azotu to nie było kadzidło ? Tak trochę popoprawiałem 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 Bardzo ładnie. Widzę że silnik też będziemy oglądać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Stycznia 2022 Share Napisano 18 Stycznia 2022 Ciekawa maszyna, jakby do RWD 6 doczepiono silnik z 5 :-). Taki myk chyba był w prototypie RWD 9? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi