Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano

Czesi przekazują, a my dalej kisimy poradziecki sprzęt w pierwszej linii. 

24.jpg

Napisano
W dniu 14.07.2022 o 23:04, kopernik napisał:

Czesi przekazują, a my dalej kisimy poradziecki sprzęt w pierwszej linii. 

24.jpg

Czesi są w innej sytuacji. Szansa, że przydadzą im się te hokeje jest mniejsza niż u nas. Poza tym budują się już dla nich następcy (całe 4 sztuki). Mieli też maszyny znacznie młodsze niż nasze i podejrzewam że te zostały przekazane.

Napisano
17 minut temu, Wymysl napisał:

Czesi są w innej sytuacji. Szansa, że przydadzą im się te hokeje jest mniejsza niż u nas. Poza tym budują się już dla nich następcy (całe 4 sztuki). Mieli też maszyny znacznie młodsze niż nasze i podejrzewam że te zostały przekazane.

Pewnie ze są w innej sytuacji , od lat pozbywają się ruskiego sprzętu. Nam wcisnęli Miga 29.  Można się pozbyć ? Można ! A swoją drogą, to warto zadać sobie pytanie Jaki potencjał bojowy ( obronny ) stanowi ten ruski sprzęt, i nie chodzi tylko o jakość ale i o ilość ! Jest moc :

28 Mig 29

18 Su 22

58 Mi 2

28 Mi 24

25 Mi 8

19 Mi 17

Takie dane znalazłem w necie. I jeśli te maszyny stanowią siłę naszej armii , to przypomina mi się takie hasło " Silni, Zwarci, Gotowi ".

Napisano
14 minut temu, kopernik napisał:

Pewnie ze są w innej sytuacji , od lat pozbywają się ruskiego sprzętu. Nam wcisnęli Miga 29.  Można się pozbyć ? Można ! A swoją drogą, to warto zadać sobie pytanie Jaki potencjał bojowy ( obronny ) stanowi ten ruski sprzęt, i nie chodzi tylko o jakość ale i o ilość ! Jest moc :

28 Mig 29

18 Su 22

58 Mi 2

28 Mi 24

25 Mi 8

19 Mi 17

Takie dane znalazłem w necie. I jeśli te maszyny stanowią siłę naszej armii , to przypomina mi się takie hasło " Silni, Zwarci, Gotowi ".

Ja nie odnoszę się do całokształtu sytuacji, tylko do oddawania Mi-24. Jeśli walczącej Ukrainie mogą przynieść korzyści to nam w sytuacji awaryjnej też. 

Jak Czesi "wycisnęli" się z MiGa-29 to potem 6 lat latali na MiG-23 i 21, a następne 6 na samych 21, model MF, a nie na żadnej zachodniej technice. 

Napisano

Na bieżaco śledzę " Air Force Monthly i sporządzany z pewnym poślizgiem bilans strat obu stron . Generalnie straty w jetach są mniej wiecej równe z delikatnym wskazaniem na jedną lub drugą stronę w danym miesiącu . Innymi słowy żadna ze stron nie ma gamechangera .

Napisano (edytowane)

Kilka dni temu gość z rosji napisał iż w rannym ataku na lotniska 24 lutego nie zniszczyli żadnego sprawnego samolotu bo te wystartowały wcześniej po info od amerykanów że się zaczęło 

Edytowane przez em
Napisano
W dniu 17.07.2022 o 00:19, kopernik napisał:

Nam wcisnęli Miga 29. 

Dziś są to samoloty ponad 30-letnie, a wtedy...

Przekazanie czeskich MiGów dla naszego lotnictwa było w 1995. więc MiGi były u nas zaledwie od kilku lat.

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 26.07.2022 o 09:55, Grzes napisał:

Dziś są to samoloty ponad 30-letnie, a wtedy...

Przekazanie czeskich MiGów dla naszego lotnictwa było w 1995. więc MiGi były u nas zaledwie od kilku lat.

Był to czas, ze nie było niczego jeżeli chodzi o dostawy dla  wojska . Polityka  obronna sprowadzał się do realizacji częściowej programu " armia mniejsza , ale nowocześniejsza" poprzez zmniejszania jej rozmiaru bez unowocześniania.  Wzięcie z Czech migów - 29  jawiło się jako dobry deal , bo za nasze sokoły je dostaliśmy . O zachodnich samolotach nikt nie myślał.

• 2 weeks later...
Napisano

Po prostu zdobyli.

Co ciekawe - w lusterku widoczna jest kolejna ciężarówka ze śmigłowcem

image.thumb.jpeg.36bf45d90ec5a3e6dc7228c3f4b753fe.jpeg.8809ddb46f767094bbacc2fa018bf96d.jpeg

• Like 1
Napisano

Ma podstawie takiej foty w NCIS doszli by czy i kiedy był wymieniany olej w przekładni wirnika ogonowego 🤣 Ba nawet kto wymieniał...

Napisano
33 minuty temu, mirage3 napisał:

Ma podstawie takiej foty w NCIS doszli by czy i kiedy był wymieniany olej w przekładni wirnika ogonowego 🤣 Ba nawet kto wymieniał...

Horatio Caine z Miami podałby jeszcze dokładną godzinę wymiany tego ojeju :haha:

• Haha 1
  • 3 weeks later...
Napisano

opis jest mylący.Zdjęty przez drona samolot to Su-34 ktory zrzuca bomby /to te wybuchy/ i odlatuje,na zblizeniu, w koncowce filmu widac slady po flarach

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Co prawda wątek dotyczy współczesnej wojny nad Ukrainą ale jednak chciałem zadać pytanie trochę z innych czasów.  

Otóż na stronie http://ava.org.ru/index.htm "Pułki i samoloty ZSRR w II wojnie światowej" przy opisie 486.(12.) pułk lotnictwa myśliwskiego  http://ava.org.ru/iap/486.htm widnieje zapis "Podczas wyzwalania Ukrainy Zachodniej podczas pracy bojowej został zestrzelony 1 samolot Polskich Sił Powietrznych."

Czy ktoś wie o co chodzi? Co to był za samolot i jakie były okoliczności jego zniszczenia?

Jeżeli mój wpis jest w nieprawidłowym miejscu proszę moderatorów o usunięcie/przeniesienie we właściwe.

Edytowane przez jmx62
  • 1 month later...
Napisano

Co jest? Temat umarł? Nic się  nie dzieje w powietrzu?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.