abtb Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia (edytowane) Sie ma Dziś odpalam szybki warsztat szybkiego samolotu. A właściwie dwóch - bo jeden to strasznie szybko się skleja Na początek wyciąg z regulaminu konkursu "Afryka" trwającego na sąsiednim forum: "DO PIERWSZEGO ZDJĘCIA NIESKLEJONEGO ZESTAWU NALEŻY DOŁĄCZYĆ FANT Jako, że Afryka to Czarny Ląd, konkursowym fantem jest - dowolny przedmiot w kolorze czarnym." To w celu ucięcia ewentualnych pytań Na początek pudełko z obrazkiem: Zawartość pudła: I wybrane malowanie: Czyli będzie Algierczyk. Z drugiego pudła miałem zamiar zrobić "Białą damę" lub latawca stojącego na pomniku w Grajewie. Ale znajomy powiedział mi prosto w oczy: - "Nie rób z siebie męczennika. W warsztacie nic nie podpowiedzą a w galerii rozszarpią i zjedzą" A zatem będzie po iracku - do pary z irackim MiG -15bisSB, których to kilkanaście sztuk sprzedała Czechosłowacja do Iraku A teraz postępy: I właściwi mam już sklejony kadłub pierwszego: Model składa się bardzo dobrze i praktycznie bez szpachlowo. Na koniec wpisu małe pytanie do znawców Wg słów pisanych MiG -15UTI mógł przenosić dwie bomby po 50 lub 100kg na węzłach podskrzydłowych. I teraz się pytam gdzie były te węzły - zamiast podskrzydłowego zbiornika czy też tak jak wersja jednoosobowa miał węzeł obok dodatkowego zbiornika Edytowane 29 Stycznia przez abtb 7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia Oglądam. Malowania w moim typie, czyli niesrebrna rura . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia 14 minut temu, abtb napisał: Na początek pudełko z obrazkiem: pewnie niektórzy czekają na drugie pudło z drugim czarnym fantem od kompletu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia 3 minuty temu, M.A.V. napisał: pewnie niektórzy czekają na drugie pudło z drugim czarnym fantem od kompletu W sumie to chyba da się zorganizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia (edytowane) 6 minut temu, abtb napisał: W sumie to chyba da się zorganizować Pójdziesz dokupić do kompletu, wygrzebiesz z szafy czy na szybko będziesz ściągał z właścicielki Edytowane 23 Stycznia przez rudy0007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia Dlaczego zakładasz, że to nie jest ciuch abtb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia 2 minuty temu, greatgonzo napisał: Dlaczego zakładasz, że to nie jest ciuch abtb? W sumie rozmawiałem z nim przez telefon kilka razu ale... Kto Ci tam go wie 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia (edytowane) 1 godzinę temu, abtb napisał: Na początek pudełko z obrazkiem: intrygujące. Czekam na ciąg dalszy. Edytowane 23 Stycznia przez imt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia Daj spokój, 00007, takich rzeczy twarzą w twarz nie widać, a przez telefon, to... . 1 godzinę temu, abtb napisał: "Nie rób z siebie męczennika. W warsztacie nic nie podpowiedzą a w galerii rozszarpią i zjedzą" Tak sobie myślę, że to jest narosły mit. Znaczy się owszem, takie sytuacje się zdarzają, ale to wtedy, kiedy autor nie wykazuje żadnej aktywności w kierunku poznania rzeczywistości. Gdy relacja pokazuje gotowe, pomalowane podzespoły, to można pisać korekty, choć na ogół reakcja jest: trudno, już zrobione i ewentualnie żale, że info jest za późno. Niektórzy wrócą się i poprawią, większość nie. Jeżeli prowadzi się relację tak, że są szanse by coś skorygować, albo, o zgrozo, zadaje się pytania zanim pracowicie coś się wykona, to nie ma żadnego problemu by pojawili się modelarze z tematu, z pomocną dłonią. Kiedy widzę sklejoną i pomalowaną kompletną kabinę, gotową do wklejenia w model, w której występuje szereg błędów, to co mam człowiekowi napisać? Rozklej to wszystko na części i zrób od nowa? Wpis jest oczywiście offtopowy, w żadnym razie personalny. Personalnie to mam nadzieję na fajne MiGi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 24 Stycznia Share Napisano 24 Stycznia 9 godzin temu, abtb napisał: Na początek pudełko z obrazkiem: Bardzo elegancki dobór "pilotek" dla pilotów w MiGu Czapeczki dla bliźniaków takie wsamrazowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Stycznia Share Napisano 24 Stycznia Fant bardzo fajny. Te modele to są "profi pack" czy "weekend edition"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Stycznia Autor Share Napisano 24 Stycznia 39 minut temu, mig napisał: Te modele to są "profi pack" Profi packi. W weekendzie nie występują 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 24 Stycznia Share Napisano 24 Stycznia Chciałem napisać "podglądam", ale w przypadku tej relacji może to zabrzmieć dwuznacznie . Mam w planach białą damę, więc kibicuję. Z moim tempem to ty zrobisz jeszcze z 10 Mig-ów i kilka śledzi. Może jeszcze u ciebie się ta dama pojawi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Stycznia Autor Share Napisano 25 Stycznia (edytowane) W dniu 23.01.2024 o 22:29, M.A.V. napisał: pewnie niektórzy czekają na drugie pudło z drugim czarnym fantem od kompletu Proszszę bardzo: "polskie" kalki" które odkładam do archiwum: I nawet pokażę fotkę dwóch pudełek: A wracając do tematu drugiego "MiG-acza to kilka fotek z jego budowy: Blachy robią robotę Kadłub składa się łatwo aczkolwiek kilka pociągnięć papierścieruchem trza zrobić. Trochę słabo (tradycyjnie już) pasują skrzydła do kadłuba. Musiałem troszkę podszpachlować żeby zmniejszyć szpary. Po wyszlifowaniu wytrasuję linie i powinno być ok. Liczę że uda mi się do końca łykendu położyć podkład na oba samoloty i ocenić co jeszcze jest do ogarnięcia w temacie. Wszystkim dziękuję za cenne uwagi i dziękuję bardzo za rozwiązanie problemu podwieszenia bomb pod tą wersją MiG-a W dniu 24.01.2024 o 00:08, greatgonzo napisał: Personalnie to mam nadzieję na fajne MiGi. Postaram się aczkolwiek licz się z tym, że będą w "moim stylu" , więc szału nie będzie W dniu 24.01.2024 o 21:45, skarczu napisał: Z moim tempem to ty zrobisz jeszcze z 10 Mig-ów i kilka śledzi. MiG-i w planach są jak najbardziej, "śledzie" i owszem też - jeden lub dwa. W dniu 24.01.2024 o 21:45, skarczu napisał: Może jeszcze u ciebie się ta dama pojawi??? Na razie skreślam ten temat. Edytowane 29 Stycznia przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Stycznia Share Napisano 25 Stycznia 22 minuty temu, abtb napisał: szału nie będzie Wziąwszy pod uwagę moje kompetencje w temacie szał zaczyna się całkiem wcześnie :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 25 Stycznia Share Napisano 25 Stycznia a ja Migiem Edka ( modelem ) bylem rozczarowany opisywany jako najlepszy na rynku - dla mnie z serii: moze byc, nic wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 25 Stycznia Share Napisano 25 Stycznia Tak na szybko bez wchodzenia w całą historię konstrukcji. Z tego zestawu nie da się zrobić polskiego Miga-15, np. Białej Damy, bez przerabiania kadłuba. Podstawowe różnice to inne, większe hamulce aerodynamiczne, podkadłubowe okienka z antenami znajdują się w tylnej części kadłuba, a nie jak tu z przodu, nieco inna też jest pokrywa lawety z działkami w związku z pozbyciem się z tego miejsca wspomnianych wcześniej okienek. Jak jest z irackim Migiem, nie wiem, na szybko nie znalazłem żadnego zdjęcia oryginału, natomiast Hobby Boss daje do irackiego malowania model w wersji takiej jak ta polska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Stycznia Autor Share Napisano 25 Stycznia (edytowane) W dniu 25.01.2024 o 20:57, rymulus napisał: natomiast Hobby Boss daje do irackiego malowania model w wersji takiej jak ta polska. Tak wygląda spód UTI od Hobby Bossa: Niestety okienka są z przodu. Edytowane 29 Stycznia przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 25 Stycznia Share Napisano 25 Stycznia ,Biała Dama ' to SB Lim-2 , czyli hamulce jak Mig-15 bis/ Lim-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia 16 godzin temu, abtb napisał: Tak wygląda spód UTI od Hobby Bossa: Niestety okienka są z przodu. Widziałem ten model tylko z boku. Wychodzi na to (patrząc na zdjęcia modelu w internecie), że Hobby Boss zrobił sobie hybrydę wciskając hamulce aerodynamiczne z późniejszej wersji, a spód z wersji wczesnej. Czyli nie da się z tego zrobić żadnej poprawnej wersji (według mojej ograniczonej wiedzy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Lutego Autor Share Napisano 1 Lutego (edytowane) Płatowce ogarnięte i przygotowane pod podkład: Tak więc niespiesznie podążam w stronę lakierni ........oraz kolejnego tematu konkursowego Edytowane 2 Lutego przez abtb 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego W dniu 25.01.2024 o 12:18, abtb napisał: Wszystkim dziękuję za cenne uwagi i dziękuję bardzo za rozwiązanie problemu podwieszenia bomb pod tą wersją MiG-a Co Ci odpowiedzieli? W dniu 25.01.2024 o 20:57, rymulus napisał: Z tego zestawu nie da się zrobić polskiego Miga-15, np. Białej Damy, bez przerabiania kadłuba. Podstawowe różnice to [...] podkadłubowe okienka z antenami znajdują się w tylnej części kadłuba, a nie jak tu z przodu W dniu 25.01.2024 o 22:05, mcrec1962 napisał: Biała Dama ' to SB Lim-2 , czyli hamulce jak Mig-15 bis/ Lim-2 SBLimy-2 miały okienka w trzech wariantach: z przodu jak UTMiG, z tyłu jak 15bis/Lim-2, albo jedno z przodu, drugie z tyłu: 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego (edytowane) Po maluchu do przodu Plan na tumoroł jest taki, żeby było na błękitno Edytowane 6 Lutego przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Lutego Autor Share Napisano 7 Lutego (edytowane) Dalsze postępy malarskie: - dół (tak bardziej z kronikarskiego obowiązku - góra: Edytowane 8 Lutego przez abtb 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Lutego Autor Share Napisano 8 Lutego Widzę, że najwytrwalsi "klikacze" są jeszcze obecni na sali 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi