Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może jakieś uwagi i porady co do pierwszego użycia ?

Mam podobny, od czterech lat. Generalnie, przy normalnych warunkach używania, posłuży Ci długo i niejeden model nim zmalujesz. Przy odkręcaniu dyszy uważaj jednakże, bo podobnież ukręcać się lubią . Choć ja przez cały ten okres dyszę odkręcałem może ze dwa razy, przy okazji gruntownych kąpieli.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Może mi ktoś powiedzieć na temat tego psikadła ? ==> http://www.harder-airbrush.eu/ultra/index.php lepsze to niż np Alder 7790 ?
Miiisiu! Twoje pytanie w innym wątku tak mnie rozbawiło, że wręcz zamierzałem milczeć i zostawić innym przyjemność odpowiadania. Jednak jeśli to samo pytanie zadajesz na raz w iluś wątkach to zaczyna świadczyć o lenistwie. Dlatego tam ci odpowiedziałem.
  • 2 weeks later...
Napisano

Aerograf naturalnie pierwsza liga.

Z akcesoriami to chyba nawet cena nie jest najgorsza.

Kompresor to z własnego doświadczenia polecałbym jednak AS-186.

Napisano

A jaka jest rożnica miedzy nimi ? I czy ten co wymieniłem jest w ogóle czegos wart ? Zalezy mi, bo caly zestawik jest od jednego sprzedawcy ;)

Napisano

Najważniejsza różnica wynika z tego, że ten kompresor nie ma butli. Mój podobny (MAR 3000) wytrzymał ok. 2 lat i ma teraz drobne zwarcie na uzwojeniu, wynikające pewnie z tego że kompresor cały czas się włącza i wyłącza. Teraz mam z kolei AS-186 z butlą jest trochę słaby do dużych modeli, ale komfort pracy lepszy.

Napisano

Udało mi się znaleśc u innego sprzedawcy H&S z innym kompresorem

http://allegro.pl/kompresor-tg-212k-do-aerografu-zbiornik-3-0l-i4397721337.html - co o tym sądzicie ?

http://allegro.pl/aerograf-harder-steenbeck-ultra-i4408819676.html

http://allegro.pl/waz-pneumatyczny-do-aerografu-i-kompresora-1-8-i4397721226.html

Czy cos jeszcze musiałbym dokupć ( chodzi mi głownie o złączki i osprzęt do aero ) ?

Napisano

Zamówilem powyższy zestawik. Do tego wziałem zbiornik do czysczenia aero i wyciory.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Żeby nie pisać kolejnego postu.

Zbiorniczek 2ml jest wystarczający, żeby pomalować pojazd 1:35, czy lepiej zaopatrzyć się w 5 ml ?

Napisano
Zamówilem powyższy zestawik. Do tego wziałem zbiornik do czysczenia aero i wyciory.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Żeby nie pisać kolejnego postu.

Zbiorniczek 2ml jest wystarczający, żeby pomalować pojazd 1:35, czy lepiej zaopatrzyć się w 5 ml ?

Najlepiej 5 ml.

Napisano

Kupuję kompresor as-186 z butlą 3l. Dobry wybór do samolotów w 1:72 ? I jak z awaryjnością ?

Napisano

Szukam, prostego aerografu, malować raczej będę pojedyncze spore powierzchnie. Miałem EW -770 ale one mnie nie lubią, i ciągle miałem z nią przeboje. Chyba ze jest możliwość kupienia samych cześć zamiennych do EW- 770 i znajdzie się ktoś kto objaśni mi w jakiś sposób to poskładać ażeby działało.

Napisano
Szukam, prostego aerografu, malować raczej będę pojedyncze spore powierzchnie.
Powinna wystarczyć konstrukcja jednofunkcyjna z mieszaniem zewnętrznym.

Moje dzieci malowały Aztek A320, który jest jednofunkcyjny z wewnętrznym mieszaniem. Uważam, ze ma niekorzystny stosunek ceny do jakości, ale ja go nabyłem używanego. Mogę spokojnie polecić jako pierwsze aero.

Mam dobre doświadczenia z firmą „Kriskar”, więc proponuję roważenie działu Aerografy jednofunkcyjne z ich strony.

Miałem EW -770 ale one mnie nie lubią, i ciągle miałem z nią przeboje.
Zaryzykuję stwierdzenie, że to Ty raczej nie umiesz się z nimi dogadać.
Chyba ze jest możliwość kupienia samych cześć zamiennych do EW- 770
Wygląda na to, że częsci można nabyć w firmie „MAR” z Łodzi. Ja mam średnie doświadczenia z ich serwisem, ale ogólnie w necie raczej ich chwalą niż psy na nich wieszają.
i znajdzie się ktoś kto objaśni mi w jakiś sposób to poskładać ażeby działało.
Zapraszam do Warszawy. Z chęcią poświęcę czas.
Napisano

Witam. Poszukuje aerograf dla zaczynającego przygodę z nim. Zaznaczam, że nie chciałbym wydawać zbyt wiele pieniędzy. Chodzi mi o jakiś tani aerek, który w miarę dobrze maluje. Głównie zajmuję się skalą 1/72 czasem też 1/48. Mile widziane linki do ofert.

Napisano

Możliwe ze to i ja mam coś nie tak, ale po każdym rozebraniu i czyszczeniu występuje efekt cofania się powietrza do zbiorniczka. Prostszy miałem na myśli o mieszaniu wewnętrznym, z zbiorniczkiem umieszczonym u góry .

Napisano

Podstawowe pytanie, ile chcesz wydać?

Jak to określisz, to na pewno koledzy coś doradzą.

Dodam do siebie, że jak kupisz tani, kiepski aerograf, to nic z tego dobrego nie wyjdzie.

Aerograf, nawet ten pierwszy, powinien być stosunkowo dobry, żeby dawał zadowalające efekty modelarzowi.

Napisano

Krótko: kupisz syf - zrazisz się, samo mycie wykończy twoje nerwy, minimum warte uwagi to H&S ULTRA - który jest bardzo polecanym aero.

Ale kasa nie ta ...

Napisano

Proszę o podpowiedź w sprawie ustawienia iglicy. Czy podczas malowania regulujecie położenie iglicy, czy ustawiacie w jednym miejscu i tak zostawiacie ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.