macias13_84 Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Tylko że ta 7para to była najważniejsza modyfikacjia K2PL względem K2, dodatkowa para kół jezdnych miała zapewnić dzięki powiększeniu kadłuba odizolownay maganyn amunicji w kałdubie oraz zwiększenie opacerzenia bocznego. Czyli po penetracji pancerza i ewentualnym zapłonie magaznynu amunicji wieża nie zamienia się w stację orbitalną Tutaj info, jutro rozładunek https://defence24.pl/przemysl/we-wtorek-w-gdyni-odbior-czolgow-k2-i-armatohaubic-k9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 (edytowane) Coraz bliżej święta: https://twitter.com/portalmorski/status/1599817373539717120?s=48&t=5z4zkWPJV6_akc_Tq-J9uw Edytowane 5 Grudnia 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Przydał by się jeszcze jeden kontener z modelami K2 od Academy... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wprzybylak Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Minister Obrony Narodowej nie potrafi odróżnić statku transportowego od okrętu? Wiedząc jak Koreańczycy lubią dawać w "łapę", mam nadzieję że zapowiedzi komentatorów z YT się nie potwierdzą, bo okaże się że wypompowano kupę kasy bez jakichkolwiek korzyści dla Polskiej gospodarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Rozładowują. Zdjęć K2 jeszcze nie widziałem ale K9 już wszędzie publikują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 K9 jednak faktycznie pomalowana w koreańskiego tygrysa, a liczyłem na standardowe natowskie 3 kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 4 minuty temu, macias13_84 napisał: K9 jednak faktycznie pomalowana w koreańskiego tygrysa, a liczyłem na standardowe natowskie 3 kolory To tylko kupować model Academy i mazać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Genialne posunięcie z tymi haubicami, mimo, że robimy własne niemal takie same (taniej) to kupujemy z półki z zagranicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Może ktoś powie Migenezowi, że FS 34094 to NATO Green w amerykańskim standardzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 3 minuty temu, caughtinthemiddle napisał: Może ktoś powie Migenezowi, że FS 34094 to NATO Green w amerykańskim standardzie... Może i nr FS jest ten sam, na oko to dwa podobne odcienie zielonego, moim zdaniem koreański jest odrobinę bardziej oliwkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 21 minut temu, macias13_84 napisał: K9 jednak faktycznie pomalowana w koreańskiego tygrysa, a liczyłem na standardowe natowskie 3 kolory Ja tam jestem za tym żeby go za szybko nie przemalowywali. Tylko oznaczenia polskie mogliby nanieść na jakiś czas i będzie nowe malowanie w moim polskim arsenale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2022 Przy okazji nowego sprzętu wojskowego dla Wojska Polskiego MON mógłby wrócić do malowania szachownic na pojazdach. Ale żeby za bardzo się nie rzucały w oczy mogłyby być low-vis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 K9 pójdą do przemalunku. To na 10000% Robert no błagam tym gównem od miga to malować... Proponuję dobrać kolory z palety gunze i wychodzi ideolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 9 godzin temu, robertmodelarz napisał: To tylko kupować model Academy i mazać: K9 Jest poskładana na academy K9FIN, tylko własnie przez ten kamuflaż się wstrzymywałem, może jeszscze pukawkę wyniemię na alu bo też się wstrzymałem z wklejaniem na taką okolicznmość. BTW...Przymierzyłem to do Tigera II i wielkie to bydle okropnie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 27.10.2022 o 18:03, Flachenty napisał: Uroczyste przekazanie pierwszych 10-ciu sztuk. Czołgi zaprezentowano w natowskich barwach. Dziś jest oficjalny odbiór z udziałem władz i zobaczymy czy w takich malowaniach dotarły. Natomiast haubice były prezentowane w kolorach azjatyckich i na pewno po dotarciu do jednostki zostaną przemalowane. Edytowane 6 Grudnia 2022 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 O 9.00 uroczysty odbiór chyba będzie w TV. Oglądajcie i patrzcie jak to wszystko pomalowane i sie wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 Oglądam czołgi są w barwach natowskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 Oficjalnie uzywaja okreslenia 'Gap Filler' na te czolgi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 Na K9 już widać pewne elementy do dorobienia, prawdpodobnie jednoskę APU na tylnej ścianie wieży oryginalnie jest tam kosz Teraz, dante napisał: Oficjalnie uzywaja okreslenia 'Gap Filler' na te czolgi? Tak, bo doclowo miała to być taka właśnie szpchla(po angielsku jednak brzmi lepiej) dopóki nie opracujemy i wyprodukujemy właściwych "wzmocnionych" K2PL, a że wyszło jak wyszło to cóż... szpachla, szpachla, szpachla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 Gdynia ma przemiał teraz, raptem dwa dni temu wyładowały się tam Abramsy z 1 Dywizji Piechoty idące na "wschodznią flankę", wczoraj/ dzisiaj K2/K9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 24 minuty temu, bulik58 napisał: Chyba ich musisz ich lubic ze az 2 fotki wrzuciles, moze zamien je na fotki pojazdow , co? Ja ci wrzucę ale na razie znalazłem tylko jedną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 Panowie, prośba z mojej strony całkiem poważna i bez podtekstów: oddajemy nasze Kraby, a w zamian jako uzupełnienie naszego uzbrojenia kupujemy z Korei armato-haubice K9. Nie znam szczegółów, więc jakby ktoś potrafił objaśnić sens tej operacji to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 Myślę, że oddać łatwo a produkcja trochę trwa i to logiczne takie szybkie działanie. Natomiast zamawiając dużą ilość w następnej kolejności brano chyba pod uwagę moce produkcyjne. Być może Koreańczycy są w stanie wyprodukować szybciej. Ponadto biorąc pod uwagę planowaną współpracę przemysłów obu krajów myślę, że jeszcze wiele przed nami. Krab jest ok ale to mix a K9 oryginał być może do modernizacji. W każdym razie Krab zdobywa teraz dla nas cenne doświadczenia w walce i cholera wie co to przyniesie... Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 Rzekomo LeadTime - potrzebujemy dużo i szybko, a HSW nie ma takich mocy wytwórczych, szybciej jest kupić z pułki i budować linię produkcyjną odbierająć kolejne szyuki z ROK, niż czekać na zakończenia kontraktu dla Ukrainy i rozbudowę linii dla Kraba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi