Skocz do zawartości

Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Maxy napisał:

Karpaty. Czechy?

No jak Karpaty to raczej Słowacja. W Czechach ciężko o taką wysokogórską rzeźbę terenu.

Ale pocisnął kosiakiem po tej dolinie - kozy potem przez dwa lata się nie cieliły.

Efektowne ale chyba trochę rodem z Gwiezdnych Wojen.

Zbombardował Krywań?

Edytowane przez socjo1

8 minut temu, panmopsik napisał:

jak sama nazwa wskazuje koza się koci

a sumy się sumują :haha:

• Haha 2

powyższe określenia są poprawne choć niekoniecznie popularne tak samo jak "kocić się", które to ma podstawy naukowe a dotyczy nie wchodząc w szczegóły "rodzenia się" (odsyłam np. do prof. Jana Miodka)

Edytowane przez panmopsik

55 minut temu, jachud3 napisał:

Boxart Jaskółki autorstwa Piotra Forkasiewicza:

unnamed.thumb.jpg.3f7ac33d5bf98e74e41038f5e38623b0.jpg

Mają być dwa malowania wojenne i jedno powojenne.

Znaczy się, dwie "Jaskółki" i jedna "Turbina", czy jakiś zdobyczny aliancki? 
Ciekawe, czy Arma pójdzie za ciosem i zaserwuje też wersję rozpoznawczą i dwumiejscową? Na razie w planach nie ma.

17 minut temu, BRAVO112 napisał:

juz od kilku lat planuje budowe dwumiejscowej Hasegawy i mi sie nie udaje zaczac....

Moze, jak Arma wypusci?

Kiedyś myślałem o "pożenieniu" płatowca Hasegawy z "bebechami" kadłuba od Revella i robić "nocnika" ze słabszym uzbrojeniem, dwoma działkami 20 mm. Tyle, że nie mam pojęcia, jak był w nim ustawiony fotel w tylnej kabinie, więc sprawa poszła ad acta. 

W dniu 18.10.2025 o 23:51, barszczo napisał:

I nadciągający P-51K w skali 1:72 wraz z malowankami:

big_70071-web.jpg.b0b2c6d9f3a68d3f813069e581411c11.jpg

big_70071-profile-1.jpg.6b4701671358fb220218e1d722a02d9e.jpg

big_70071-profile-2.jpg.2551aedbe30d846d23c76528892cc894.jpg

big_70071-profile-3.jpg.d9aabb18e3f8c1809350dbb10469b4fb.jpg

My tu gadu gadu o jakichś szfalbach czy innych garbusach, tymczasem konik K wjechał do sklepów :

https://www.mojehobby.pl/products/North-American-P-51-K-Mustang.html

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster

10 minut temu, pezetinz napisał:

Całkiem dobry dobór oznaczeń :

1. JG7 klasyka, zawszę się dobrze prezentuje, biała 3 nie jest jakoś powszechna w zestawach (kiedyś była Hase, dziś tylko w zestawach aftermarketowych)

2. Galland bez myszki Miki nie jest częstym zjawiskiem, do tego JV44 więc można postawić koło papuziej Dory (albo i dwóch - od IBG 🤣)

3. Turbina zawsze dobrze widziana, a V-40 wg mojej wiedzy jeszcze nie występowały na kalkach ( można zatem (i trzeba!) uzupełnić kolekcję 🙂

Edit: V-40 jest na arkusiku kalek od Kory, dostępne na zamówienie więc ciężko stwierdzić czy faktycznie osiągalne.

Apetyt się wyostrza 😉

Pozdr ww 

5 minut temu, wuwumaster napisał:

biała 3 nie jest jakoś powszechna w zestawach (kiedyś była Hase, dziś tylko w zestawach aftermarketowych)

Jest jeszcze w Academy ale nie ma co ukrywać, że to najbardziej przeze mnie wyczekiwany model Army :)

• Like 1

32 minuty temu, Bercik napisał:

Jest jeszcze w Academy ale nie ma co ukrywać, że to najbardziej przeze mnie wyczekiwany model Army :)

Jeśli mówisz o  podwójnym zestawie z Mustangiem w pudle to tak, z tym że tam jest biała 3 w żółtej obwódce, powiedziałbym dość dyskusyjne...

(chyba że robimy model egzemplarza z Deutsches Museum w Monachium to tak, on ma białą 3 w żółtej obwódce, tak mu po remoncie namalowali.

Widzę że Arma da i taką i taką trójkę, będzie sobie można wybrać 🙂

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster
  • Like 1