Skocz do zawartości

Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 14.10.2024 o 17:59, martinello napisał:

Ramki niekompletne. Brakuje paru elementów, choćby stateczników poziomych.

Poza tym - powietzchnie sterowe i klapy  niestety nie są oddzielne.

https://beavercorp.jp/wp-content/uploads/2024/10/アルマホビー-172-一式戦闘機-隼-二型-新商品ご案内-2024.10.17-1.pdf

/p.

5 godzin temu, maluch116a napisał:

Czy wiadomo cokolwiek o planie wydania tego modelu w skali 1/48? Pytam o Ki-43 oczywiści. 

4 godziny temu, martinello napisał:

A czy Arma wydała już Ki-84 w 48 ?

2 godziny temu, RogerM napisał:

Nie, nie wydała, tak jak nie wydała Jaka-1...

Arma Hobby wydała zaledwie  3 rodzaje samolotów w 48mce ( i tak o 3 za dużo). :chytry:

To co !  teraz ma przeskalowywać na 48siem ,każdy swój model z 72ójki ??? :wpier:

Wy 48emkowicze macie fajnego Oskara z Hasegawy (wszystkie wersje) , z Fine Moldsa  i to wam starczy .:bleh:

Z innymi samolotami też jest o wiele lepszy wybór w 48 ,niż 72!

Arma niech płodzi modele w skali  72wa (tak jak deklarowała na początku), a od 48siem macie ,,wyśmienitego'' Eduarda ( który zresztą poszedł po rozum do głowy i też zaczął robić świetne 72ójki):super:

• Like 1

W dniu 23.09.2024 o 13:40, Wymysl napisał:

Czy mógłbyś zrobić jakiegoś inboxa porównawczego?

A masz pomysł gdzie ?

Bo chyba nie tutaj.

Godzinę temu, Maciej R napisał:

Czyli cena zgodnie z przewidywaniami.Kosztuje tyle co " dziadek" z Fujimi i o dwie dyszki droższy od modeli SH.

Trzeba na spokojnie poczekać na wersję Ki-43 I.

Zwracam uwagę na cenę przy zakupie 4 modeli - trzy w cenie katalogowej a czwarty za 1 % wartości.

Zwracam uwagę, że przy aktualnych warunkach promocji korzystniej jest kupić dwa pełne modele z wydrukami 3d niż jeden zestaw z dodatkowymi ramkami i dwoma kompletami wydruków 3d.

Pomysł z opcjami zakupu moim zdaniem bardzo dobry. Powinni rozszerzyć na wszystkie modele w ofercie. 

EDIT -> chyba warto założyć spółdzielnie zakupową 😉

Edytowane przez martinello
  • Like 2

6 minut temu, em napisał:

Oczywiście. Zapowiadany oryginalnie na zeszły rok. Potem, miał być tuż, tuż. Potem ukazał się eduardowy i nieco ucichło. Niby wciąż jest w planach. Niewykluczone, że kolejny zapowiadany na koniec roku model to właśnie ten. Ale osobiście trochę wątpię. Ceną nie da rady konkurować z Eduardem, jakością co najwyżej dorówna. Ci co mieli apetyt na nowego P-51D już zapewne kupili edka (tak jak ja). Ekonomicznie, to się za bardzo nie spina. Chyba, że są jakieś dodatkowe okoliczności. Np. musieli zacząć produkcję ze względu na umowy i teraz, skoro koszty poniesione, to lepiej  sprzedać cokolwiek niż nic.

Jesli Mustang to powinni  wypuścić go jako P-51 K.  Ten P-51 Eduarda jakoś mi nie przypomina śmigłem P-51K. Oraz dodatkowe wersje rozpoznawcze.

image.jpeg.a90f2d405a924eec195626bb7fa7c0d7.jpeg

Wiem że w Eduardzie jest  cześć 31.  Jednak tu na zdjęciu inaczej wygląda część spływowa łopaty. U EDUARDA  jej częsci są symetryczne, a tutaj nie. W prawdziwej natarcie jest symetryczne ale spływ , nie. Chyba najlepiej to widać na prawej poziomej łopacie.

Trzeba by to Edkowe śmigło zobaczyć z podobnej perspektywy jak to na zdjęciu..

Patrząc na zdjęcia robione "prostopadle" do wypraski to będziemy mieć efekt jak wyżej na łopatach górnej i dolnej, czyli prawie symetryczne. 

Edytowane przez arhtus

W dniu 24.10.2024 o 19:16, martinello napisał:

Zwracam uwagę, że przy aktualnych warunkach promocji korzystniej jest kupić dwa pełne modele z wydrukami 3d niż jeden zestaw z dodatkowymi ramkami i dwoma kompletami wydruków 3d.

To wydało mi się nielogiczne i sprawdziłem jak to działa. 

Za jeden zestaw z dodatkowymi ramkami i dwoma kompletami 3D płaci się 171,95 plus dostawa 11,50. Czyli 183,45. 

Za dwa zestawy z wydrukami płacisz jednak więcej, bo 200,64 zł. Przesyłka jest  gratis. 

Różnica niewielka, ale jest jednak logicznie. Jak Ci wyszło to, że dwa osobne taniej?

No właśnie nie wiem jak mi wyszło...

Chyba zepsuł mi się suwak logarytmiczny.

Ale - Arma pisze, że po zalogowaniu do newslettera ma się stały rabat 5% na wszystko. Ja mam.

Kupując jeden model z częściami 3d, przy rabacie zapłacimy 108,30. Ale gdy dodamy kolejny lub kolejne takie same zestawy to dostajemy progresywny rabat na ostatnią sztukę, ale pierwsza i wszystkie inne nie-ostatnie wycenione są bez rabatu po 114 pln.

Zgłosiłem to już na chacie w sklepie.

A co do modelu. Zaprezentowano próbne wtryskiwacz na małym ciśnieniu z niedolanymi krawędziami spływu. Mam nadzieję, że nie pogrubia płata jak w modelach iskra i F4F-4  !!!

• Like 1

Może ten 99% rabat na czwartą sztukę anuluje inne rabaty?

Jeśli nie będzie się forma wypełniać, to coś będą musieli zrobić. Najpierw zwiększą ciśnienie, potem dodatkowe wlewy, a potem to co w Iskrze i F4F.

Od ciśnienia wtrysku zależy też grubość linii podziału. Mam różne  wypraski P-39, które mają delikatnie innej grubości te linie i tam jedyną zmienną mogło być ciśnienie, bo tworzywo wygląda na takie samo.

Czyli: mamy sytuację, w której Arma nie jest póki co w stanie otrzymać produktu wykonanego jak należy, ale organizuje wielką przedsprzedaż - chociaż nie wie, czy uda się uzyskać zadowalający efekt końcowy, czyli części prawidłowo odlane. Nawet nie stało to obok uczciwego podejścia do klienta.

12 minut temu, greatgonzo napisał:

Bez podania źródeł - czysta spekulacja. Źle, że okraszona wnioskiem.

Kto nie wyciąga w porę wniosków, wyrzuca pieniądze w błoto.

• Like 1

26 minut temu, Jostein napisał:

Jedyne, co w tym wypadku jest nieracjonalne, to optymizm.

463547950_1045674287572052_549053318467186001_n.jpg

Generalnie jedyne co jest nieracjonalne to dyskusja z kimś kto z góry zakłada, że wszystko, zawsze będzie złe bo jest zwyczajnie nieuleczalnie uprzedzony i na siłę próbuje narzucić Innym taką narrację...

Edytowane przez mirage3
  • Like 7
  • Thanks 2

• Greif locked this temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.