Roland_Sebastian Napisano 8 Sierpnia 2022 Share Napisano 8 Sierpnia 2022 Przygoda z Hayate dobiegła końca i niniejszym prezentuję zdjęcia gotowego modelu Ki-84 Hayate. Zdecydowałem się na czwartą propozycję malowania czyli maszynę 3. Chutai 47. Sentai: kapitana Hatano. Jak tylko zobaczyłem ten schemat to wiedziałem, że muszę tak pomalować swój model. Przede wszystkim ze względu na białe bandaże charakterystyczne dla jednostek Obrony Japonii i żółte pasy za kabiną pilota - te akcenty przełamują monotonię jednokolorowego kamuflażu - na samolocie dużo się dzieje i jest na czym oko zawiesić. Poza tym chciałem też poćwiczyć malowanie od masek i ten schemat nadawał się do tego idealnie. Model zrobiony praktycznie prosto z pudła, praktycznie ponieważ oryginalną rurkę pitota złożyłem w ofierze dywanowemu potworowi. Nową dorobiłem z dwóch igieł iniekcyjnych nasuniętych jedna na drugą. Model budowałem z założeniem by go zbytnio nie tyrać. Niektórych może razić brak powszechnych na maszynach japońskich obić farby. Zdecydowałem, że mój Hayate będzie miał kompletną powłokę lakierniczą. Po pierwsze bo w dalszym ciągu nie opracowałem metody nanoszenia odrapań i obić na model tak aby wyglądały realistycznie. Po drugie nie chciałem, żeby te efekty odciągały oglądającego od tego kolorowego kamuflażu. Do tej konwencji starałem się dopasować ślady eksploatacyjne, które starałem się zrobić w miarę delikatne. Tak żeby model przestawiał maszynę niedawno wcieloną do jednostki, która nie odczuła jeszcze trudu walki. I kilka zdjęć na czarnym tle: 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 8 Sierpnia 2022 Share Napisano 8 Sierpnia 2022 Bardzo ładny model. Fajnie delikatnie wyeksploatowany - wygląda prawie jak nówka z fabryki. Podoba mi się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 8 Sierpnia 2022 Share Napisano 8 Sierpnia 2022 Bardzo ładny. Tak wygląda świetnie.Bez obić farby często robionych od czapy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 8 Sierpnia 2022 Share Napisano 8 Sierpnia 2022 Znakomity gratuluję malucha. Piękne fotografie a na czarnym tle obłędnie dobre. Ładny i czysty bez drapanek, których ja nie potrafię się ustrzec. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 8 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2022 5 minut temu, kapsel napisał: Ładny i czysty bez drapanek, których ja nie potrafię się ustrzec. To, że nie umiem zrobić dobrych obić nie znaczy, że nie podobają mi się odrapane samoloty. Kiedyś na pewno sobie zrobię zmęczonego życiem japsa:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Sierpnia 2022 Share Napisano 8 Sierpnia 2022 Świetny, podoba się bardzo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pstryk Napisano 8 Sierpnia 2022 Share Napisano 8 Sierpnia 2022 Mega! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 Sierpnia 2022 Share Napisano 8 Sierpnia 2022 Podoba mi się wielce. Zrobić model bez intensywnych śladów eksploatacji ale tak, żeby nie wyglądał jak zabawka chyba nie jest łatwo. Mnie, w każdym razie, dotychczas się nie udało (i w najbliższym czasie nie uda). Szczerze gratuluję, piękne malowanie wybrałeś. 1 godzinę temu, Roland_Sebastian napisał: Model budowałem z założeniem by go zbytnio nie tyrać. Niektórych może razić brak powszechnych na maszynach japońskich obić farby. Zdecydowałem, że mój Hayate będzie miał kompletną powłokę lakierniczą. Po pierwsze bo w dalszym ciągu nie opracowałem metody nanoszenia odrapań i obić na model tak aby wyglądały realistycznie. Prawdę mówiąc nie robiąc ich masz niewielką szansę się nauczyć. Podpatrujesz poradniki i błądzisz. C'est la vie. 1 godzinę temu, Roland_Sebastian napisał: oryginalną rurkę pitota złożyłem w ofierze dywanowemu potworowi. To na pewien czas powinno mu wystarczyć. Zaczynaj szybko nowy model i napisz, co to będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 Modelik ładny, ale brakuje mi / albo nie widzę na zdjęciach - linek antenowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2022 9 godzin temu, zaruk napisał: Prawdę mówiąc nie robiąc ich masz niewielką szansę się nauczyć. Podpatrujesz poradniki i błądzisz. C'est la vie. Dlatego mam już złomka do ćwiczeń 24 minuty temu, marek d napisał: ale brakuje mi / albo nie widzę na zdjęciach - linek antenowych. rzeczywiście anteny nie ma. Zdjęcia na które trafiłem są takiej jakości, że nie widać jak i czy w ogóle takowa była, a modelarze na swoich modelach raz ją montują raz nie. Do tego widziałem co najmniej 3 sposoby jej zamocowania. Jeśli masz ochotę podzielić się ze mną ta wiedzą jak poprowadzić linkę anteny to z chęcią to poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2022 9 godzin temu, zaruk napisał: żeby nie wyglądał jak zabawka chyba nie jest łatwo. Niestety są miejsca z kategorii tych, których nie odzobaczysz. Na przykład pokrywy podwozia. Patrząc na zdjęcia rażą swoją grubością, nie odchudzałem bo szkoda mi było detali na wewnętrznej stronie. Teraz żałuję, że nie poświęciłem tych detali bo i tak nic z nich nie widać w gotowym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 8 godzin temu, Roland_Sebastian napisał: rzeczywiście anteny nie ma. Zdjęcia na które trafiłem są takiej jakości, że nie widać jak i czy w ogóle takowa była, a modelarze na swoich modelach raz ją montują raz nie. Do tego widziałem co najmniej 3 sposoby jej zamocowania. Jaką wersję zrobisz będzie lepiej niż bez, Jeżeli ktoś powie źle niech przedstawi dowód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 Bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 7 godzin temu, marek d napisał: Jaką wersję zrobisz będzie lepiej niż bez, Jeżeli ktoś powie źle niech przedstawi dowód. Drugie zdanie jest niewątpliwie słuszne, ale całość jest trochę niebezpieczna. Autor rozciągając linki także przedstawia określone twierdzenie i tym samym przyjmuje na siebie ciężar dowodu. Ja nie mówię, że lepiej nie rozciągać, bo to, o ile chcemy pozostać racjonalni, nic nie zmienia. Ciężar dowodu z definicji idzie za pozytywnym twierdzeniem, a pominięcie linek też takim będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) W publikacji Model Art poświęconej Ki-84 prezentowany jest jeden rodzaj montowania anteny. Taki, jak na tym rysunku: Nie znalazłem jednego zdjęcia w widoczny sposób potwierdzającego taki układ ale z analizy kilku fotografii wynika, że tak było w rzeczywistości. Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez zaruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) 53 minuty temu, zaruk napisał: jak na tym rysunku: .. i tak robi większość modelarzy. W starym modelu Tamiya są jeszcze chyba dwa schematy. Autor zrobi jak zechce. Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez marek d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 Świetne wykonanie i prezentacja! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 Model spoko Podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 13 Grudnia 2022 Share Napisano 13 Grudnia 2022 W dniu 9.08.2022 o 08:10, Roland_Sebastian napisał: Rzeczywiście anteny nie ma. Zdjęcia na które trafiłem są takiej jakości, że nie widać jak i czy w ogóle takowa była, a modelarze na swoich modelach raz ją montują raz nie. Do tego widziałem co najmniej 3 sposoby jej zamocowania. Jeśli masz ochotę podzielić się ze mną ta wiedzą jak poprowadzić linkę anteny to z chęcią to poprawię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Model fajny , dodam tylko że przy następnym japońcu dobrze by było pomalować ciemniejszym żoltym. ( taki jak masz na kalkach). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Kolejny fajny model, który jakoś mi uciekł. Stonowane brzydzenie, bez wszechobecnych obić, bardzo staranny. Całość bardzo mi się podoba, gratuluję! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 Bardzo ładna i staranna praca. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi