Skocz do zawartości

Su-22UM-3K "Tiger 707", Modelsvit 1/72

PabloA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i przedstawiam galerię tygrysiego Su-22UM-3K w skali 1/72 firmy Modelsvit ubranego w fenomenalne kalki od ModelMaker!

Sam model jest dość wymagający i pracochłonny, jednak posiada piękne detale jak na tą skalę i chyba jest jedyną sensowną alternatywą jeśli chcemy zbudować model tej maszyny.

Do budowy użyłem również zestawu Mastera, żywicznych wyrzutni UB-32 od Edka oraz metalowej drabinki Parta. Do malowania użyłem dedykowanego zestawu farb firmy Hataka serii Orange. 

Zapraszam do oglądania 😉

DSCN0274 (1103 x 736).jpg

DSCN0276 (1202 x 804).jpg

DSCN0277 (1031 x 688).jpg

DSCN0279 (981 x 655).jpg

DSCN0280 (1007 x 670).jpg

DSCN0281 (1166 x 777).jpg

DSCN0283 (1007 x 670).jpg

DSCN0284 (1130 x 754).jpg

DSCN0288 (951 x 634).jpg

DSCN0292 (870 x 581).jpg

DSCN0293 (1067 x 712).jpg

DSCN0294 (1181 x 787).jpg

DSCN0296.JPG

DSCN0301 (873 x 581).jpg

DSCN0302 (1050 x 700).jpg

DSCN0303 (986 x 658).jpg

DSCN0305 (873 x 583).jpg

Edytowane przez PabloA
  • Like 47

Piękny model. Widać duży wkład pracy. Widać że sztuka robienia dobrych zdjęć nie jest Ci oba ale co z tą ostrością zdjęć. Czy mnie wzrok zawodzi czy też te zdjęcia są ciut mało ostre?

Merytorycznie na temat samolotu nie wypowiem się bo mimo, że jakieś 35 lat temu byłem przeszkolony w obsługiwaniu tego samolotu to pracowałem na nim bardzo krótko. Natomiast co do gaśnic to jeśli Twój model miałby odzwierciedlać samolot z okresu jego użytkowania to powinieneś był użyć na dioramie inny typ gaśnic. Wtedy w lotnictwie używano gaśnic śniegowych mniej więcej takich jak na zdjęciu. No i jeszcze jedna rzecz. Gaśnica w takim miejscu ustawiano tylko podczas technicznej próby silnika więc na dioramce za samolotem przydałby się tzw. wydmuch.  Standardowo gaśnica lub agregat gaśniczy znajdowały się w tylnej części płaszczyzny postojowej.

image.png.47857856f646d206622bac4d6938d17c.png

• Like 2

Dziękuję za miłe słowa 😉 Co do zdjęć to kiepski ze mnie fotograf, choć czasem coś wyjdzie :D Robione są telefonem więc mają tendencję do rozmywania się, szczególnie w kierunku krawędzi. Wracając do sprawy gaśnic to jednak chyba były też w ten sposób ustawiane 😉

su-m-na-radomskim-airshow-polska-134041843.jpg

Edytowane przez PabloA
  • Like 2

Jest MOC! 👍Bardzo mi się podoba. No i do tego to mój ulubiony samolot.

Mam dwa pytania - czy owiewki oklejałeś dołączonymi kalkami czy malowałeś na czarno?

To samo dotyczy zbiorników paliwa - pomarańczowa baza była malowana czy to kalkomanie?

2 godziny temu, PabloA napisał:

Dziękuję za miłe słowa 😉 Co do zdjęć to kiepski ze mnie fotograf, choć czasem coś wyjdzie :D Robione są telefonem więc mają tendencję do rozmywania się, szczególnie w kierunku krawędzi. Wracając do sprawy gaśnic to jednak chyba były też w ten sposób ustawiane 😉

Nie w wojsku. To nie jest zdjęcie samolotu z jakiegokolwiek lotniska wojskowego gdzie były używane Su-22.  Nie wiem gdzie było robione zdjęcie. Zgaduję tylko że to zdjęcie z jakichś pokazów lotniczych. Ale generalnie to wszystko jest OK bo Ty decydujesz jak ma wyglądać Twój model. A moje wymądrzanie potraktuj jako możliwość uzupełnienia wiedzy w szczegółach o których nawet zaawansowany modelarz niekoniecznie musi wiedzieć.

2 godziny temu, skarczu napisał:

Jest MOC! 👍Bardzo mi się podoba. No i do tego to mój ulubiony samolot.

Mam dwa pytania - czy owiewki oklejałeś dołączonymi kalkami czy malowałeś na czarno?

To samo dotyczy zbiorników paliwa - pomarańczowa baza była malowana czy to kalkomanie?

Dzięki! 😉 na zbiornikach kolor pomarańczowy i żółty były malowane natomiast czarne pręgi to kalkomanie.

2 godziny temu, Tazman79 napisał:

Piękny model ale nie był bym sobą gdybym nie przyczepił się do szczegółu 😉 a mianowicie, brakuje drugiej anteny, takiej jak przed wiatrochronem, w tylnej części grzbietu...

20230416_091235.jpg

Dziękuję za celną uwagę! Trzeba będzie dorobić 😉

• Thanks 1

Ładnie i efektownie pokazany model :super:

7 godzin temu, Endrju napisał:

jeśli Twój model miałby odzwierciedlać samolot z okresu jego użytkowania to powinieneś był użyć na dioramie inny typ gaśnic.

Andrzeju, ale zwróć uwagę, że jest to malowanie, które pojawiło się na samolocie w 2017 roku, czyli zaledwie 6 lat temu.

• Like 1

5 godzin temu, Grzes napisał:

Ładnie i efektownie pokazany model :super:

Andrzeju, ale zwróć uwagę, że jest to malowanie, które pojawiło się na samolocie w 2017 roku, czyli zaledwie 6 lat temu.

https://www.airliners.net/photo/Poland---Air/Sukhoi-Su-22UM-3K/0929993/L

Jeśli autor zdjęcia pisze zgodnie z prawdą to chyba wcześniej ale tutaj nie ma tematu bo kolega zrobił według zdjęcia i jest OK.

• Like 1

3 minuty temu, Endrju napisał:

Jeśli autor zdjęcia pisze zgodnie z prawdą to chyba wcześniej

Prezentowana przez Ciebie fotka przedstawia pierwszą wersję tego malowania, które powstało w 2003 roku i wyglądało tak:

image.png.cf570ac1d09577dc09ec6f04978ae834.png

• Like 1

14 godzin temu, PabloA napisał:

801070as.jpg

a4bade8ad86ab9365fafe2b8c2feca0fe6d5cbe0.png

Edytowane przez mcrec1962
  • Like 1

Dziękuję wszystkim za opinie, cieszę się że model się podoba :D

W dniu 18.04.2023 o 11:47, Mikolaj75 napisał:

Świetny model Pablo, bardzo udane malowanie specjalne, gdzie łatwo można przedobrzyć. Do tego "robiąca" podstawka. Całość tworzy bardzo atrakcyjny obiekt do podziwiania. Życzę rozbicia kategorii w najbliższy weekend 🙂

Dziękuję Mikołaj! Czy rozbiję kategorię to nie wiem ale myślę, że wstydu nie będzie 😜 Do zobaczenia na miejscu!