bordawski Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Przymierzam się do kupna aerografu czy ktoś ma może taki sprzęt i czy to się nadaje na początek? http://allegro.pl/aerograf-130-kompresor-zestaw-do-malowania-modeli-i3136459357.html chodzi mi o kompresor bo z racji tego że nie ma żadnej nazwy producenta ani innej nazwy nie wiem zabardzo jak znaleźć jakieś informacje o tym sprzęcie, o aerografie czytałem już różne opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Lepiej zainwestuj w coś lepszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Areo jeszcze da radę i dla początkującego jest w sam raz - sam go mam i na nim się uczyłem, kompresor - porażka, lepiej dołożyć i wziąść coś bardziej zaawansowanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Aero super wcale nie jest, zależy na jaki egzemplarz trafimy. Miałem 1 dobrze się malowąło ale ukręciłem dysze, kupiłem drugi porażka, rozszczelnił się, krzywo czasami maluje, lubi pluć farbą..Odkładam kase na ultre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 No ja kupiłem Evolution, ale przedstawiony aero w moim wydaniu tylko z uporem maniaka lubi się przytykać przy niektórych farbach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Widać zależy od egzemplarza. Dla przykładu ja przed chwilą malowałeg gunze h i jakoś szło, a cały dzień męczyłem się z c. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 a są wogule jakieś kompresory przyzwoite poza przerabianiem lodówki do 100 zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 wbrew pozorom "przerabianie z lodówki' to bardzo przyzwoite kompresory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Jest za 3 stówki taki kompresorek z butlą 3l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Widać zależy od egzemplarza.Dla przykładu ja przed chwilą malowałeg gunze h i jakoś szło, a cały dzień męczyłem się z c. jak rozcienczałes i czym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 dedykowanym rozciemczalnikidm z opozniaczem w proporcjach podanych na forum to jest 50-60% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 w proporcjach podanych na forum to jest 50-60% a kto Ci takie proporcje podał do gunze ? włoski w powietrzu nie fruwały z aero ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Nazwa: Gunze - seria C © "Typ: nitrocelulozowe Rodzaj: emalie, lakiery (10ml) Rozcieńczalnik dedykowany: Mr. Color Thinner lub Mr. Color Leveling Thinner - 50, 110, 250, 400ml Info producenta: Polecane rozcieńczanie w granicach 1:1 to 2 części farbki w stosunku do rozcieńczalnika Alternatywa MW: Aceton, Nitro (+ Retarder) Praktyka MW: 50% ~ 60%" Zacytowane z tematu o farbach, z tym, że jak teraz patrzyłem to dla tych w nowszym opakowaniu jest 50-70 % Troszkę się robiła pajęczyna to zwiększałem ilość rozcieńczalnika, to potem aero nie chciał "złapać" farby albo psikałem i nagle się zatykał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Ja nigdy nie odmierzam jak w aptece ale tak na oko wychodzi 1:4-1:5 farba jest transparentna i maluje kilkoma cienkimi warstwami na niskim cisnieniu /aerograf H&S Ultra cisnienie ok 1bara / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziktrans Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Siemanko Jestem początkującym modelarzem, i czy taki aerograf jest dobry na początek : http://www.hobbysta.pl/aerograf-bd130-double-action-03mm-p-28665.html Proszę o odpowiedź Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Maja 2013 Super Moderator Share Napisano 5 Maja 2013 Witam. Jestem początkującym modelarzem, i czy taki aerograf jest dobry na początek Używam tego modelu aerografu już od kilku lat. Miałem ich w sumie dwa. Jednego zazłatwiłem bo zapomniałem go wyczyścić po malowaniu i niestety farbka zaschnęła co umiemożliwiło jego rozłożenie. Drugi czyszczę po każdym używaniu i służy mi do dzisiaj. Jak tylko dobrze roźcieńczysz farbę to mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby pluł. No zdarzyło się na początku, jak zaczynałem malować aerografem. Polecam ten aerograf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziktrans Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Witam.Jestem początkującym modelarzem, i czy taki aerograf jest dobry na początek Używam tego modelu aerografu już od kilku lat. Miałem ich w sumie dwa. Jednego zazłatwiłem bo zapomniałem go wyczyścić po malowaniu i niestety farbka zaschnęła co umiemożliwiło jego rozłożenie. Drugi czyszczę po każdym używaniu i służy mi do dzisiaj. Jak tylko dobrze roźcieńczysz farbę to mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby pluł. No zdarzyło się na początku, jak zaczynałem malować aerografem. Polecam ten aerograf. Dziękuje za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
presto Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 mam pytanie zakupiłem Aerograf Adler AD-7790 lecz nie było w nim instrukcji mógłby mi ktoś po krótce wytłumaczyć jak tym się obsługiwać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Poszukaj tutoriala na youtube z dowolnym aerografem. W gruncie rzeczy każdy jest taki sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 mam pytanie zakupiłem Aerograf Adler AD-7790 lecz nie było w nim instrukcji mógłby mi ktoś po krótce wytłumaczyć jak tym się obsługiwać? Mam taki. Co chcesz wiedzieć? Jeśli bardziej szczegółowo to może na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Mam pytanie kupiłem używany kompresor Aeolian Pixie nie moge za bardzo znaleźc informacji o nim a nie mam instrukcji. Z pudełka wynika że jest tłokowy bez olejowy? i w związku z tym że jest to mój pierwszy aergoraf i kompresor mam pytanie czy z kompresorem coś sie robi? tzn konserwuje jakoś czy po prostu włączam jak chce malowac i wyłączam jak kończe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Kompresory bez olejowe są bezobsługowe. Jak coś się spitoli w nim to jak nie ma gwarancji lub serwisu w pobliżu to we własnym zakresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 No i pamiętaj kolego Bordawski, że te mini kompresory dość szybko się nagrzewają i nie powinny działać w ciągłym trybie pracy dłużej niż 1 godzina . Bo to może skutkować negatywnie. Pozdrawiam i życzę miłej nauki malowania i korzystania z zestawu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz19992000 Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Cześć kupiłem nie dawno oto taki kompresor http://allegro.pl/kompresor-do-aerografu-cichy-wentylator-najtaniej-i3225275219.html i jestem ciekawy jaki jest jego czas pracy, szukałem wszędzie i nie pisze również w instrukcji. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 23 Maja 2013 Share Napisano 23 Maja 2013 Cześć kupiłem nie dawno oto taki kompresor http://allegro.pl/kompresor-do-aerografu-cichy-wentylator-najtaniej-i3225275219.html i jestem ciekawy jaki jest jego czas pracy, szukałem wszędzie i nie pisze również w instrukcji. Pozdrawiam. Kiedyś się nad takim modelem zastanawiałem ale nie mogłem znaleźć dokładnych i wiarygodnych informacji czy i jaki zbiornik wyrównawczy to ustrojstwo posiada. W opisie aukcji jest informacja, że posiada on wbudowany wentylator - może to sugerować możliwość pracy ciągłej jeśli oczywiście chłodzenie jest odpowiednio skuteczne. Niestety ja także nie znalazłem informacji jak długo wg producenta może być załączony non stop. Jak już trochę nim popracujesz to podziel się wrażeniami o tej konstrukcji bo informacji w sieci za wiele nie ma a mogą być pomocne dla potencjalnych chętnych do zakupu. Sam kupiłem w końcu inny model ale o większych gabarytach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi