dlugi6661 Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 Ja kupiłem jako pierwszy jakiś szajs z castoramy z podczepianym zbiornikiem z plastikową nakrętką, gdzie pod wpływem farby z rozcieńczalnikiem po prostu wytopiło nakrętkę :/ Potem dorzuciłem drugie tyle - kupiłem Adlera i jestem bardzo zadowolony, model ze średniej półki działa aż miło, tak samo jak ich kompresor. Również 2 dysze w komplecie. W mojej ocenie jest tak wszechstronny, że powinien wystarczyć każdemu aż nad to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marb1208 Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 Zastanawiam się nad zakupem Ultry. Czy może jednak dopłacić i zainwestować w EVO?Warto brać zestaw 2 in 1? Czy dodatkowa dysza 0,4 mm będzie przydatna (maluję głownie pancerkę 1:35). Czy do H&S można zamontować jakiś dekielek na zbiornik? W mojej piwacie bez założonej pokrywki zdarzyło mi się rozlać farbę w czasie malowania. Z góry dzięki za rady. Ja wybrałem Evo w zestawie 0,2/0,4. Dyszy 0,4 nie zakładałem. Malowałem na razie nie za dużo, ale na dyszy 0,2 nie było problemu z akrylami, olejnymi i metalizerami. Więc raczej pojedyńczy wystarczy, a jak zestaw to lepiej 0,15/0,4. Dekle widziałem w sklepie "http://www.fine-art.com.pl/", ale tanie nie są. Dyszę i iglicę też tam można dokupić. Proponuję zadzwonić i dogadać się co do zakupu i ceny. Używasz zbiornika 2 ml czy 5 ml? Zastanawiam się czy 2 nie będzie trochę mały np. żeby położyć kolor bazowy, a wolę mieszać farbę w zbiorniku zamiast w jakimś dodatkowym pojemniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 Jako, że padła mi wysłużona Piwata, chciałbym się w końcu przesiąść na coś konkretniejszego. Myślałem o Evo, ale u mnie w mieście dostępny jest też Gunze ( http://www.m-zone.pl/mr-procon-boy-fwa-0-2-mm.html ) Trochę poczytałem recenzji użytkowników obu i już sam nie wiem co myśleć, a często są one niestety tendencyjne. Czy są jakieś ogromne "za" dla któregoś z psikadełek? (pomijam kwestię dostępności różnych dysz i dodatków, bo .2mm mi aktualnie wystarcza i nie planuje w najbliższej przyszłości wymiany) Czy może zwyczajnie wybrać ten który będzie mi lepiej leżał w ręce, bo oba sprzęty są solidne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 Używasz zbiornika 2 ml czy 5 ml?Zastanawiam się czy 2 nie będzie trochę mały np. żeby położyć kolor bazowy, a wolę mieszać farbę w zbiorniku zamiast w jakimś dodatkowym pojemniku. W zestawie mam 2 i 5. Ale robię duże modele więc założony mam 5. Ja farbę zawsze mieszam obok. Po pierwsze widzę jaką mam farbę. A po drugie... Kiedyś mieszałem pędzelkiem w aero. Potem przez pół roku aero źle malował. Raz tak, raz siak. Okazało się, że w dyszy był biały, niewidoczny włos z pędzelka. A przy Ultrze lub Evo nie ma jak palcem zatkać osłony, żeby spowodować bąblowanie farby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marb1208 Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 Z tego co zauważyłem wskazany aerograf Gunze ma dyszę na gwincie, a z tego co wyczytałem jedną w większych zalet Evo (i innych H&S) jest wciskana i samocentrująca dysza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 Jako, że padła mi wysłużona Piwata, chciałbym się w końcu przesiąść na coś konkretniejszego.Myślałem o Evo, ale u mnie w mieście dostępny jest też Gunze ( http://www.m-zone.pl/mr-procon-boy-fwa-0-2-mm.html ) Trochę poczytałem recenzji użytkowników obu i już sam nie wiem co myśleć, a często są one niestety tendencyjne. Czy są jakieś ogromne "za" dla któregoś z psikadełek? (pomijam kwestię dostępności różnych dysz i dodatków, bo .2mm mi aktualnie wystarcza i nie planuje w najbliższej przyszłości wymiany) Czy może zwyczajnie wybrać ten który będzie mi lepiej leżał w ręce, bo oba sprzęty są solidne? Nie nakłaniając do niczego bo Gunze nigdy nie widziałem, więc nie mogę porównać, ale skoro jesteś z Wrocławia to w fine-art będziesz mógł wypróbować Ultrę, Evolution, czy Infinity. Będziesz widział czy Ci leży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 … poczytałem recenzji użytkowników obu … często są one niestety tendencyjne.Zgadzam się z tobą. Moim zdaniem często prawie religijne. W ramach samodzielnego myślenia widziałem człowieka chwalącego Tamiya, wziąłem do ręki Badger Renegade Velocity, a na koniec kupiłem Paasche Talon ponieważ mam już część osprzętu, więc mi wyszło najtaniej. Dodam, że ten badger naprawdę ładniej leżał w ręku niż Paasche i spust chodził mu lżej. … Czy może zwyczajnie wybrać ten który będzie mi lepiej leżał w ręce, bo oba sprzęty są solidne? Dokładnie!Młody (9 lat) od kiedy w domu pojawił się ten Paasche przestał patrzeć na Azteki, a zapytany dlaczego odpowiedział, że nowy dobrze leży w ręku – najwygodniej się nim maluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 Dzięki za opinie! Faktycznie amerykański Paasche Talon nie jest tak popularny wśród polskich modelarzy jak niemieckie H&S. Ja go niestety wyeliminowałem z 2 powodów. Pierwszy to, dysza .38mm (trzeba dokupić kolejną, a najmniejsza to .25mm) Drugi to w USA pojawiły się głosy, że niestety często zdarzają się felerne egzemplarze (Paasche Talon) - choć tu pewnie należy podejść z rezerwą, bo zawsze łatwiej znaleźć wypowiedzi niezadowolonych osób(a pozytywnych ocen też nie brakuje), a do tego kupując sprzęt w sklepie na miejscu i tak pewnie by nie było problemów z serwisem/gwarancją "od ręki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 Dzięki za opinie!Cieszę się.… Ja go niestety wyeliminowałem z 2 powodów. Brawo! Masz swoje powody. Podejmujesz swoje decyzje.Pierwszy to, dysza .38mm (trzeba dokupić kolejną, a najmniejsza to .25mm) … Akurat w Wielkiej Wsi, lub wysyłkowo, można kupić zestaw z trzema średnicami dyszy za 599 zł + VAT (cena na wrzesień 2014; szukać „Aerograf TG-3F – model TALON w zestawie”). Mój komentarz jest tylko sprostowaniem dla innych czytających. Nie jest próbą podważenia twojej decyzji. Podjąłeś taką i się jej trzymaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 Nie odebrałem tego tak Dzięki za info - zawsze może się przydać komuś szukającemu właśnie Aero w tym przedziale cenowym, ale mającemu ciut inne wymagania niż ja, a dobrze wiedzieć jakie są aktualnie opcje na rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazazu Napisano 23 Września 2014 Share Napisano 23 Września 2014 Jeśli zaczynasz przygodę z aerografem to proponuję zacząć od czegoś taniego, np. Adler (np. http://www.mar.sklep.pl/aerografy-i-akcesoria/aerografy-dwufunkcyjne/0259.5-aerograf-ad-7781-02-/-03mm-adler.html). Dlaczego? Przede wszystkim cena na poziomie stu kilkudziesięciu zł a nie kilkuset. Jak kupisz "wyczynowy: za klika stówek to i tak nie "wyciągniesz" z niego tyle co zawodowcy z doświadczeniem, a jak się nie sprawdzi malowanie modeli to dasz w prezencie dziewczynie do malowania wzorków na "pazurkach" . Dodatkowo, jak coś popsujesz to straty mniejsze jak w przypadku zawodowego. To jak z jazdą samochodem - na początku lepiej pojeździć "rzęchem" za klika tysi, bo jak obijesz, porysujesz to koszty niewielkie a jak już będziesz miał doświadczenie to siadaj w Lexusa lub Merca . Nauka niestety kosztuje. Co do kompresora to znalazłem coś takiego - http://hobbystore.pl/kompresor-do-aerografu na początek powinno wystarczyć (i na dłużej też bo ma zbiornik wyrównawczy a to ważne). Jak zaczniesz robić DIY lodówkowca to koszt będzie podobny a nawet i drożej. Twoja propozycja z Allegro też jest właściwa. Mam nadzieję, że trochę "rozjaśniłem" temat. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazazu Napisano 23 Września 2014 Share Napisano 23 Września 2014 ... skoro masz kasy pod dostatkiem (Mecedes A klasa na początek nauki jeżdżenia) to kupuj Iwatę , na pewno nie będziesz narzekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 23 Września 2014 Share Napisano 23 Września 2014 No właśnie to nie jest początek nauki jeżdżenia. Powiedzmy, że potrafię bezpiecznie i dobrze jeździć i chcę się doskonalić No to jeśli masz trochę kasy odpuść sobie te wszystkie piwaty. Mam Adlera 7790. Malowałem nim 4 lata, i wydawało mi się, że wszystko jest OK. Wystarczyło, jednak, ze wziąłem do ręki Infiniti i Adler poszedł w odstawkę. Żałuję tylko, że w końcówce pożałowałem kasy i kupiłem evolutiom z 2 dyszami. Jedna dysza (najlepiej 0,2) wystarczy, więc mogłem dorzucić jesze 2 stówki i wziąć infiniti. Choć nie mówię, że evolution jest zły, po prostu jak w znanym powiedzonku "apetyt rośnie w miarę jedzenia". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejarka Napisano 24 Września 2014 Share Napisano 24 Września 2014 Posiadam areo infinity solo, ale coś prze ostatnim malowaniu zaczęło się pienić w zbiorniku na farbę. Używam farb akrylowych Tamiya. Czy ktoś zna przyczynę takiej piany i jak tego się pozbyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 24 Września 2014 Share Napisano 24 Września 2014 Posiadam areo infinity solo, ale coś prze ostatnim malowaniu zaczęło się pienić w zbiorniku na farbę. Używam farb akrylowych Tamiya. Czy ktoś zna przyczynę takiej piany i jak tego się pozbyć. Dokręć kapturek utrzymujący dyszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 24 Września 2014 Share Napisano 24 Września 2014 Właśnie stoję przed wyborem aerografu i nie wiem, co będzie lepsze - Badger Velocity czy Paasche Talon... Na Amazonie można z darmową przesyłką kupić Badgera za $140 a Talona w zestawie za $107. Jak myślicie, co będzie lepszym wyborem? Maluję modele kartonowe w 1:25, więc powierzchnie już solidne. Do tej pory używałem jakiegośtam Adlera i innej podróby, w obu miałem problemy z uszczelkami i w obu miałem problemy z zalepiającą się dyszą - jak bardzo bym nie rozcieńczał to dysza po kilku minutach malowania zaczynała pluć glutami. Nawet Vallejo Air rozcieńczałem dla próby i problem ten sam... Trzeba było poluzować igłę i nią poruszać energicznie- dopiero wtedy aero odtykał się na 3-4 minuty, przy czym podczas odciągania spustu za każdym razem leciały na model smarki. Próbowałem najróżniejszych mieszanek farb z retarderami i thinnerami a efekt ten sam. Myślę, że warto zainwestować w coś lepszego i nie wiem co bardziej będzie pasowało. Ktoś może poradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marb1208 Napisano 24 Września 2014 Share Napisano 24 Września 2014 Jesteś pewien, że przesyłka z amerykańskiego amazona do Polski jest darmowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 24 Września 2014 Share Napisano 24 Września 2014 Po dodaniu karty policzyło wszystko i faktycznie jest opłata za przesyłkę, ale to, co zabija te zakupy to jakaś zaliczka na poczet opłat celnych. I konwersja PLN na USD. Gdybym nie konwertował waluty wyszłoby ponad 50PLN taniej (!). Poszukałem, na chicagoairbrushsupply można kupić z przesyłką Talona w zestawie za $139 (mam rachunek na PayPalu w USD więc tu bez konwertowania), przy czym na polskie wyjdzie to to jakieś 450,-. W porównaniu do cen z polskich sklepów rzędu 650,- to jest różnica. A tutaj takie małe narzędzie do obliczania opłat: http://www.dutycalculator.com/new-import-duty-and-tax-calculation/saved_calculations/view_details/189133658/ Niby wynika, że poza kosztami ze sklepu więcej nie dopłacę, bo towar o wartości poniżej €150. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marb1208 Napisano 24 Września 2014 Share Napisano 24 Września 2014 Mi się w ojczyźnie udało kupić H&S evo silverline za 439 pln (z dodatkowym zbiorniczkiem 5 ml, dekielkiem do niego i przesyłką w sumie 505 pln) i krajową gwarancją, czyli prawie co amerykański talon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 24 Września 2014 Share Napisano 24 Września 2014 Można zapytać jaka jest Twoja ojczyzna? Bo u nas w Polsce poniżej 600zł nie znajdzie. W ogóle mam wrażenie, że około 1-2 lata temu aerografy były tańsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 24 Września 2014 Share Napisano 24 Września 2014 Można zapytać jaka jest Twoja ojczyzna? Bo u nas w Polsce poniżej 600zł nie znajdzie. W ogóle mam wrażenie, że około 1-2 lata temu aerografy były tańsze. Coś w kiepskich sklepach patrzysz. Cena sklepowa aktualnie 468 zł, a wiem że można jeszcze upust wywalczyć. PS. Oczywiście w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marb1208 Napisano 24 Września 2014 Share Napisano 24 Września 2014 Ojczyzna jest tylko jedna powyżej 600 pln kosztują zestawy 2in1 z dodatkową dyszą 0.4mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej_1988 Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Witam, chciałem zapytać o malowanie podkładem aerografem. Mam podkład Vallejo akrylowy "Surface primer" koloru szarego - dokładnie numer 74.601 Chciałem zapytać czy mogę go stosować do aero bezpośrednio czy razem z rozcieńczalnikiem? A jeżeli z rozcieńczalnikiem to jakim? Oryginalny Vallejo do aero czyli 71.361 czy np zwykły Wamodu? I w jakim stosunku do siebie? Pierwszy raz będę tego używał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lmk Napisano 6 Października 2014 Share Napisano 6 Października 2014 Na surfacer uważaj, to moim zdaniem niezłe "cholerstwo", łatwo zapychające dyszę, ja stosję jednak po licznych bojach dedykowany rozcieńczalnik, bo z innymi różnie bywało, i to gdzieś około 20%. Piszesz o szarym, to i tak dobrze, bo nie tylko ja mialem jeszcze gorsze przygody z białym. Ten biały jest jakby gęściejszy, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 6 Października 2014 Share Napisano 6 Października 2014 Nie ma to jak udzielać rad, kiedy nie ma się o czymś bladego pojęcia, widzę, że dla kolegi Imk wszystkie podkłady są takie same. Vallejo Surface primer 74.601 jest podkładem, który stosuje się bez rozcieńczania do aerografu. Ale jeśli zaszła by taka potrzeba, to tak jak wszystkie farby Vallejo można śmiało rozcieńczyć go wódką lub wodą destylowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi