PabloA Napisano 15 Kwietnia 2023 Share Napisano 15 Kwietnia 2023 (edytowane) Witam i przedstawiam galerię tygrysiego Su-22UM-3K w skali 1/72 firmy Modelsvit ubranego w fenomenalne kalki od ModelMaker! Sam model jest dość wymagający i pracochłonny, jednak posiada piękne detale jak na tą skalę i chyba jest jedyną sensowną alternatywą jeśli chcemy zbudować model tej maszyny. Do budowy użyłem również zestawu Mastera, żywicznych wyrzutni UB-32 od Edka oraz metalowej drabinki Parta. Do malowania użyłem dedykowanego zestawu farb firmy Hataka serii Orange. Zapraszam do oglądania Edytowane 30 Listopada 2023 przez PabloA 47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Piękne wykonanie, bardzo mi się podoba. Na pierwszy rzut oka wygląda na większą skalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 w tych kalkach super wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Bardzo ładne wykonanie i fajny smaczek w postaci gaśnic na płycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Piękny model. Widać duży wkład pracy. Widać że sztuka robienia dobrych zdjęć nie jest Ci oba ale co z tą ostrością zdjęć. Czy mnie wzrok zawodzi czy też te zdjęcia są ciut mało ostre? Merytorycznie na temat samolotu nie wypowiem się bo mimo, że jakieś 35 lat temu byłem przeszkolony w obsługiwaniu tego samolotu to pracowałem na nim bardzo krótko. Natomiast co do gaśnic to jeśli Twój model miałby odzwierciedlać samolot z okresu jego użytkowania to powinieneś był użyć na dioramie inny typ gaśnic. Wtedy w lotnictwie używano gaśnic śniegowych mniej więcej takich jak na zdjęciu. No i jeszcze jedna rzecz. Gaśnica w takim miejscu ustawiano tylko podczas technicznej próby silnika więc na dioramce za samolotem przydałby się tzw. wydmuch. Standardowo gaśnica lub agregat gaśniczy znajdowały się w tylnej części płaszczyzny postojowej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 16 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2023 (edytowane) Dziękuję za miłe słowa Co do zdjęć to kiepski ze mnie fotograf, choć czasem coś wyjdzie Robione są telefonem więc mają tendencję do rozmywania się, szczególnie w kierunku krawędzi. Wracając do sprawy gaśnic to jednak chyba były też w ten sposób ustawiane Edytowane 16 Kwietnia 2023 przez PabloA 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Jest MOC! Bardzo mi się podoba. No i do tego to mój ulubiony samolot. Mam dwa pytania - czy owiewki oklejałeś dołączonymi kalkami czy malowałeś na czarno? To samo dotyczy zbiorników paliwa - pomarańczowa baza była malowana czy to kalkomanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Piękny model ale nie był bym sobą gdybym nie przyczepił się do szczegółu a mianowicie, brakuje drugiej anteny, takiej jak przed wiatrochronem, w tylnej części grzbietu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Bardzo ładna suczka jest moc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Świetne wykonanie, podoba się bardzo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 2 godziny temu, PabloA napisał: Dziękuję za miłe słowa Co do zdjęć to kiepski ze mnie fotograf, choć czasem coś wyjdzie Robione są telefonem więc mają tendencję do rozmywania się, szczególnie w kierunku krawędzi. Wracając do sprawy gaśnic to jednak chyba były też w ten sposób ustawiane Nie w wojsku. To nie jest zdjęcie samolotu z jakiegokolwiek lotniska wojskowego gdzie były używane Su-22. Nie wiem gdzie było robione zdjęcie. Zgaduję tylko że to zdjęcie z jakichś pokazów lotniczych. Ale generalnie to wszystko jest OK bo Ty decydujesz jak ma wyglądać Twój model. A moje wymądrzanie potraktuj jako możliwość uzupełnienia wiedzy w szczegółach o których nawet zaawansowany modelarz niekoniecznie musi wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 16 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2023 2 godziny temu, skarczu napisał: Jest MOC! Bardzo mi się podoba. No i do tego to mój ulubiony samolot. Mam dwa pytania - czy owiewki oklejałeś dołączonymi kalkami czy malowałeś na czarno? To samo dotyczy zbiorników paliwa - pomarańczowa baza była malowana czy to kalkomanie? Dzięki! na zbiornikach kolor pomarańczowy i żółty były malowane natomiast czarne pręgi to kalkomanie. 2 godziny temu, Tazman79 napisał: Piękny model ale nie był bym sobą gdybym nie przyczepił się do szczegółu a mianowicie, brakuje drugiej anteny, takiej jak przed wiatrochronem, w tylnej części grzbietu... Dziękuję za celną uwagę! Trzeba będzie dorobić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Co tu dużo pisać - no zajebiaszczy jest po prostu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Ładnie i efektownie pokazany model 7 godzin temu, Endrju napisał: jeśli Twój model miałby odzwierciedlać samolot z okresu jego użytkowania to powinieneś był użyć na dioramie inny typ gaśnic. Andrzeju, ale zwróć uwagę, że jest to malowanie, które pojawiło się na samolocie w 2017 roku, czyli zaledwie 6 lat temu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floki Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Jak dla mnie rewelacja! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 5 godzin temu, Grzes napisał: Ładnie i efektownie pokazany model Andrzeju, ale zwróć uwagę, że jest to malowanie, które pojawiło się na samolocie w 2017 roku, czyli zaledwie 6 lat temu. https://www.airliners.net/photo/Poland---Air/Sukhoi-Su-22UM-3K/0929993/L Jeśli autor zdjęcia pisze zgodnie z prawdą to chyba wcześniej ale tutaj nie ma tematu bo kolega zrobił według zdjęcia i jest OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 3 minuty temu, Endrju napisał: Jeśli autor zdjęcia pisze zgodnie z prawdą to chyba wcześniej Prezentowana przez Ciebie fotka przedstawia pierwszą wersję tego malowania, które powstało w 2003 roku i wyglądało tak: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 (edytowane) 14 godzin temu, PabloA napisał: Dziękuję za miłe słowa Co do zdjęć to kiepski ze mnie fotograf, choć czasem coś wyjdzie Robione są telefonem więc mają tendencję do rozmywania się, szczególnie w kierunku krawędzi. Wracając do sprawy gaśnic to jednak chyba były też w ten sposób ustawiane Edytowane 16 Kwietnia 2023 przez mcrec1962 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 Świetny model! Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 Model wymiata 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 Świetny model Pablo, bardzo udane malowanie specjalne, gdzie łatwo można przedobrzyć. Do tego "robiąca" podstawka. Całość tworzy bardzo atrakcyjny obiekt do podziwiania. Życzę rozbicia kategorii w najbliższy weekend 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 Bardzo efektowna suczka - gratuluję !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 Bardzo łądna Su-czka; Zasłużona fotka Admina 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 19 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2023 Dziękuję wszystkim za opinie, cieszę się że model się podoba W dniu 18.04.2023 o 11:47, Mikolaj75 napisał: Świetny model Pablo, bardzo udane malowanie specjalne, gdzie łatwo można przedobrzyć. Do tego "robiąca" podstawka. Całość tworzy bardzo atrakcyjny obiekt do podziwiania. Życzę rozbicia kategorii w najbliższy weekend Dziękuję Mikołaj! Czy rozbiję kategorię to nie wiem ale myślę, że wstydu nie będzie Do zobaczenia na miejscu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi